Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw wrz 12, 2013 17:49 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

iwona-1984 pisze:witajcie!
chciałam Wam napisać o mojej kotce dla której zapisałam się na to forum. Mokka, zaczynaliśmy wynikamy mocznik 600, kreatynina 16,9. Były momenty że kicie leżała wręcz nieprzytomna, w rękach się przelewała bezwladna, siusiała pod siebie... Nie dawali nam nadziei na powrót do zdrowia, ktoś rzucił hasło żeby do Warszawy jechać (bez umówienia się, w upał, w 1 stronę 3-4h... a kot okazało się odwodniony...)
Zmieniliśmy lecznicę i powoli szlo do przodu, chociaż tez nie pozwalali nam się nastawić na sukces. Póki co, po kroplówkach, lekach, i naszej trosce o kotkę, wyniki nerkowe wróciły do zupełnej normy.... stosowaliśmy się prawie do wszystkiego.. prawie bo jak kotka nie chciała jeść, miała odruch wymiotny wręcz na renala mokrego, wyratowały nas saszetki feliksa. teraz juz odstawiliśmy je, Mokka je ze smakiem Renala Special, ale chciałam Wam powiedzieć że przy dobrej opiece weterynaryjnej i oddaniu i trosce można wyciągnąć kota z choroby. Nie mówię że jest juz zupełnie zdrowa, ale nasz kot powrócił. bawi się jak kiedys, ma wręcz apetyt na życie!

także nawet z sytuacji krytycznych jest wyjście, nie traćcie nadziei i walczcie o swoje kochane zwierzaki, bo warto! bo może się udać!

i bardzo, bardzo Wam tutaj dziękuję za cenne wskazówki i ogromne wsparcie!

fajnie ze udalo ci sie wyciagna ckotke,w duzej mizerze zalezy to od dobrego weta, jezeli wet centralnie olewa kota to wlasciciel ktory np nie ma samochodu jest postawiony w sytuacji bez wyjscia :|

mam pytanie czy combivit mozna kotu z pnn podawac?
jezeli w lecznocy nie ma ferravitu a kot ma anemie to catosal mozna podac?
Kotka Milka

Post » Czw wrz 12, 2013 19:57 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:
mam pytanie czy combivit mozna kotu z pnn podawac?
jezeli w lecznocy nie ma ferravitu a kot ma anemie to catosal mozna podac?

Nie wiem, co chcesz osiągnąć tymi lekami
Ani combivit, ani catosal nie zawierają żelaza, co sugeruje nazwa ferravit (nie wiem, jaki lek masz na myśli, mi się googla tylko jakiś indyjski syropek, a sama pamiętam takie witaminy w oranżadce o podobnej nazwie) Kot z anemią powinien dostawać żelazo, może być doustnie.
Combivit nie zawiera B12, niezbędnej przy anemii, ani kwasu foliowego, ani żelaza. Nie wiem, po co go chcesz podawać, chyba, że kot ma inne problemy

Catosal to wit. B12 + pewien fosforan, więc jak kot ma podwyższony poziom fosforu(jak to bywa przy pnn) to zamiast catosalu lepiej kupić w aptece ludzką B12 bez dodatków. Dalej - nie ma żelaza, nie ma kwasu foliowego, to trzeba doustnie
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw wrz 12, 2013 20:04 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Kompletnie nie wiadomo co robic
kot ma mocznik bardzo duży,jest hipernatremia,hiperchloremia,anemia- jak zbijac mocznik?
nie wiem jakie kroplówki nalezy podac kazda zawiera sod i chlorki
lecznice w wadowicach skreslily kota-niech je co chce, nawadniany czym popadnie,
czytalam ze sod mozna zbic kroplowkami z dextroza,ale nikt ich nie poda, nawet nie ma w lecznicach

najlepsze jest to ze badania w labvecie wychodza wyzsze niz badania w lecznicy
np w lecznicy moicznik 62 w labvecie 150
Kotka Milka

