Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie paź 20, 2013 20:32 seniorek kubus

Część kochane , nie mogę wytrzymać juz do jutrzejszych wyników decydujących . Mam zamiar nimi wszystko muszę zmienić klinikę , bo ciągle się trzeba wszystko samemu dopytywać i wydobywać tak jakby juz Kubusia całkowicie juz skteslili. Pojade chyba do Dr Asnyk tylkomam nadzieje ze sie dodzwonie bo czytałam na innych forach ze zmieniła numer i nie mozna sie z nią skontaktować . Zaryzykuje i w tym tygodniu chyba nawet pojadę z Kubusiem , boje sie kosztów ale mam nadzieje ze będzienie stac . I jeszcze jedno ..cxy to normalne ze Kubuś odkąd bierze kroplówki to nie może zrobić kupki i chodzi jak pijany ??

raissa_h

Od: Sob paź 19, 2013 17:16

Post » Nie paź 20, 2013 20:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Gosiagosia pisze:A mnie moja wetka kazała podawać 2 razy dziennie Alugastrin po 2 ml. Czy to jest to samo co Alusal?

Niezupełnie to samo, choć może działać podobnie sądząc po składzie. Jednak wyłapywacze fosforu powinny być dodawane do karmy, bo to w karmie mają wiązać fosforany. Chyba, że to 2 x dziennie to jako dodatek do jedzenia..
Alugastrin (i alusal) zobojętniają także nadmiar kwasu w soku żołądkowym
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie paź 20, 2013 20:40 Re: seniorek kubus

raissa_h pisze: I jeszcze jedno ..cxy to normalne ze Kubuś odkąd bierze kroplówki to nie może zrobić kupki i chodzi jak pijany ??

To nie jest normalne, nie od zwykłej nawadniającej kroplówki. Chyba, że coś jeszcze do niej dodają, jakiś lek. Ale normalne to to nie jest. Kot po kroplówce powinien więcej sikać i być żwawszy. Czy do kroplówki dodają furosemid? Jeśli dodają, a kot tak reaguje, to trzeba ten lek odstawić

taizu

Post » Nie paź 20, 2013 20:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Nic nie mówiła żeby dodawać do jedzenia, ja daję po jedzeniu i na noc.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Nie paź 20, 2013 21:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Gosiagosia pisze:Nic nie mówiła żeby dodawać do jedzenia, ja daję po jedzeniu i na noc.

To raczej słabo wyłapuje.

taizu

Post » Pon paź 21, 2013 8:40 seniorek kubus

Dziś zrozpaczona po badaniach szukałam w 5 aptekach alusalu.. Kupiłam garmoundki i płakałam ze nie ma wylapywacza ...w końcu desperacko poszłam po ipakityne .. Podałam mu z łzami w oczach jedzonko ..boshe..jak jadł ...jakby nie jadł z miesiąc ..az mu się trzęsły ..:) Ech..mily widok ..enerhiczny bardziej sir robi pije sobie wodę ..za dwie h są ostateczne wyniki ..przy pobieraniu jak Kubuś zajeknal bo nie mógł facet znaleź ć żyły to aż mi się Mroczki przed oczami zrobiły...dobrze ze usiadlam ktoś mi dal wodę bo by było ciezko. Muszę mieć sile żeby walczyć choc nie jest łatwo .

raissa_h

Post » Pon paź 21, 2013 10:21 seniorek kubus

I są wyniki ... Dzwoniłam i mówili ze mocznik o polowe spadł a byl przecież o 4 razy większy , jednak kreatynina wzrosła teraz ma 11,88 . Będziemy kontynuować kroplówki i może i ta kreatynina spadnie.. Zobaczymy . Macie może sposoby na zmniejszenie kreatyniny ??

raissa_h

Post » Pon paź 21, 2013 10:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Poziomu kreatyniny nie obniża się niczym, ale i sam o to działanie nie ma sensu. Kreatynina nie jest trująca, to wskaźnik stanu zdrowia nerek (głównie nerek). Jak stan nerek się poprawi, poziom kreatyniny spadnie.
Pozbycie się nadmiaru mocznika może pomóc (oczywiście z pewnym opóźnieniem)
Blokada dopływu fosforanów do organizmu (dzięki wyłapywaczom) może trochę pomóc. Nie pamiętam, czy u Was była wyeliminowana możliwość infekcji dróg moczowych? Jeśli jest infekcja, to też wyleczenie jej może pomóc.
Twój kot bardzo ładnie zareagował na kroplówki. Może jego niewydolność jest winą przytrucia czy infekcji, które można próbować leczyć? Zbadaj morfologię, poziom fosforu i zbadaj mocz!
Co do alusalu, to w niektórych aptekach leki można zamawiać, sprowadzą. Ale jak kot je ipakitine, to dawaj mu ipakitine (do jedzenia, wyłapywacze wyłapują fosforany nie z kota, tylko z jedzenia) Efekt podobny.

taizu

Post » Pon paź 21, 2013 11:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Wyłapywacze wyłapują fosforany z kota, nie z jedzenia...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon paź 21, 2013 18:36 seniorek kubus wyniki

