Przelicznik jednostek, proszę o pomoc.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie cze 14, 2015 7:17 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

Od kilku dni, mój kotek, dziwne się zachowuje. Usiłuje gryźć pudełko , które jest obklejone taśmą, to znowu z uporem maniaka liże brzegi pudeł kartonowych.
Dzisiaj przez pół nocy ,aż do teraz , namiętnie ciamka i liże ...pudła. wstawałam w nocy, przeganiałam misia, brałam go na ręce. Wracał i robił to samo. Na dodatek, tak śmiesznie, głośno.
Owszem, lubił zawsze podgryzać różne przedmioty. Szybko usuwałam je ,z jego pola widzenia,żeby nie robił sobie krzywdy. Kartony są, bo lubią w nich leżeć, siedzieć..

Nie wiem o co chodzi z tym jego nadmiernym wylizywaniem pudeł. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym i mnie uspokoi ?

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Nie cze 14, 2015 12:46 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

Może być to kwestia smaku, jeśli pudła są nowym nabytkiem (klej o atrakcyjnym dla kota smaku/zapachu)
ale
Badaliście niedawno krew? Wylizywanie/wyjadanie dziwnych rzeczy występuje też przy anemii i brakach minerałów...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie cze 14, 2015 13:39 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

Pudła są od jakiegoś już czasu - te same. Owszem, badania krwi były niedawno. Anemii nie ma, jonogram w normie.

gatiko

Post » Nie cze 14, 2015 18:14 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

Jak badania w porządku to po prostu może czyści sobie ząbki.
u mnie czasami tak robią w szczególności Pac ,z pudełka zostają wiórki.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie cze 14, 2015 18:26 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

Całkiem w porządku nie są, bo krea mimo ,że spadła , nadal jest podwyższona. :evil:
Ząbków raczej nie czyści ... Jak jest taśma ( staram się usuwać ), to liże i usiluje odgryźć. Ale z kartonami, to właśnie zacząl dziwne rzeczy robić. Wącha, wącha, a potem liże tak śmiesznie. Smiesznie - bo głośno "mlaszcze" - nie wiem jak to określić. Wcześniej tego nie robił.
Może to chwilowe, być może sobie coś w tej pieknej glówce wydumał i cuduje.

gatiko

Post » Nie cze 14, 2015 20:35 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

Moje się dziwacznie zachowywały jak mi na podłogę spadła kropla waleriany, dziwne pobudzenie, podgryzanie mnie a na końcu tarzanie się w tym miejscu. Zenon potrafi wylizywać leżankę, po tym, jak mu się w niej niechcący popuści. Może jakaś substancja w tym kartonie jest, albo po czymś, co mu zapachowo odpowiada :) Moje tarzają się w miejscach, gdzie przebywa pies, kiedy mogą a pies jest na dworze.

Nortishia

Od: Czw sty 29, 2015 15:49

Post » Nie cze 14, 2015 21:44 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

:lol:
Powiem Ci,że dzisiejszy dzień - spokój. Z rana tylko mlaskał i lizał, aż w koncu wstałam, bo się przestraszyłam,że coś nie tak.
Teraz grzecznie siedzi obok mnie :mrgreen: O, już nie. Poleciał polować na owada :ok:
Być może, to dziwne zachowanie, nie zdziwiłoby mnie tak bardzo, gdyby pudełko było nowe, albo jakiś nowy zapach. Ale tu wszystko było bez zmian.

Jak Zenuś ?

gatiko

Post » Nie cze 14, 2015 21:56 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

U nas bez większych zmian, ale robi się bardziej miziasty i spuszcza łomot Kici, więc jak mniemam, jest lepiej. Chyba jednak lek na bazie żurawiny to był dobry pomysł :)
U mnie kartony, papierki gryzly po złości. Namiętnie wylizuja jedynie zabawkę z piorkami i paskami folii.Kicia jak chce mnie zmusić do wstania to znajduje sobie folię np w postaci reklamówki do gryzienia.
Ach, swietna zabawka, która bije inne ze sklepów- papierowa kulka zawinięta w folię aluminiową ;)

Nortishia

Od: Czw sty 29, 2015 15:49

Post » Pon cze 15, 2015 7:03 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

To dobre wieści, skoro ruszyło ku lepszemu :-) Zenuś, chłopie złoty, siusiaj i bądź grzeczny :201461

U nas rano burza, grzmoty ale w końcu przez chwilę,, bylo czym oddychać ;-) Kotuś mi się rozgadał z samego rana, gadał i gadał... oj, gadał :kotek:

gatiko

Post » Pon cze 15, 2015 18:20 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Dziwne zachowanie

Wracam do oleju łososiowego. Pytałam ostatnio,ale nikt mi nie dał znać... Kupiłam "Salmopet". Czytałam odnośnie dawkowania,ale jakoś opinie rozbieżne,
Może ktoś mi powie, jak podawać, czy mam zwracać uwagę na badania krwi - np na to,że kreatynina podwyższona ? Czy mam uwzględniać jonogram, zanim podam ?

Powinnam na coś uważać, czy spokojnie podawać ? I w jakich ilościach ?

:)

gatiko

Post » Pon cze 15, 2015 20:38 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

Wyników posiewu jeszcze nie ma.
Boję sie :201433

gatiko

Post » Wto cze 16, 2015 21:13 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

Na salmopecie jest podane dawkowanie (w zależności od wagi).
Nie wiem czy już podawałaś kotom olej z łososia wcześniej? Masz jakiś sposób? Moja kotka dostaje go ze strzykawki bo nie chce jeść karmy z dodatkiem oleju. Daję jej delikatnie wkładając strzykawkę z boku na język z przodu pyszczka, jeśli dawałam głębiej do pyszczka to czasem się krztusiła. Jak mi się skończy olej (też daję salmopet) to chyba kupię w aptece olej w kapsułkach - wyjdzie taniej i łatwiej mi będzie podawać mojej kici.
Nie wydaje mi się, żeby poziom kreatyniny albo odchylenia w jonogramie były przeciwskazaniem do podawania oleju.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Wto cze 16, 2015 22:16 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

:) Dzieki.
Wlaśnie dotarł dzisiaj olej.
Podawałam po raz pierwszy w życiu, olej łososiowy. Do pysiów , przez strzykawkę. Reakcja kociaków, dziwna ;)
Owszem, wypiły. Później był drapanie się, wylizywanie sierści, mycie się, mycie... drgawki grzbietu, bieganie. Drapanie, mycie, mycie, mycie.

Nie wiem czemu tak ?

gatiko

Post » Śro cze 17, 2015 11:31 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

Dziwny zapachy i smak?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro cze 17, 2015 12:09 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

Być może :)
Jak zwykle się przestraszyłam ,ale ocknęłam się, jak zdałam sobie sprawę,że obydwa podobnie się zachowują. Kotka bardziej szału dostawała.

Dzisiaj podałam po raz drugi.

Wyczytalam,że wspomaga nerki, więc na logikę , przy podwyższonej kreatyninie, raczej spokojnie można podawać ?

gatiko

[poprzednia][następna]