Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto mar 20, 2012 21:30 Re: Wątek cukrzycowy - V

Vista87 pisze:Fruktozamina byłą zrobiona i była po jednym dniu w lodówce znaczy dokładnie 14h podwyższona 6krotnie. Kotka miała podejrzenie nerek lub pęcherza chorego i zrobione wszystkie badania krwi. Insulinę chętnie zmienimy w tym nie widzę problemu, problem pojawia się przy strzykawkach bo dostępne są tylko U40 a u kota jedna dawka i przeliczanie to czarna magia jeszcze dla mnie. Oczywiście badania zrobimy tak mocz jak i powtórnie krew na cukier do tego tarczyce. Na mojej wsi jest słąby dostęp do wszystkiego dla tego na wyniki niestety czekamy około 3dni. Glukometr chcemy zakupić tylko nie wiem jaki i jak pobierać tą krople tj skąd żeby wynik był miarodajny. Bardzo dziękuję za odpowiedź porady są nam bardzo potrzebne
Hej Vista,

nie rozumiem, co masz na myśli w związku z fruktozaminą. Nie ma czegoś takiego jak podwyższenie fruktozaminy 6-krotnie. Wartości referencyjne w labach są liczebnie jednoznaczne. Jeśli Elwira miała zrobione wszystkie badania krwi, to wpisz je tu proszę.

Vista, temat glukometrów w naszym wątku był często omawiany. Strzykawki U 100 są też w Polsce dostępne. Na ten temat znajdziesz w tym wątku wiele informacji. Wystarczy, że wrzucisz odpowiednie hasło na funkcję "szukaj". Liczę na Twoje zaangażowanie. Przepraszam, ale nie mam czasu, żeby Ci wszystko podać na srebrnej tacy.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

EDIT: Nie mieszkam w Polsce, tak więc liczę na nasze dziewczyny, że będą Ci w adresach pomocne.
Ostatnio edytowano Wto mar 20, 2012 21:52 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto mar 20, 2012 21:45 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej kochane Dziewczyny, jeśli możecie/zechcecie pomóc Viscie w namiarach na glukometr i strzykawki U 100, to proszę, odezwijcie się.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto mar 20, 2012 21:54 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witam,
Już wszystkie informacje o Glukometrze mam znalezione i zamówiłam bayera mam nadzieję że będzie dobry http://allegro.pl/glukometr-bayer-conto ... 29036.html

Strzykawki też już znalazłam teraz staram się przekonać weterynarza do zmiany insuliny.

Co do wyników podał mi je weterynarz tzn że fruktozamina była 6krotnie wyższa jak norma podana przez labwet. O badania poproszę w piątek i je przepiszę na forum żebyście mogli zerknąć. Mi na kotce zależy jest częścią rodziny i zdaję sobie sprawę że jej choroba to pogłębienie wiedzy z mojej strony. 4 tygodnie temu nie umiałam się wkuć w skórę teraz dwa razy dziennie robię zastrzyk więc nie jest źle myślę że damy rade. A Wasze rady są bardzo dla mnie cenne i dziękuje za nie

Vista87

Od: Sob mar 17, 2012 22:17

Post » Wto mar 20, 2012 22:06 Re: Wątek cukrzycowy - V

DobryWieczór :)
Vista witamy na forum :wink:
Jadziam, dzięki i powodzenia z Kajtkiem :D
Pierwszy dzień z automatycznym karmnikiem za mną :mrgreen:
8.00 PRE 496 (podałam 50g karmy) + 0,5Levemiru
9.00 1/3 tacki
11.00 50g karmy
13.00 1/3 tacki
15.00 1/3 tacki

20.00 PRE 441 (50g karmy) + 0,5 Levemiru
22.00 50g karmy

Jest wysoko, ale równo. Zobaczymy kolejne dni. Za jaki czas wrócić do podawania 0,75 jednostki?
Ketonów brak.
Dzięki Tinko za pomoc!!!! :kotek:
Obrazek

Inessa

Od: Czw lut 02, 2006 0:48

Post » Wto mar 20, 2012 22:09 Re: Wątek cukrzycowy - V

Vista, wierz mi, że pomogę Ci, jak tylko będę mogła. Odbierz wyniki od weta i przepisz tu wszystko. Wiem, że jesteś strasznie zdezorientowana. Przepraszam, być może zareagowałam za ostro. Czasem nachodzi mnie desperacja :o

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Tinka07

Post » Wto mar 20, 2012 22:14 Re: Wątek cukrzycowy - V

Inessa, zobaczymy. Być może jutro lub pojutrze będzie znów któreś PRE poniżej 200 mg/dl.

Tinka07

Post » Wto mar 20, 2012 23:41 Re: Wątek cukrzycowy - V

Nie zraża mnie ostrzejsza reakcja, czasem też ostrzej reaguje tyle że głownie zajmuję się psami, z kotami to jest tak że dostałam w prezencie kotkę w zaawansowanej ciąży kotka urodziła 3kociaki i tak sobie żyły dwa z nich matkę i córke ktoś nam podprowadził, zostały dwa brat(którego kradli nam dwa razy na szczęście udało się odzyskać) i siostra i tak sobie żyją ustawiając po kątach psy. Najgorsze w tej chorobie jest to że nie mogę jej dać tyle ile by chciała a apetyt ma wielki próbuję wyrywać nam z rąk biszkopty czy dobiera się do jajecznicy, odkąd ma ustabilizowane posiłki, daje jej 4 razy dziennie poprawiło się jej samopoczucie ale cały czas prowadzi nas do miski. Ale kot który waży 7,5kg dostaje tyle samo i jeszcze zostawia więc chyba nie ma za mało?

