Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lip 18, 2011 21:42 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:
Ewik pisze:Wjwj1, czy to nie u twojej kotki ciężar mierzony paskiem wyszedł 1,010 a refraktometrem 1,060? Czy za takie badanie sie cos dopłaca czy po prostu wystarczy zastrzec, że sie chce? Jeżeli są takie rozbieżności w badaniach to się taka zakichana diagnostyka kupy nie trzyma :evil:

Z tymi wynikami to raczej moja kotka :)
Miałaś wcześniej wyniki 1.050 i 1.045. Standardowe paski mają max. 1.035. Wątpię aby istniały paski dające tak wysokie wartości jak uzyskałaś. Jak to większy lab weterynaryjny to też powinien mieć refraktometr. Jak już w labie mają ref. to powinni go używać standardowo, bez proszenia. Ale ja mam stare wyniki z jednego labu i na 5 wynik tylko raz się komuś chciało zmierzyć ref.
...

Dodam, ze wielu "ludzkim" refraktometrom też się kończy skala na 1.035. Nie zawsze chce się rozcieńczać i dostajesz wynik > 1,035. Lipa.

wjwj1 pisze:Ciekawi mnie czy da się sensownie zmierzyć ciśnienie zdenerwowanemu kotu? Może ktoś wie? PcimOlki powinien bo konstruuje sprzęt.

Nie da się. Dlatego właśnie rzeźbię. (Krawcowa mi potrzebna.)
Znaczy, dac się da, ale wyjdze zawyżony o nieokreśloną wartość.

wjwj1 pisze: Moja kotka nawet w domu jak ją na ręce wezmę to drze "mordę".

No ale to nie jest jakiś większy stres.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon lip 18, 2011 22:07 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:
Ewik pisze:Wjwj1, czy to nie u twojej kotki ciężar mierzony paskiem wyszedł 1,010 a refraktometrem 1,060? Czy za takie badanie sie cos dopłaca czy po prostu wystarczy zastrzec, że sie chce? Jeżeli są takie rozbieżności w badaniach to się taka zakichana diagnostyka kupy nie trzyma :evil:

Wyniki SG mogą się bardzo różni z dnia na dzień (jak się zmienia ilość wprowadzonej do kota wody). Mam jakiś stary wynik na którym było 1.024. Pewnikiem wtedy udało mi się wcisnąć kotce całą puszkę 200 gram. Wyniki SG Twojego kota wskazują jakbyś ją coraz lepiej dopajała. Tylko to HCT.
Jeśli dobrze pamiętam to kot wcześniej jadł w dużej mierze chrupki? Było wtedy zatwardzenie? Bo jeśli to z powodu odwodnienia to na chrupkach powinno być dużo większe.

Tak, dopajam go i w miarę dopajania SG spada...tylko nie wiem po co niech nie spada za bardzo:(...właśnie zebralam mu mocz do podglądu i wyszedl bardzo przejrzysty ale też jasny...jaśniejszy niż poprzednio, troche się martwię. No, ale też kotuch sporo dziś wypił jak na swoje możliwości. Z tym jedzeniem to było tak, że całe życie jadł mokre i tylko przegryzał chrupkami. Potem przez 2 miesiące jadł indyka i suche. Od czerwca ograniczyłam suche, teraz mu prawie nie daję, dolewam wodę do puszek a kot własnie teraz stęka przy suchej jak wiór kupie...A ten hematokryt to chyba ze stresu...generalnie wetka nie uważa tych wyników za wiarygodne biorąc pod uwagę okoliczności pobrania krwi.
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Pon lip 18, 2011 22:14 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Ewik pisze:... kot własnie teraz stęka przy suchej jak wiór kupie.....

Weź tę kupę zważ. Jutro wystaw na słońce i wieczorem znów zważ. Różnica będzie wodą w kupie. :lol:

PcimOlki

Post » Pon lip 18, 2011 22:15 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
Nunami pisze:....
Pozdrawiam i czekam na podpowiedź. Sytuacja jest dla mnie kompletnie nowa.

