Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie sie 01, 2010 19:59 Re: Wątek dla nerkowców - III

Trisssm- właśnie o te posty wątek mi chodziło..... 8O Jestem pod wrażeniem szybkości...

Dzisiejszy efekt żywieniowy Yenny to wylizany sos z animondy (część sama zlizała, część dostrzyknięta) i pół malutkiej sheby (ale zjedzonej samodzielnie). Wszystko pozostałe było niedobre (zostało ochoczo pożarte przez resztę stada).... Ech...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie sie 01, 2010 20:12 Re: Wątek dla nerkowców - III

trisssm dzięki :) We wtorek pokażę to mojej wet, ona jest bardzo otwarta na nowości i chętnie się konsultuje z innymi. Zapytam jej- może coś wymyśli :) Wiem, że w swojej lecznicy stosuje mnóstwo leków recepturowych "inspirowanych" zagranicznymi lekami.
Tylko, że coś takiego pewnie trudno skontruować bo to bakterie. Może rzeczywiście jakiś inny probiotyk by pasował jako zamiennik.

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Nie sie 01, 2010 20:16 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dziewczyny, u waszych kotów też zdarzają się takie skoki kreatyniny - w górę - w dół??
My z Bingiem mamy na zmianę wynik dobry, wynik zły - nie rozumiem, czy laby tak niedokładne czy rzeczywiście u niego parametry tak skaczą? Przez ostatnie 2 lata było raczej stabilnie, ok ok. 2,3, a teraz takie kwiatki 8O

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Nie sie 01, 2010 20:30 Re: Wątek dla nerkowców - III

Wczoraj Gizmo zaczął się ślinić. Może to nic nadzwyczajnego, ale ta ślina była zabarwiona na różowo i śmierdziała rozmoczonym mięsem. Oczy załzawione i ogólnie kiepsko wygląda. Czy przy nerkach występują takie objawy? Co to może być ?

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Nie sie 01, 2010 20:36 Re: Wątek dla nerkowców - III

jaguarius pisze:Dziewczyny, u waszych kotów też zdarzają się takie skoki kreatyniny - w górę - w dół?

Ja się dopiero dowiedziałam więc nie mam żadnych obserwacji na razie...

sfinks- sprawdź zęby może..... Czy wszystko tam ok?
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie sie 01, 2010 20:42 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gizmo nie ma żadnego zęba - paszcza była sprawdzona i nie ma nadżerek. Czy to następne stadium PNN ?

sfinks

Post » Nie sie 01, 2010 21:00 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:Gizmo nie ma żadnego zęba - paszcza była sprawdzona i nie ma nadżerek.

Takie slinienie sie to znak duzej ilosci sokow zoladkowych (zgaga) i mozliwych juz wrzodow dwunastincy i przelyku... bardzo czesto sie to zdarza kotom z PNN. Czy kot dostaje Famidyne? Jezeli tak to ile?? Najwyrazniej nalezy zwiekszyc dawke, zeby jak najbardziej zmniejszyc produkcje kwasow zoladkowych.
Ja bym podala SUKRALFAT w Polsce sprzedawany pod nazwa Ulgastran. Lek ten jest podstawa leczenia wrzodow u kotow w USA, ale jego podawanie nie jest raczej praktykowane przez polskich wetow.

Jaki kolor kup kota?? Jezeli bardzo ciemnny to swiadczy o krwawieniu z ukladu pokarmowego (czeste w zaawansownym stadium PNN)?
Ja bym zrobila morfologie, zeby upewnic sie, ze kot nie popada w anemie z powodu krwawienia.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Nie sie 01, 2010 21:30 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kupy w kolorze chrupek. Gizmo nie dostaje nic osłonowego - do tej pory wszystko było dobrze. Ten objaw jest po raz pierwszy. Ale faktycznie jak go obserwuje to wygląda tak jakby mu było niedorze. Do tej pory dostawał tylko kroplówki co drugi dzień, fortekor, lespewet i azodyl. Dzisiaj podałam mu żel z siemienia. Jutro idziemy na pobranie krwi.

sfinks

Post » Nie sie 01, 2010 21:38 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:Kupy w kolorze chrupek. Gizmo nie dostaje nic osłonowego - do tej pory wszystko było dobrze. Ten objaw jest po raz pierwszy. Ale faktycznie jak go obserwuje to wygląda tak jakby mu było niedorze. Do tej pory dostawał tylko kroplówki co drugi dzień, fortekor, lespewet i azodyl. Dzisiaj podałam mu żel z siemienia. Jutro idziemy na pobranie krwi.

Podaj mu Famidyne dzisiaj jezeli mozesz. Pol tabletki 10 miligramowej. On sie meczy.

AlkaM

Post » Nie sie 01, 2010 21:59 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dodam do tych moich wpisów o składzie probiotyków, ze rozmawiałam o tym z farmaceutką w aptece i powiedziała, że większość nie ma badań klinicznych, potwierdzających ich działanie :(
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie sie 01, 2010 22:05 Re: Wątek dla nerkowców - III

nie mam famidyne, mam tylko ranigast, controlog i alusal :(

sfinks

Post » Nie sie 01, 2010 22:25 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:nie mam famidyne, mam tylko ranigast, controlog i alusal :(

Ranigast jest dobry, ale tabletki trudne do dzielenia. A ile mg ma tabletka Ranigastu, ktora masz? Dla kota ok 5 kg podaje sie 1/8 tabletki ranigastu 75 mg.

AlkaM

Post » Nie sie 01, 2010 22:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

jadę po famidyne

sfinks

Post » Pon sie 02, 2010 6:41 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:nie mam famidyne, mam tylko ranigast, controlog i alusal :(
alusal również ma działanie zobojętniające kwas żołądkowy i jest wykorzystywany przy leczeniu wrzodów - tylko trzeba go podawać co najmniej 2 godziny przed jedzeniem.
AlkaM pisze: Podaj mu Famidyne dzisiaj jezeli mozesz. Pol tabletki 10 miligramowej. On sie meczy.
nie za duża ta dawka?
my mamy zalecenie albo famidynę 1/4 tabl 10 mg raz dziennie
albo ranigast 2x dziennie w dawce jak piszesz:
AlkaM pisze: ... 1/8 tabletki ranigastu 75 mg.

przedawkowanie środków zobojętniających kwas żołądkowy może skutkować jeszcze większymi problemami ze strony układu pokarmowego: bóle brzucha, nudności, wymioty i ogólnie bradzo złe samopoczucie - to piszę na podstawie osobistych doświadczeń kiedy wziąłem za dużo ranigastu bo myślałem że coś normalna dawka nie działa... nie życzę nikomu takich przeżyć jakie miałem potem :(

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Pon sie 02, 2010 12:46 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mój nerkowy Szczuruś ma zepsuty ząb :( Boli go i jest do usunięcia stanowczo, ale - narkoza... Teraz Szczuruś jest w dobrej formie, na kroplówkach podskórnych co drugi / trzeci dzień, przestał chudnąć.

Co z tą narkozą? Boję się, ze po niej kot mi się sypnie :(

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

[poprzednia][następna]