Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sie 12, 2010 10:27 Re: Wątek dla nerkowców - III

jaguarius pisze:
megan72 pisze:Jaguarius, jaka jest ta domowa gotowana dieta dla nerkowego kota? Wiesz coś na ten temat?

nie dopytywałam się, ale to nie był wyłącznie gotowany kurczak. Szkoda, że nie wzięłam

Powtórzę moje pytanie: jak długo i w jakich warunkach można przechowywać płyny do kroplówek? Jak Wy robicie?

Gdy podawałam kroplówki dożylne jedna butelka (500 ml) wystarczała mi na 2, 3 dni lub 1,5. Zależnie od intensywności nawadniania. Bez problemu przechowywałam w temperaturze pokojowej w szafce kuchennej.
Obecnie podaję Puti kroplówki podskórne, ok 200 - 250 ml jednorazowo. Staram się o kupno płynów w opakowaniach 250 ml, wówczas nie ma problemu z przechowaniem. NaCl się nie psuje, o to nie masz się co martwić. Nie bardzo wiem jak płyn ringera w upalne dni.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw sie 12, 2010 10:37 Re: Wątek dla nerkowców - III

jaguarius pisze:Mam pytanie:
1. Czy butla z NACl z glukozą po jednorazowym użyciu jest do wywalenia? Mam butle 500 ml, a Bing dostaje 250. Czy ten płyn może czekać na kolejną kroplówkę
2. To samo pytanie, jeśli chodzi o Ringera

Mamy kroplówki 2 razy w tygodniu, na zmianę ringera i nacl, a to znaczy że kolejna kroplówa z tego samego płynu dopiero za tydzień. Nasza wet mówi, że nacl nie może tyle stać otworzona. Natomiast ringera pozwala przez tydzień po otworzeniu trzymać w lodówce. Co o tym myślicie?

NaCl z glukozą nie można przechowywać tak długo ponieważ jest duże ryzyko wyhodowania się na glukozie bakterii.
pozostałe płyny można spokojnie przechować w temp pokojowej - poniżej 25 stopni i nie na słońcu.

skoro kot dostaje jednorazowo 250ml to kupuj po prostu NaCl z glukozą w opakowaniach 250ml :wink:

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Czw sie 12, 2010 14:31 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kroplówka z NaCl nadaje się po otwarciu przez 48 godzin.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw sie 12, 2010 17:49 Re: Wątek dla nerkowców - III

A co myślicie o karmie weterynaryjnej dla seniorów z Royala?
Analiza składu:
Białko 28%, Tłuszcz 15%, Sole mineralne 5,3% włókno 4,5%

Składniki:
mąka kukurydziana, gluten pszenny (L.I.P białko wyselekcjonowane ze względu na bardzo wysokoą przyswajalność), suszone mięso drobiowe, kukurydza, ryż, tłuszcze zwierzęce, gluten kukurydziany, jęczmień, włókno roślinne, hydrolizat białka zwierzęcego, sole mineralne, olej sojowy, pulpa z cykorii, tran, fruktooligosacharydy, łupiny nasiona psyllium, L - lizyna, DL-metionina, wyciąg z drożdży (źródło manno-oligosacharydów) cytrynian potasu, tauryna, proszek jajeczny, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), hydrolizat skurupiaków (źródło glukozaminy), L - karnityna, hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny)
ponadto wit E, Wit A, Wit D3, miedź (siarczan miedzi i miedź chelatowana)
Tylko nie wiem czemu nie ma podanej zawartości fosforu :? Niby pisze, że jest obniżona zawartość ale ile tego to już nie byli łaskawi napisać.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Czw sie 12, 2010 17:53 Re: Wątek dla nerkowców - III

Ja tę karmę podawałam swoim nastolatkom. I też się zastanawiam nad wyższością Renala, skoro różnica w zawartości białka jest bardzo niewielka, a jonogram koty z chorymi nerkami jest idealny.
Naprawdę nie wiem, czemu Renal miałby w znaczący sposób wpłynąć na jej zdrowie. Tym bardziej, że niechętnie go je, no i musiałam poczynić ograniczenia w dostępie do michy.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Czw sie 12, 2010 18:07 Re: Wątek dla nerkowców - III

JaEwka pisze:A co myślicie o karmie weterynaryjnej dla seniorów z Royala?
[...]
Tylko nie wiem czemu nie ma podanej zawartości fosforu :? Niby pisze, że jest obniżona zawartość ale ile tego to już nie byli łaskawi napisać.

