taizu pisze:Anna Fijalek pisze:to na pewno b12 luidzka,mam ampułki b12 500miligramow,czyli ile na kota 3 kg?
na dzien dzisiejszy mocznik 77,66mg/dl
kreatynina 2,93mg/dl
hematokryt 3,20(nie pamietam jednostki?)
Anna Fijalek, jeśli chcesz rad, to powinnaś zachować trochę staranności w pisaniu i czytaniu postów, bo to się robi trochę denerwujące
1) Jak pisałam, poproś o obliczenie dawki witaminy weta/lekarza, który wypisał receptę, mają przeliczniki
2) Jak już uzgodniłyśmy, jeden z labów bada ci mocznik, a drugi BUN. Gdzie ci wyszło mocznik 77,66mg/dl? Czy to mocznik-mocznik, czy mocznik-BUN? w pierwszym wypadku byłoby prawie w normie, w drugim - dwukrotnie przekroczona norma. Kreatynina jest wyraźnie za wysoka, ale nie aż tak drastyczna, by usprawiedliwić tak dramatyczną anemię, jaką sugeruje wynik hematokrytu
3) Sprawdź dobrze wynik hematokrytu, i to nie tylko jednostki (hematokryt akurat jest w ułamkach lub procentach) Norma dla kota to 0,24-0,45, albo inaczej 24-45, więc przy 3,20 kot by raczej nie żył
4) Jeśli to HGB (czyli hemoglobina) to norma jest 4,96-9,31 [mmol/l], czyli anemia byłaby silna. Ja bym na wszelki wypadek sprawdziła, czy kot nie ma hemobartonellozy, to pasożyt krwi, bada się rozmaz z krwi pod mikroskopem. I sprawdziłabym, czy nie jest FELV+.
PS. Teraz doczytałam Twoje wcześniejsze posty, że kot choruje na nerki od dawna, przy braku kontroli morfologii mógł się takiej anemii dorobić, jeśli to były miesiące
tak to mocznik-mocznik
HGB 3,20 mmol/l
ta witamina 500 jednostek w 1ml