Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon gru 12, 2011 21:38 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Postaram się ale czy pośpię to nie wiem.. Strasznie miauczy, coś go boli w dolnym odcinku kręgosłupa.. No wszystko naraz!
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Pon gru 12, 2011 21:38 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Lilianna J-wie pisze:Postaram się ale czy pośpię to nie wiem.. Strasznie miauczy, coś go boli w dolnym odcinku kręgosłupa.. No wszystko naraz!

Jutro RTG z rana!
najszczesliwsza

Post » Wto gru 13, 2011 13:08 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Kocia Lady pisze:
Slonko_Łódź pisze:
1969ak pisze:Gdzie zamawiacie Azodyl?

Zimą zamawiała dla nas Miodalik. Wydaje mi się, że to było Entirely Pets (tu: http://www.entirelypets.com/azodyl.html). Miodalik wtedy wynegocjowała jakieś nieziemskie zniżki bo braliśmy chyba w sumie koło 25 opakowań i braliśmy w sześciopakach. Najdroższy i tak jest transport- jak się rozłożyło na chyba 7 osób to wyszły grosze...

PS. Jakby co to ja też chcę ;) Yenna będzie miała mobilizację :wink:

jak coś ja też jestem chętna do zamówienia

Czy zamawialiście już może azodyl? okazało się że potrzebny dla mojej Kici bo chora :cry: i chętnie bym się podłączyła pod wspólne zamówienie...

MONIKA123

Od: Wto gru 13, 2011 12:52

Post » Wto gru 13, 2011 14:07 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Głowię sie nad przyczynami niejedzenia u Ludmiła. Wydaje mi się, że nie chodzi do końca o apetyt, bo się domaga żarcia, ale w zasadzie najczęsciej - o ile od razu nie odejdzie od miski - liźnie kilka razy i na tym się kończy... Bardziej tu chyba chodzi o nudności, a zarzucanie treści do przełyku miał wcześniej sporadycznie. Myślę o zastosowaniu Metoclopramidu. Wybieram się do weta dzisiaj - już rozmawiałam przez tel., wspominał tez o Cerenii (ale w zastrzyku, czego wolałbym uniknąć). Czy mogę prosić o szybkie rady o Metoclopramidzie? Bo oczywiście chodzi o postać tabletek? A odnośnie dawkowania? :oops:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Wto gru 13, 2011 20:01 Re: Wątek dla nerkowców - VII

MONIKA123 pisze:Czy zamawialiście już może azodyl? okazało się że potrzebny dla mojej Kici bo chora :cry: i chętnie bym się podłączyła pod wspólne zamówienie...

Niestety są sami chętni na podłączenie się pod zamówienie a nie ma nikogo, kto podejmie się zamówienia- tam niestety jest konieczność kontaktu czatowego lub telefonicznego- jednym słowem trzeba komunikować się po angielsku. Dla mnie niestety nie do przejścia.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto gru 13, 2011 21:05 Re: Wątek dla nerkowców - VII

A propos dyskusji kilka stron temu: kupienie "posolonej wody" do infuzji w aptece bez recepty jest bardzo trudne, acz mozliwe
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto gru 13, 2011 21:06 Re: Wątek dla nerkowców - VII

taizu pisze:A propos dyskusji kilka stron temu: kupienie "posolonej wody" do infuzji w aptece bez recepty jest bardzo trudne, acz mozliwe

Czemu takie trudne?
Aaa, że na receptę?
najszczesliwsza

Post » Wto gru 13, 2011 22:35 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Ja się pochwalę:

Micia miała biegunkę i śmierdzącą kupę. Spanikowana pojechałam do weta i przy okazji zrobiłam badania. Oto wyniki:

Kreatynina 234 (było304) norma do 212. Najlepszy wynik od 1,5 roku!

Mocznik 18,9 (było 21,5) norma do 12,9 mmol/L

Fosfor 0,97 (1,34) norma do 2,42 Trochę przesadziłam z alusalem.
Wapń 2,70 (2,73) za wysoki, ale stabilny.

Ogólnie stan dobry i stabilne. Dzielna staruszka. Chyba mam jedną z najstarszych kotek na Forum. :D Ma skonczone 19 lat.

Jedynie co mnie martwi to guzek na pleckach, który rośnie. Dotąd guzki usuwaliśmy i Micia żyje z nimi od 11 lat.Teraz wet nie che jej operować, bo boi się, że kot nie przeżyje lub narkoza zniszczy nerki.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Śro gru 14, 2011 8:24 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Zakocona pisze:(...)

