Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro sty 12, 2011 12:15 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica - otworzyłam :wink: , bo podaję od wczoraj.

bursztynowo

Od: Wto lut 10, 2009 16:52

Post » Śro sty 12, 2011 16:54 Re: Wątek dla nerkowców - IV

bursztynowo pisze:casica - otworzyłam :wink: , bo podaję od wczoraj.

A pogrzebałaś trochę w proszku? Bo może się zakopała ;)
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro sty 12, 2011 17:11 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze:
bursztynowo pisze:casica - otworzyłam :wink: , bo podaję od wczoraj.

A pogrzebałaś trochę w proszku? Bo może się zakopała ;)

pogrzebałam... wygrzebałam :oops: sierota ze mnie :lol:

dzięki wielkie :D

bursztynowo

Post » Śro sty 12, 2011 17:15 Re: Wątek dla nerkowców - IV

:ryk:
no cóż, przez grzeczność nie zaprzeczę 8)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro sty 12, 2011 20:37 Re: Wątek dla nerkowców - IV

bursztynowo pisze:pogrzebałam... wygrzebałam :oops: sierota ze mnie :lol:

dzięki wielkie :D

E tam sierota- ja też myślałam, że mi sprzedali wybrakowane a potem pogrzebałam... wygrzebałam :ryk:

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Śro sty 12, 2011 21:03 Re: Wątek dla nerkowców - IV

bursztynowo pisze:niestety nie wiem, jaki Tygrysia ma poziom fosforu, bo weterynarz nie zrobił na to badania :evil: . Ma zawyżony mocznik (118) i sedyment w pęcherzu moczowym. Na usg weterynarz stwierdził, że jej nerki wyglądają jak u 10 letniego kota, a ona ma 6 niecałe.

Nie chcę jej teraz robić ponownego badania z krwi, bo to wiąże się z głupim jasiem. Poczekam i zrobię to badanie za ok. 4 miesiące. W międzyczasie będę robiła co trzy tygodnie badania moczu.

I ze względu na ten mocznik, na ten sedyment, ze względu na to, że ona prawie w ogóle nie pije - podaję jej ipakitine: weterynarz powiedział, że mogę. Muszę to skonsultować jeszcze z wczesniejszym weterynarzem Tygrysi (dr Molenda z Wrocławia), ale to dopiero w przyszłym tygodniu.

Poza tym je mokra karmę RC Renal, suchą RC Renal - od podania pierwszej saszetki skończyły się wymioty. A wczesniej przez dwa dni wymiotowała po każdym posiłku.

Renal je od 2 tygodni. A Ipakitine podaję jej od wczoraj.

No i kupiłam fontannę na wodę - może zacznie pić.

mogłabyś wytłumaczyć w jakim celu podajesz kotu ipakitynę? :roll:
z tego co piszesz wnioskuję że:
- kot nie ma zbadanego poziomu fosforu ani wapnia
- je karmę renal

wiesz w ogóle w jakim celu podaje się ipakitynę? :roll:

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Śro sty 12, 2011 21:14 Re: Wątek dla nerkowców - IV

pixie65 pisze:Famotydyna lub ranitydyna (famidyna lub ranigast, solvertyl itp.) hamuje wydzielanie kwasu solnego. Stosowana jest aby chronić śluzówkę żołądka i zapobiegać mdłościom - mówiąc ogólnie.
Ja podaję ją rano, przed jedzeniem.
Alusal zmniejsza wchłanianie fosforanów a tym samym obniża poziom fosforu, podobnie jak ipakitine. Podaje się go w trakcie albo zaraz po posiłku.

gwoli ścisłości:
famidyna i alusal zobojętniają kwas żołądkowy
ranigast hamuje jego wydzielanie

alusal oprócz zobojętniania kwasu wiąże fosfor, ale:
- żeby działał ochraniająco na śluzówkę zobojętniając kwas musi być podawany między posiłkami z zachowaniem 2 godzinnych odstępów
- żeby wiązał fosfor musi być podawany z jedzeniem

dlatego najczęściej przy pnn podaje się dla ochrony śluzówek: famidynę (zobojętnienie kwasu) LUB ranigast (ograniczenie wydzielania kwasu)
oraz alusal z jedzeniem żeby związać fosfor jeśli kot kumuluje fosforany

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Śro sty 12, 2011 21:48 Re: Wątek dla nerkowców - IV

czy aluslal podobnie jak ipakitine może podbijać wapń, czy nie ma takiego skutku ubocznego?

