Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto paź 23, 2007 12:18

Acha rozumiem,daj znać co Ci powie ok ?
A do jakiego najniższego poziomu mu spada ?

Hebe

Od: Wto cze 20, 2006 13:27

Post » Wto paź 23, 2007 12:19

Hi Dziewczyny,

im dłużej insulina działa na organizm tym lepiej. Insuliny o krótkim czasie działania (rapid) nie nadają się do normalnej insulinoterapii. Podaje się je tylko w konkretnych przypadkach, ale o tym wieczorem, bo teraz spieszę się do pracy.

Pozdrawiam cieplutko
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto paź 23, 2007 12:24

Tinka07 pisze:Hi Dziewczyny,

im dłużej insulina działa na organizm tym lepiej. Insuliny o krótkim czasie działania (rapid) nie nadają się do normalnej insulinoterapii. Podaje się je tylko w konkretnych przypadkach, ale o tym wieczorem, bo teraz spieszę się do pracy.

Pozdrawiam cieplutko

W takim razie poczekam z wizytą u weta do jutra i pojdę w pełni przygotowana :D :D

Hebe

Post » Wto paź 23, 2007 20:24

Hebe,

przeczesałam jeszcze na wszelki wypadek niemiecki Internet i rozmawiałam z moimi wetami, którzy sami prowadzą wiele kotów cukrzycowych. Z żadnego źródła nie otrzymałam potwierdzenia na to, że u kotów stosuje się rutynowo terapię insuliną Rapid. U nas na niemieckim forum dla kotów cukrzycowych też nie.

Insuliny o krótkim czasie działania np. Insuman Rapid stosowane są prawie wyłącznie w leczeniu śpiączki hiperglikemicznej, spowodowanej zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi (u kotów rzadziej), kwasicy ketonowej oraz przy dużych problemach w regulacji cukrzycy, kiedy to insulina o krótkim czasie działania jest insuliną jedynie wspomagającą insulinę podstawową. Podaje się ją również w celu kontrolowania poziomu glukozy we krwi przed operacjami, podczas nich oraz po ich zakończeniu.

Insulina taka zaczyna działać na organizm bardzo szybko, najczęściej już po 30 min, a jej czas działania wynosi ok. 6-8 godzin. Spadki są często dosyć silne i gwałtowne przy podaniu większej dawki. A tego przecież chcemy uniknąć, żeby nie rozkołysać organizmu i nie wywołać w nim kontrregulacji. Pacjent dostający insulinę Rapid powinien być poza tym w ciągu dnia dosyć często monitorowany.

Widzę na podstawie Twojego dzienniczka, że powoli wychodzicie na prostą i że Nusia dobrze znosi dawkę 2 x dziennie. Dlatego zastanawiam się nad sensem i logiką propozycji weta, by u Nutki rozpocząć terapię insuliną Rapid. Nie wiem, Hebe, a może Ty się przesłyszałaś? Jak to możliwe, żeby wet najpierw zaordynował podawanie caninsuliny raz dziennie, a teraz proponował stosowanie insuliny o krótkim czasie działania bez wcześniejszej propozycji wypróbowania caninsuliny dwa razy dziennie?

U Was sytuacja w ostatnich dniach była dosyć turbulentna. Nutka nie przyjmowała pokarmu i ta bardzo wysoka dawka 2 jednostek Rapidu na pusty żołądek przyniosła właśnie efekt niedocukrzenia po tak długim czasie.

Hebe, dałabym najpierw szansę caninsulinie. Insuman Rapid jest właściwie ostateczną i niekonwencjonalną bronią przeciw cukrzycy, gdy w normalny sposób nie da się jej wyregulować. Dobrze mieć jednak, tak na wszelki wypadek (np. ketony), w lodówce buteleczkę tego specyfiku. Ja taki zapas zawsze miałam, ale na szczęście nie musiałam z niego korzystać.

A kto wpadł na taki pomysł, żeby insulinę Rapid odmierzać w mililitrach, Ty, czy Twój wet?

Pozdrawiam serdecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto paź 23, 2007 20:48

Dziękuje Tinka za ten post !!

Wczoraj rozmawialiśmy z wetem na temat kichania Nuki i mąż powiedział mu że przeszliśmy na 2 x dziennie caninsulin i że zaczyna się normować,podal jakie wartosci osiąga i wtedy wet powiedział,ze troche za długo są takie wysokie i dlatego przeszedłby na insulinę krótkodziałajacą.
Jutro bedziemy sie z nim widziec wiec na spokojnie pogadamy.

Tinka szczerze to Ci powiem ze nie wiem czy to mialy by ml czy cos innego..pierwszą dawke dostala w klinice-nie wiemy jaką a druga w domu - 1,5 kreseczki,myslałam ze ma byc ml... :roll:
Ostatnio edytowano Wto lis 06, 2007 13:17 przez Hebe, łącznie edytowano 1 raz

Hebe

Post » Wto paź 23, 2007 20:54

Dwa razy mi się ten sam post wysłał :lol:

Hebe

Post » Wto paź 23, 2007 21:48

Hi Hebe,

"Nie od razu Rzym zbudowano" i w ciągu dwóch dni nie można dość do zadowalających wyników. Nusia choruje od czerwca ubiegłego roku na cukrzycę i nie sądzę, żeby Twój wet przez te miesiące tak bardzo przejmował się jej wynikami, a przypuszczam, że były one bardzo różne. Tego jednak na szczęście nie wiemy. Kociara monitoruje chorobę Matyldy od kwietnia i stale modyfikuje dawkę. Hebe, jestem przekonana, że to, co teraz robisz i jak to robisz, jest dla Nutki najwłaściwsze.

