Witam,
podobno przedstawiłam sytuacje swojego kota w złym miejscu

No nic. Postaram się ją tu przekleić.
Niedawno (2 tyg temu) okazało się, że mój zaadoptowany koci przyjaciel Dyzio ma cukrzycę. Najprawdopodobniej wywołana jest ona stresem związanym z pojawieniem się dziecka w domu. Wszystko było ok aż do momentu kiedy mała nie zaczęła przemieszczać się po domu, szperać w jego miskach i czasami próbować okazywać mu swoją miłość. Kiedy dziecię jest w domu poziom cukru u Dyźka jest między 450 - 500, natomiast po oddaniu dziecka na pełne 2 doby do babci poziom nie przekraczał 250. Po powrocie dziecka do domu poziom cukru znowu niemalże 600. Sytuacja taka miała miejsce jeszcze przed zakupienie feliway'a. Za poradą veta zakupiłam feliway i ... wydawać y się mogło że zaczęło to działać, ponieważ poziom cukru od rana do późnego popołudnia (przy obecności córki w domu) nie przekroczył 200 - 300. Wieczorem znowu 460. Wiem, że nie od razu można mieć piorunujące efekty ale moje doświadczenie z cukrzycą (pomimo wielu dokładnych info tu na forum) jest w temacie stresogennej cukrzycy znikome. Dyziek obecnie dostaje insulinę Seminelte Cho-S 2 razy dziennie (1 kreska na u 40). Jeśli ma cukier mniej niż 200 nie podaję mu insuliny. Mierzę mu poziom cukru zawsze przed podaniem insuliny, a jeśli wyniki z rana lub z wieczora budzą moje wątpliwości robię to skrupulatnie co 2-3 godz. Bardzo proszę Was pomoc jeśli macie wiedzę lub doświadczenie w tym konkretnym temacie.
Kot czy kotka? - KOT
Jak się nazywa?- DYZIO
Ile ma lat? - niemalże 4
Ile waży?- 6,2 kg
Za gruby /za chudy? - w sam raz
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 10/12/2008
Jak jest kontrolowana choroba? - u veta, na bieżąco on line
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - codziennie
Jeśli tak, to jakim? - Accu chek activ
Jaką podajesz insulinę? - Semilente Chos
U 40 czy U 100? - U 40
Ile kresek (IE)? - jenda
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - 2 razy dziennie
Aktualny poziom glukozy we krwi? - 285
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? - X
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - przed diagnozą Royal Fit32, po diagnozie sheba, gourmet gold. Aktualnie czekam na puszki Animonde
Mniej więcej ile? - 2 razy dziennie mokre po 85-100g, x1 suche
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - po
Inne choroby? - zapalenie dziąseł, co podobno u rudych kotów jest dość normalne
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - obecnie esseniale forte(rano do jedzenia i wieczorem), heparegen 100mg (pół rano do jedzenia i pół wieczorem)
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - Niestety nie znam ich dokładnie. Jedyne co zapamiętałam to wysoki poziom cukru we krwi (ok 400), podwyższony poziom bilirubiny. Natomiast badanie moczu - brak ciał ketonowych, wysoki cukier.
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? ciemny i twardy (w normie)