Zawartość fosforu dla suchego i mokrego RC Senior jest tutaj:
http://www.royal-canin.pl/index.php/wet_produkty/118
http://www.royal-canin.pl/index.php/wet_produkty/119

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Czw sie 12, 2010 18:15 Re: Wątek dla nerkowców - III

O dziękuje bardzo. W w purinie NF zawartość fosfory wynosi 0,5% a w tym royalu 0,62 % czyli nie ma jakiejś ogromnej różnicy.
Obrazek

JaEwka

Post » Czw sie 12, 2010 18:22 Re: Wątek dla nerkowców - III

W puszkach grau zawartość fosforu to 0,25%
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw sie 12, 2010 18:31 Re: Wątek dla nerkowców - III

Chodzi o tę?:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... cat/189635

Pierwszy raz widzę tę karmę a kupuje na zooplusie :oops:
Obrazek

JaEwka

Post » Czw sie 12, 2010 20:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

mziel52 pisze:Kroplówka z NaCl nadaje się po otwarciu przez 48 godzin.

Ja nawet krócej używam- jednego dnia otwieram, toczymy 100-150ml, drugiego kolejne i resztą podlewam kaktusy- ciekawe czy wyrosną po nich bardziej ;) Przechowuję w lodówce i podgrzewam. Potem kolejne dwa dni podajemy PWE tak samo. Czasami uda mi się kupić 250ml czasami 500ml ale resztę i tak wylewam. Chociaż jak będzie krucho z kasą to pewnie będę trzymała w lodówce :oops:

edit: codziennie zmieniam też igłę, żeby była ostra i sterylna....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw sie 12, 2010 21:57 Re: Wątek dla nerkowców - III

Nie podlewaj kaktusów, przecież to z solą 8O
Ja kroplówki nie trzymam w lodówce, bez przesady, przecież jest zamknięta.

W nerkowych tackach Animondy fosforu jest 0,17%
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt sie 13, 2010 5:54 Re: Wątek dla nerkowców - III

mziel52 pisze:Nie podlewaj kaktusów, przecież to z solą 8O
Ja kroplówki nie trzymam w lodówce, bez przesady, przecież jest zamknięta.

Też się obawiam, że eksperyment kaktusowy może zakończyć się fiaskiem..... A w lodówce trzymam tylko otwarte kroplówki- używam ich dwa dni pod rząd i potem zmiana płynu.

Z dobrych wiadomości to Yenna odżyła. Wczoraj przyjechała fontanna. Yennefer była na balkonie więc pierwsze oglądały ją "zdrowe" koty. Generalnie najbardziej interesowało je, że to warczy.... A potem przyszła Yennka z balkonu i wypiła ćwierć pojemnika wody liżąc i pijąc z każdej strony 8O Normalnie jakby wiedziała, że to dla Niej... Mamy w końcu karmę, którą Yenna zjada prawie całą. Niestety gourmet gold. Odstawiłam peritol. Nóżki od razu lepiej więc to była jego wina :evil:

Jak podajecie catosal- robicie osobny zastrzyk czy ktoś może z kroplówką?
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pt sie 13, 2010 8:49 Re: Wątek dla nerkowców - III

nie wiem czy to dozwolone, ale oddam napoczęte opakowanie Az....lu - wyjęłam 1-2 kapsułki. Postanowiłam nie znęcać się więcej nad Gieniem - takie wpychanie kapsułek jest dla niego okropnym przeżyciem wystarczy, że ma codzienne kroplówki i inne leki.
A...l jest cały czas przechowywany w lodówce.

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Pt sie 13, 2010 8:50 Re: Wątek dla nerkowców - III

wjwj1 pisze:Zawartość fosforu dla suchego i mokrego RC Senior jest tutaj:
..
http://www.royal-canin.pl/index.php/wet_produkty/119

to co piszą w tym linku odnośnie analizy to bzdura totalna - taki skład ma normalna sucha karma bytowa i to dla aktywnych kotów.
mokrego w szalkach poprawny skład i analiza są np tutaj:
http://www.royal-canin.de/pdfpages/pdf_ ... 207&gid=47
ta karma ma bardzo dobre parametry nerkowe.
kolejną karmą seniorową z bardzo dobrymi parametrami nerkowymi jest karma hillsa - piszę o mokrych bo suchego nie analizowałem.

ale myślę, że nie ma się co łudzić że karmy seniorowe o obniżonych parametrach białka, fosforu i sodu są lepsze w sensie "zdrowsze" niż nerkowe - zawartość mięsa i źródła białka są podobne..

wracając do czasu przechowywania płynów kroplówek - co może się niby stać z samym NaCl (bez glukozy) po 48 godzinach?

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Pt sie 13, 2010 9:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:nie wiem czy to dozwolone, ale oddam napoczęte opakowanie Az....lu - wyjęłam 1-2 kapsułki.

sfinksie, jaki byłby koszt, gdybym chciała od Ciebie odkupić? Jakieś wyjątkowo duże są te kapsułki?

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

[poprzednia][następna]