Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sie 03, 2010 12:59 Re: Wątek dla nerkowców - III

Sfinks, wyniki nie są aż tak tragiczne.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Wto sie 03, 2010 13:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

naprawdę ?
Dla mnie to jakby już był początek końca. Gizmo bardzo źle się czuje - nie je, ślini się, coś potwornego. To nastepna faza PNN z którą sama muszę się oswoić. Dla mnie najważniejsze jest aby Gienia nic nie bolało - on się już tyle wycierpiał w życiu przez zęby, że chyba wystarczy.

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Wto sie 03, 2010 14:15 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zakocona pisze:Czy ktos miał podobne objawy.? Ja łączę to z alusalem. Odstawię go na kilka dni i zobaczę co dalej.

my mieliśmy podobny kryzys po wrowadzeniu alusalu - wynik mega zatwardzenia.
pomogło odstawienie alusalu na kilka dni i ponowne powolne wprowadzenie od mniejszych dawek dopiero kiedy kota wyszła z kryzysu i zaczęła się załatwiać i jeść - od tamtej pory dostaje codziennie lactuloze.
renagel którym zastąpiłem alusal powoduje niestety te same objawy uboczne przy dawkach zaleconych nam przez weta i musimy podawać mniejsze.

mycha1 pisze: przed chwilą otrzymałam resztę wyników- niestety obniżył się też ( do dolnej granicy) hematokryt i spadła glukoza :cry:

może by trzeba podać epo albo zrobić transfuzję?

sfinks pisze: Odebrałam wyniki Gienia, niestety strasznie się pogorszyły - kreatynina 4,4 mocznik 140. Jeszcze nigdy nie było tak źle .

Dla mnie to jakby już był początek końca. Gizmo bardzo źle się czuje - nie je, ślini się, coś potwornego. To nastepna faza PNN z którą sama muszę się oswoić. Dla mnie najważniejsze jest aby Gienia nic nie bolało - on się już tyle wycierpiał w życiu przez zęby, że chyba wystarczy.

ja bym był szczęśliwy gdyby moja kotka miała mocznik i kreatyninę na takim poziomie - niestety od wielu miesięcy ma dużo wyższe wartości i nie dają się obniżyć, wręcz powoli ale stale rosną.
tak że nie wiem czy to jest tak jak piszesz następna faza pnn - my takich problemów nie mamy - ale zaznaczam że od wielu miesięcy kota dostaje osłonowo famidynę.

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Wto sie 03, 2010 20:42 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dziś widzę dzień wyników... Ja też odebrałam... Tydzień temu kreatynina 5,5 dzisiaj 4,0. Mocznik tydzień temu 179 dzisiaj 111. Po Peritolu wrócił Jej też trochę apetyt - zjadła kawałek surowego kurczaka i wątróbkę drobiową :roll: Mam nadzieję, że kryzys powoli mija.....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto sie 03, 2010 22:21 Re: Wątek dla nerkowców - III

A mam takie pytanie: czy ktoś ma nerkowca i nie trzyma go na diecie nerkowej ? Ciekawa jestem czy jest jakaś widoczna różnica. Pytam, bo ostatnio Gizmo bardzo sobie pofolgował i podjadał Hil'a dla wrażliwców - tak ok. trzech dni - do tej pory był na ścisłej diecie. Mam wątpliwości czy przypadkiem takie krótkie odstąpstwo mogło mieć aż taki duży wpływ na jego zdrowie ?

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Wto sie 03, 2010 22:40 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mój Szczuruś nie je nerkowej karmy. Nie chce i już (wydałam majątek na chyba wszystkie chrupki, jakie są na rynku). Od kiedy je co chce, przestał chudnąć, a i tak jest go połowa (3,8 kg, kiedyś prawie 8). Wolę żeby jadł niż się głodził. On jest pod tym względem okropny, podejrzliwy, jak tylko zauważy, że coś kombinuję - nie ruszy. Nie mogę mu nawet ipakitine dawać, bo przestał jeść nawet ulubione puszki, jeśli jest dodatek :roll:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto sie 03, 2010 23:30 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:A mam takie pytanie: czy ktoś ma nerkowca i nie trzyma go na diecie nerkowej ? Ciekawa jestem czy jest jakaś widoczna różnica. Pytam, bo ostatnio Gizmo bardzo sobie pofolgował i podjadał Hil'a dla wrażliwców - tak ok. trzech dni - do tej pory był na ścisłej diecie. Mam wątpliwości czy przypadkiem takie krótkie odstąpstwo mogło mieć aż taki duży wpływ na jego zdrowie ?

Moja Moria również nie je nerkowej. Diagnozę ma postawioną od około 1,5 miesiąca. Wypróbowałam Hil'sa, Royala i Animonde, mokre i suche. Trochę przeszło z suchym k/d, potem i tego odmówiła. W międzyczasie dużo czytałam na temat takiego żywienia kotów z PNN i skłaniam się ku podawaniu dobrej jakości mięsa, czasem ryba (bo bardzo lubi). Chcę też wypróbować mokrą karmę o wysokiej (60-80%) zawartości mięsa - Grau, Applaws, Herrmans Bio. Z suchego w ogóle zrezygnowałam. Wyniki po 3 tygodniach takiego żywienia nieznacznie spadły, ale przede wszystkim widzę poprawę w wyglądzie i samopoczuciu kota. Podaję Ipakitinę - ostatnio udaje się przemycić w jedzeniu :)

