OKI pisze:Reine pisze:OKI pisze:Reine pisze:Właśnie moja mama odebrała tę karmę i jest to jednak Royal Canin Hepatic na wątrobęMama coś mi mówiła, że ma jakieś złe wyniki wątroby, ale myślałam, że będzie jadła karmę dla cukrzyków.
Nie zaszkodzi jej bardziej, niż każda inna sucha karma. Hepatic i Diabetic są b. podobne w składzie i jako jedne z niewielu wet-karm nie powinny zaszkodzić zdrowemu kotu. Ich "lecznicze" działanie opiera się głównie na nieco lepszym składzie niż pozostałe karmy danej firmyHepatic ma suplementy wątrobowe, które nie zaszkodzą zdrowemu kotu.
Wykorzystaj ten worek, żeby stopniowo przestawić kicię na jedzenie mokrego żarcia.
Ja taką suchożerną uparciuchę przestawiłam podając jej stopniowo coraz mniej suchego i dając możliwość "dopchnięcia" mokrym. Pod koniec suchego dostawała symbolicznie po parę chrupek kładzionych na mokrym żarciu.
Dziękuję za odpowiedź, od razu mi lżej. Już się martwiłam, że przez złe zalecenia weterynarza coś złego się stanie z kotką.
Mam też te paski na mocz, więc będę robiła testy
Ale przestawiaj kicię stopniowo na mokre, to bardzo ważne.
Wszystkie suche karmy mają zbyt dużo węglowodanów dla kota i zdecydowanie zbyt mało wody.
Szkodzą na dłuższą metę
Tak, wiem o tym

Dlatego kotka też pije dużo wody.
I jeszce takie pytanie. Weterynerka powiedziała, żeby dawać trochę tej karmy i stopniowo zwiększać dawkę. Nie wiem tylko, czy mam na razie ją mieszać ze starą, czy mogę od razu nasypać nowej karmy do miseczki?