Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon gru 08, 2008 13:56

Bloo !
Nie wiem ile masz kotów i czy masz możliwość oddzielić je na czas Twojej nieobecności w domu.
Rozwiązaniem jest automayyczny karmnik. Może być pojedyńczy. Można pozostawić niewielką ilość jedzenia.
Ale istotne jest by kocio jadł do momentu rozpoczęcia działania dawki insuliny. Rano Matylda dostaje 2 posiłki w odstępie 2 godzin, wieczorem drugi posiłek jest najpóźniej po 3 godzinach po PRE, bowiem insulina Lantus rozpoczyna pracę u Matyldy po 4 godzinach po zastrzyku.
Jeśli kocio będzie jadł, kiedy insulina zacznie pracować, to może nie mieć tyle siły, by obnizyć poziom cukru i następne PRE będzie wysokie.
Nie wiem czy jasno tłumaczę, Kocio może jeść do czasu rozpoczęcia działania insuliny po kolejnym zastrzyku.
Jeśli nie możesz rozłożyć posiłku rano to może uda się wieczorem.
Nie wiem jakie masz paski do moczu. Ja mam firmy Bayer 10-cio wskaźnikowe. Otóż zauważyłam, że bilirubina neg i (+) ma prawie taki sam kolor. W świetle sztucznym nie widziałam różnicy. (+) jest tylko lekko różowy. Poza tym ważne jest jak długo pasek przebywa w moczu i czy po wyjęciu paska odsącza się nadmiar moczu na brzegu np. szklanki i trzyma pasek w pozycji poziomej, tak by odczynniki na poszczególnych polach nie nachodziły na siebie.
Jeśli pasek do moczu wykazał (+) a we krwi było neg. to bilirubina powinna być w porządku.

Pozdrawiam
PS. Do jutra

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon gru 08, 2008 14:32

Grace, gratulacje!
Sama wiem, jaka to jest radość :) Minus już od wakacji nie dostaje insuliny. Mierzę mu czasem cukier, ale bardzo rzadko, najczęściej jak coś mnie zaniepokoi w jego zachowaniu.
Buziaki
Obrazek
Rudy i Minus

irenka_n

Od: Wto sie 21, 2007 13:11

Post » Pon gru 08, 2008 23:55

Witam wszystkich,

od paru tygodni szukam dla swojego kotka glukometru i szczerze powiedziawszy kompletnie nie wiem co kupić. Wiem, że na pierwszej stronie są informacje na ten temat, ale sądzę, że bardziej praktyczna będzie dla mnie wiedza codziennych użytkowników. Napiszcie proszę, które glukometry się sprawdzają przy pobieraniu krwi z ucha?

Saphiro

Od: Pon gru 08, 2008 21:38

Post » Wto gru 09, 2008 0:08

PS. Zaczęłam od glukometru, ale tak naprawdę ja i mój ukochany kot potrzebujemy pilnie pomocy i Waszej porady. Kotek ma na imię Gucio, ma 13 lat i od 4 choruje na cukrzycę, która wydaje się być w miarę w tej chwili opanowana. Jednak mamy też problem z mocznicą, wyniki są bardzo złe. Przede wszystkim w nie całe 3 tyg. Gutek schudł 4 kg. Nie wiem już co robić i jak mu pomóc. Gutek w tej chwili raz w tygodniu ma powtarzane najważniejsze badania na poziom mocznik, kreatyniny i glukozy. Codziennie dostaje kroplówkę podskórnie i witaminę B complex oraz aspargin. Dodatkowo jedzenie ma podawane z domieszką siemienia lnianego. W tej chwili dostaje do jedzenia dokładnie to na co ma ochotę, w innym wypadku urządza głodówkę, a Renalkę całkowicie zbojkotował. Lekarka twierdzi, że to chudnięcie to efekt „zjadania przez organizm własnego białka”.
Mam prośbę do wszystkich którzy przeszli przez podobne problemy, zwłaszcza do Tinki i Kociary (w swoim czasie przeczytałam wszystko co napisałyście), ale teraz już czuję się kompletnie zagubiona i chwilami bezsilna – poradźcie, jak pomóc Gutkowi, na co zwrócić uwagę itd. Jesteśmy z Wrocławia. Będę wdzięczna za wszystkie porady i opinie.

