bursztynowo pisze:pixie65 - bardzo dziękuję za odpowiedź.
Co do mocznicy, to przeczytałam gdzieś w internecie, że tak wysoki mocznik we krwi oznacza mocznicę - stąd moje pytanie o nią. Napisałaś, że nie ma - dlaczego? czy mocznica zaczyna się od jakiegoś określonego poziomu mocznika?
"Mocznica" to takie uogólnienie albo inaczej - zespół objawów występujący zwykle przy przewlekłej niewydolności nerek.
Nie stawia się diagnozy w oparciu o wynik pojedynczego badania.
Dlatego napisałam, że aby właściwie ocenić stan zdrowia koteczki należałoby uzupełnić badania.
bursztynowo pisze:Weterynarz robiąc usg powiedział, że nerki są w zasadzie w porządku, ale wyglądają, jakby kot miał 10 lat, a ma niecałe 6. A potem w mailu z wynikami dostałam informację, że nerki zdrowe.
Więc piasek w pęcherzu i wysoki mocznik we krwi nie ma związku z nerkami?
A jak wet ocenił stan pęcherza na usg?
Podniesiony mocznik może mieć związek z nieprawidłowościami w funkcjonowaniu nerek. Te nieprawidłowości mogą mieć związek z przewlekłym, nieleczonym stanem zapalnym pęcherza, mogą mieć związek z wiekiem - co jest przyczyną a co skutkiem można stwierdzić po zapoznaniu się z kompletem badań.
Tutaj bardzo brakuje tego badania moczu - ale nie takiego za pomocą automatycznego analizatora, tylko takiego o jakim pisałam wyżej.
bursztynowo pisze:Dzisiaj jedziemy na zastrzyk - w zasadzie nie wiem nawet jaki ;/ zobaczę, czy wet wspomni i badaniu moczu. ja i tak go zrobię, ale zobaczę czy on sam o tym powie.
Kotka zapewne dostaje antybiotyk ale dopytaj o wszystko weta.
Przypuszczam, że wet leczy kotkę na zapalenie pęcherza - stąd karma urinary. Ta karma przy problemach z nerkami jest niewskazana (zawiera dodatek soli).
bursztynowo pisze:Jeszcze jedno pytanie - czy drugi nasz kot może również jeść uro-pet?
Nie miał robionych żadnych badań, ale te go chcę zbadać - krew, usg, mocz. Od jakiegoś czasu długo siusia i ego sioo jest strasznie dużo i ma bardziej intensywny zapach niż kiedyś.
Koniecznie zrób badanie moczu (jak wyżej) z osadem.
Zmiana zapachu na bardziej intensywny może mieć związek z obecnością bakterii.
Pastę uro-pet podaje się w konkretnym celu - obniżenia pH moczu.
Ale najpierw trzeba to pH zbadać.
Edit, doczytałam: steryd miała podany