Post » Czw wrz 12, 2013 20:13 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Tamtych dwóch nie podawałam,ale catosal zawiera butafosan jest lepiej przyswajalny
,tylko przeważnie koty pnn mają go za dużo/fosforu/,inna wet powiedziała że lepiej nie podawać.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw wrz 12, 2013 20:15 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

to co robic?jak diagnozowac,leczyc kota?czy podawac na wlasna reke?
Kotka Milka

Post » Czw wrz 12, 2013 20:20 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:najlepsze jest to ze badania w labvecie wychodza wyzsze niz badania w lecznicy
np w lecznicy moicznik 62 w labvecie 150

Bo lecznica mierzy ci BUN, a labvet - mocznik, to różne wskaźniki, choć w sumie dają obraz tego samego
Na anemię spróbuj podawać dopyszcznie ChelaFerr Bio-complex, do kupienia w aptece ludzkiej bez recepty
Co do kroplówek - nie mam pomysłu :(

taizu

Post » Czw wrz 12, 2013 20:24 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

czyli na ktore patrzec? na bun czy mocznik?
zal kota,a weci maja w dupie:(
a ile tego zelaza?kot ok 3kg-
na jakie badania czy leczenie mozna nalegac u weta w tym przypadku?czy jest jakas szansa?
jak ten cholerny mocznik wyplukac jak kazda kroplowka zwieksza hipernatremie i hiperchloremie?
Kotka Milka

Post » Czw wrz 12, 2013 21:02 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:czyli na ktore patrzec? na bun czy mocznik?
zal kota,a weci maja w dupie:(
a ile tego zelaza?kot ok 3kg-
na jakie badania czy leczenie mozna nalegac u weta w tym przypadku?czy jest jakas szansa?
jak ten cholerny mocznik wyplukac jak kazda kroplowka zwieksza hipernatremie i hiperchloremie?

Patrz na który chcesz, tylko jak porównujesz wyniki to nie porównuj wyników jednego z drugim. Oba są dobre, tylko normy dla każdego są inne.
Co do żelaza, to wychodzi 4 kapsułki dziennie.. w wersji forte - 2. Ma być 50-100 mg żelaza dziennie na kota :mrgreen:

taizu

Post » Pt wrz 13, 2013 8:15 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:
iwona-1984 pisze:witajcie!
chciałam Wam napisać o mojej kotce dla której zapisałam się na to forum. Mokka, zaczynaliśmy wynikamy mocznik 600, kreatynina 16,9. Były momenty że kicie leżała wręcz nieprzytomna, w rękach się przelewała bezwladna, siusiała pod siebie... Nie dawali nam nadziei na powrót do zdrowia, ktoś rzucił hasło żeby do Warszawy jechać (bez umówienia się, w upał, w 1 stronę 3-4h... a kot okazało się odwodniony...)
Zmieniliśmy lecznicę i powoli szlo do przodu, chociaż tez nie pozwalali nam się nastawić na sukces. Póki co, po kroplówkach, lekach, i naszej trosce o kotkę, wyniki nerkowe wróciły do zupełnej normy.... stosowaliśmy się prawie do wszystkiego.. prawie bo jak kotka nie chciała jeść, miała odruch wymiotny wręcz na renala mokrego, wyratowały nas saszetki feliksa. teraz juz odstawiliśmy je, Mokka je ze smakiem Renala Special, ale chciałam Wam powiedzieć że przy dobrej opiece weterynaryjnej i oddaniu i trosce można wyciągnąć kota z choroby. Nie mówię że jest juz zupełnie zdrowa, ale nasz kot powrócił. bawi się jak kiedys, ma wręcz apetyt na życie!

także nawet z sytuacji krytycznych jest wyjście, nie traćcie nadziei i walczcie o swoje kochane zwierzaki, bo warto! bo może się udać!

i bardzo, bardzo Wam tutaj dziękuję za cenne wskazówki i ogromne wsparcie!

