Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro paź 31, 2007 15:40

dziewczyny najpierw - chyle czola ile tu jest wiedzy na temat cukrzycy
dziekuje szczegolnie za pierwsze strony, ktore duzo mnie nauczyly
moja Ola wg weta jest cukrzykiem, na razie startujemy z diagnozowaniem codziennie cukru i moczu co jakis czas
ale wnikliwie czytam, co piszecie
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Śro paź 31, 2007 20:28

Kinus, serdecznie witamy w naszym "rodzinnym" wątku kotów cukrzycowych.

Piszę w "rodzinnym", choć ten cudzysłów powinnam pominąć, bo stałyśmy się chyba rzeczywiście lubianą się i szanowaną rodziną.

Czytaj, czytaj, czytaj i pytaj, jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości. Na pierwszej stronie znajdziesz wiele informacji, ale to jeszcze niestety :oops: nie wszystko, co można byłoby na ten temat napisać. Chętnie zamieściłybyśmy jeszcze więcej informacji, ale z braku czasu, robimy to sukcesywnie. Jednak te najpotrzebniejsze są i to chyba dla zagubionych w tej materii najważniejsze. Wiele spraw wychodzi najczęściej w późniejszych postach. Dziewczyny zbierają swoje własne doświadczenia, a ja staram się kwintesencję tego zamieścić na pierwszej stronie.

Kinus, nie znam wyników Oli. Jeśli to rzeczywiście cukrzyca, to zaopatrzyłabym się w każdym razie w glukometr, żeby w domu lepiej kontrolować jej poziom glukozy we krwi.

Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lis 01, 2007 22:16

na razie mamy bardzo duze wahania cukru
juz nauczylam sie pobierac krew do badania z ucha
Ola miala po 16 godzinach glodowki 136 cukier, po dwoch dniach diety cukrzycowej, ktorej nienawidzi - 55, wiec mieszam jej te karme z karma selective, ktora je i nie protestuje
paradoksem jest to, ze to mlody kot, w dodatku chudy od zawsze, badania rok temu nie wskazywaly na jakiekolwiek zagrozenie
nie dostaje na razie nic na zbicie, bo znamy niebezpieczenstwo zjazdow cukrzycowych
jestesmy w o tyle "komfortowej" sytuacji, ze moj maz jest cukrzykiem, wiec caly sprzet mamy juz dawno w domu, jak tez wszelkie testy
wciaz czytam i wciaz sie ucze
tak trzymac :)

kinus

Post » Czw lis 01, 2007 22:25

Kinuś moja kicia też szczuplutka całe życie i niestety cukrzyca ją dopadła :( z tym,że Nuka chorowała na trzustkę i brała dużo sterydów :(
A po jakiej diecie cukrzycowej tak spadł jej cukier ?

Hebe

Od: Wto cze 20, 2006 13:27

Post » Czw lis 01, 2007 22:33

dostala na razie Hills m/d i Royala dla cukrzykow
i w sumie chyba dobrze napisalam, ze po diecie, bo mam wrazenie, ze je po prostu oprotestowala
ona wczesniej jadla tylko Biomill Selective, wiec jest obrazona, ze ma takie trociny w misce

kinus

Post » Czw lis 01, 2007 22:40

Moja Nuka jadła w tamtym roku hill'sa m/d i bardzo po nim schudła co w jej przypadku akurat nie było atutem,ale fakt jest ze poziom cukru był nawet niezły, co prawda nie robiłam wtedy badań glukometrem tylko okazjonalnie u weta ale roznica była,z tym ze też jej nie podchodziło zbytnio,nawet puszki m/d z czasem jej zbrzydły całkowicie.....