Saphiro

Od: Pon gru 08, 2008 21:38

Post » Wto gru 09, 2008 1:50

Kochane dziewczyny dziekuje bardzo za Wasze gratulacje. No nie ukrywam, ze bardzo sie ciesze i znow chce mi sie zyc. Jednak nadal bardzo pilnuje Filo i chyba mam skaze na psychice, bo nadal wstaje o 5 rano i o 5 po poludniu zawsze chce byc w domu. To byly nasze godziny podawania insuliny. Trudno sie odzyczaic :lol: Trzymajcie sie cieplo.

grace28539

Od: Pt sie 22, 2008 1:18

Post » Wto gru 09, 2008 2:52

Grace, właśnie doczytałam, ale świetna wiadomość!

Cieszę się bardzo! :D :D :D

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Wto gru 09, 2008 8:35

Saphiro, witaj.
Musisz dopisać ile waży Gucio, co je, jaka insuline i ile jej dostaje oraz ideałem byłoby podanie wyników krwi.
Glukometr kup accu check activ: jest prosty w obsludze, łatwo dostepny, potrzeba mało krwi na badanie. Paski do niego sa refundowane i kosztują 1 grosz jesli jakis znajomy cukrzyk Ci pomoze w zdobyciu recepty.
Czy na pewno chodzilo Ci o cztery kilogramy w trzy tygodnie?! To abstrakcyjnie wrecz duzo! Jesli to nie pomylka to jest to absolutnie powod do wysokiej czujnosci. Gdyby to byl moj kot to natentychmiast robilabym pelne badania krwi w laboklinie oraz usg brzucha i nerek. W tym kocie dzieje sie cos ogromnie gwaltownego i niestety - zlego. Trudno mi wyobrazic sobie, aby byl to wylacznie problem pnn lub cukrzycy, cztery kilogramy to monstrualna ilosc! Napisz jeszcze, czy kot pije normalnie, wyproznia sie oraz czy wymiotuje. No i wyniki!
A renala wysyp golębiom, zwlaszcza jesli to byl suchy renal.
I jeszcze: koniecznie, absolutnie koniecznie kup dzis paski do badania ketonow i cukru w moczu: ketodiastix, w aptece. Absolutnie musisz zbadac mocz Twojego kota na obecnosc ketonow. Najszybciej jak sie da, może być ze zwirku ale koneicznie dzis!
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto gru 09, 2008 9:29

Witaj Saphiro !
Liwia zadała już właściwe pytania, by ocenić sytuację. Gdybyś mogła proszę napisz jak dotychczas kontrolowana była cukrzyca. Piszesz że teraz jest opanowana, ale jak było przez ostatnie 4 lata. Jaką insulinę otrzmywał, ile razy dziennie w jakiej ilości. ?
Niewyrównana cukrzyca może doprowadzić do niewydolności nerek i PNN. Zbyt duży cukier krążący we krwi uszkadza powoli nerki, wątrobę itp.
Ja osobiście nie miałam jeszcze do czynienia z mocznicą, Maćka dopadło zapalenie pęcherza. Matylda jak na razie nerki bez zmian, skupiam się na profilaktyce.
Domyślam się że siemie lniane jest na prawidłową pracę jelit. Czy kocio ma zaparcia ?
Napisz jak najwięcej o Guciu.

"Kociara"

Post » Wto gru 09, 2008 9:40

Ewo,

w czwartek, 04.12. napisałaś, że Duduś dostaje 3 jednostki 2 x dziennie.

A w niedzielę wieczorem:

Ewa JANCZUK pisze:Dobry wieczór Wszystkim, dziś zrobiłam Dudusiowi znowu krzywą cukrową po podaniu 2 jedn. Lantusa. Pre >500, nadir-390. Wieczorem po podaniu 2 jedn. znowu >500. Naprawdę nie wiem co dalej robić. ??? :cry: Radźcie, bo zgłupiałam! :cry: Serdecznie pozdrawiam. Ewa
.
Napisz koniecznie, jaka jest obecna dawka. Dlaczego ją tak szybko zmieniłaś? Bardzo możliwe, że 2 jedn. 2 x dziennie to dla Dudusia za mało, ale żeby to wszystko ocenić potrzebne jest więcej informacji. Jaka jest obecna dawka? Jak długo ją podajesz? Jaka jest karma? Czy zrezygnowałaś w międzyczasie z tej "cudownej" diety Hills? Czy sprawdzasz mocz na obecność ketonów?

