Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro mar 28, 2012 18:53 Re: Wątek cukrzycowy VI

OKI pisze:
Reine pisze:
OKI pisze:
Reine pisze:Właśnie moja mama odebrała tę karmę i jest to jednak Royal Canin Hepatic na wątrobę :| Mama coś mi mówiła, że ma jakieś złe wyniki wątroby, ale myślałam, że będzie jadła karmę dla cukrzyków.

Nie zaszkodzi jej bardziej, niż każda inna sucha karma. Hepatic i Diabetic są b. podobne w składzie i jako jedne z niewielu wet-karm nie powinny zaszkodzić zdrowemu kotu. Ich "lecznicze" działanie opiera się głównie na nieco lepszym składzie niż pozostałe karmy danej firmy ;) Hepatic ma suplementy wątrobowe, które nie zaszkodzą zdrowemu kotu.
Wykorzystaj ten worek, żeby stopniowo przestawić kicię na jedzenie mokrego żarcia.
Ja taką suchożerną uparciuchę przestawiłam podając jej stopniowo coraz mniej suchego i dając możliwość "dopchnięcia" mokrym. Pod koniec suchego dostawała symbolicznie po parę chrupek kładzionych na mokrym żarciu.

Dziękuję za odpowiedź, od razu mi lżej. Już się martwiłam, że przez złe zalecenia weterynarza coś złego się stanie z kotką.
Mam też te paski na mocz, więc będę robiła testy :)

Ale przestawiaj kicię stopniowo na mokre, to bardzo ważne.
Wszystkie suche karmy mają zbyt dużo węglowodanów dla kota i zdecydowanie zbyt mało wody.
Szkodzą na dłuższą metę :(

Tak, wiem o tym :)
Dlatego kotka też pije dużo wody.

I jeszce takie pytanie. Weterynerka powiedziała, żeby dawać trochę tej karmy i stopniowo zwiększać dawkę. Nie wiem tylko, czy mam na razie ją mieszać ze starą, czy mogę od razu nasypać nowej karmy do miseczki?

Reine

Od: Sob cze 04, 2011 17:27

Post » Śro mar 28, 2012 18:55 Re: Wątek cukrzycowy VI

Reine pisze:Tak, wiem o tym :)

I jeszce takie pytanie. Weterynerka powiedziała, żeby dawać trochę tej karmy i stopniowo zwiększać dawkę. Nie wiem tylko, czy mam na razie ją mieszać ze starą, czy mogę od razu nasypać nowej karmy do miseczki?

Mieszać :)

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Śro mar 28, 2012 18:57 Re: Wątek cukrzycowy VI

OKI pisze:
Reine pisze:Tak, wiem o tym :)

Mieszać :)

Ok :) Dziękuję.

Reine

Od: Sob cze 04, 2011 17:27

Post » Śro mar 28, 2012 19:25 Re: Wątek cukrzycowy VI

Hej OKI, obiecałam Ci informacje o glukometrach.

To sprawdzone glukometry, których używają nasi właściciele kotów cukrzycowych w Niemczech:

1. Precision Xceed, potrzebuje 0,3 µl krwi
2.. Freestyle Freedom Lite i Freestyle Lite, potrzebują 0,3 µl krwi
3. Contour, potrzebuje 0,6 µl krwi
4. Accu Chek Aviva, potrzebuje 0, 6 µl krwi
5. One Touch Ultra, potrzebuje 1 µl krwi

Wszystkie te glukometry można u nas dostać za darmo. Paski do nich są jednak dosyć drogie. Nie zaopatrywałabym się jednak w glukometr dostępny tylko w Niemczech, bo będziesz miała problemy z dostaniem pasków.

Zrobiłabym tak, jak radzi Ci feniks32.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro mar 28, 2012 19:28 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Avian, a jak z wynikami witaminy B12 i kwasu foliowego?

Niestety, okazało się, że nie starczyło w labie surowicy na wszystkie badania :(
Umówiłam się na 9 kwietnia na nowe badanie Spec fPL (kazali powtórzyć po 2 tygodniach) i wszystkich parametrów, które mogą coś powiedzieć o trzustce. Zrobimy też nową morfologię, bo w Laboklinie wyszły leukocyty o połowę niższe niż mojej wetce, a to było w odstępie kilku dni - teraz wszystko pojedzie do Idexxu.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro mar 28, 2012 19:34 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Hej OKI, obiecałam Ci informacje o glukometrach.

To sprawdzone glukometry, których używają nasi właściciele kotów cukrzycowych w Niemczech:

Wszystkie te glukometry można u nas dostać za darmo. Paski do nich są jednak dosyć drogie. Nie zaopatrywałabym się jednak w glukometr dostępny tylko w Niemczech, bo będziesz miała problemy z dostaniem pasków.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Nie mi ;) To chyba Annazoo pytała :roll:
Ale dziękuję, oby mi się nie przydało ;)

Ja przy najbliższym badaniu zbadam fruktozaminę i czekam na info, co z badaniem tarczycy przy sterydach, ale nie spieszy mi się :)
Nasz wet też dostał zadanie domowe, tylko przy moim najdroższym kotku to w wetach się jakoś dziwnie natura badacza budzi i badaliby najchętniej wszystko :roll: Z naukowej ciekawości :roll:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Śro mar 28, 2012 19:40 Re: Wątek cukrzycowy VI

No tak, masz rację. Dziękuję :D Tyle się u nas w wątku ostatnio dzieję, że się zakałapućkałam. Ten post o glukometrach był oczywiście do AnnaZoo.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro mar 28, 2012 19:50 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Hej OKI, obiecałam Ci informacje o glukometrach.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Tak, to ja pytałam :)
I zrobiłam jak radzi Feniks, nawet już kupiłam na Allegro OPTIUM XIDO ABBOTT. I 100 pasków do niego.