Hebe

Post » Czw lis 01, 2007 22:46

moja puszek nie chce
nie bedzie jadla i juz
teraz jej pomieszalam selectiva z tym hillsem w stosunku 2:1 dla hillsa
to wybiera :roll:
jutro sprobuje zbadac jej mocz, bo miala bialko w moczu i od tygodnia dostaje Furosemid

kinus

Post » Czw lis 01, 2007 22:49

Uparta dziewczyna :lol:

Obejrzałam właśnie Twoja stronę - jest cudna a koty masz przepiękne,oczu nie można oderwać :ok:

Hebe

Post » Pt lis 02, 2007 7:54

Pamiętam, że któryś z weterynarzy negatywnie się o tym m/d wypowiadał, natomiast nie wiem dlaczego, ale jak słuzy kici, to niech je na zdrowie.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie lis 04, 2007 18:57

Hi Hebe,

widzę w dzienniczku Nusi, że wyniki są naprawdę dobre. To że przybrała na wadze, też mnie bardzo cieszy :D Twoja Panna ma teraz porządny apetyt. Jak tam ze strzykawkami U 100? Gdybyś je mogła dostać, to modyfikacja dawki malutkimi kroczkami byłaby o wiele łatwiejsza.

Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Nie lis 04, 2007 20:37

Witaj Tinka

Wyniki fajne choć dzisiaj troche wyższe :( i nie wiem zupełnie czemu... :roll:
Nie mam jeszcze strzykawek.

Hebe

Post » Nie lis 04, 2007 22:25

Hebe, może na Niusię podziałała tak wczorajsza surowa wołowina. Niektóre koty reagują wtedy wysokimi wynikami. Tinka też taka była, ilekroć dostała surową wołowinkę, to wyniki następnego dnia były wyjątkowo wysokie. Musisz to koniecznie sprawdzić.

Tinka07

Post » Nie lis 04, 2007 22:30

Tak właśnie pomyślałam,że dlatego rano był wyższy wynik,a myślisz,że to możliwe żeby cały dzień był wyższy poziom po wczorajszej wołowinie ??

A widziałaś wyniki z przed wczoraj po kilku - dosłownie kilku chrupkach diabetica 8O ... :?: :?: :?: Dałam jej bo zle wyliczyłam zapas puszeczek,zjadła tylko jedną a normalnie je 2 lub 1,5 i nie chciałam zeby była głodna do rana więc dałam jej troszkę ..i rano wynik 438........w szoku byłam...

Hebe

Post » Nie lis 04, 2007 22:50

U Tinki tak było. Wtedy następny dzień mogłyśmy zapomnieć, bo ranny podwyższony wynik z normalną dawką insuliny przekładał się na cały dzień. Wygląda na to, że u Niusi jest podobnie. To dziwne, bo nie wszystkie koty reagują tak na wołowinę. W każdym razie powtórzyłabym na Twoim miejscu eksperyment, żeby się upewnić, czy powodem jest rzeczywiście pyszna wołowinka. Jeśli moje przypuszczenia by się sprawdziły, to porcję trzeba by trochę zredukować i podawać tylko na smaczek :cry:

A z tymi chrupkami diabetic to też bardzo prawdopodobne. Znam to nie tylko z własnego doświadczenia. Kiedyś wyliczyłam Tince dosłownie 10 chrupek, bo miała dosyć niski cukier. Po godzinie też byłam w szoku, bo glukoza podskoczyła o 80 punktów i to od 10 ziarenek.

Tinka07

Post » Pon lis 05, 2007 10:03

Witajcie słodkie dziewczyny !
Serdecznie witam Cię Kinus. Kociaki są cudne. Mam kłopot tylko z rozszyfrowaniem który to słodziak. Ola to Oliwka ? Ta czarnulka o gęstym futerku ?

Tinka !
Zupełnie nie panuję nad sytuacją. PRE ponad 300 mg/dl, albo 157, 82 mg/dl. Wzrost z 42 mg/dl na 428 mg/dl w ciągu 7 godzin - to napewno kontrregulacja. Tylko dlaczego cukier tak szaleje ??? 8O 8O 8O
Za wysoka dawka ? - zmniejszyłam już do 1,3 - 1,25U

Zastanawiam się nad insuliną. Kończy mi się fiolka, jest jeszcze ok 1 cm insuliny. Ale od 1,5 tygodnia nabieram insulinę z dwóch fiolek (po 50%), może powinnam pobierać już tylko z nowej.
Tinka, nie wiem czy dobrze zapamietałam - czy Lantus jak kończy się fiolka ma większą moc działania ??? Może tu jest problem ???

Pozdrawiam

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

[poprzednia][następna]