Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sie 13, 2010 9:39 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:wracając do czasu przechowywania płynów kroplówek - co może się niby stać z samym NaCl (bez glukozy) po 48 godzinach?

Też mnie to dręczy :wink: Sama, w czasach gdy nie było specjalistycznych plynów, używałam NaCl do szkieł kontaktowychl. Pytałam wielokrotnie okulistę, a później weta o to, czy mozna otwartą butelkę trzymać przez kilka dni, odpowiedź niezmiennie brzmiała - tak. W soli fizjologicznej, bez żadnych dodatków nic się nie wyhoduje.
jaguarius pisze:sfinksie, jaki byłby koszt, gdybym chciała od Ciebie odkupić? Jakieś wyjątkowo duże są te kapsułki?

Kapsułki są tej wielkości co np kapsułki scanomune, standardowe. Gdybys zdecydowała się na stosowanie azodylu, pamiętaj, że o pierwszych efektach można mówić dopiero po minimum 8 tygodniach kuracji.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt sie 13, 2010 9:40 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:
wjwj1 pisze:Zawartość fosforu dla suchego i mokrego RC Senior jest tutaj:
..
http://www.royal-canin.pl/index.php/wet_produkty/119

to co piszą w tym linku odnośnie analizy to bzdura totalna - taki skład ma normalna sucha karma bytowa i to dla aktywnych kotów.
mokrego w szalkach poprawny skład i analiza są np tutaj:
http://www.royal-canin.de/pdfpages/pdf_ ... 207&gid=47

Brawa za czujność ale nie masz racji. To są dane mokrej karmy ale w przeliczeniu na suchą masę. Przelicza się tak aby móc sensownie porównać karmy z różnym stopniem wilgotności.
Co prawda na tej stronie nic takiego nie pisze ale wstępne obliczenia zdają się to potwierdzać.
Przeliczanie dla białka się zgadza.
Sucha masa = 100% - 79 (wilgotność) = 21%
7.6 (białko w mokrej masie) / 21 (sucha masa) = 36.19 białka w suchej masie

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Pt sie 13, 2010 10:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

wjwj1, nie siedzę w karmach suchych bo moja kota ich nie jada ale zawsze wydawało mi się że pow 35% białka w suchej karmie to karma wysokobiałkowa :roll: mylę się?
a mokra karma zawierająca 7,5 % białka to przecież karma niskobiałkowa
nic więc nie rozumiem z takiego przeliczania - tym bardziej że ta sama karma w wersji suchej ma zawartość białka na poziomie 28% :roll:

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Pt sie 13, 2010 10:16 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:
Gedo pisze:wracając do czasu przechowywania płynów kroplówek - co może się niby stać z samym NaCl (bez glukozy) po 48 godzinach?

Też mnie to dręczy :wink: Sama, w czasach gdy nie było specjalistycznych plynów, używałam NaCl do szkieł kontaktowychl. Pytałam wielokrotnie okulistę, a później weta o to, czy mozna otwartą butelkę trzymać przez kilka dni, odpowiedź niezmiennie brzmiała - tak. W soli fizjologicznej, bez żadnych dodatków nic się nie wyhoduje.

no właśnie :wink:
ciekawią mnie powody przechowywania płynu bez glukozy w lodówce i wyrzucanie reszty po 24-48 godzinach.
ja takiej kroplówki nie schładzam - wisi sobie tyle czasu ile potrzeba do zużycia, nawet ponad tydzień kiedy pomiędzy podaję kroplówki z glukozą.
przed ponownym użyciem podgrzewam ją tylko do temp 38-40 stopni i wymieniam motylek/igłę.
no i taką butlę z raz włożonym wężykiem trudno nazwać otwartą - wężyk jest jednokierunkowy tzn przez niego płyn może tylko wypływać i nie ma możliwości zanieczyszczenia zawartości butli.
Ostatnio edytowano Pt sie 13, 2010 10:29 przez Gedo, łącznie edytowano 1 raz

Gedo

Post » Pt sie 13, 2010 10:27 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gadeo, przeliczanie ma o tyle sens iż kot powinien zarówno na mokrej jak i suchej zjeść mniej więcej tyle samo suchej masy (białka, tłuszczu, minerałów etc). W praktyce pewnie może być różnie z tym. Czy karma jest wysokobiałkowa to pojęcie względne. Moja barfująca kotka zjada mieszankę w której suchej masie jest około 55 % białka. Ale jako że zjada tego stosunkowo mało to wcale nie je więcej białka niż na suchej czy też mokrej karmie komercyjnej.

wjwj1

Post » Pt sie 13, 2010 10:33 Re: Wątek dla nerkowców - III

no to dlaczego w przeliczeniu na suchą mokra karma RC senior ma niby 36% białka a jej suchy odpowiednik ma tego białka 28% ?
czy może analizę suchej karmy też trzeba przeliczyć na suchą masę?