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Śro sty 12, 2011 22:05 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Gedo pisze:...
gwoli ścisłości:
famidyna i alusal zobojętniają kwas żołądkowy
ranigast hamuje jego wydzielanie

alusal oprócz zobojętniania kwasu wiąże fosfor, ale:
- żeby działał ochraniająco na śluzówkę zobojętniając kwas musi być podawany między posiłkami z zachowaniem 2 godzinnych odstępów
- żeby wiązał fosfor musi być podawany z jedzeniem

dlatego najczęściej przy pnn podaje się dla ochrony śluzówek: famidynę (zobojętnienie kwasu) LUB ranigast (ograniczenie wydzielania kwasu)
oraz alusal z jedzeniem żeby związać fosfor jeśli kot kumuluje fosforany

"Famotydyna (famotidine) – organiczny związek chemiczny, lek z grupy H2-blokerów, hamujący wydzielanie kwasu solnego przez komórki okładzinowe żołądka. "

Możesz wyjaśnić jaką reakcją Famotydyna zobojętnia HCL?

jaguarius pisze:czy aluslal podobnie jak ipakitine może podbijać wapń, czy nie ma takiego skutku ubocznego?

Nie ma. Alusal nie zawiera Ca. To jest wodorotlenek glinu.

bursztynowo pisze:...
Nie chcę jej teraz robić ponownego badania z krwi, bo to wiąże się z głupim jasiem.
...

Na pewno? Prowadzenie kota nerkowego bez monitoringu jest jak prowadzenie auta z czarnym workiem na głowie.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro sty 12, 2011 23:17 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Gedo pisze:
bursztynowo pisze:niestety nie wiem, jaki Tygrysia ma poziom fosforu, bo weterynarz nie zrobił na to badania :evil: . Ma zawyżony mocznik (118) i sedyment w pęcherzu moczowym. Na usg weterynarz stwierdził, że jej nerki wyglądają jak u 10 letniego kota, a ona ma 6 niecałe.

Nie chcę jej teraz robić ponownego badania z krwi, bo to wiąże się z głupim jasiem. Poczekam i zrobię to badanie za ok. 4 miesiące. W międzyczasie będę robiła co trzy tygodnie badania moczu.

I ze względu na ten mocznik, na ten sedyment, ze względu na to, że ona prawie w ogóle nie pije - podaję jej ipakitine: weterynarz powiedział, że mogę. Muszę to skonsultować jeszcze z wczesniejszym weterynarzem Tygrysi (dr Molenda z Wrocławia), ale to dopiero w przyszłym tygodniu.

Poza tym je mokra karmę RC Renal, suchą RC Renal - od podania pierwszej saszetki skończyły się wymioty. A wczesniej przez dwa dni wymiotowała po każdym posiłku.

Renal je od 2 tygodni. A Ipakitine podaję jej od wczoraj.

No i kupiłam fontannę na wodę - może zacznie pić.

mogłabyś wytłumaczyć w jakim celu podajesz kotu ipakitynę? :roll:
z tego co piszesz wnioskuję że:
- kot nie ma zbadanego poziomu fosforu ani wapnia
- je karmę renal

wiesz w ogóle w jakim celu podaje się ipakitynę? :roll:

Na pewno nie mam takiej wiedzy jak Wy. Opieram się na tym co powiedział weterynarz i na tym, co przeczytałam w ulotce. Tam nie jest tylko o fosforanach - jest również napisane, że usuwa toksyny mocznicowe
To w końcu usuwa czy nie?

