Moderator: Moderatorzy
Belka pisze:Mocznik - już po badaniu w labie - 299 mg/dl (czyli chociaż to, że nie 600...)
Kreatynina 12,0 mg/dl
Belka pisze:Oprócz tego do kroplówki (sodek chloru, potasu, magnezu, sodu) dostaje wit. z grupy B i aminokwasy oraz 0,3 Detamoxu - co 2 dni.
Belka pisze:To wszystkie wyniki, które mam - czy powinnam prosić o badanie jakiś innych parametrów?
Belka pisze:Kupiłam jej też Ipakitinę (mój pies też miał kiedyś kłopoty z nerkami, stąd jakąś wiedzę mam...ale pod względem nerek psy i koty to jednak dwa różne światy) i rozpuszczam jej w wodzie, którą pije w ilościach sporych - wodę zmieniam często i leję przefiltrowaną.
Belka pisze:Oprócz tego lekarz zasugerował "coś" na poprawę poziomu potasu - w aptece sprzedano mi Aspargin - ale tam w przeciwwskazaniach jest niewydolność nerek (?!)
I tu jestem w kropce - dać jej? Niedobór potasu jest jednak również niebezpieczny. Ale jego nadmiar także, a kotka waży 2.47 kg, więc dawkowanie powinno być minimalne.
Dlaczego kot ma suplementowane pierwiastki, nie widzę wyników jonogramu. A skoro go nie widzę, to wet podaje je w ciemno? I ten Betamox na co?
Poprzez podanie antybiotyku odebrano możliwość przeprowadzenia pełnej diagnostyki w kierunku infekcji układu moczowego, do pełnej diagnostyki brakuje posiewu moczu. Opis USG?
Jak przebadano mocz? Paskami? Jak oznaczono ciężar właściwy moczu (SG)?
Czy i co kotka je obecnie?
I zastanawia mnie 200 ml jednorazowo dożylnie. To b. dużo.
Belka pisze:Dziękuję za rady. Przeglądałam jej badania (wyniki z wczoraj) i fosfor jest ok - o ile dobrze rozumiem - 5,9 mg/dl (a norma jest bodaj od 2,9 do 7,5 - czyli jest gdzieś po środku). Martwi mnie za niski stan potasu, bo wiem, że najlepiej go uzupełniać w kroplówkach, a dawka musi być bardzo restrykcyjnie obliczona i powoli podawana tylko i wyłącznie pod obserwacją lekarza.
Belka pisze:Też mi się ta dawka kroplówki wydaje duża, jak na takiego małego kociaka - zwłaszcza, że te wlewy ma 2 x dziennie - czyli w sumie 400 ml. Boję się o jej krążenie - a kiedy dopytywałam o furosemid wet powiedział, że na razie nie, bo musi mieć wysokie ciśnienie, żeby pobudzać nerki do pracy
najszczesliwsza pisze:Podwyższenie ciśnienia krwi jest objawem przewodnienia!
Przewodnienie:
viewtopic.php?p=8013300#p8013300
Mam nadzieję, że to nie jest to, do czego dąży wet. Tak intensywne nawadnianie może b. łatwo doprowadzić do anemii.
Czy ktoś może spojrzeć na morfologię tego kota? Dzięki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości