Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie paź 21, 2007 17:11

Serio nie jest dziś zle ?? Bo trochę się podłamałam tymi wysokimi wynikami :(
Ale faktycznie to pierwszy dzien i jeszcze wieczorem dostanie 3 kreski więc dopiero jutro może będzie można coś wiecej powiedziec.
Tinka tuńczyk baaaardzo smakuje ,nawet sam sosik :P

Hebe

Od: Wto cze 20, 2006 13:27

Post » Nie paź 21, 2007 17:18

Hebe, najważniejsze, żeby poziom glukozy Nusi nie spadał za szybko. Resztę można uregulować, modyfikując powoli dawkę. Nusia dostała dziś rano połowę tego co zawsze, nie ma się więc czemu dziwić, że wyniki nie są jeszcze idealne. Wczoraj z 5,5 jednostkami rano wyniki w ciągu dnia też nie wyglądały dużo lepiej. Nie zapomnij oczywiście o testowaniu moczu na ketony.

Pozdrawiam
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie paź 21, 2007 17:54

Ostatnio, Kuba tak niechcący został poddany eksperymentom.
PO suchej karmie RC, nie Diabetic co prawda, ale Obesity o podobnym skladzie- cukier wysoki.
Po obesity namoczonej wodą - cukier bardzo wysoki.
Po animondzie carny - zdecydowanie nizej, dzis o 13 miał nawet mierzony cukier, bo zachowywał się hipoglikemicznie, miauczał, dużo chodził krokiem przyspieszonym - wynik 86. Dostał troche obesity z olejem łososiowym i sie uspokoił.
Może kwestią, było to, że dostał mało tej karmy ok 50 gram, bo koty są cztery i dostały rano puszkę 200 gram na 4 właśnie, może to za mało. Mam pyytanie, Tinko, jakie ilości powinien optymalnie dostawać?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie paź 21, 2007 20:10

Hi Magicmada,

Kuba dostał dziś jednak za mało :( papu. Koty jedzą różnie. To zależy od masy ciała i ich aktywności. Tinka zjadała regularnie 100-120 g do każdej dawki insuliny. Czasem dostawała też coś w ciągu dnia, jak cukier znalazł się poniżej bezpiecznego przedziału. Dla mnie najważniejsze było, żeby utrzymywała swoją stałą wagę. Jednak tak ok. 100 g do podawanej insuliny kociak wg mnie powinien zjeść, jeśli nie ma stałego dostępu do karmy.

Pozdrawiam cieplutko
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon paź 22, 2007 7:56

Witajcie !
Zaczął się dla mnie trudny okres w pracy, więc krótko.

Tinka ! Mam nieśmiałe pytanie. Zachować dawkę 2,00U czy zmniejszyć do 1,75U. Te wyniki 328 i 342 mg/dl wyglądają mi na kontrregulację, albo insulina "pracuje" w cyklu 48 godzinnym. :lol: :lol: :lol:

Hebe, wyregulowanie cukrzycy u Matyldy trwa już od dłuższego czasu. Cierpliwość i stopniowe zwiększanie dawki zaczyna przynosić efekty.

Ucałowania w słodkie futerka

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon paź 22, 2007 8:00

Dwa razy poszło. Kiedy wysyłam post pojawia się napis
nie określono typu postu Nie wiem co to oznacza, ale post wychodzi albo nie. Wtedy cofam się i ponownie wysyłam. No i idzie podwójnie.
:lol: :lol: :lol:

"Kociara"

Post » Pon paź 22, 2007 9:08

Hi "Kociaro",

ja osobiście pozostałabym w miarę możliwości jeszcze trochę przy 2 jednostkachi sprawdziłabym, co się będzie działo.

Pozdrowienia

Tinka07

Post » Pon paź 22, 2007 13:14

Hej
Tinka dziś rano nie było ani 5....,ani 4......tylko 348 :D :D :D :D
Mierzyłam jej też w nocy - sadystka jestem,wiem - ale się bałam jak zareaguje na te 3 jednostki po raz pierwszy podane na noc,no więc o godz: 3:00 okolo 6 godzinach po podaniu insuliny bylo 290.
Rano tak jak pisalam 348,dostala 3 jednostki i teraz,po 4 godzinach jest 218.
I co o tym myślicie ?