Ogólnie stan dobry i stabilne. Dzielna staruszka. Chyba mam jedną z najstarszych kotek na Forum. :D Ma skonczone 19 lat.(...)

:D :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro gru 14, 2011 8:26 Re: Wątek dla nerkowców - VII

To ja się chowam ze swoją 13-letnią kocicą :mrgreen:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Śro gru 14, 2011 10:07 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:
MONIKA123 pisze:Czy zamawialiście już może azodyl? okazało się że potrzebny dla mojej Kici bo chora :cry: i chętnie bym się podłączyła pod wspólne zamówienie...

Niestety są sami chętni na podłączenie się pod zamówienie a nie ma nikogo, kto podejmie się zamówienia- tam niestety jest konieczność kontaktu czatowego lub telefonicznego- jednym słowem trzeba komunikować się po angielsku. Dla mnie niestety nie do przejścia.

Mam dokładnie ten sam problem i dlatego tak podchodzę do tego jak pies do jeża...
mojej Kici leci 17 roczek :D tylko ta wstrętna niewydolność nerek się teraz przyplątała :(

MONIKA123

Od: Wto gru 13, 2011 12:52

Post » Śro gru 14, 2011 12:38 Re: Wątek dla nerkowców - VII

MONIKA123 pisze:...Mam dokładnie ten sam problem i dlatego tak podchodzę do tego jak pies do jeża... mojej Kici leci 17 roczek :D tylko ta wstrętna niewydolność nerek się teraz przyplątała :(
Warto jednak pamiętać, że Azodyl jest jedną z ostatnich linii obrony, gdy zostało zrobione już wszystko inne, co należy. Skuteczność nie jest powalająca i nie spodziewał bym się obniżenia mocznika wiecej niż o 10-15%, jeśli w ogóle nastąpi.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro gru 14, 2011 13:06 Re: Wątek dla nerkowców - VII

No dobra, widocznie nikt nic nie wie o metoclopramidzie?... :roll:
Co polecacie na długofalowe osłanianie przewodu pokarmowego, przeciwdziałanie nudnościom itp.?
I jak długo można stosować peritol na apetyt? Wczoraj ładnie zadziałał już po 30 minutach i Ludmił w końu zjadł na raz 60g żarcia. Dzisiaj zastanawiam się, że może alusal dodatkowo go odstrasza - miał michę tego samego, ale z alusalem i obok stała micha, ale bez alusalu. Powąchał obie i zdecydowanie było widać, że ta z alusalem mu przeszkadza, więc wybrał bez... :? Do glowy przychodzi mi tylko kombinowanie z renagelem, bo może normalnie by jadł bez peritolu i innych medykamentów...
Podsumowując wczorajszy wieczór, Ludmił dostał:
- metoclopramid (i to zapewne za dużo, wina i weta, i moja) ok. 1/4 tabletki, czyli ok. 2,2mg (a waży teraz 3,81 kg)
- peritol (1/4 tabletki 4mg, co dało 1 mg) i w końcu po nim zjadł normalnie
- Chela Ferr bio-complex (czyli żelazo, B12, B6, C i kw. foliowy) 1 kapsułkę w małekj ilości wody rozpuszczoną
- oczywiście wlew podskórny.
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Śro gru 14, 2011 13:13 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Szejbal pisze:No dobra, widocznie nikt nic nie wie o metoclopramidzie?... :roll:
Co polecacie na długofalowe osłanianie przewodu pokarmowego, przeciwdziałanie nudnościom itp.?

Szejbal decyzję o podaniu/niepodaniu tego leku powinien podjąć wet.
I on ustali dawkowanie.
My jego decyzje będziemy potem ewentualnie komentować i korygować :wink:
Ja metoclopramid podawałam wyłacznie jako środek przeciwwymiotny.
W zastrzyku.

Długofalowa "na osłonę" przewodu pokarmowego większość z nas podaje famotydynę lub ranitydynę w różnych formach (famidyna albo solvertyl na przykład).
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro gru 14, 2011 13:18 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
MONIKA123 pisze:...Mam dokładnie ten sam problem i dlatego tak podchodzę do tego jak pies do jeża... mojej Kici leci 17 roczek :D tylko ta wstrętna niewydolność nerek się teraz przyplątała :(
Warto jednak pamiętać, że Azodyl jest jedną z ostatnich linii obrony, gdy zostało zrobione już wszystko inne, co należy. Skuteczność nie jest powalająca i nie spodziewał bym się obniżenia mocznika wiecej niż o 10-15%, jeśli w ogóle nastąpi.

Co znaczy to wszystko inne?
To jest ta moja znajoma koteczka.
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

[poprzednia][następna]