Czy tutaj pod wyrażeniem toksyny mocznicowe mogą się kryć jedynie fosforany? Bo przecież te toksyny to także mocznik. Jak to jest?

weterynarz powiedział, że jak najbardziej można jej to teraz podawać i że to nie ma jakiegoś mocnego działania. Sama już nie wiem....

PcimOlki - kolejnego badania kwi nie chcę robić, bo nie mogę jej narażać na głupiego jasia co 2 tygodnie. To też obciąża nerki, nie mówiąc o stresie. A ona nie jest jeszcze kotem typowo nerkowym. Ma sedyment w pęcherzu i zawyżony mocznik we krwi.

bursztynowo

Post » Śro sty 12, 2011 23:33 Re: Wątek dla nerkowców - IV

bursztynowo pisze:Na pewno nie mam takiej wiedzy jak Wy. Opieram się na tym co powiedział weterynarz i na tym, co przeczytałam w ulotce.

To TEN SAM wet co twierdził, że nie ma konieczności badania moczu?
I że schorzenia nerek można wykryć tylko za pomocą biopsji?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro sty 12, 2011 23:35 Re: Wątek dla nerkowców - IV

bursztynowo pisze:....
PcimOlki - kolejnego badania kwi nie chcę robić, bo nie mogę jej narażać na głupiego jasia co 2 tygodnie.

Aha.
Większość z bywalców tego wątku wykonuje badania co kilka tygodni. Nie widziałem jednak żadnych wzmianek o głupim jasiu. Ja też wykonuję badania swojemu kotu dość często i nigdy nie było mowy o głupim jasiu z wyjątkiem urografii. Dlatego zapytałem, czy na pewno głupiego jasia.

.... A ona nie jest jeszcze kotem typowo nerkowym. Ma sedyment w pęcherzu i zawyżony mocznik we krwi.

Co to jest "kot typowo nerkowy"?
Nie wiem też, co oznacza "sedyment" - domniemam mineralizacje o nieznanym charakterze.
Natomiast z tego co piszesz wynika, że:

- kot nie jest prawidłowo zdiagnozowany
- w ciemno włączono leczenie paliatywne, które może kotu zaszkodzić
- nie wykonano żadnych badań umożliwiających ew. leczenie przyczynowe

Stan dobrze znany większości zaglądających tutaj.

PcimOlki

Post » Czw sty 13, 2011 1:35 Re: Wątek dla nerkowców - IV

pixie65 pisze:
bursztynowo pisze:Na pewno nie mam takiej wiedzy jak Wy. Opieram się na tym co powiedział weterynarz i na tym, co przeczytałam w ulotce.

To TEN SAM wet co twierdził, że nie ma konieczności badania moczu?
I że schorzenia nerek można wykryć tylko za pomocą biopsji?

ten sam niestety. W tym przypadku mu jednak uwierzyłam, ze względu na to, że w ulotce jest mowa o tym usuwaniu toksyn mocznicowych.

PcimOlki niestety w przypadku naszego kota nie ma mowy o pobraniu krwi bez głupiego jasia. Jest u weterynarza bardzo agresywna.

użyłam słów "kot typowo nerkowy", ponieważ nie ma podwyższonej kreatyniny, mocz ma 118, zachowanie takie jak było: wesoły kot, z dużym apetytem. ma nie tyle schorzenie nerek tylko schorzenie pęcherza moczowego. A że pęcherz i nerki to układ moczowy, więc schorzenie pęcherza pewnie nie pozostaje w całkowitym oderwaniu od jej nerek. Dlatego nie uważam jej za "typowego nerkowca", ale ponieważ nie chcę dopuścić do rozwoju tej choroby staram się dowiedzieć o niej jak najwięcej. Wy macie tutaj ogromną wiedzę, dlatego zadaję pytania.