Waluś fatalnie zniósł kroplówkę. Zamiast 100, dostał tylko 40ml. Ale skóra na karku jest jędrna i elastyczna.
Jutro jedzie do drugiej wetki, weźmiemy receptę na insulinę ludzką.

Nie mogę za to znaleźć w sklepach karm wysokobiałkowych, zalecanych przez dagnes:
dagnes pisze:Jeśli jednak kot ma być ogólnie zdrowy w długim okresie czasu, to jego opiekun powinien zrezygnować z tych małowartościowych karm na rzecz przynajmniej dobrych mokrych karm, bez produktów ubocznych i z wysokiej jakości białkiem. Takie karmy, według mnie, to m.in.: Grau puszka dla łasucha bez zbóż, ZiwiPeak, Miamor Milde Mahlzeit (Delikatma przekąska) – tylko ten jeden rodzaj Miamora, Power of Nature, Terra Felis, Herrmanns Bio, ewentualnie jeszcze Granata Pet.

Gdzie je można kupić?

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Śro mar 28, 2012 20:01 Re: Wątek cukrzycowy VI

Annazoo pisze:
Nie mogę za to znaleźć w sklepach karm wysokobiałkowych, zalecanych przez dagnes:
dagnes pisze:Jeśli jednak kot ma być ogólnie zdrowy w długim okresie czasu, to jego opiekun powinien zrezygnować z tych małowartościowych karm na rzecz przynajmniej dobrych mokrych karm, bez produktów ubocznych i z wysokiej jakości białkiem. Takie karmy, według mnie, to m.in.: Grau puszka dla łasucha bez zbóż, ZiwiPeak, Miamor Milde Mahlzeit (Delikatma przekąska) – tylko ten jeden rodzaj Miamora, Power of Nature, Terra Felis, Herrmanns Bio, ewentualnie jeszcze Granata Pet.

Gdzie je można kupić?

Część w zooplusie (zooplus.pl), częśc w Zwierzakowie (zwierzakowo.pl), trochę w ekozwierzaku (ekozwierzak.pl), własciwie w większości sklepów internetowych (szczególnie tych większych)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro mar 28, 2012 20:04 Re: Wątek cukrzycowy VI

Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro mar 28, 2012 20:26 Re: Wątek cukrzycowy VI

Dzięki!

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Śro mar 28, 2012 21:46 Re: Wątek cukrzycowy VI

Ktoś pytał o strzykawki w Krakowie. U-100 są w ciągłej sprzedaży w aptece na Blichu.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Śro mar 28, 2012 21:49 Re: Wątek cukrzycowy VI

Hej Reine,

napiszę Ci, co oznaczają te wszystkie skróty, żebyś mogła się w razie czego doczytać.

WBC - leukocyty (=białe krwinki)
RBC - erytrocyty (=czerwone krwinki)
HGB - hemoglobina
HTC - hematokryt
PLT - płytki krwi (=trombocyty)
MCV - średnia objętość krwinki czerwonej
MCH - średnia masa hemoglobiny
MCHC - średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej
RDW - rozkład objętości krwinek czerwonych
MPV - objętość płytki

LYM – limfocyty
MON – monocyty
GRA – granulocyty

ALT i AST to wyniki wątrobowe i rzeczywiście są one podwyższone.

Widzę też błąd laboratoryjny. Nie ma takiej możliwości, żeby hemoglobina była aż tak podwyższona, przy nieznaczne podwyższonych parametrach hematokrytu i krwinek czerwonych. Stąd też wyszedł tak dziwaczny wynik MCHC.

RBC: 10.85 H ( 6.50 - 10.00)
HGB: 24.9 (8.0 - 15.0)
HCT: 47.3 H (24.0 - 45.0)
MCHC: 52.6 H (30.0 - 36.0)

Dobranocka
Tinka

Tinka07

Post » Śro mar 28, 2012 22:06 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko bardzo dziękuje za odpowiedź ale mam jeszcze takie pytanie czy insulina może wpływać na samopoczucie kota ,bo ja mam takie wrażenie ,ze jak podam insulinę Kajtkowi to ona jakby go osłabiała i opada jakby z sił Czy to jest możliwe ? :oops: Dziś wieczorne PRE 124 nie podałam insuliny a tylko 50gr jedzonka ,+2 125 ,dalej nie podałam insuliny tylko 25gr jedzonka ,+3 107,+ 4 105

jadziam

Od: Nie sty 29, 2012 14:52

Post » Śro mar 28, 2012 22:34 Re: Wątek cukrzycowy VI

sheridan pisze:Ktoś pytał o strzykawki w Krakowie. U-100 są w ciągłej sprzedaży w aptece na Blichu.

Ktoś bardzo dziękuję :)
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

[poprzednia][następna]