Slonko_Łódź pisze:U nas po pierwszej dawce wszystko wróciło do średniej normy. Kolejną dawkę podaliśmy tak chyba bardziej z rozpędu. Teraz od 4 miesięcy wszystko jest w normie więc nie podajemy. Generalnie chyba powinniśmy podać tylko tę jedną i dopóki parametry "nie polecą" w dół to nie dawać drugiej. Podawaliśmy 6,25 mikrograma przy wynikach HGB- 5,5, RBC- 3,71, HCT- 20,9% Po tygodniu badań nie robiłam- dla mnie bez sensu bo nawet jeżeli HCT rośnie szybciej to już nie odcedzę leku z kota- robiłam po miesiącu- HGB- 9, RBC- 6,18, HCT- 34%
Robienie badań kontrolnych po podaniu aranespu jest bardzo istotne (ale oczywiście - nie ma przymusu).
A dlaczego jest istotne i że być może ma jakiś sens - wyjaśniono w szczegółowym opisie preparatu.
Dla ciekawych fragmenty:
"U wszystkich pacjentów, szczególnie w pierwszych fazach leczenia produktem Aranesp, należy monitorować ciśnienie tętnicze krwi.
W razie trudności z utrzymaniem właściwego ciśnienia krwi, mimo stosowania odpowiednich metod leczenia, stężenie hemoglobiny można zmniejszyć, redukując dawkę lub przerywając podawanie produktu Aranesp (patrz punkt 4.2).
U pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek leczonych produktem Aranesp były obserwowane przypadki ciężkiego nadciśnienia, w tym przełom nadciśnieniowy, encefalopatia nadciśnieniowa i drgawki."
"Stężenie hemoglobiny należy badać co 1–2 tygodnie, do chwili osiągnięcia równowagi. Następnie badanie stężenia hemoglobiny może odbywać się w dłuższych odstępach."
"U pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek stężenie hemoglobiny należy utrzymywać na poziomie nieprzekraczającym górnej granicy zakresu docelowych wartości stężeń zalecanych w punkcie 4.2.
W badaniach klinicznych obserwowano zwiększenie ryzyka zgonu, wystąpienia ciężkich zdarzeń sercowo-naczyniowych lub mózgowo-naczyniowych, w tym udaru, oraz zakrzepicy dostępu naczyniowego w przypadku, gdy zakładane docelowe stężenie hemoglobiny podczas stosowania czynników pobudzających erytropoezę było większe niż 12 g/dl (7,5 mmol/l)."