Moderator: Moderatorzy
bursztynowo pisze:casica - otworzyłam, bo podaję od wczoraj.
Slonko_Łódź pisze:bursztynowo pisze:casica - otworzyłam, bo podaję od wczoraj.
A pogrzebałaś trochę w proszku? Bo może się zakopała
bursztynowo pisze:pogrzebałam... wygrzebałamsierota ze mnie
![]()
dzięki wielkie
bursztynowo pisze:niestety nie wiem, jaki Tygrysia ma poziom fosforu, bo weterynarz nie zrobił na to badania. Ma zawyżony mocznik (118) i sedyment w pęcherzu moczowym. Na usg weterynarz stwierdził, że jej nerki wyglądają jak u 10 letniego kota, a ona ma 6 niecałe.
Nie chcę jej teraz robić ponownego badania z krwi, bo to wiąże się z głupim jasiem. Poczekam i zrobię to badanie za ok. 4 miesiące. W międzyczasie będę robiła co trzy tygodnie badania moczu.
I ze względu na ten mocznik, na ten sedyment, ze względu na to, że ona prawie w ogóle nie pije - podaję jej ipakitine: weterynarz powiedział, że mogę. Muszę to skonsultować jeszcze z wczesniejszym weterynarzem Tygrysi (dr Molenda z Wrocławia), ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
Poza tym je mokra karmę RC Renal, suchą RC Renal - od podania pierwszej saszetki skończyły się wymioty. A wczesniej przez dwa dni wymiotowała po każdym posiłku.
Renal je od 2 tygodni. A Ipakitine podaję jej od wczoraj.
No i kupiłam fontannę na wodę - może zacznie pić.
pixie65 pisze:Famotydyna lub ranitydyna (famidyna lub ranigast, solvertyl itp.) hamuje wydzielanie kwasu solnego. Stosowana jest aby chronić śluzówkę żołądka i zapobiegać mdłościom - mówiąc ogólnie.
Ja podaję ją rano, przed jedzeniem.
Alusal zmniejsza wchłanianie fosforanów a tym samym obniża poziom fosforu, podobnie jak ipakitine. Podaje się go w trakcie albo zaraz po posiłku.
Gedo pisze:...
gwoli ścisłości:
famidyna i alusal zobojętniają kwas żołądkowy
ranigast hamuje jego wydzielanie
alusal oprócz zobojętniania kwasu wiąże fosfor, ale:
- żeby działał ochraniająco na śluzówkę zobojętniając kwas musi być podawany między posiłkami z zachowaniem 2 godzinnych odstępów
- żeby wiązał fosfor musi być podawany z jedzeniem
dlatego najczęściej przy pnn podaje się dla ochrony śluzówek: famidynę (zobojętnienie kwasu) LUB ranigast (ograniczenie wydzielania kwasu)
oraz alusal z jedzeniem żeby związać fosfor jeśli kot kumuluje fosforany
jaguarius pisze:czy aluslal podobnie jak ipakitine może podbijać wapń, czy nie ma takiego skutku ubocznego?
bursztynowo pisze:...
Nie chcę jej teraz robić ponownego badania z krwi, bo to wiąże się z głupim jasiem.
...
Gedo pisze:bursztynowo pisze:niestety nie wiem, jaki Tygrysia ma poziom fosforu, bo weterynarz nie zrobił na to badania. Ma zawyżony mocznik (118) i sedyment w pęcherzu moczowym. Na usg weterynarz stwierdził, że jej nerki wyglądają jak u 10 letniego kota, a ona ma 6 niecałe.
Nie chcę jej teraz robić ponownego badania z krwi, bo to wiąże się z głupim jasiem. Poczekam i zrobię to badanie za ok. 4 miesiące. W międzyczasie będę robiła co trzy tygodnie badania moczu.
I ze względu na ten mocznik, na ten sedyment, ze względu na to, że ona prawie w ogóle nie pije - podaję jej ipakitine: weterynarz powiedział, że mogę. Muszę to skonsultować jeszcze z wczesniejszym weterynarzem Tygrysi (dr Molenda z Wrocławia), ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
Poza tym je mokra karmę RC Renal, suchą RC Renal - od podania pierwszej saszetki skończyły się wymioty. A wczesniej przez dwa dni wymiotowała po każdym posiłku.
Renal je od 2 tygodni. A Ipakitine podaję jej od wczoraj.
No i kupiłam fontannę na wodę - może zacznie pić.
mogłabyś wytłumaczyć w jakim celu podajesz kotu ipakitynę?![]()
z tego co piszesz wnioskuję że:
- kot nie ma zbadanego poziomu fosforu ani wapnia
- je karmę renal
wiesz w ogóle w jakim celu podaje się ipakitynę?
bursztynowo pisze:Na pewno nie mam takiej wiedzy jak Wy. Opieram się na tym co powiedział weterynarz i na tym, co przeczytałam w ulotce.
bursztynowo pisze:....
PcimOlki - kolejnego badania kwi nie chcę robić, bo nie mogę jej narażać na głupiego jasia co 2 tygodnie.
.... A ona nie jest jeszcze kotem typowo nerkowym. Ma sedyment w pęcherzu i zawyżony mocznik we krwi.
pixie65 pisze:bursztynowo pisze:Na pewno nie mam takiej wiedzy jak Wy. Opieram się na tym co powiedział weterynarz i na tym, co przeczytałam w ulotce.
To TEN SAM wet co twierdził, że nie ma konieczności badania moczu?
I że schorzenia nerek można wykryć tylko za pomocą biopsji?
bursztynowo pisze:użyłam słów "kot typowo nerkowy", ponieważ nie ma podwyższonej kreatyniny, mocz ma 118, [...] ma nie tyle schorzenie nerek tylko schorzenie pęcherza moczowego. A że pęcherz i nerki to układ moczowy, więc schorzenie pęcherza pewnie nie pozostaje w całkowitym oderwaniu od jej nerek.
bursztynowo pisze:.... Dlatego nie uważam jej za "typowego nerkowca", ale ponieważ nie chcę dopuścić do rozwoju tej choroby staram się dowiedzieć o niej jak najwięcej.
a własciwie to nie odpowiedziałeś, czy toksyny mocznicowe o których mowa w ulotce ipakitine obejmują również mocznik. Jakbyś mógł odpowiedzieć, byłabym wdzięczna.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 210 gości