Kociara wiem,wiem,musze się uzbroic w cierpliwosc,ciesze sie ze jednak widac ze idziemy w dobrym kierunku.
Mam nadzieje ze uda Ci się unormowac Matylde !!
Mizianka dla wszystkich Kociaków Słodziaków :kotek:

Zapomniałam dodac,ze Nusiaczek mój wczoraj po latach przerwy zaczął znowu biegać za kuleczką ze ze złotka i do tego aportowac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio edytowano Wto lis 06, 2007 13:13 przez Hebe, łącznie edytowano 1 raz

Hebe

Post » Pon paź 22, 2007 13:37

Hebe pisze:Kociara wiem,wiem,musze się uzbroic w cierpliwosc,ciesze sie ze jednak widac ze idziemy w dobrym kierunku

Hi Hebe !
Razem z Tobą cieszę się, że cukier Nusi przy pre zaczyna mieć 3xx a nie 4-5xx. Oto właśnie chodzi.
Tylko proszę nie wzoruj sie na wynikach Matyldy (nadir 70, 90, pre 120 mg/dl). Insulina caninsulin daje większe różnice między pre i nadirem niż Lantus czy lente z Tarchomina i może dojść do niedocukrzenia. Zaleca się żeby przy podawaniu caninsulin-y PRE nie było niższe niż 300 mg/dl, conajmniej na początku terapii.

Wymiziaj brzuszek Nusi.
PS. Matylda dzisiaj urządziła mi koncert o 3.00 rano. Przemieściła parę przedmiotów, otworzyła wszystkie drzwi w szafie comandor i wymordowała dwa pluszaki (rowerkiem).

"Kociara"

Post » Pon paź 22, 2007 14:11

Na razie musimy ją jakoś unormować i może też przejdziemy na Lantusa,na razie nie wiem,nie chce wszystkiego na raz zeby nie "przedobrzyć".

Ale aparatka z Matyldy :D :D
Nusia też jest mistrzynią w otwieraniu drzwi przesuwanych do szafy :lol: Jak w porę tego nie zobaczę,to większość ciuchów jest lekko przerobiona :lol: :wink:

Hebe

Post » Pon paź 22, 2007 22:31

Hi Hebe,

widzę w dzienniczku Nusi, że dzieją się u Was interesujące rzeczy. Nutka zaczyna wspaniale reagować na insulinę przy dawce 2 x dziennie. Nawet nie pomyślałam, że nastapi to tak szybko i że Twoja kochana Kocica tak pozytywnie zareaguje na zmianę insulinoterapii. Muszę w tym miejscu zwrócić Twojemu wetowi honor, bo Nutka rzeczywiście dużo wolniej metabolizuje insulinę niż to zazwyczaj obserwuje się u kociaków cukrzycowych. Wygląda na to, że nadir występuje u niej po 6, 7 godzinach.

Dobrze byłoby, żeby jej PRE utrzymywały się w granicach 280-300. Niższe wyniki PRE byłyby wprawdzie wskazane, ale przy caninsulinie jest to ogólnie pewien problem, jeśli przy takich wynikach podaje się rutynowo ciągle tę samą dawkę insuliny, bo zazwaczaj caninsulina na koty działa dosyć gwałtownie, a spadki poziomu glukozy we krwi o 200-250 punktów w ciągu 3-4 godzin nie należą do rzadkości. Widzę jednak, że organizm Nutki reaguje na tę insulinę wyjątkowo dobrze. Cukier Nutki nie spada za szybko, a to bardzo ważne. Przy dwóch dawkach insuliny na dobę widać, ze wykres jest coraz bardziej wyrównany. Twoja Mała musi schodzić w ciągu dnia, poniżej 200, bo to ważne, żeby nerki jeszcze przez dłuższy czas mogły dobrze pracować.

Trzy jednostki caninsuliny rano i wieczorem, to za dużo. Trzy rano i 2,5 wieczorem też. Mogłabyś spróbować, gdy PRE będzie ok. 300 lub troszeczkę powyżej 2,5 jednostki. Jeśli PRE będzie poniżej 300 (280-270) wypróbowałabym 2 jednostki 2 x dziennie. Ale jutro będziesz miała chyba trochę wyższe wyniki.