miklosz

Od: Wto lip 13, 2010 14:47

Post » Śro sie 04, 2010 1:25 Re: Wątek dla nerkowców - III

W karmie dla nerkowców ważna jest ilość fosforu oraz skład najmniej zatruwający organizm. Moja Belcia podjada Intestinala Hillsa i zaraz potem dostaje strzykawką Alugastrin.
Podstawą są nerkowe tacki Animondy, które najlepiej jej smakują, ale i tak muszę karmić strzykawką. Za to dwa inne zdrowe koty ze stada strasznie tę właśnie Animondę mi wyrywają, kiedy przygotowuję posiłek. Zresztą ta Animonda (indyk lub kurczak) ma wg ulotki jeszcze mniej fosforu niż mokry Hills k/d.
Z suchych nerkowych najlepiej moim kotom wchodzi Hills i Trovet, z mokrych właśnie Animonda.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro sie 04, 2010 7:13 Re: Wątek dla nerkowców - III

moja kota od pół roku je wyłącznie nerkowe mokre karmy - najbardziej lubi szalki animondy. reszta kotów (zdrowych) wręcz je uwielbia i jak tylko uda im się podkraść trochę to są szczęśliwe :)
ciekawe że normalne szalki animondy już im tak nie smakują..

przechodziłem na nerkowe łagodnie tzn długi czas mieszałem karmę którą kota jadła z nerkową - stopniowo zmieniając proporcje aż całkowice przeszliśmy na nerkowe. w sumie był to dość łagodny proces.
kiedy jest w kryzysie i muszę ją karmić to lecimy na pasztetach nerkowych.
mam zapas różnych bo czasem jedna nie wchodzi a inna nawet smakuje i nie ma tu żadnej reguły która.

casica swoje nerkowe koty karmi wyłącznie mięsem - pisała o tym wielokrotnie w wątku.

gdyby mojej kotce udało się obniżyć parametry nerkowe choć w pobliże normy to może podawałbym również karmy dla seniorów i mięso - ale przy takich wynikach jakie mamy nerkowa jest właściwsza choćby dlatego że wciąż musimy zbijać fosfor i sód nawet z tej nerkowej która ma już ich poziomy obniżone .
a na większości karmach normalnych nie ma nawet podanej zawartości fosforu, sodu to chyba nigdzie nie podają - piszę o mokrych karmach bo suchej moja kota nie jada.

Gedo

Post » Śro sie 04, 2010 7:41 Re: Wątek dla nerkowców - III

A ja juz nic nie rozumiem....Tak jak pisałam, mocznik i kreatynina spadły, spadł również hematokryt, hemoglobina i glukoza, ale wczorajsze usg pokazały, że nerki są ok- właściwie nie wykazują żadnych zmian. A kicia gorzej się czuje, wygląda jakby coś ja bolało, nie chce jeść i kupy też nie robi?
Czy mozliwe jest żeby podwyższony mocznik i kreatynina wyły wynikiem innej choroby niż nerek?

mycha1

Od: Czw lip 29, 2010 6:44

Post » Śro sie 04, 2010 8:08 Re: Wątek dla nerkowców - III

możesz wstawić wyniki?

Gedo

Post » Śro sie 04, 2010 8:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

zaraz spróbuje

mycha1

Post » Śro sie 04, 2010 8:16 Re: Wątek dla nerkowców - III

jak się tu załacza pliki?

mycha1

Post » Śro sie 04, 2010 8:32 Re: Wątek dla nerkowców - III

dobra przepisuje, bo załączyć nie umiem :(

USG
Pęcherz m- wypełniony, nie znaleziono zmian
Nerka lewa- miernego stopnia poszerzenie rdzenia, cechy budowy charakterystyczne dla wieku
Nerka prawa- jak lewa, bardziej zaawansowane włóknienie miedniczkowe w stosunku do nerki lewej

Morfologia

Leukocyty 15,6 ( norma 6-20)
Erytrocyty 6.53 ( norma 6.5-10)
Hemoglobina 5,71 ( norma 6,21-9,31)
Hematokryt 0,30 ( norma 0.30-0,45)
MCV 47 (norma 39-55)
MCHC 18,7 ( norma 18,6-22,3)
Płytki krwi 465 ( norma 300-800)
Obraz krwinek białych:
Kwasochłonne 2 ( norma 2-12)
Segmentowane 86 ( norma 35-75)
Limfocyty 12 ( norma 20-55_
Obraz krwinek czerwonych - bez zmian

Oznaczenia biochemiczne:
AspAT 13 ( norma 6-44)
AIAT 43 ( norma 20-107)
ALP 21 ( norma 23-107)
Glukoza 54 ( norma 100-130)
Kreatynina 6.2 ( norma 1-1,8)
Mocznik 303 ( norma 25-70)
Białko całkowite 77 ( norma 60-80)

podałam normy tak jak na wynikach.

mycha1

Post » Śro sie 04, 2010 8:40 Re: Wątek dla nerkowców - III

Miałam kotkę która schudła bardzo a piła dużo wody. Usg wykazało kamienie na nerkach o średnicy 1 cm i 2 cm, których nie było sensu ruszać a kocica miała już 14 lat. Kazano mi podawać jej mokrą karmę Hill's s/d. Po 4 dniach od jej spożywania kotka zdechła. Robiono jej sekcję i faktycznie nerki były w kiepskim stanie. Do dziś nie wiem czy te puszki nie przyspieszyły jej śmierci.

chemica

Od: Czw lis 29, 2007 8:32

[poprzednia][następna]