Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt gru 09, 2011 17:00 Re: Wątek dla nerkowców - VII

OK-zastosuje sie :) Dziekuje za wszystkie rady
Zostalo w woreczku troche plynu-czy moge go zluzyc pozniej,czy juz trzeba wyrzucic reszte?

lucyper

Od: Śro gru 07, 2011 23:51

Post » Pt gru 09, 2011 17:03 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Mamy pierwsze wyniki z wczorajszych badań Yenny:
Kreatynina- 2,12mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 2,41-2,13- 2,82)
Mocznik- 90,2 mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 124,8- 107- 160,77)
Fosfor- 2,46 mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 5,01- 2,94- 5,57)

Poprzednie wyniki były po zmniejszeniu ilości płynów o połowę- eksperyment nie udany. Całe szczęście nie narobiłam szkód bo jak widać wszystko wróciło do normy :piwa: Morfologia cała w średniej normie nadal 8O Chyba tylko jest lekko odwodniona bo HCT 37,2% a wcześniej oscylowała między 29,6 a 33 (poza okresem kiedy toczyliśmy połowę płynów- wtedy było 41%). Muszę porozmawiać z naszym lekarzem prowadzącym czy nie spróbować podawać jej po pół phytopale zamiast całego....

Generalnie wydaje mi się, że włączenie LRS dobrze służy Yence. Wróciliśmy do "płodozmianu"- podajemy w cyklu: 2 dni LRS, dzień NaCl, 2 dni LRS, dzień NaCl+ Glukoza albo GLU 5%, 2 dni LRS, 2 dni PWE lub Ringer.

Ulżyło mi bo się bałam, że po tym eksperymencie kroplówkowym jednak stan Yenki się pogorszył...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pt gru 09, 2011 17:23 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:...Fosfor- 2,46 mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 5,01- 2,94- 5,57)...
Dziwne.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt gru 09, 2011 18:17 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:Wróciliśmy do "płodozmianu"- podajemy w cyklu: 2 dni LRS, dzień NaCl, 2 dni LRS, dzień NaCl+ Glukoza albo GLU 5%, 2 dni LRS, 2 dni PWE lub Ringer.

No właśnie. Czy ktoś dalby radę usystematyzować informacje na pierwszej stronie na temat płynoterapii?
Nie chodzi mi o techniczne rzeczy. Ale o inne, jak: rodzaje kroplówek i jakie, kiedy najlepiej stosować.
Właściwie też nie mam zielonego pojęcia, ile ustabilizowany kot powinien dostawać płynów dziennie? Znalazałam tylko informację, że przelicznik jednorazowego podania zrównażonemu kotu płynu jest 10-20 ml/ 1 kg jego masy ciała - co 12 godzin, jeżeli oczywiście poprzedni wlew się wchłonął.
Bardzo mi dobrze systematyzującej taką wiedzę jakiejś rozpiski brakuje :oops:

EDIT: Też zrobiłam ostatnio badania Ludmiłkowi, ale jakoś czasu nie miałam, żeby wpisać :oops: Pcim - możesz się powyżywać, bo wiem, że do doopy jestem :piwa:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Pt gru 09, 2011 18:26 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Szejbal pisze:... Pcim - możesz się powyżywać, bo wiem, że do doopy jestem :piwa:
Ty zwykły troll jesteś, od zakładania kretyńskich wątków dla białoruskich pseudoprzyjaciółek. Do doopy to trzeba technikę mieć, samozaparcie i wyposażenie. ;-)
Nikt nie napisze wszystkich możliwych opcji nawadania, bo dobór płynów od zbyt wielu zmiennych zależy. Polecam literaturę.

PcimOlki

Post » Pt gru 09, 2011 18:34 Re: Wątek dla nerkowców - VII

:ryk: Ty to mnie naprawdę na nogi stawiać umiesz :ok:

PcimOlki pisze:Nikt nie napisze wszystkich możliwych opcji nawadania, bo dobór płynów od zbyt wielu zmiennych zależy. Polecam literaturę.

Tak, zgadzam się. Ale ile, przy opanowanych parametrach nerkowych u kota, potrzeba płynu - muszą być jakieś wytyczne?

Jeśli ja troll, to kim są te OT-owe laski, co śmiecą ile się da - ja im tylko inne miejsce z dala do rozróby zapewniałam :twisted: :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Pt gru 09, 2011 18:51 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Szejbal pisze:...Tak, zgadzam się. Ale ile, przy opanowanych parametrach nerkowych u kota, potrzeba płynu - muszą być jakieś wytyczne?
Ilościowo należy utrzymać odpowiedni stan nawodnienia. Co oznacza nie dopuszczać do odwodnienia (i przewodnienia). Osbiście uważam, ze kocur jest nalezycie nawodniony jeśłi powyżej 18 godzin od wlewu w badaniach wychodzi HCT <40%. Słonko, jak widać powyżej, stosuje inne kryteria - być może lepsze. Na pewno odwodnienie zaczyna się (gdy brak innych zaburzeń w morfologii) od HCT > 45%. Jeśli istnieje anemia, stan uwodnienia należy oceniac inaczej, nie po HCT.