a własciwie to nie odpowiedziałeś, czy toksyny mocznicowe o których mowa w ulotce ipakitine obejmują również mocznik. Jakbyś mógł odpowiedzieć, byłabym wdzięczna.

bursztynowo

Post » Czw sty 13, 2011 8:11 Re: Wątek dla nerkowców - IV

bursztynowo pisze:użyłam słów "kot typowo nerkowy", ponieważ nie ma podwyższonej kreatyniny, mocz ma 118, [...] ma nie tyle schorzenie nerek tylko schorzenie pęcherza moczowego. A że pęcherz i nerki to układ moczowy, więc schorzenie pęcherza pewnie nie pozostaje w całkowitym oderwaniu od jej nerek.

Bursztynowo wiesz co ja się zastanawiam czy w takim przypadku sensowne jest podawanie leków typowo nerkowych i karmy nerkowej skoro nie ma wskazań. Bo tak- karma nerkowa ma obniżony poziom białka. Koty to zdeklarowani białkożercy- potrzebują do utrzymania swoich imponujących mięśni pozwalających im wskakiwać z miejsca z podłogi na szafę, dużych jego ilości. Kotom ze schyłkową fazą pnn białko się ogranicza poświęcając mięśnie na korzyść życia w ogóle. A i tak nie wszyscy to robią... Przemyślałabym sprawę karmy nerkowej bo jeżeli już teraz zlikwidujemy mięśnie to z czego będzie czerpał gdyby kiedyś tfu, tfu, tfu faktycznie TRZEBA będzie obniżyć zawartość białka....

Co do agresywnych kotów u weta- mam takiego... Ja bym jednak spróbowała na Twoim miejscu iść do innego weta. Może jakiś inny pokaże Ci chwyty obezwładniające- kota można pięknie unieruchomić jak się wie gdzie go złapać... Potrzebna są dwie osoby do trzymania ale to chyba dasz radę załatwić. W mojej lecznicy są też specjalne..... mhmmmm. kaftaniki? Torby? W każdym razie wkłada się kota w gustowny gruby kombinezonik z tylko jedną dziurką- na łapę do pobrania krwi....

Z ipakitine ja miałam złe doświadczenia więc używałam jedynie kilka dni- nie zauważyłam pozytywnych efektów działania na mocznik w tym czasie....

Slonko_Łódź

Post » Czw sty 13, 2011 8:15 Re: Wątek dla nerkowców - IV

bursztynowo pisze:.... Dlatego nie uważam jej za "typowego nerkowca", ale ponieważ nie chcę dopuścić do rozwoju tej choroby staram się dowiedzieć o niej jak najwięcej.

Której choroby? PNN? To właściwie nie jest choroba, tylko skutek innych chorób. Nie wiesz na co jest chory twój kot, więc nie możesz temu skutecznie przeciwdziałać.

a własciwie to nie odpowiedziałeś, czy toksyny mocznicowe o których mowa w ulotce ipakitine obejmują również mocznik. Jakbyś mógł odpowiedzieć, byłabym wdzięczna.

Tak, w niewielkim stopniu może, tylko przypomina to dmuchanie na zupę stojącą na gazie.

Podwyższony mocznik przu normalnej kreatyninie (<= 1.2 ) może (ale nie musi) wskazywać na przednerkową azotemiię.

->

Prerenal azotemia occurs secondary to a decreased glomerular filtration rate (GFR) and is accompanied by concentrated urine. It is most commonly associated with dehydration, although it may be associated with profound hypovolemia or hypotension. It should resolve with adequate fluid support and correction of the primary disease process.

Żródło:

Grauer GF: Clinical manifestations of urinary disorders, in Nelson RW, Couto CG (eds): Small Animal Internal Medicine, ed 3. St Louis, Mosby, 2003

Istnieje więc możliwość, że u twojego kota wystarczy należyte nawodnienie - jeśli nie, to tylko:

...correction of the primary disease process.

PcimOlki

[poprzednia][następna]