Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon gru 27, 2010 14:28 Re: Wątek dla nerkowców - IV

inkaa82 pisze:Edit: 1969ak a jak u Was w końcu z tym potasem? Teraz w normie?
Tak, ostanie badanie pokazało 5,05 mmol (pomijam błąd laboratorium, gdzie pokazano ponad 18 :strach: ) Dwa razy pokazało ponad 8 i po różnych konsultacjach (i moich i mojej wet) postanowiłyśmy podać przez 3 dni furosemid, do tego Bazyl dostawał wlewy dożylne.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Pon gru 27, 2010 16:56 Re: Wątek dla nerkowców - IV

inkaa82 pisze:Bardziej martwią mnie te wymioty, szczególnie, że Hermes ciągle dostale Alusal (1/3 tabl).

A dajesz mu ranigast albo famidynę?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon gru 27, 2010 20:28 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Yenna dzisiaj oddała honorowo krew do badań. W związku z tym uświadomiłam sobie, że najbardziej denerwuję się w okresie od pobrania do wyników.... Wcześniej przez miesiąc jakoś się nie martwię a jak już ma utoczoną krew do probówki nie myślę o niczym innym... Głupie to :oops: Mam tylko nadzieję, że wyniki będą dobre....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon gru 27, 2010 21:03 Re: Wątek dla nerkowców - IV

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon gru 27, 2010 21:07 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze:Yenna dzisiaj oddała honorowo krew do badań....

Powiedz jej, że Olek też. :D

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon gru 27, 2010 21:16 Re: Wątek dla nerkowców - IV

PcimOlki pisze:
Slonko_Łódź pisze:Yenna dzisiaj oddała honorowo krew do badań....

Powiedz jej, że Olek też. :D

Powiedziałam :lol: Gdybym jej nie znała to po tym spojrzeniu straciłabym resztki wiary w swoją inteligencję.... "Zdurniałaś??!?? Śpię!!!" Jak dobrze, że tu jesteście :oops: Łatwiej jest codziennie wierzyć, że będzie dobrze, mając takie wsparcie.....

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Pon gru 27, 2010 21:29 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze:..Zdurniałaś??!?? Śpię!!!...

Eeee... niewłaściwy moment. :D
Nie wolno budzić, zmiękczonego wydażeniami dnia, kota - należało poczekac z nowiną, aż jejmość się wyśpi. :D

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon gru 27, 2010 21:38 Re: Wątek dla nerkowców - IV

No fakt- dałam ciała ;) Całe stado śpi a ja każę Yennie wysłuchiwać newsów ;) I tak za długo nie pośpi- jeszcze czeka na nią kroplóweczka ;)

Slonko_Łódź

Post » Pon gru 27, 2010 22:53 Re: Wątek dla nerkowców - IV

i jak tam wyniki?
sprawdźcie pocztę i raportujcie :wink:

Ja pewnie nie zdawałam sobie sprawy, ale moja mama która przyszła przez 2 dni pilnować dzieciaków stwierdziła, że Bingo chudziutki się zrobił :(

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Wto gru 28, 2010 7:54 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Ja nie dostanę mailem- muszę jechać po pracy.... Yenna dla odmiany podtyła- ostatnio zjadała tylko galaretki i sosy ale podjada też suchą karmę- ma jakąś fazę na suche... Futro jej się wygładziło a boki zaokrągliły. Ma dobry humor, są dni że chodzi zupełnie jak przed chorobą... Generalnie ostatnio wygląda dobrze. Powiedziałabym, że bardzo dobrze... Ostatnio jak wyglądała bardzo dobrze to wyniki były właśnie fatalne.... :oops:

Slonko_Łódź

Post » Wto gru 28, 2010 10:18 Re: Wątek dla nerkowców - IV

będzie dobrze
my tez potrzymamy kciuki za wyniki :ok: :ok: :ok:

a u nas wyjątkowo dobrze, nie wiem co pomogło, ale na razie Mola jest szczęśliwa, rozbrykana, rozgadana, i je :)
od wczoraj
od soboty nie było juz kroplówek
i nie wiem teraz czy te dotychczasowe kroplówki wypłukały dużo mocznika, czy odzyła ze szczęścia że na razie nie ma kroplówek, czy po dostawaniu siemienia lnianego i witamin jest jej lepiej ...
nie wiem ale wczoraj byłam u weta bez niej, pytać co robimy i na razie parę dni przerwy od kroplówek
potem znowu parę dni i badania troche później , żeby nie kuć kota za bardzo i niestresowac jak tragedii nie ma ..