Jeśli wszystko o cukrzycy już przeczytałaś, to wiesz z pewnością, że dawkę insuliny Lantus modyfikujemy małymi kroczkami (0,25-0,5 jedn.) co 4-7 dni.

Pozdrawiam serdecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto gru 09, 2008 9:44

mnie zadziwiają wciąż i nieustannie te 4 kg w trzy tygodnie: taka utrata masy nawet u człowieka byłaby zbyt duża a co dopiero u kilkukilogramowego kota 8O
Jakoś nie umiem się na niczym skupić, wciąż tu zaglądam z nadzieją na zobaczenie info "ketony neg" :roll:
Siemie lniane "powleka" warstwą ochronną śluzówki, ciut je chroni przed powstawaniem owrzodzeń a przy mocznicy nadżerki są powszechnym problemem. Zaparcia podobno też więc siemie lniane wydaje się bardzo logicznym suplementem diety Gucia.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Wto gru 09, 2008 9:56

Witajcie !
Wczoraj byłam na USG. I co ... jestem w punkcie wyjścia. Badanie krwi pokazało praktycznie tylko odwodnienie, a USG jamy brzusznej dobre (wpisane do dzienniczka). Problemem Matyldy była i jest w dalszym ciagu trzustka Trzustka o nieznacznej przebudowie przewlekłej przerostowej z nieznacznym pogrubieniem torebki .
Badania nie pokazały przyczyny wymiotów i odmawiania jedzenia, więc zastosowałam metodę eliminacji. Ostawiłam tabletki zakwaszające mocz Guardacid, olej z wiesiołka zastąpiłam olejem z łososia Salmopet, witaminę B zwiększyłam z 1/4 kapsułki na 1/3 i podaję w żelowych kapsułkach, które mam dzięki uprzejmości Tinki. Jak dojdzie do mnie mączka kostna wprowadzę do diety Matyldy więcej surowego mięska (niskie ukłony dla Irenki za pomoc w zakupach).
Na razie Matylda nie wymiotuje, ma apetyt i popija wodę - to chyba zasługa oleju z łososia, wzmaga pragnienie.
Maćkowi to tak zasmakował ten olej, że nie chce jeść swojego papu dopóki nie doleję nieco oleju. Smakuje mu sam olej polany na spodeczek. Matylda z kolei lubi mięsko wołowe polane olejem.
Szukam w dalszym ciągu serca wołowego, jak dotychczas poradzono mi w sklepie mięsnym poszukać w pasztetach.
Liwio spójrz proszę w ten link http://www.megamuscle.pl/btw.html
W dalszym ciągu nie wiem, czy przy problemach trzustkowych wskazana jest dieta BARF tłusta czy raczej chuda.
Pozdrawiam

"Kociara"

Post » Wto gru 09, 2008 10:06

Kociaro, zdecydowanie wolę http://www.dobradieta.pl/tabele.php : masz tam wiecej info o np. fosforze itp.
Obrazek

Liwia

Post » Wto gru 09, 2008 10:12

Liwio !
Śliczne dzięki. Tabela jest super. To mi było potrzebne. :ok:
pa,pa

"Kociara"

Post » Wto gru 09, 2008 10:39

Saphiro pisze:Witam wszystkich,

od paru tygodni szukam dla swojego kotka glukometru i szczerze powiedziawszy kompletnie nie wiem co kupić. Wiem, że na pierwszej stronie są informacje na ten temat, ale sądzę, że bardziej praktyczna będzie dla mnie wiedza codziennych użytkowników. Napiszcie proszę, które glukometry się sprawdzają przy pobieraniu krwi z ucha?

Bardzo polecam Optium Omega. Jest MEGAprosty w obsłudze :wink: Potrzeba bardzo mało krwi, nawet jeżeli kot strzepnie z ucha kropelkę, wystarczy to, co zostało, bez zaniżania wyników :wink: Glukometr nie włącza się przy wkładaniu paska automatycznie, tylko trzeba go włączyć mechanicznie, więc czasu na kłucie kota masz ile jest Ci potrzebne.
Ja kupiłam go trochę w ciemno. Był mi potrzebny i był w aptece, więc wybrałam i nie żałuję.

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Wto gru 09, 2008 11:02

bloo - a jak z paskami? Łatwo dostepne? Jaka cena?
Obrazek

Liwia

[poprzednia][następna]