Obok nawadniania krytyczne znaczenie ma redukcja poziomu fosforu. Jeśli zdecydowaliście się na walkę, nie macie szans jej wygrać (dfugofalowo) bez natychmiastowej redukcji fosforu dostarczanego w jedzeniu. Cokolwiek podajecie kotce do jedzenia, powinno być zmieszane z Alusalem lub Renalzinem (ale nie Ipakitine). W sytuacji waszego kota podawał bym co najmniej 500mg Alusalu na 100g jakiegokolwiek jedzenia, włączając karmy nerkowe. O to powinien zadbać wasz wet. Niestety znaczący spadek poziomu fosforu można odnotować dopiero po kilku tygodniach. Gdy stan kota poprawi się, czego serdecznie życzę pomimo zwątpienia, natychmiast należy wykonać kompletne badania krwi.

Dziękuję! O tym zupełnie nie wiedziałam. Nikita dostaje tylko kroplówkę, zastrzyk furosemidu i chyba witamię B'cośtam. Jak jutro przyjdzie weterynarz, poproszę o powyższe Alusal/Renalzin.
Kicia przestała się ślinić. Zaczęła się trochę bawić i "gadać". Taki mamy minimalny postęp.
Nadal jedzenie i picie tylko na siłę.
Obrazek

Nunami

Od: Nie lip 17, 2011 14:06

Post » Pon lip 18, 2011 22:24 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
Ewik pisze:... kot własnie teraz stęka przy suchej jak wiór kupie.....

Weź tę kupę zważ. Jutro wystaw na słońce i wieczorem znów zważ. Różnica będzie wodą w kupie. :lol:

"Profesjonalna procedura" z jednego badania była taka iż najpierw ją mrożono i później piekarnik :) Miałem tak zrobić ale mam wagę z dokładnością do 1 grama także precyzja będzie kiepska. A z tygodnia to mi się nie chce zbierać.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Pon lip 18, 2011 22:31 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Nunami pisze:
PcimOlki pisze:
Nunami pisze:....
Pozdrawiam i czekam na podpowiedź. Sytuacja jest dla mnie kompletnie nowa.

Obok nawadniania krytyczne znaczenie ma redukcja poziomu fosforu. Jeśli zdecydowaliście się na walkę, nie macie szans jej wygrać (dfugofalowo) bez natychmiastowej redukcji fosforu dostarczanego w jedzeniu. Cokolwiek podajecie kotce do jedzenia, powinno być zmieszane z Alusalem lub Renalzinem (ale nie Ipakitine). W sytuacji waszego kota podawał bym co najmniej 500mg Alusalu na 100g jakiegokolwiek jedzenia, włączając karmy nerkowe. O to powinien zadbać wasz wet. Niestety znaczący spadek poziomu fosforu można odnotować dopiero po kilku tygodniach. Gdy stan kota poprawi się, czego serdecznie życzę pomimo zwątpienia, natychmiast należy wykonać kompletne badania krwi.

Dziękuję! O tym zupełnie nie wiedziałam. Nikita dostaje tylko kroplówkę, zastrzyk furosemidu i chyba witamię B'cośtam. Jak jutro przyjdzie weterynarz, poproszę o powyższe Alusal/Renalzin.
Kicia przestała się ślinić. Zaczęła się trochę bawić i "gadać". Taki mamy minimalny postęp.
Nadal jedzenie i picie tylko na siłę.

Furosemid bez monitorowania elektrolitów może mocno pogorszyć stan kota (zrzut potasu). Furosemid nie zwiększa GFR. Podawanie Furosemidu kotu z CRF jest uzasadnione wyłącznie w przypadku całkowitego zatrzymania diurezy, znacznej hipernatremii, hiperkalemii i hipecalcemii. Brak oznaczenia elektrolitów!!! Brak kontroli fosforu!!! To jet podstawa w tym stanie - przy drugim pobraniu należało oznaczyć!!! Co z morfologią (RBC, HCT)?

Jeśli chcesz uratować kota, radzę ci przeczytać cały ten wątek dziś. Rano poszukac innego weta.

PcimOlki

Post » Pon lip 18, 2011 22:43 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Przypomnę tylko nieśmiało, że może jednak warto umieszczać w pierwszych postach dobrych wetów od nerek w różn ych częściach Polski?
Łódzkich wpisałam, inni nie są mi znani.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto lip 19, 2011 7:11 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
wjwj1 pisze:

Miałaś wcześniej wyniki 1.050 i 1.045. Standardowe paski mają max. 1.035. Wątpię aby istniały paski dające tak wysokie wartości jak uzyskałaś. Jak to większy lab weterynaryjny to też powinien mieć refraktometr. Jak już w labie mają ref. to powinni go używać standardowo, bez proszenia. Ale ja mam stare wyniki z jednego labu i na 5 wynik tylko raz się komuś chciało zmierzyć ref.
...

Wjwj1, ale czy na jak badanie refraktometrem te wyniki nie są zbyt okrągłe? Czemu nie wychodza końcówki 33,32,47 etc...chyba nawet tutaj ktoś pisał, że to świadczy o badaniu paskiem... :roll:
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Wto lip 19, 2011 7:37 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Ewik pisze:...
Wjwj1, ale czy na jak badanie refraktometrem te wyniki nie są zbyt okrągłe? Czemu nie wychodza końcówki 33,32,47 etc...chyba nawet tutaj ktoś pisał, że to świadczy o badaniu paskiem... :roll:

Może świadczyć. Nie można wykluczyć tych wartości przy badaniu refraktometrem. Może jednak istnieją paski z takim zakresem. Najprościej zapytać w labie.

PcimOlki

Post » Wto lip 19, 2011 8:47 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Ewik pisze:Obstrukcja u kota może powodować trudności w wypróżnieniu ( jeśli niedrożnośc jest częściowa) i odwodnienie

Mi się wydaje że to jest na odwrót, odwodnienie może wywoływać trudności z wypróżnianiem. Ale tylko domniemuje, obstrukcji nie przerabiałem.

Ewik pisze:Tak, dopajam go i w miarę dopajania SG spada...tylko nie wiem po co niech nie spada za bardzo:(...właśnie zebralam mu mocz do podglądu i wyszedl bardzo przejrzysty ale też jasny...jaśniejszy niż poprzednio, troche się martwię.

Może się zastanów, zapytaj wetki, czy nie spróbować ograniczyć na jedno złapanie moczu, tego dopajania. Np. jak już kot je czasami chrupki, dać mu je na wieczór i rano łapać. Albo przez chwile dopajać tak jak dopajałaś jak kot miał wyniki 1.045-1.050. Albo czekać na jakąś okazję jak kot zacznie grymasić i niewiele zje (wypije). Wystarczy jeden wysoki wynik aby ma jakiś czas się nie martwić.

PcimOlki pisze:
Ewik pisze:...

Może świadczyć. Nie można wykluczyć tych wartości przy badaniu refraktometrem. Może jednak istnieją paski z takim zakresem. Najprościej zapytać w labie.

Nigdzie w literaturze wzmianki o takowych paskach nie znalazłem, no ale trudno jest wykluczyć ich istnienienie, zawsze się mogło coś nowego pojawić.
Wynik 1.050 mógł być "równy" gdyż istnieją refraktometry dla których jest to górna granica.

wjwj1

Post » Wto lip 19, 2011 8:56 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
fiszka13 pisze:Mam odpowiedź od Neski :D Generalnie i w skrócie:
- powtórzyć jonogram, który wygląda "dziwnie" (kto mi to już tu pisał 8) )
- brak wskazań do podawania leków typu rubenal i ipatikine

Istnieje wskazanie do sprowadzenia poziomu fosforu w surowicy do wartości < 5mg/dl. (Za to dam się pociąć. Stosowne cytaty mam, ale objętość postu zrobiła by się ogromna.) Nie jest istotny sposób dokonania tegoż, ale ciekawi mnie co zostało zaproponowane w miejsce Ipakitine.

Jeśli chodzi o leki - odpowiedź brzmi: nic, jeśli chodzi o inne działania - to dieta niskobiałkowa

PcimOlki pisze:
fiszka13 pisze:- na obecnym etapie choroby podstawa leczenie powinna być dieta (mogę przygotowywać niskobiałkowy BARF jeśli jestem w stanie)

Dlaczego? Bardzo bym chciał poznać uzasadnienie.
->
Studies in humans have supported the concept that protein restriction may slow progression of CKD, albeit this effect may be small (Levey et al. 1999). A recent study of very low-protein diet therapy of CKDin humans indicated that it was ineffective in slowing progression of kidney disease and increased the risk of death (Menon et al. 2009).Multiple studies have failed to confirma beneficial role for protein restriction in limiting progression of CKD in dogs or cats.When not excessive, limiting protein intake does not appear to have any adverse effects. It may be easier to initiate treatment with renal diets before the onset of clinical signs of uremia. In addition, as renal disease progresses, protein restriction may delay onset of clinical signs of uremia.While a role for protein restriction in slowing progression of canine and feline CKD has not been entirely excluded, available evidence fails to support a recommendation for or against protein restriction in patients with stage 2 CKD. However, studies examining high dietary protein intake by dogs with normal kidneys do not appear to lead to CKD (Polzin, unpublished data; Churchill, unpublished data).

"Nephrology and urology of small animals" ISBN 978-0-8138-1717-0

3. Protein restriction.

a. Although widely advocated, the ability of dietary protein restriction to ameliorate clinical signs in dogs and cats with CRF remains unclear.
....
c. Moderate protein restriction is indicated to relieve uremic symptomatology and promote patient well-being in patients with moderate to severe azotemia, but moderate protein restriction does not appear to prevent hyperfiltration in dogs and cats. Protein restriction as a single dietary change does not seem to provide protection against progression of renal disease in dogs and cats with advanced CRD. Low protein diets should only be used with caution in hypoproteinemic animals with protein-losing nephropathy (see Chapter 7, Diseases of the Glomerulus). Low protein diets also are restricted in phosphorus, which may provide benefits previously attributed to the protein restriction.

d. The development of protein-calorie malnutrition always is a concern in dogs and cats with CKD, but even more so when such patients are consuming low protein diets.

"CANINE AND FELINE NEPHROLOGY AND UROLOGY, SECOND EDITION" ISBN: 978-0-7216-8178-8

Co dokładnie chcesz mi powiedzieć przez te cytaty? Jeśli dobrze rozumiem pierwszy, wskazuje, że nie znaleziono wystarczających dowodów na to, że dieta niskobiałkowa jest wystarczająca w opóźnianiu postępów CKD. Pewne dowody na to istnieją, ale
available evidence fails to support a recommendation for or against protein restriction in patients with stage 2 CKD. However, studies examining high dietary protein intake by dogs with normal kidneys do not appear to lead to CKD (Polzin, unpublished data; Churchill, unpublished data).

oraz
(na czerwono rozumiem, że to Twoje zaznaczenie)
Tak naprawdę może chodzić o obniżenie poziomu fosforu, a nie białek?
Jeśli mam powtórzyć jonogram, to jej zalecenie nie podawania leków na tym etapie wydaje mi się sensowne. "Dziwność" tych wyników powoduje stan taki sam, jak gdyby tych wyników w ogóle nie było. Tak ja to rozumiem.

Przy okazji miałabym prośbę, jeśli uznacie ją za sensowną - cz można zamieścić na początku wątku coś w rodzaju słowniczka: wykaz najczęściej stosowanych skrótów wraz z rozszerzeniami (zarówno w języku angielskim, jak polskim). W powyższych cytatach pojawia się na przykład CRD oraz CKD oba jak rozumiem oznaczające to samo czyli PNN. Jeśli się jednak jest początkujących, jak ja, to wyszukiwanie za każdym razem bywa kłopotliwe.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Wto lip 19, 2011 9:09 Re: Wątek dla nerkowców - VI

fiszka13 pisze:PRO 100 mg/dl
UPR/C = 0,36

Tak na wszelki wypadek się dopytam, masz tylko taki wynik białka na wydruku? Wygląda na ewidentnie paskowy (czyli bardzo niedokładny). Pytam bo już widziałem wyniki gdzie była CREA w moczu określona ilościowo a białko z paska.

wjwj1

Post » Wto lip 19, 2011 9:26 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Tak sądzę. Widziałam pasek i był on włożony do jakiejś maszynki.
Miałam taką intuicję, że ten wskaźnik UPR/C jest niewiele wart, zapomniałam o to dopytać.
Obrazek

Wody — uczy pragnienie.
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Post » Wto lip 19, 2011 9:47 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Teoretycznie istnieją paski/czytniki do określania tego wskaźnika, jak dokładne są to nie wiem. Ale na "polskich" wynikach ich nie widziałem, PRO 100 jest raczej standardowym paskiem/czytnikiem, czyli tak jak piszesz, wynik niewiele wart.

wjwj1

Post » Wto lip 19, 2011 10:11 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Jak zatem jest alternatywa? Oba laby weterynaryjne w Krakowie robią badanie białka tylko z paska (ale też dowiedziałam się, że jedno z nich robi badanie SG refraktometrem, przynajmniej tyle). Czy do zbadania tego wskaźnika mocz też musi być max 2 godziny od pobrania czy mogę go gdzieś wysłać (czyt. Laboklin lub IDEXX)?
Obrazek

Wody — uczy pragnienie.
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

[poprzednia][następna]