w domu wyjęlismy wenflon - potem Mola pół godziny myła łapkę, az warczała jak podchodziliśmy
a potem radość, fikołki, bieganie, jedzonko - nerkowe :)
i dziś tak samo, no może mniejszy apetyt ale przecież my czasem a rana tez nie mamy apetytu :)

velvet

Od: Wto kwi 11, 2006 16:27

Post » Wto gru 28, 2010 11:39 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Proszę o podpowiedź..
Jakie macie sugestie co do Ph moczu i zakwaszania moczu u kota nerkowca.
Kot powinien byc na karmie nerkowej/mature/senior ale na tej karmie poziom ph moczu winduje w góre do zasadowego.
Zazwyczaj przy wysokim ph moczu pojawiały się leukocyty w moczu wskazujące na zapalenie pęcherza (kot nie wykazywał objawów). Dwa razy w ok dwumiesięcznych odstępach czasu robiłam posiew moczu - nic w nim nie wychodziło więc zapalenie nie na tle bakteriologicznym. Stawiałabym na idiopatyczne zapalenie pęcherza.. no ale co dalej?
Zaczełam podawać urinovet, obecnie leukocytów w moczu nie ma ale ph wariuje ciągle. Wet zalecił zakwaszanie a z tego co czytałam to nie jest super pomysł, z drugiej strony jak nie zakwaszę to będzie ciągle zasadowy. Czym moge ustabilizować ph a nie odchodzic od zaleceń karmy? :(
A jeszcze nadmienię bo to istotne, kotka ma tendencje do struwitów, zazwyczaj liczne w moczu. Ostatnio po krótkim stosowaniu urinary, w badaniu moczu nie wyszły wcale. I teraz chciałabym kote ustawic na karmie lepszej dla nerkowca ale boję się, że za chwilę znowu ph i struwity sie pokażą.

Saszetka

Od: Wto cze 26, 2007 9:06

Post » Wto gru 28, 2010 16:51 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Rozmawiałam z moją miejscową wet - mamy zakaz ipakitine, bo wapń na górnej granicy. Podajemy nadal alusal, a dodatkowo możemy alugastrin. Mamy odstawić NaCl z glukozą bo Królewiczowi glukoza za wysoka wyszła. NaCl wymiennie z PWE.
Liczyłam, że po antybiotykoterapii choć trochę lepiej będzie, a tu coraz gorzej :(
Sugerowała też, aby przy kolejnej kontroli sprawdzić hormony tarczycy

Ciekawe co na to dr Neska :roll:

Co słychać u Yenny i Olka? Kciuki pomogły?

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Wto gru 28, 2010 18:11 Re: Wątek dla nerkowców - IV

jaguarius pisze:Co słychać u Yenny i Olka? Kciuki pomogły?

U mnie niestety nie :placz: Sprawdziło się to czego się obawiałam- Yenna wygląda jak zdrowy kot- wyniki najgorsze z dotychczasowych.. Dopiero wróciłam- jak przepiszę to wrzucę. Mocznik z 201 skoczył do 231, kreatynina z 4,8 wzrosła do 5,2. Poszybował fosfor, spadła morfologia. Generalnie kicha...

Slonko_Łódź

Post » Wto gru 28, 2010 21:15 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Oj, współczuję.
Ale jak mawiają u mnie w lecznicy - leczy się kota, nie wyniki. Dobre samopoczucie też ważne.

U nas dziś poleciały zęby. W święta Dziadek ładnie jadł, był wesoły, aż miałam wyrzuty sumienia, że mu zepsuję dobre samopoczucie i nastrój.
Odebrałam kota wybudzonego i całkiem przytomnego, pospał, je, gada, oczywiście jest na przeciwbólowym, ale odpukać - jest dużo lepiej niż się obawiałam.

Po zabiegu była kroplówka, jutro powtarzamy, żeby narkozę wypłukać.
Dobre myśli nadal wskazane :)
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

[poprzednia][następna]