Pozdrowienia

PS: 1,5 kreseczki to 1,5 jednostki na insulinówkach U 40. Rapid jest insuliną 40, więc w mililitrach, w których fachowcy nigdy nie mierzą insuliny, byłoby to 3,75 ml. Na mililitry jestem szczególnie wyczulona, bo wet, który odmierza insulinę w mililitrach, jest dla mnie od samego początku stracony. Mój pierwszy zresztą odmierzał w mililitrach :roll: :roll: :roll:

Tinka07

Post » Wto paź 23, 2007 23:21

To mój błąd Tinka z tymi ml w takim razie,napisałam tak jak mi sie wydawało,zaraz to wyrzucę zeby nie wprowadzać w bład.

Też uwazam,że jestesmy na dobrej drodze i nie będę tego zmieniac.

Dobrej Nocki :D

Hebe

Post » Wto paź 23, 2007 23:21

Hi Irenko,

ale się naszukałam, żeby odnaleźć Twoją ankietę. Myślałam, że dołączyłaś do nas już we wrześniu.

Piszesz, że Minus dostaje 3,5-4 jednostki caninsuliny rano, a 2,5-3 jednostki wieczorem. PRE ma między 350-450. Jakie są przeciętne nadiry? Ile Minus zjada przeciętnie w ciągu dnia? Czy dostaje też karmę w nocy? Potrzebne byłoby więcej danych. Gdybyś zmieniła dietę Twojego Słodziaka i stosowała ją tak jak „Kociara”, wydaje mi się, że mogłabyś zmniejszyć dawkę o ok. 0,5-1,0 jednostki. Wiem, że Twój diabetolog ma inne zdanie na temat dawek rano i wieczorem niż ja. No cóż. Na ten temat pisałam w naszym wątku już wiele razy. Firma Intervet, produkująca caninsulinę, zaleca też jednakowe dawki rano i wieczorem (patrz str. 1. naszego wątku). Wszystko jedno, jak zdecydujesz, zmianę suchej karmy na mokrą wypróbowałabym w weekend, kiedy jesteś w domu. Być może Minus nie będzie chciał jej od razu zaakceptować. Jeśli nie, musiałabyś go powoli do tego przyzwyczajać.

Pozdrawiam cieplutko

Tinka07

Post » Wto paź 23, 2007 23:29

Tinka jakbyś mogła zerknij do naszego dzienniczka na dziesiejsze pomiary :roll: Przegapiliśmy chyba co prawda najniższy spadek ale reszta jakaś chyba dziwna....

Hebe

Post » Śro paź 24, 2007 8:53

Tinka07 pisze:Piszesz, że Minus dostaje 3,5-4 jednostki caninsuliny rano, a 2,5-3 jednostki wieczorem. PRE ma między 350-450. Jakie są przeciętne nadiry? Ile Minus zjada przeciętnie w ciągu dnia? Czy dostaje też karmę w nocy? Potrzebne byłoby więcej danych.

Niesety ciężko powiedzieć jakie ma przeciętne nadiry, bo niezbyt często udaje mi się zmierzyć mu cukier w tym czasie. Ale te kilka razy to miał między 90 a 140. Nietstey ma dostęp do jedzenia praktycznie cały czas, w nocy też. Ostatnio starałam się nie zostawiać kotom zbyt dużo suchego w miskach, szczególnie na noc, tak żeby poranny PRE był w miarę na czczo.
Rzeczywiście jak będę przechodzić na mokrą karmę to zacznę w weekend i będę Minusa obserwować i sprawdzać mu często cukier.
Być może Minus nie będzie chciał jej od razu zaakceptować. Jeśli nie, musiałabyś go powoli do tego przyzwyczajać.

O to się nie muszę martwić. Minus wcina Animondę jak miło :) Wyrzuca nawet Rudego od jego miski.

Buziaczki,
Irenka
Obrazek
Rudy i Minus

irenka_n

Od: Wto sie 21, 2007 13:11

Post » Śro paź 24, 2007 9:47

Hi Hebe,

ta reszta jest i nie jest dziwna. W zasadzie spodziewałam się, że Nutka będzie miała trochę większy spadek po wczorajszej rannej dawce insuliny. Ale z drugiej strony to bardzo pozytywne, że organizm Nutki reaguje na caninsulinę tak łagodnie. Coś takiego rzadko się spotyka. Wiesz, ja spróbowałabym jednak na przy PRE 270-280 podawać też 2,5 jednostki. Masz jeszcze dużo zapasu.

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

Post » Śro paź 24, 2007 12:33

Tak też dzisiaj pomyślałam,bo dziś rano dostała też 2 jedn. i po 7 godz. jest już mały wzrost.Więc zaczniemy teraz z 2,5,a w weekend zrobimy krzywą.

Hebe

Post » Śro paź 24, 2007 20:10

Obrazek

Kuba wczoraj wieczorem.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro paź 24, 2007 20:43

Ale słodki śpioszek :cat3:

Byliśmy dziś u naszego dr, podobało mu się jak Nuka zaczęła reagować na caninsulin,kazał jedynie zwiększyc dawkę do 3 jedn. a insuline szybko działającą SOLUTIO NEUTRALIS Ch0-S 800 j.m. w razie potrzeby mamy po prostu mieć.

Hebe

[poprzednia][następna]