casica pisze:Trzeba zrobić osobne badanie - oznaczenie białka i kreatyniny w moczu. Ale jak mówię, to jest osobne badanie, wtedy ze stosunku białka do kreatyniny wylicza się jak i czy nerki działają, jak i czy zagęszczają mocz. Możesz w każdej chwili to zrobić, nawet w ludzkim labie.
A jonogram był robiony? Morfologia zapewne tak? A biochemia? Czy tylko mocznik i kreatynina czy może jeszcze próby wątrobowe? To też zawsze warto sprawdzić przy pnn.
było robione wszystko. jonogram w miare w normie-tzn suplementuję magnez bo jest lekko poniżej normy. lekko podwyższone chlorki i sód ale dr Neska stwierdziła że to może być wina tego labu aczkolwiek na wszelki wypadek 2-3 razy w tygodniu mam podać kroplówkę z glukozą która podobno może pomóc obniżyć te parametry no i fosfor skoczył z 3,8 na 6,6 więc mam podawać Alusal. Morfologia się sypie.. parametry czerwonokrwinkowe niskie (kicia dostaje kwas foliowy, wit z grupy B i dodatkowo zastrzyk z żelaza). ma tez niskie leukocyty i staramy się temu zaradzić podając beta glukan. wątroba ok- ALT w górnej granicy normy więc podaję hepatil
co do oznaczenia stosunku białka do kreatyniny to faktycznie nie pomyśłałam. w styczniu o ile pamietam był 0,1 (?). w sensie białko: 6,5 kreatynina 69.
edit: doczytałam na badaniach styczniowych było napisane że stosunek białka do kreatyniny 0,94 (ale jak wyliczyli to nie wiem )