Najważniejsze jednak, żeby ustalić jakąś przyzwoita dawkę, którą będzie można dawać prze ok. 7 dni. Potem dawkę tę będzie można modyfikować małymi kroczkami.

@"Kociaro", wielkie dzięki za zwrócenie uwagi, że nie należy wzorować się na lantusie, podając caninsulinę. Są to dwie różne inuliny, mające zupełnie inny sposób działania na organizm. Każdy kot jest inny, dostaje też inną i o różnych porach karmę. Każdy kociak metabolizuje również nieco inaczej nsulinę. Dlatego proszę, nie wzorujcie się na tych konkretnych dawkach insuliny w dzienniczkach dziewczyn.

Dobranocka

PS: "Kociaro"! Hebe! Wasze Damy chyba ocipiały. Zachowują się jak moja 4-miesięczna Kaya. A może to druga młodość? Nie, to dobry cukier (Ha, ha, doświadczyłam tego u Tinki, kocice to nawet w podeszłym wieku żeńskie Bin-Ladeny).

Tinka07

Post » Pon paź 22, 2007 22:41

Dziękuje Wam moje Kochane za rady i wsparcie - jesteście niezastąpione !!
Też się bardzo cieszę,że Nusia zaczyna się normować - Tinka to Twoja zasługa - mojej wdzięczności nie potrafię wyrazić !!
Chyba jakiś cud sprawił,że na parę dni przed tym chorobą Nuki weszłam znowu na to forum i znalazłam Wasz wątek...
Dziewczyny - DZIĘKUJE :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

To dla Was - sesja foto mojego Nusiaka,który mysli ze jest maluski i musi sie non stop bawić :surprise: :partygirl: :catmilk: :kotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hebe

Post » Wto paź 23, 2007 8:31

Hebe, Nusia jest po prostu piękna, i cudownie, że wszystko idzie ku dobremu :)

Mój MInus też wolniej metabolizuje insulinę, bo nadir ma po około 7, a nawet 8 godzinach. Na razie też założyłam dzienniczek Minusa w Excelu (bazująć oczywiście na dzienniczku Matyldy), bo do tej pory zapisywałam wyniki w notesie. W najbliższym czasie też wrzucę go do netu. W tym tygodniu zamawiam automatyczny karmnik i chyba niedługo przejdziemy na mokrą karmę.
Mam jeszcze do was pytanie: czy można tak od razu przejść wyłącznie na mokrą karmę i czy od razu mam też zmniejszyć dawkę insuliny, czy powinnam zmniejszać ją stopniowo? No i o ile powinnam zmniejszyć dawkę? Na razie Minus dostaje 3,5-4 jednostki (U40) rano i 2,5-3 wieczorem. Wyniki PRE ma między 350 a 450.
Pozdrawiam,
Irenka

irenka_n

Od: Wto sie 21, 2007 13:11

Post » Wto paź 23, 2007 11:36

Irenka a tak z ciekawości,co Twój wet na to,że u Minusia tak wolno i długo spada poziom cukru,tzw. własnie po 7-8 godz?

dzis Nusia numer mi zrobila,nakarmiłam rano panne wybredną,dostala insuline a za ok 15 minut wszystko zwróciła 8O 8O 8O Na szczęście zaraz nadrobiła puszeczką..uffff :lol:

a przed chwilą po raz pierwszy pobralam krew Nuce... 8O 8O męza nie ma wiec wyboru nie mialam...udalo sie ale juz wiecej nie chce tego robic :? :roll:
Ostatnio edytowano Wto lis 06, 2007 13:15 przez Hebe, łącznie edytowano 1 raz

Hebe

Post » Wto paź 23, 2007 12:01

Hebe pisze:Irenka a tak z ciekawości,co Twój wet na to,że u Minusia tak wolno i długo spada poziom cukru,tzw. własnie po 7-8 godz?

na razie jeszcze nic, bo ja do tego doszłam dopiero niedawno.
muszę się wybrać do weta i porozmawiać i o tym i o przejściu na mokrą karmę

irenka_n

Od: Wto sie 21, 2007 13:11

[poprzednia][następna]