Szejbal pisze:Jeśli ja troll, to kim są te OT-owe laski, co śmiecą ile się da - ja im tylko inne miejsce z dala do rozróby zapewniałam :twisted: :mrgreen:

Tym są: http://www.youtube.com/watch?v=xTXHz-rDu_E

PcimOlki

Post » Pt gru 09, 2011 19:01 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Czy ja moge jeszcze prosic o podsumowanie ,co potrzebuje dla mojego Twista.
-Ciproheptadine
-Famidyna 10mg
-Chell
-Potas(jakie tabletki?)
Co wiecej????

lucyper

Od: Śro gru 07, 2011 23:51

Post » Pt gru 09, 2011 19:03 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:(...) jest nalezycie nawodniony jeśłi powyżej 18 godzin od wlewu w badaniach wychodzi HCT <40%. (...) Na pewno odwodnienie zaczyna się (gdy brak innych zaburzeń w morfologii) od HCT > 45%. Jeśli istnieje anemia, stan uwodnienia należy oceniac inaczej, nie po HCT.

A widzisz, o to mi chodziło. Ludmił ma teraz hematokryt 20,7% (miesiąc temu miał 25%). Tylko że on ma anemię 8)
A co do polecenia literatury - czy w języku polskim jest jakieś dokładne opracowanie problemu płynoterapii? Znalazłam angielskie z Elseviera "Fluid, Electrolyte and Acid-base Disorders in Small Animal Practice" - Stephen P. DiBartola (Third Edition, 2006). Siłować się z tym będę, tylko na razie cholerny czas nie pozwala [muszę siedzieć teraz w anatomii, neurologii itp. rzeczach z rehabilitacji psów i kotów] i dlatego pytam o gotowce, niestety :wink:
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Pt gru 09, 2011 20:06 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
Slonko_Łódź pisze:...Fosfor- 2,46 mg/dl (poprzednie 3 miesiące: 5,01- 2,94- 5,57)...
Dziwne.

W pierwszych badaniach fosfor wyszedł wysoki- 5,01 więc 4 miesiące temu zmieniłam suchą karmę dostępną dla Yenny z exigenta na persian- fosforu o 2/3 mniej- w kolejnych badaniach spadł do 2,94. Potem robiliśmy eksperymenty z wlewami- wszystko wtedy poleciało na łeb na szyję- fosfor był 5,57. Teraz wróciliśmy do normalnego leczenia i znowu spadł- jeszcze niżej bo karma cały czas persian.

Szejbal pisze:Czy ktoś dalby radę usystematyzować informacje na pierwszej stronie na temat płynoterapii?
Nie chodzi mi o techniczne rzeczy. Ale o inne, jak: rodzaje kroplówek i jakie, kiedy najlepiej stosować.

Ja dobieram metodą prób i błędów- przyjmuję jakiś schemat, trzymam się go przez miesiąc i badanie- koryguję co jest nie bardzo- miesiąc nowy schemat i sprawdzam. Ostatnio trochę było zawirowań bo wprowadziłam jako "wiodący" LRS- próbowałam sam- jonogram nam się nieco rozjechał więc optymalizowaliśmy i obecnie uważam, że schemat jest dobrany perfekcyjnie dla Yenny. Sądzę, że każdy musi sam sprawdzić co służy jego kotu, pamiętając o zastrzeżeniach co do długotrwałego stosowania samego NaCl.....

Szejbal pisze: Właściwie też nie mam zielonego pojęcia, ile ustabilizowany kot powinien dostawać płynów dziennie? Znalazałam tylko informację, że przelicznik jednorazowego podania zrównażonemu kotu płynu jest 10-20 ml/ 1 kg jego masy ciała - co 12 godzin, jeżeli oczywiście poprzedni wlew się wchłonął.

Przyjmując, że Yenna waży 5kg to dla niej trochę mało. Dostaje teraz 250ml i jak się wydaje za mało.

PcimOlki pisze: Osbiście uważam, ze kocur jest nalezycie nawodniony jeśłi powyżej 18 godzin od wlewu w badaniach wychodzi HCT <40%. Słonko, jak widać powyżej, stosuje inne kryteria - być może lepsze. Na pewno odwodnienie zaczyna się (gdy brak innych zaburzeń w morfologii) od HCT > 45%. Jeśli istnieje anemia, stan uwodnienia należy oceniac inaczej, nie po HCT.

Ja staram się oceniać relatywnie do reszty- RBC- 7,05, HGB- 11,3 i HCT- 37,2- przy porównywalnym RBC i HGB miała HCT niższe o koło 5%. A krew była pobierana godzinę po wlewie czyli powinna być optymalnie nawodniona :roll:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pt gru 09, 2011 20:14 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Szejbal pisze:
PcimOlki pisze:(...) jest nalezycie nawodniony jeśłi powyżej 18 godzin od wlewu w badaniach wychodzi HCT <40%. (...) Na pewno odwodnienie zaczyna się (gdy brak innych zaburzeń w morfologii) od HCT > 45%. Jeśli istnieje anemia, stan uwodnienia należy oceniac inaczej, nie po HCT.

A widzisz, o to mi chodziło. Ludmił ma teraz hematokryt 20,7% (miesiąc temu miał 25%). Tylko że on ma anemię 8)

No to albo mu anemia katastrofalnie postępuje, albo różnica wynika z różnicy w nawodnieniu. Dlatego warto zawsze z tej samej próbki oznaczać sód i białko całkowite - jest jakieś odniesienie niezależne od morfologii.

Szejbal pisze:A co do polecenia literatury - czy w języku polskim jest jakieś dokładne opracowanie problemu płynoterapii?
Nie znam. Di Bartola jest ok, ale on traktuje zagadnienie kompleksowo i wyekstrachowanie z niego użytecznych informacji wymaga wysiłku.

Jak właśnie napisała Słonko - to jest trochę intuicja, troche obserwacja kota (ile pije i z jakim zacietrzewieniem rzuca się na kran), trochę analiza wyników badań okresowych, a trochę też wpływ tego, co się wyczyta na forum. Przykładowo ja daję nieco większe wlewy, gdy któryś kocur rzyga, bo straty muszą być uzupełnione.

PcimOlki

Post » Pt gru 09, 2011 20:28 Re: Wątek dla nerkowców - VII

lucyper pisze:.
-Chell
-Potas(jakie tabletki?)..

Chyba "Chella Ferr".
Preparat potasowy jest chyba podlinkowany kilka(naście) stron wstecz. Ja nie pamiętam nazwy.

PcimOlki

Post » Pt gru 09, 2011 21:20 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Czy aby potas nie powinien być suplementowany pod ścisła kontrolą weta i sprawdzaniem stężenia tego pierwiastka we krwi?
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pt gru 09, 2011 21:48 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź, tylko że dla mnie istnieje tylko NaCl i Ringer, bo o innych to weci nie wspominali nawet - czyli PWE i LRS to nawet na oczy nie widziałam :oops:

Badania Ludmiła z 24 października i poprzednie z 2 grudnia br.:
ELEKTROLITY:
Zrobione 5 .10.11 r.
Fosfor nieorganiczny: 5,35 mg-dl
Wapń całkowity: 11,28 mg/dl
Wapń całkowity (pomiar): 5,64 mEq/l
Sód: 144 mEq/l
Potas: 4,5 mEq/l
Chlorki: 106 mEq/l

Zrobione 2.12.11 r.
Fosfor nieorganiczny: 6,33 mg-dl
Wapń całkowity: 11,28 mg/dl
Wapń całkowity (pomiar): 5,64 mEq/l
Sód: 145 mEq/l
Potas: 4,0 mEq/l
Chlorki: 108 mEq/l

A z normami elektrolitów to mnie zaraz pokręci ze złości :evil:

MORFOLOGIA (normy) 24.10. -> 2.12.
RBC (6,5-10 mln/µl) 5,74 -> 5.06
HCT (24-45 %) 25 -> 20,7
MCV (39-55 µm3) 44 -> 41
HGB (8-15 g/dl) 8 -> 9,8
MCH (13-17 pg) 14 -> 19
MCHC (30-36 g/dl) 31,6 -> 47,3
PLT (100-400 tys./µl) 756 -> max
WBC (15,5-19 tys./ µl) 11,3 -> 9,2

BIOCHEMIA (normy) 2.12.
MOC 156 mg/dl
KRE 2,9 mg/dl
ALT (20-107 U/l) 40
AST (6-44 U/l) 20
GLU 105
BIA (6-8 g/dl) 6,1

[z 24 października:
MOC 69 mg/dl
KRE 3,8 mg/dl]

Fosfor wzrósł pomimo alusalu dodawanego do jedzenia. Przypuszczam, że mocznik dlatego wzrósł, że przez ok. tydzień przed badaniami wlewy podskórne były tylko co drugi dzień i małe ilości (ok. 90-95 ml).
Dostał tylko 1 zastrzyk z B12, bo się upomniałam i wskazanie, że przydałby się jakiś preparat witaminowy.

Płynów podskórnie podaję teraz regularnie po 85 ml 2 razy dziennie, czyli dostaje za cały dzień 170ml. Alusal do jedzenia nadal. Karmię Grau mokrym, ale je bardzo mało. Podaję 3 razy dziennie i sumując zjada dziennie ok. 120-130g :? No i jak nie zmiksuję tego na papkę z wodą, to w ogóle ma problem, żeby to zjeść.
Ostatnio edytowano Pt gru 09, 2011 22:09 przez Szejbal, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Pt gru 09, 2011 22:04 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
Dziwne.

Ten fosfor jest duzo ponizej normy, nie niepokoi Cię to?
Powinien byc w dolnej granicy normy , ale chyba nie ponizej :?
Chyba ze wynik nie jest w mg/dl

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

[poprzednia][następna]