Gedo

Post » Pt sie 13, 2010 10:50 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tak, suchą karmę też trzeba przeliczać. Ale nie wiem czy analiza podana na stronie Royala to "standardowa" czy w suchej masie. Aby móc przeliczyć trzeba znać wilgotność a tam jej nie widzę. W sumie w przypadku suchej różnice między obydwoma analizami nie są jakoś bardzo duże.
Czego wychodzą różnice w porównaniu suchej z mokrą? Dokładnie nie wiem. Może różnią się przyswajalność białka z mokrej i suche karmy? Ogólnie (nie wnikając w karmy nerkowe) suche karmy mają mniej białka w suchej masie gdyż do ich produkcji potrzebna jest pewna ilość węglowodanów. No i wydaje mi się iż kot mógłby mieć opory przed zjadaniem mokrej karmy z zawartością, powiedzmy 50% ryżu. a w suchej da się to jakoś wcisnąć. Ale to tylko gdybanie.

wjwj1

Post » Pt sie 13, 2010 17:00 Re: Wątek dla nerkowców - III

Standardy przechowywania kroplówek obliczane są dla ludzi. Otwarta, mimo teoretycznego zamknięcia, nie jest już hermetyczna. Jakieś bakterie mogą się tam rozwijać. W końcu ilość Na Cl jest taka jak w ludzkim organizmie, a tam przecież dochodzi do infekcji. Pamiętajmy, że kot nerkowy powinien być chroniony przed infekcjami, bo antybiotyki nie są dla nerek obojętne.
Co do Catosalu to wygodnie go dawać z kroplówką, pod warunkiem, że się ją całą zużyje, jeśli część się wylewa, to szkoda marnować.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob sie 14, 2010 20:45 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dzisiaj w mojej ulubionej aptece przeprowadziłam rozmowę z moją zaufana farmaceutką. Rozsądną i bardzo sensowną osobą. I ją spytałam o kroplówki i ich przeczowywanie. Też stewierdziła, że zarówno NaCl jak i płyn Ringera można bez obaw stosować przez kilka dni, dla pewności trzymając otwarte opakowanie w lodówce.

casica

Post » Nie sie 15, 2010 20:25 Re: Wątek dla nerkowców - III

mziel52 pisze:Co do Catosalu to wygodnie go dawać z kroplówką, pod warunkiem, że się ją całą zużyje, jeśli część się wylewa, to szkoda marnować.

Używam do kroplówek takich wężyków z "zaworkiem" do wbicia igły. Spróbuję chyba- Yenna będzie miała jedną dziurę w skórze mniej....

Edit: Po odstawieniu Peritolu faktycznie skończyły się problemy z chodzeniem. Wykupiłam dzisiaj mitrazepinę 30mg bo bez peritolu Yenna żyje powietrzem....

Byliśmy też dzisiaj na pobraniu moczu na posiew. Dramat "za krótkiej kołderki" rozpoczęty- skrzepy na początku takie, że mocz wyglądał jak miksowana wątróbka :placz: Po prostu impas- próbujemy pomóc nerkom tak żeby nie szkodzić niewydolnemu sercu więc współpracy odmawia pęcherz.... Nie mogę wrócić do urinary bo przecież nerki niewydolne. Szczerze mówiąc jest dramatycznie. Yenna dostała saszetki urovetu- żurawina i glukozamina ale nie wiem czy przy jej pęcherzu cokolwiek to da...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto sie 17, 2010 15:00 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dzięki za wszystkie rady :) Kupiłam zapas NaCl z glukozą w bidonach 250 ml, w lecznicy nie mieli nigdy Ringera w takim rozmiarze, kupujecie gdzieś Ringera 250ml?
Bing ostatnio ma zwyżkę formy: nadżerki w dziąsłach, kreatynina 3,5 a zwierz zachowuje się tak: http://www.youtube.com/user/ajaguarius# ... tDO_PGQ7sI

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Wto sie 17, 2010 15:59 Re: Wątek dla nerkowców - III

jaguarius pisze:Dzięki za wszystkie rady :) Kupiłam zapas NaCl z glukozą w bidonach 250 ml, w lecznicy nie mieli nigdy Ringera w takim rozmiarze, kupujecie gdzieś Ringera 250ml?
Bing ostatnio ma zwyżkę formy: nadżerki w dziąsłach, kreatynina 3,5 a zwierz zachowuje się tak: http://www.youtube.com/user/ajaguarius# ... tDO_PGQ7sI

Tak, ringera w opakowaniach 250 ml kupuję u weta albo w aptece. Akurat ostatnio nie bylo ich w hurtowni, ale spróbuj zamówić.
Bing jest bialo czarny? Super :) :ok:

casica

Post » Wto sie 17, 2010 17:28 Re: Wątek dla nerkowców - III

tak Binguś to ten przystojniak :wink:

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Śro sie 18, 2010 5:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

jaguarius pisze:Bing ostatnio ma zwyżkę formy: nadżerki w dziąsłach, kreatynina 3,5 a zwierz zachowuje się tak: http://www.youtube.com/user/ajaguarius# ... tDO_PGQ7sI

Bing jest superowy- piękny kot.... Widać, że czuje się świetnie- humorek i energia dopisują ;) Oby trwało to dłuuuuuuugo ;)

Zazdroszczę Ci... Yennie na razie poprawił się trochę apetyt ale nogi znowu gorzej. Czekam na wyniki badań....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw sie 19, 2010 7:51 Re: Wątek dla nerkowców - III

hejka jestem tu nowa i podobnie jak Wy mam problemy z kotkiem. Od jakiegoś czasu nie chce mi jeść byłam u weterynarza i okazało się że ma powiększone nerki i złe wyniki moczu. Jestem załamana nie wiem co będzie dalej. Bardzo go kocham i niewyobrażam sobie żebym mogła go uśpić o może zajdzie taka potrzeba. On ma dopiero 5 lat.
Obrazek
Mój kochany Micek :)

ziuta.m

Od: Czw sie 19, 2010 7:34

[poprzednia][następna]