malwina pisze:To mi pomogło, naprawdę, poszło dużo lepiej. Dzięki.
Cieszę się

Stosunek białka do kreatyniny < 1.... Niestety wiem tylko, że > 3 oznacza zniszczone kłębuszki nerkowe.... Może to dobry znak ?
Moderator: Moderatorzy
malwina pisze:To mi pomogło, naprawdę, poszło dużo lepiej. Dzięki.
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:Szukałem czegoś o takiej sytuacji, ale znalazłem tylko wzmanki o dokładnie odwrotnej. Skąd masz informację, że taki stan jest nierealny? Poczytałbym.
W art. niejakiego W. Hildebranda, "diagnostyka chorób nerek" pisze:
"Uszkodzenia nefronów powodują, że kreatynina i mocznik wzrastają mniej więcej w równych proporcjach. U zdrowych zwierząt stosunek mocznika do kreatyniny wyrażonych w tych samych jednostkach (mg%) powinien wynosić około 25:1. Znaczny wzrost tej proporcji – powyżej 35:1 – może sugerować występowanie azotemii przednerkowej. Obniżenie stosunku poniżej 10:1 może wskazywać na ciężkie uszkodzenie wątroby i upośledzenie metabolizmu amoniaku"
Zakładam iż uszkodzona wątroba to raczej mało realna diagnoza
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:Kolejną zagadką jest dla mnie powszechne przyjmowanie w polsce zakresu 5,5- 19,9 jako normy poziomu WBC. Jak napisałe gdzieś Tinka07, niemieckie normy mieszczą się w zakresie 6-11.
W badaniach niemieckich widziałem napisane tak:
"[ref. range] 6 - 11
In stressed cats up to 18"
Ten zakres 5.5 - 19.x pochodzi z badań niejakiego Jain'a
Wyniki różnych badań/wartości referencyjnych można porównać tutaj:
http://www.mediafire.com/?4ro3ybifrc2ebye
1969ak pisze:Ja chcę Was zapytać o Lespewet? Dajecie czy nie dla kotów, które mają kroplówki? Cały czas czy z przerwami?
Amarina pisze:Też mam pytanie o lek, konkretnie o FamidynęCzytałam którąś część wątku i właśnie ktoś polecił to na mdłości i zapobieganie wrzodom, poleciłam już rodzicom wypytać się, czy dostaje/może dostawać coś takiego, ale jednak chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej od Was przez to: "Środki ostrożności: Ostrożnie stosować w przypadku przebytej choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, niewydolności wątroby i nerek". Nie zaszkodzi, nawet jeżeli wet poprze podawanie tego, albo czy są jakieś lepsze odpowiedniki?
Amarina pisze:O właśnie, dzięki - nie zdążyłam jednak wyedytować posta, bo już zupełnie pogubiłam się, gdy przeczytałam później o Alusalu, który wg opisu jest zalecany przy niewydolności, a działanie ma niby takie same....
bursztynowo pisze:Czy ktoś z Wa może mi udzielić informacji, ile to jest 1 gram preparatu Ipakitine? Kupiłam go przez internet i nie było dołączonej miarki, mimo że na opakowaniu jest napisane, ze powinna być dołączona. Mam dawać swojej Tygrysi 2 razy dziennie po 1 gramie , ale nie mam pojęcia ile to jest. Na razie daję jej jednorazowo 1/5 łyżeczki do herbaty.
Czy mógłby mi ktoś z Was napisać ile to jest dokładnie: 1 cała płaska łyżeczka czy pół płaskiej łyżeczki czy może w ogóle jakaś odrobina?
Czy ktoś z Wa może mi udzielić informacji, ile to jest 1 gram preparatu Ipakitine?
ana pisze:...
Ale ten preparat podaje się przy stwierdzonym w badaniu zbyt wysokim poziomie fosforu we krwi. Czy w przypadku Twojego kota tak jest?
Jedno z drugim ma związek. Generalnie należy pamiętać, że Ipakitine nie powinno się podawać w ciemno, ale dopiero wtedy, gdy w badaniu krwi "wyjdzie" takowa potrzeba. A konkretnie w jonogramie.PcimOlki pisze:ana pisze:...
Ale ten preparat podaje się przy stwierdzonym w badaniu zbyt wysokim poziomie fosforu we krwi. Czy w przypadku Twojego kota tak jest?
Martwił bym się raczej o poziom wapnia.
ana pisze:Czy ktoś z Wa może mi udzielić informacji, ile to jest 1 gram preparatu Ipakitine?
Ja mam taką miarkę. Przed chwilą sprawdziłam, że 1 g Ipakitine to mniej więcej 1/4 -- 1/5 płaskiej łyżeczki do herbaty, więc dobrze podajesz
PcimOlki pisze:wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:Kolejną zagadką jest dla mnie powszechne przyjmowanie w polsce zakresu 5,5- 19,9 jako normy poziomu WBC. Jak napisałe gdzieś Tinka07, niemieckie normy mieszczą się w zakresie 6-11.
W badaniach niemieckich widziałem napisane tak:
"[ref. range] 6 - 11
In stressed cats up to 18"
Ten zakres 5.5 - 19.x pochodzi z badań niejakiego Jain'a
Wyniki różnych badań/wartości referencyjnych można porównać tutaj:
http://www.mediafire.com/?4ro3ybifrc2ebye
Hmmm.... chyba raczej można porównać rozmaite metody obliczania zakresów dla jednego badania. Nie wydaje się, żeby polskie normy pochodziły od Jawna. Te liczby bliższe są zwykłego przedziału 95%. Zupełnie nie uwzględniają asymetrii rozkładu wartości wokół mediany, a Jawn już nieco koryguje. Mam też znaczne wątpliwości, co do rzetelności klasyfikowania zdrowia osobnika - to dość złożona procedura powinna być, a tam nic nie jest o tym napisane. Stąd i mediana może byc nieco przesunięta w górę. Niemcy dobrze kombinują.
bursztynowo pisze:Czy ktoś z Wa może mi udzielić informacji, ile to jest 1 gram preparatu Ipakitine? Kupiłam go przez internet i nie było dołączonej miarki, mimo że na opakowaniu jest napisane, ze powinna być dołączona. Mam dawać swojej Tygrysi 2 razy dziennie po 1 gramie , ale nie mam pojęcia ile to jest. Na razie daję jej jednorazowo 1/5 łyżeczki do herbaty.
Czy mógłby mi ktoś z Was napisać ile to jest dokładnie: 1 cała płaska łyżeczka czy pół płaskiej łyżeczki czy może w ogóle jakaś odrobina?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 210 gości