Zostalo w woreczku troche plynu-czy moge go zluzyc pozniej,czy juz trzeba wyrzucic reszte?
Moderator: Moderatorzy
Dziwne.Slonko_Łódź pisze:...Fosfor- 2,46 mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 5,01- 2,94- 5,57)...
Slonko_Łódź pisze:Wróciliśmy do "płodozmianu"- podajemy w cyklu: 2 dni LRS, dzień NaCl, 2 dni LRS, dzień NaCl+ Glukoza albo GLU 5%, 2 dni LRS, 2 dni PWE lub Ringer.
Ty zwykły troll jesteś, od zakładania kretyńskich wątków dla białoruskich pseudoprzyjaciółek. Do doopy to trzeba technikę mieć, samozaparcie i wyposażenie.Szejbal pisze:... Pcim - możesz się powyżywać, bo wiem, że do doopy jestem
PcimOlki pisze:Nikt nie napisze wszystkich możliwych opcji nawadania, bo dobór płynów od zbyt wielu zmiennych zależy. Polecam literaturę.
Ilościowo należy utrzymać odpowiedni stan nawodnienia. Co oznacza nie dopuszczać do odwodnienia (i przewodnienia). Osbiście uważam, ze kocur jest nalezycie nawodniony jeśłi powyżej 18 godzin od wlewu w badaniach wychodzi HCT <40%. Słonko, jak widać powyżej, stosuje inne kryteria - być może lepsze. Na pewno odwodnienie zaczyna się (gdy brak innych zaburzeń w morfologii) od HCT > 45%. Jeśli istnieje anemia, stan uwodnienia należy oceniac inaczej, nie po HCT.Szejbal pisze:...Tak, zgadzam się. Ale ile, przy opanowanych parametrach nerkowych u kota, potrzeba płynu - muszą być jakieś wytyczne?
Szejbal pisze:Jeśli ja troll, to kim są te OT-owe laski, co śmiecą ile się da - ja im tylko inne miejsce z dala do rozróby zapewniałam![]()
![]()
PcimOlki pisze:(...) jest nalezycie nawodniony jeśłi powyżej 18 godzin od wlewu w badaniach wychodzi HCT <40%. (...) Na pewno odwodnienie zaczyna się (gdy brak innych zaburzeń w morfologii) od HCT > 45%. Jeśli istnieje anemia, stan uwodnienia należy oceniac inaczej, nie po HCT.
PcimOlki pisze:Dziwne.Slonko_Łódź pisze:...Fosfor- 2,46 mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 5,01- 2,94- 5,57)...
Szejbal pisze:Czy ktoś dalby radę usystematyzować informacje na pierwszej stronie na temat płynoterapii?
Nie chodzi mi o techniczne rzeczy. Ale o inne, jak: rodzaje kroplówek i jakie, kiedy najlepiej stosować.
Szejbal pisze: Właściwie też nie mam zielonego pojęcia, ile ustabilizowany kot powinien dostawać płynów dziennie? Znalazałam tylko informację, że przelicznik jednorazowego podania zrównażonemu kotu płynu jest 10-20 ml/ 1 kg jego masy ciała - co 12 godzin, jeżeli oczywiście poprzedni wlew się wchłonął.
PcimOlki pisze: Osbiście uważam, ze kocur jest nalezycie nawodniony jeśłi powyżej 18 godzin od wlewu w badaniach wychodzi HCT <40%. Słonko, jak widać powyżej, stosuje inne kryteria - być może lepsze. Na pewno odwodnienie zaczyna się (gdy brak innych zaburzeń w morfologii) od HCT > 45%. Jeśli istnieje anemia, stan uwodnienia należy oceniac inaczej, nie po HCT.
Szejbal pisze:PcimOlki pisze:(...) jest nalezycie nawodniony jeśłi powyżej 18 godzin od wlewu w badaniach wychodzi HCT <40%. (...) Na pewno odwodnienie zaczyna się (gdy brak innych zaburzeń w morfologii) od HCT > 45%. Jeśli istnieje anemia, stan uwodnienia należy oceniac inaczej, nie po HCT.
A widzisz, o to mi chodziło. Ludmił ma teraz hematokryt 20,7% (miesiąc temu miał 25%). Tylko że on ma anemię![]()
Nie znam. Di Bartola jest ok, ale on traktuje zagadnienie kompleksowo i wyekstrachowanie z niego użytecznych informacji wymaga wysiłku.Szejbal pisze:A co do polecenia literatury - czy w języku polskim jest jakieś dokładne opracowanie problemu płynoterapii?
lucyper pisze:.
-Chell
-Potas(jakie tabletki?)..
PcimOlki pisze:Dziwne.Slonko_Łódź pisze:...Fosfor- 2,46 mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 5,01- 2,94- 5,57)...
Użytkownicy przeglądający ten dział: niafallaniaf i 229 gości