Vista87

Post » Śro mar 21, 2012 0:09 Re: Wątek cukrzycowy - V

Vista, redaguję właśnie z pomocą moich monachijskich diabetologów, lekarzy weterynarii, aktualizację informacji dla naszego wątku. Przytoczę pasujący do Waszego problemu tekst:

Utrata na wadze (hiperfagia)

Ponieważ organizm nie jest w stanie wykorzystać glukozy pozyskanej z pożywienia, przestawia swój metabolizm do odżywiania na zużywanie tłuszczów i tkanki mięśniowej. Zwierzę traci wyraźnie w dosyć szybkim czasie na wadze. Zjada nierzadko nawet do 1 kg karmy dziennie, mając ciągle wilczy apetyt (głód wśród obfitości).

EDIT: Przypomina mi się moja Tinuszka przy nieustabilizowanej cukrzycy. Kocica pożerała wtedy ponad 500 g karmy dziennie, a ważyła ok. 4,2 kg.
Ostatnio edytowano Śro mar 21, 2012 0:35 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Śro mar 21, 2012 0:35 Re: Wątek cukrzycowy - V

Ale to mam jej pozwolić zjeść jak ma ochotę? Bo ona odkąd dostaje insulinę przytyła a przy stałym dostępie do karmy pojawiały się biegunki. Teraz je karmę na godziny i mniej więcej 250gram puszki do tego trochę piersi kurczaka. Ale jak jest potrzeba to jej dam więcej

Vista87

Post » Śro mar 21, 2012 0:40 Re: Wątek cukrzycowy - V

Vista, jeśli masz taką możliwość, to poproś weta o zmianę insuliny na Lantus lub nawet lepiej na Levemir, a wtedy będzisz mogła Elwirze podawać przynajmniej do 6 godzin po podaniu insuliny tyle karmy, ile będzie chciała zjeść.

Dobranocka
Tinka

Tinka07

Post » Śro mar 21, 2012 12:19 Re: Wątek cukrzycowy - V

Vista87, skąd jesteś? Z jakiej miejscowości?
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Śro mar 21, 2012 14:43 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzisiejsze poranne PRE z 7.00 - 255 (takie samo jak wieczorne z 19.00)
Nadal podaję 1 j.

Dzisiaj dostałam wyniki testu specFPL (pod kątem pancreatitis) - 4,5 ug/l.
Wynik wskazuje na możliwe zapalenie trzustki (poniżej 3,6 zdrowa, powyżej 5,4 na pewno pancreatitis). Zalecają powtórzenie za dwa tygodnie, zeby zobaczyć tendencję.
Zastanawiam sie, jak sprawdzić co jest przyczyną czego - czyli, czy trochę już trwająca cukrzyca powoduje problem z trzustką, czy chora trzustka spowodowała pojawienie się cukrzycy.

Tinko, masz jakiś pomysł, jak to sprawdzić dalej dokładniej?

Edit : jeszcze na szybko - skończyły mi się strzykawki U100 0,5ml, mam teraz U100 0,3ml. Od czasu stosowania tych nowych strzykawek cukier jest wyższy, w przedziale 250-280. Dotychczas był w okolicach 230. Daję 2 kreski, bo z obliczeń mi wychodzi, ze to 1 jednostka - może jednak coś nie tak podaję, skoro aż tak wyniki się zmieniły? 8O
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro mar 21, 2012 21:22 Re: Wątek cukrzycowy - V

Melduję się z dzisiejszym pomiarem:
Poranne PRE: 409
Wieczorne PRE: 333
Niestety to wieczorne nie jest zasługą insuliny, a winą zle nastawionego karmnika :?
Kot czekał na drugie śniadanie i się nie doczekał... :evil: ale już chyba opanowałam to diabelskie urządzenie :mrgreen:
Pozdrawiam wszystkich! :kotek:
Obrazek

Inessa

Od: Czw lut 02, 2006 0:48

Post » Śro mar 21, 2012 23:23 Re: Wątek cukrzycowy - V

Jestem z Nasielska 40km od Warszawy ale na naszą Panią Weterynarz narzekać nie mogę bo już kilka razy uratowała nam skórę, w piątek mamy kontrolę więc o wszystko wypytam i przepiszę tu wyniki badań

Vista87

Post » Śro mar 21, 2012 23:55 Re: Wątek cukrzycowy - V

Inessa pisze:Melduję się z dzisiejszym pomiarem:
Poranne PRE: 409
Wieczorne PRE: 333
Niestety to wieczorne nie jest zasługą insuliny, a winą zle nastawionego karmnika :?
Kot czekał na drugie śniadanie i się nie doczekał... :evil: ale już chyba opanowałam to diabelskie urządzenie :mrgreen:
Pozdrawiam wszystkich! :kotek:
Inessa, powróć proszę od jutra rano do dawki 0,75 jedn., jeśli zdążysz jesze dziś przeczytać, to co napisałam. Jeśli nie, to zacznij podawać 0,75 jedn. jutro wieczorem.

Pozdrowionka
Tinka

Tinka07

[poprzednia][następna]