» Pt lip 09, 2010 20:51
Re: wątek cukrzycowy III
Beata, z 7 stron wyszła mi chyba mniej niż połowa. Ale wyciągnęłam tak na prędko kwintesencję informacji z tekstu, dotyczących wyłącznie wysokich wyników, bo wiem że sprawa nagli. Przy niższych wynikach od 200 mg/dl do 300 mg/dl są dodatkowe wskazówki, których na razie nie uwzględniłam. W każdym razie muszę w najbliższym czasie to tłumaczenie zrobić rzetelnie.
Moi weci stosują tę metodę już od ponad 1,5 roku. Mierzą poziom glukozy regularnie co 4 godziny oprócz godzin nocnych przy dobrze ustawionych kotach (przerwa 8 godzin). W fazie początkowej wyrównywania cukrzycy nocne mierzenie może być również wskazane (np. 6.00, 10.00, 14.00, 18.00, i jeśli zachodzi potrzeba to też o 22.00 i o 2.00).
Terapię zaczynają następująco: przy PRE poniżej 400 mg/dl podają malutka kropelkę (średnica kropli ok. 2 mm), przy PRE powyżej 400 mg/dl włosek (minimalna szparka w postaci włoska między kreską oznaczającą zero), przy PRE powyżej 500 mg/dl 0,1 jednostki.
4 godziny po pierwszej iniekcji sprawdzają poziom glukozy we krwi. Jeśli po tym czasie nie widzą żadnego spadku, spadek jest minimalny lub wynik jest wyższy od poprzedniego, zwiększają następną dawkę o następny krok, tj. zamiast 1 kropelki podają włosek, zamiast włoska podają 0,1 jednostki, zamiast 0,1 jedn. 0,2 jedn. Jeśli spadek poziomu glukozy jest widoczny (moje uzupełnienie: o ok. 50 mg/dl), podają następną dawkę w takiej samej ilości. Ważne jest jednak, żeby pamiętać, że podanie np. dwa razy co 4 godz. po 0,1 jednostki ma silniejsze działanie niż podanie za jednym razem 0,2 jednostki.
Insuliny działają indywidualnie. Ich czas działania zależy od rodzaju i dawki. Im dawka wyższa, tym insulina w zasadzie dłużej działa i tym później jest szczyt działania insuliny (tzw. nadir). Ogólnie można powiedzieć, że u kotów kropelka insuliny Levemir ma swój szczyt już po 3-4 godzinach. Natomiast dawka 0,25 jedn. będzie miała swój szczyt prawdopodobnie dopiero po 6-8 godzinach. Ale nie jest to regułą, bo czasem krótko przed remisją jedyna kropelka insuliny wystarcza na 12 lub nawet więcej godzin. Czasem potrzebne byłoby mierzenie poziomu glukozy we krwi co 2 godziny, żeby określić, kiedy nastąpi szczyt działania insuliny.
Beata, i co ważne, nie powinno się w tak krótkim rytmie czasowym (co 4 godziny) podawać jednorazowo więcej niż 0,5 jedn. insuliny. W przeciwnym razie dawki mogłyby się na siebie nakładać i szybko doszłoby do kontrregulacji.
Następnej dawki nie należy nigdy podawać przed szczytem działania poprzedniej dawki insuliny. Dopiero wtedy, gdy szczyt działania insuliny zostanie osiągnięty, można podać następną dawkę.
Moi weci stosują Levemir. Z Caninsuliną może to wyglądać trochę inaczej. Caninsuliny tą metodą nie sprawdzali. Wydaje się nam jednak, że z Caninsuliną powinno się też udać, chyba że plany pokrzyżowałby nam ten cholerny stan zapalny.
Eozonofilowe zapalenie dziąseł to moim zdaniem Gingivitis. W polskich diagnozach czytam ciągle eozonofilowe zapalenie dziąseł. Czy mam rację, że to Gingivitis?
Napiszę Ci teraz, co bym zrobiła, gdybym chciała wypróbować tę metodę. Ustaliłabym sobie sztywny harmonogram pomiarów co 4 godziny, np. 8.00, 12.00, 16.00, 20.00 i na początek 24.00. Zaczęłabym od 0,1 jednostki Caninsuliny (wg wskazówek dotyczących postępowania przy PRE powyżej 500 mg/dl ). Przy następnym pomiarze o 12.00, gdyby cukier nie drgnął lub się zwiększył podałabym 0,2 jednostki. Gdyby się trochę zmniejszył, zostałabym przy tej samej dawce. Przy następnym pomiarze o 16.00 zrobiłabym to samo, co poprzednio o 12.00. Tak samo też o 20.00 i ewentualnie o 24.00.
Nie wiem, jaka będzie reakcja, dlatego musimy pozostać w stałym kontakcie. W razie czego, gdybym nie wiedziała, co poradzić, postaram się upewnić u Martiny i Davida.
Beata, jeśli masz gg, to podaj mi swój numer. Może być na pw. Ważne, żebyśmy mogły się w razie czego szybciej skontaktować niż na forum.
Pozdrawiam ciepło
Tinka
PS: Hills z doświadczenia wielu osób, też kilku w tym wątku, podwyższał znacznie wyniki glukozy we krwi.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.