Natomiast Ludmił coraz dziwniej sie zachowuje... Dałam mu wczoraj wieczorem mniej wlewu (te 50 ml) i juz od rana łazić zaczął w dziwne miejsca w poszukiwaniu wody chyba. Czuję, że coś bardziej nie tak z nim jest, ale nie wiem co

Moderator: Moderatorzy
Szejbal pisze:Slonko_Łódź, już nie mam, bo coś pokręciło mi sięA te wyniki wapnia sugerują, że wszystko może być do kitu zrobione
![]()
Natomiast Ludmił coraz dziwniej sie zachowuje... Dałam mu wczoraj wieczorem mniej wlewu (te 50 ml) i juz od rana łazić zaczął w dziwne miejsca w poszukiwaniu wody chyba. Czuję, że coś bardziej nie tak z nim jest, ale nie wiem co
taizu pisze:Szejbal pisze: Dałam mu wczoraj wieczorem mniej wlewu (te 50 ml) i juz od rana łazić zaczął w dziwne miejsca w poszukiwaniu wody chyba. Czuję, że coś bardziej nie tak z nim jest, ale nie wiem co
Hm, może on chce uzupełnić tą niedostarczoną wodę? Mój mimo kroplówek też sporawo pije... Nawet prosto spod igły biegł do kuwety, a potem do wody... Ale rozumiem niepokój, mnie aż w sercu kłuje, jak mój zawisa nad poidłem lub wannną
taizu pisze: zależnie od okoliczności- konkretnego stanu kota- podawać żelazo, wit B12
taizu pisze: Renagel (nie wiem, jak używać)
najszczesliwsza pisze:Ile można napoczętą kroplówkę trzymać?
Slonko_Łódź pisze: Szejbal a dajesz Phytopale albo Lespewet?
(...)
Prawie wszystkie koty nerkowe wcześniej czy później mają problemy z anemią- ja podaję witaminę B12 i żelazo na stałe i przynosi to dobre efekty.
Szejbal pisze:Slonko_Łódź pisze: Szejbal a dajesz Phytopale albo Lespewet?
(...)
Prawie wszystkie koty nerkowe wcześniej czy później mają problemy z anemią- ja podaję witaminę B12 i żelazo na stałe i przynosi to dobre efekty.
Właśnie nic innego poza alusalem do jedzenia i kroplówkami podskórnymi nie dostaje. Powinnam koniecznie wprowadzić teraz B12 i żelazo. Nic nie wiem jak, co gdzie itp. Na pewno doczytam jeszcze wiele informacji, ale niektóre "na już" potrzebuję![]()
Tylko tutaj zdobędę wiedzę o chorobie i uzyskam pomoc - na wetów w sprawie m.in. diagnozy nie mam co liczyć, bo już w tym momencie moja opieka nad kotem nerkowym jest inna, niż oni zalecali/jąA do tej pory nie znalazłam niestety w swoim mieście sensownego weta
lucyper pisze:Taizu-wielkie dzieki dla Ciebie i dla Slonko-Lodz,ktorej bardzo praktyczne informacje znalazlam w VI watku.Juz mam troche poukladane
Szejbal pisze:Spokojnie, leki na receptę - jeśli wytłumaczę i uzasadnię - to ok i na to mogę liczyć. Chodzi mi tylko o to, że gdyby mi trzeba było diagnozy albo zaleceń leków - to nie mogę na to liczyć. Dlatego proszę o rady, jak mam leczyć kota. Jeśli ktoś mnie z tego powodu chce ofuczeć, to proszę bardzo, ale gdyby doświadczył tylu idiotyzmów ze strony wielu wetów, co ja, to inaczej by podchodził do sprawy...
Najbardziej to się może niepokoić Słonko. Tylko, że wynik nie jest dużo poniżej normy. (Dolna granica 2.5mg/dl -> viewtopic.php?p=8249339#p8249339) Mnie bardziej by niepokoiła szybkość i amplituda zmian poziomu w czasie - czy aby nie jest to sygnał zaburzenia funkcji przytarczyc.[/quote]gisha pisze:PcimOlki pisze:Dziwne.Slonko_Łódź pisze:...Fosfor- 2,46 mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 5,01- 2,94- 5,57)...
Ten fosfor jest duzo ponizej normy, nie niepokoi Cię to?
Powinien byc w dolnej granicy normy , ale chyba nie ponizej
Chyba ze wynik nie jest w mg/dl
gisha pisze:Age Phosphorus Range (US Values) Phosphorus Range (International Values)
10 days - 2 years 4.5 - 6.7 mg/dL 1.45 - 2.16 mmol/L
2 years - 12 years 4.5 - 5.5 mg/dL 1.45 - 1.80 mmol/L
Over 12 years 2.7 - 4.5 m/dL 0.90 - 1.45 mmol/L
Jak z tego wynika, wiek kota ma znaczenie przy określaniu limitów, ...
PcimOlki pisze:Szejbal, czy Ludmił miał oznaczany UPCR?
Slonko_Łódź pisze:(...) Można też stosować Mitrazepinę- podaje się wygodniej bo raz na 3 dni ale u nas nie zadziałała wcale....(...)
Szejbal pisze:(...)Cały czas podkreślam, że Ludmil nie dostaje nic moczopędnego, a weci mi w tym nie pomogą. (...)
PcimOlki pisze:Fosfor w surowicy jest wyższy w okresie wzrostu kości, a u kota 2 letniego ten proces już nie ma miejsca. 4.5 mg/dl dla kotów w drugiej fazie azotemii jest górnym, nie dolnym, limitem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości