PcimOlki pisze:fiszka13 pisze:Mam odpowiedź od Neski

Generalnie i w skrócie:
- powtórzyć jonogram, który wygląda "dziwnie" (kto mi to już tu pisał

)
- brak wskazań do podawania leków typu rubenal i ipatikine
Istnieje wskazanie do sprowadzenia poziomu fosforu w surowicy do wartości < 5mg/dl. (Za to dam się pociąć. Stosowne cytaty mam, ale objętość postu zrobiła by się ogromna.) Nie jest istotny sposób dokonania tegoż, ale ciekawi mnie co zostało zaproponowane w miejsce Ipakitine.
Jeśli chodzi o leki - odpowiedź brzmi: nic, jeśli chodzi o inne działania - to dieta niskobiałkowa
PcimOlki pisze:fiszka13 pisze:- na obecnym etapie choroby podstawa leczenie powinna być dieta (mogę przygotowywać niskobiałkowy BARF jeśli jestem w stanie)
Dlaczego? Bardzo bym chciał poznać uzasadnienie.
->
Studies in humans have supported the concept that protein restriction may slow progression of CKD, albeit this effect may be small (Levey et al. 1999). A recent study of very low-protein diet therapy of CKDin humans indicated that it was ineffective in slowing progression of kidney disease and increased the risk of death (Menon et al. 2009).Multiple studies have failed to confirma beneficial role for protein restriction in limiting progression of CKD in dogs or cats.When not excessive, limiting protein intake does not appear to have any adverse effects. It may be easier to initiate treatment with renal diets before the onset of clinical signs of uremia. In addition, as renal disease progresses, protein restriction may delay onset of clinical signs of uremia.While a role for protein restriction in slowing progression of canine and feline CKD has not been entirely excluded, available evidence fails to support a recommendation for or against protein restriction in patients with stage 2 CKD. However, studies examining high dietary protein intake by dogs with normal kidneys do not appear to lead to CKD (Polzin, unpublished data; Churchill, unpublished data).
"Nephrology and urology of small animals" ISBN 978-0-8138-1717-0
3. Protein restriction.
a. Although widely advocated, the ability of dietary protein restriction to ameliorate clinical signs in dogs and cats with CRF remains unclear.
....
c. Moderate protein restriction is indicated to relieve uremic symptomatology and promote patient well-being in patients with moderate to severe azotemia, but moderate protein restriction does not appear to prevent hyperfiltration in dogs and cats. Protein restriction as a single dietary change does not seem to provide protection against progression of renal disease in dogs and cats with advanced CRD. Low protein diets should only be used with caution in hypoproteinemic animals with protein-losing nephropathy (see Chapter 7, Diseases of the Glomerulus). Low protein diets also are restricted in phosphorus, which may provide benefits previously attributed to the protein restriction.
d. The development of protein-calorie malnutrition always is a concern in dogs and cats with CKD, but even more so when such patients are consuming low protein diets.
"CANINE AND FELINE NEPHROLOGY AND UROLOGY, SECOND EDITION" ISBN: 978-0-7216-8178-8
Co dokładnie chcesz mi powiedzieć przez te cytaty? Jeśli dobrze rozumiem pierwszy, wskazuje, że nie znaleziono wystarczających dowodów na to, że dieta niskobiałkowa jest wystarczająca w opóźnianiu postępów CKD. Pewne dowody na to istnieją, ale
available evidence fails to support a recommendation for or against protein restriction in patients with stage 2 CKD. However, studies examining high dietary protein intake by dogs with normal kidneys do not appear to lead to CKD (Polzin, unpublished data; Churchill, unpublished data).
oraz
(na czerwono rozumiem, że to Twoje zaznaczenie)
Tak naprawdę może chodzić o obniżenie poziomu fosforu, a nie białek?
Jeśli mam powtórzyć jonogram, to jej zalecenie nie podawania leków na tym etapie wydaje mi się sensowne. "Dziwność" tych wyników powoduje stan taki sam, jak gdyby tych wyników w ogóle nie było. Tak ja to rozumiem.
Przy okazji miałabym prośbę, jeśli uznacie ją za sensowną - cz można zamieścić na początku wątku coś w rodzaju słowniczka: wykaz najczęściej stosowanych skrótów wraz z rozszerzeniami (zarówno w języku angielskim, jak polskim). W powyższych cytatach pojawia się na przykład CRD oraz CKD oba jak rozumiem oznaczające to samo czyli PNN. Jeśli się jednak jest początkujących, jak ja, to wyszukiwanie za każdym razem bywa kłopotliwe.