Oto Kubusia wyniki

Morfologia krwi
Parametr i wyniki
krwinki białe ( leukocyty) 11,9- tys. /mm3 min. 5,5 max. 19
krwinki czerwone ( erytrocyty) 6,63 - mln/mm3 min. 6,5 max. 10
Hemoglobina 9,9 - g/dl min. 8 max. 15
Hematokryt 31 - % min. 24 max. 45
Płytki krwi H 1060 - tys./mm3 min. 100 max. 400
MCV (ŚOK) 47- fl min. 39 max. 55
MCH ( ŚMH) 15- pg min. 13 max. 17
MCHC 32,1 -g/dl min. 30 max. 36
Leukogram
Limfocyty L 13- % min. 20 max. 50
Monocyty 2- % min. 1 max. 4
Euzynofile ( granulocyty) 0- %
Neutrofile pałeczkowate 3- % min. 0 max. 3
Neutrofile segmentowane H 82- % min. 50 max. 75
Uwagi zn. poikilocytoza ( echinoowalocyty, keratocyty)

Biochemia krwi

Parametr
Kreatynina H 11,86- mg/dl min. 0,4 max. 1,8
Mocznik H 294,6 - mg/dl min. 25 max. 70 ( zszedł o polowe)
Białko całkowite 6,29 - g/dl min. 6 max. 8
Chlorki( Cl-) L 99,5- mmol/l min. 101,52 max. 118,44
Potas ( K+) 4,71 - mmol/l min. 4,091 max. 5,625
Sód ( Na+) 145,3- mmol/l min. 143,55 max. 156,6
Fosfor H 10,59 -mg/dl min. 3 max. 6,8
kw. moczowy 0,1- mg/dl min. 0 max. 1,9

Pogrubione liczny to Kubusia wyniki a obok jest napisane ile można mieć minimum a ile maximum
Pochwale się ze kubus je smacznie sobie garmoundka z ipakityna.. i nawet kupka była ;) oby było jeszcze lepiej..:)
Jutro będę robic badanie moczu łapanego :P i nadal jeszcze kroplówki :(

raissa_h

Post » Pon paź 21, 2013 20:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Fosforu dużo za dużo... ile dajesz tej ipakitine? Trochę mnie zastanawia ta poikilocytoza, czyli krwinki w różnych kształtach - czy wet obejrzał krew pod mikroskopem, pod kątem hemobartonellozy? Nie żebym mocno podejrzewała, ale cień wątpliwości mam, a to by była niezła wiadomość, bo to uleczalne jest. i czasem właśnie niewydolność hemobartonellozie towarzyszy

taizu

Post » Pon paź 21, 2013 21:23 seniorek kubus

Hm.. Jutro się spytam czy takie badanie robił pod mikroskopem jak nie to powiem żeby zrobił. Przed wynikami jeszcze nie dawałam ipakityne tylko jadł lub raczej muskal renala , dzis po badaniach wyrzucialm resztki renala i dałam mu garmoundka z ipakotyna , na ta malutka puszeczke daje jedna łyżkę czyli tak poltora mililitra i mieszam . Jutro jeszcze idę na kuracje kroplowkowa i za 4-5 dni znów zrobimy wyniki.

raissa_h

Post » Pon paź 21, 2013 21:26 Re: seniorek kubus

raissa_h pisze:Hm.. Jutro się spytam czy takie badanie robił pod mikroskopem jak nie to powiem żeby zrobił. Przed wynikami jeszcze nie dawałam ipakityne tylko jadł lub raczej muskal renala , dzis po badaniach wyrzucialm resztki renala i dałam mu garmoundka z ipakotyna , na ta malutka puszeczke daje jedna łyżkę czyli tak poltora mililitra i mieszam . Jutro jeszcze idę na kuracje kroplowkowa i za 4-5 dni znów zrobimy wyniki.

Czyli masz zamiar przerwać kroplówki? Nie rób tego, może spróbuj sama w domu podawać podskórnie, to naprawdę nie jest trudne. kot powinien być kroplówkowany codziennie...

taizu

Post » Pon paź 21, 2013 22:23 Re:seniorek

nie nie nie.. ide jutro na kroplówki i jeszcze w kolejne cztery dni a na koniec zrobei znow badania. Nie przerwę kuracji szczególnie jak widać efekty :)

raissa_h

Post » Wto paź 22, 2013 1:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących

pixie65 pisze:Wyłapywacze wyłapują fosforany z kota, nie z jedzenia...

I z kota i z jedzenia.Jak kot zje jedzenie ?
Na poważnie,proces chemiczny ipakityne zaczyna się w jedzeniu.
Nie wolno suchej karmy posypywac,najlepsze rezultaty są jak się zmiesza z mokrą karmą
i trochę poczeka.Ale koty tego już rozłożonego nie chcą jeść.Więc ważne jest,żeby z mokrym,
i do paszczy.
Chyba nie masz zbadanego jonu wapnia,ipakitine zawiera dużo wapna ,więc warto przy okazji
sprawdzić.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

[poprzednia][następna]