fajnie ze udalo ci sie wyciagna ckotke,w duzej mizerze zalezy to od dobrego weta, jezeli wet centralnie olewa kota to wlasciciel ktory np nie ma samochodu jest postawiony w sytuacji bez wyjscia :|

dlatego moge polecić z czystym sumieniem lecznicę na Wesołej w Bialymstoku, a stanowczo odradzić Boliłapkę.. tam nas zlali totalnie jak sie pomysły skończyły.. a pojedzice se do warszawy, moze tam pomogą...

iwona-1984

Od: Sob cze 15, 2013 21:56

Post » Pt wrz 13, 2013 17:44 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

jak sie nazywa ludzka witamina B12 w iniekcji? w ilu miligramowych ampułkach?
ile podaje sie na kota 3 kg?
jak często?
czy chellaferr bio complex z 30 mg zelaza to dawkowanie 2 tabletki dziennie naq kota 3 kg?
Kotka Milka

Post » Pt wrz 13, 2013 19:21 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:jak sie nazywa ludzka witamina B12 w iniekcji? w ilu miligramowych ampułkach?
ile podaje sie na kota 3 kg? jak często?

Zwyczajnie, B12 :mrgreen: Ja spotkałam się z dwoma rodzajami dawek, ja używałam 100 mikrogramów w 1 ml, są inne.
Dawki nie pamiętam, to było trochę skomplikowane, 100 mikro było stosunkowo najlepiej wyliczyć. Wetka wyliczyła mi dawki korzystając z książki będącej listą leków, zamienników, dawek itp. Albo poproś swego weta, albo lekarza. Na B12 i tak musisz mieć receptę.
Pierwszy tydzień podawałam codziennie, drugi -co drugi dzień.
I UWAGA: witaminę B12 podaje się raczej wraz z kroplówką, nie w samotnym zastrzyku.

Anna Fijalek pisze:czy chellaferr bio complex z 30 mg zelaza to dawkowanie 2 tabletki dziennie naq kota 3 kg?

Na to wygląda, skoro ma być 50-100 mg żelaza dziennie

taizu

Post » Pt wrz 13, 2013 19:32 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

wet powiedzial ze b12 podaje sie gleboko domiesniowo lub zrobic namiot z nacl pod skore wyjac strzykawke igle zostawic i podac b12 do tego plynu

100mikrogramow w ampulce wet powiedzial ze kumuluje sie przez tydzien czyli 1 strzykawka na tydzien lub 1/4 dziennie przez 5 dni i potem przerwa 5 dni 8O 8O 8O czy tak moze byc?

czy mozna podawac kotu dziennie 100 ml plynu pwe nie bac sie o przewodnienie?
czy powinno podawac sie lespewet?
Ostatnio edytowano Pt wrz 13, 2013 19:40 przez Kotka Milka, łącznie edytowano 1 raz
Kotka Milka

Post » Pt wrz 13, 2013 19:38 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Tak też można. Ale w kroplówce chyba prościej dać pod skórę niż kombinować z produkcją bąbla-namiotu i wstrzykiwania do niego?
A głęboko domięśniowo to nie każdy laik umie podać, ja wolę domięśniowych nie robić.

taizu

Post » Pt wrz 13, 2013 19:45 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

w kroplowce jak podam to jak zejdzie tyle ile trzeba jak kroplowka ma 500 ml na 5 dni?
to chyba lepiej zrobic ten namiocik i wlac 1/4ampulki b12
czy to mozna polaczyc z pwe? :oops:
Kotka Milka

Post » Pt wrz 13, 2013 19:55 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:w kroplowce jak podam to jak zejdzie tyle ile trzeba jak kroplowka ma 500 ml na 5 dni?
to chyba lepiej zrobic ten namiocik i wlac 1/4ampulki b12
czy to mozna polaczyc z pwe? :oops:

100 ml dziennie to niedużo, jak na bardzo chorego kota
5 dni to trochę za długo, jak na używanie 1 kroplówki, mogą się w niej zalęgnąć bakterie
Co do pwe nie wiem, ale dlaczegóż by nie?

taizu

[poprzednia][następna]