baronvon pisze:Marcelibu pisze:Musisz przestawić kotka na karmę nerkową: może być Hill's k/d (jest w odmianach sucha i mokra), jest też Renal Royal Canin i firmy Eukanuba. Jest też tańszy TROVET Rid dla nerkowców.
Ipakitine wiąze fosfor i pomaga go wydalić, ale powoduje chudnięcie kota, więc nie jest złotym środkiem. Czy lekarz nie chciał kociaka przepłukac kroplówkami?
Kot miał kroplówki, zapomniałem dodać. Podaję mu też Phytophale.
Tu są na Forum kotki z podwyższonymi stale parametrami nerkowymi, ale dzięki odpowiedniej diecie, kontrolom badań i reakcjom na ewentualne skoki wyników są utrzymywane przez właścicieli w dobrej kondycji. Phytophalle - bardzo dobrze, że podajesz, tylko myślę, że byłoby dobrze przejść na karmę nerkową. Tak, jak już Tobie pisano, Kite-Kat (nie wiem, jak to sie pisze, bo nigdy nie używałam

) i Whiskas to bardzo słabe jedzenie, a na pewno nie dla nerkowego kota, ze względu na inne parametry chociażby potasu, fosforu. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na wyższy wydatek na karmę "nerkową", to może spróbuj ten TROVET RID - jest tańszy niż RC, Eukanuba lub Hill's.