Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lis 14, 2013 21:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących

tabo10 pisze:Wszystko zgodnie z zaleceniami (jesteśmy u dr Neski co 3m-ce ,a jak mam atak paniki to co miesiąc)-wiem jak przechowywać i podawać Azodyl.Pysio idealne (nawet dr się mocno dziwiła i pytała ,czy był usuwany kamień-nigdy nie był,to mój pierwszy kot,u którego mimo 11 lat nie ma takiej potrzeby).Miesiąc temu fosfor był w normie.
Ostatnio tylko wykończylam go tymczasami,on się bardzo stresuje. Tymczasy na szczęście wyadoptowane.Pomysłów na jedzenie nie mam,mam kupę renala różnych firm,który zalega wszędzie. Kupuję wszystko,co się pojawi na rynku,co mi ktoś podpowie,co odkryję i tak d..pa!
Gastrointestinal RC jadł jakiś czas chętnie,bo smak dobry,każdy kot zjada,ale ma wysoki poziom białka i skończyło się wymiotami (wzrósł mocznik).
Karmy dla kociąt się boję,bo ma b.dużo białka (jadł RC dla kociąt,ale ostro się zamulał-mocznik rośnie).Ale dzięki,spróbuję i pasztet dla kociąt (animondy tak?).
To istne błędne koło.

Megace można zdobyć na receptę i podać kotu?Stosowałaś to taizu? A skutki uboczne,skoro lek na raka?

Fakt, to błędne koło, ale jakoś trzeba się turlać...
Nie stosowałam Megace, nie miałam. Fakt, może mieć niedobre skutki uboczne, ale podałam o nim informację, bo czasem daje tez szansę na zastartowanie jedzenia przez kota, niektórzy próbowali ponoć
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw lis 14, 2013 23:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących

My aktualnie stosujemy na apetyt Mirtor.
Koty lepiej na niego reagują niż na Peritol.
Na dodatek o wiele taniej wychodzi...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Czw lis 14, 2013 23:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących

najszczesliwsza pisze:
Ewa.KM pisze:(...) pure ziemniaczane z masłem(...)

Hę?

puree jako baza plus tłuste rzeczy tak aby kotu smakowało.
Tutaj tak od 45 minuty
http://www.tokfm.pl/Tokfm/0,130955.html
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Sob lis 16, 2013 16:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Czytałam o Alusalu ale nie wiem jak go podawać? Czy rozpuścić w wodzie czy rozkruszyć? W ulotce dla ludzi należy rozgryzać i dużo popić a jak kotom? Ja na razie podaję Alugastrin 2 ml 2 razy dziennie czy on tak samo działa jak Alusal?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :kotek:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob lis 16, 2013 16:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Tylko wiesz nie ten Alusal do ssania :wink:
Ja podawałam przy każdym posiłku rozkruszoną tabletkę. U nas było to pół tabletki rozkruszone na 1łyżkę stołową karmy.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Sob lis 16, 2013 17:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Alugastrin działa tak samo, ale nie znam dawek. Alusal dałoby się od biedy rozpuścić, wyjdzie zawiesina, tyle, ze powinno się go raczej dodawać do karmy

taizu

Post » Sob lis 16, 2013 17:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dziękuję spróbuję z Alusalem. Tomas nie lubi Alugastrinu pluje a właściwie tak śmiesznie prycha, że ostatnio cała byłam w białych kropkach. Mam jeszcze pytanie chociaż już tyle o tym pisaliście ale jemu najlepiej smakuje surowe mięsko wołowe lub cielęcina czy naprawdę tak mu szkodzę jak mu to podaję. Ale posłuchałam się Taizu że "kot nerkowy musi jeść" więc daję mu to co lubi. Przemycam też nerkową ale z mniejszym skutkiem nie za bardzo ją je. Pozdrawiam wszystkie koty i kociary :1luvu:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Nie lis 17, 2013 15:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ewa.KM pisze:Tutaj tak od 45 minuty
http://www.tokfm.pl/Tokfm/0,130955.html

pamiętasz,z którego dnia? link odsyła do wielu audycji radiowych-dziś słucham od rana i nie mogę trafić :?

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Nie lis 17, 2013 16:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących

końcówka 3 listopada
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Nie lis 17, 2013 16:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Wybaczcie, że zapytam, ale jaki jest sens podać kotu pure ziemniaczane? Po to aby mu napełnić żołądek?
Przecież chodzi o to, aby dostarczyć kotu wartościowego białka i odpowiedniej ilości tłuszczu zwierzęcego, a nie zapchać go karmą śmieciową.
Obrazek

Miga

Od: Śro cze 02, 2004 16:34

Post » Nie lis 17, 2013 17:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących

ok, udało się:) Sumińska poleca dla kotów z niewydolnością nerek/torbielowatością także płucka cielęce (gotowane).

tabo10

Post » Nie lis 17, 2013 17:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Miga pisze:Wybaczcie, że zapytam, ale jaki jest sens podać kotu pure ziemniaczane? Po to aby mu napełnić żołądek?
Przecież chodzi o to, aby dostarczyć kotu wartościowego białka i odpowiedniej ilości tłuszczu zwierzęcego, a nie zapchać go karmą śmieciową.

Miga,u kotów z pnn/wielotorbielowatością nerek właśnie chodzi o to,by białka było jak najmniej.

tabo10

Post » Nie lis 17, 2013 17:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących

tabo10 pisze:

Miga,u kotów z pnn/wielotorbielowatością nerek właśnie chodzi o to,by białka było jak najmniej.
Dlaczego? Przecież kot odżywia się białkiem. Dieta niskobiałkowa może doprowadzić do atrofii i anemii. Bardzo proszę mi to wyłożyć łopatologicznie :)
Obrazek

Miga

Od: Śro cze 02, 2004 16:34

Post » Nie lis 17, 2013 19:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ziemniaki są dla kota nieprzyswajalne. Jak rozumiem, chodzi o to, żeby nakarmić kota tłuszczem w sposób taki, żeby nie dostał biegunki czy nie zwymiotował.
Osobiście nie wiem, czy to działa

taizu

Post » Nie lis 17, 2013 19:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Sumińska wyraźnie mówi o puree z ziemniaków z masłem. Czyżby uznana wet nie wiedziała o czym mówi?

tabo10

[poprzednia][następna]