Niestery obecnie w większości badań nad lekami (i karmami) uczestniczą firmy produkujące leki i karmy, więc publikowane wyniki moga być nieco stronnicze
Moderator: Moderatorzy
Rekapitulując ostatnich 5 lat wątku kotów nerkowych na miau, stwierdzam, że przeszła przez niego wielka rewolucja. A to jest zasługą kilku zaangażowanych ludzi i ich dobrych wetów.Slonko_Łódź pisze:Dzięki Tinka, że spojrzałaś- obserwacje masz zbieżna z tymi z wątku- czyli chyba się trochę podszkoliliśmy![]()
Slonko_Łódź pisze:... Fortecor podaje się, z uwagi na jego działanie uboczne tak naprawdę- poprawia ukrwienie nerek. Raczej nie zaszkodzi więc dopóki wszystkiego nie przemyślisz i nie skonsultujesz nic się nie powinno stać jak go będziesz podawać...
Najszczęśliwsza, przykro mi, ale nie miałam do tej pory czasu, żeby tam zajrzeć.najszczesliwsza pisze:Tinka, a co powiesz na wątek Mychy?
Boo pisze:...
Niestety nie jestem w stanie przesiadywać w necie godzinami i szukać. Z resztą na jakiej podstawie mam stwierdzać, że coś, co wygoogluję będzie bardziej prawidłowe od słów weta? Komu to oceniać?
Każdą informację mogę podeprzeć cytatami z podręczników wet. Żywię idiotyczną nadzieję, że nie piszą ich małorolni chłopi, znający się jedynie na kurach, krowach, baranach i burakach, celem otrzymania unijnego wsparcia. Więc najczęściej będzie to słowo prof.dr.hab vs lek.wet. Nie korzystam z googla - chyba, że do poszukania wyników ostatnich badań.Boo pisze:...Teraz mam Wasze słowa przeciwko słowom lekarza weterynarii. Tak, wiem, że nie każdy jest alfą i omegą. I mam kota, któremu nie chcę zaszkodzić tylko pomóc a tym bardziej ustrzec przed PNN.
Boo pisze:...- w moczu ma leukocyty i białko co zostało określone jako złe wyniki, bo tego być nie powinno (w poprzednich badaniach była obecna także krew i wyługowane erytrocyty)..
Źle. Renala powinnaś odstawić.Boo pisze:...- Toffik jest na renalu, póki co tylko suchym, bo mam mu zakupić nerkowe mokre
Rubenal możesz podawać, tylko po co(?) Fortekoru nie powinnaś.Boo pisze:...-- dziś mam dostac dla niego lek - najprawdopodobniej rubenal lub fortecor - i tego mu też nie podawać
NSAIDs stały się podstawą terapii dla zwierząt z przewlekłym bólem lub zapaleniem ze względu na dostępność skutecznych produktów weterynaryjnych, wygodnych w administracji oraz marketingowym zapewnieniu o ich bezpieczeństwie. W związku z tym, wzrosła częstość występowania ARF u psów i kotów, które mają predyspozycje do ARF oraz u zwierząt z niekontrolowanego spożycia toksycznych ilości tych preparatów. NSAIDs selektywnie lub nieselektywnie hamują czynności cyklooksygenazy, które pośredniczą w produkcji prostaglandyn, by utrzymać w doprowadzających naczyniach tętniczych przepływ krwi i GFR podczas stanów hipoperfuzji. (Palevsky 2004; Cheng and Harris 2005; Harris 2006; Taber and Mueller 2006).
Powyższe odnosi się do NSAID's.Prostaglandyny mają niewielkie znaczenie fizjologiczne lub regulacyjne przy prawidłowej ilość krwi w organiźmie, jednak znaczenie syntezy prostaglandyn (przez regulację cyklooksygenazy) zwiększa się, gdy przepływ krwi przez nerki jest zagrożony (odwodnienia, hipowolemia, zastoinowa niewydolność serca, dieta z ograniczeniem soli, chirurgii, użycia diuretyków) jak również gdy reabsorpcja wody i substancji w niej rozpuszczonych przez nerki regulowana jest przez zwiększone reniny, angiotensyny II, wazopresyny i zdarzenia z pośrednictwem katecholamin. (Cheng i Harris, 2005; Harris 2006; Taber i Mueller 2006).
Zgadzam się w kwestii jednoczesnego podawania ACEI i NSAID z PcimOlki. Kotu można ulżyć na pewno preparatem Traumeel. Jest jeszcze kilka innych preparatów, które nie psują nerek. NSAID łagodzą wprawdzie bół, ale przy podwyższonych parametrach nerkowych są definitywnie kontraproduktywne.PcimOlki pisze:Nie mogę się z tym zgodzić. Podstawowym dziłaniem ACEI jest ograniczanie białkomoczu. Efekt uboczny w postaci obniżania ciśnienia może, ale nie musi być pożądany. Wykazano w badaniach, że ACEI zwiększają azotemię i ich podawanie polega na zrównoważeniu efektów szkodliwych z uzyskanymi korzyściami. Takie korzyści nie istnieją, gdy nie ma znacznego białkomoczu i/lub znacznego nadciśniena. Niedopuszczalne jest łączne podawanie ACEI z NSAID's. Ja nie wiem, jak ulżyć kotu z bólami stawów. Jeśli musi dostawać NSAID's, ACEI powinno być natychmiast odstawione. Zwłaszcza, ze nie ma obecnie żadnych wskazań do jego użycia.Slonko_Łódź pisze:... Fortecor podaje się, z uwagi na jego działanie uboczne tak naprawdę- poprawia ukrwienie nerek. Raczej nie zaszkodzi więc dopóki wszystkiego nie przemyślisz i nie skonsultujesz nic się nie powinno stać jak go będziesz podawać...
Boo pisze:Póki co, idąc za Waszymi radami kazałam mamie zacząć karmić Toffika wszystkim na co ma ochotę a co tylko się da podlewać wodą. Za kilka tygodni pojedziemy na kontrolne badania i usg nerek. Faktycznie, jak chłopak dostał dziś kilka chrząstek z kuraka to zajadał się jakby był bardzo głodnyObawiam się jednak, że na fontannę nas nie stać
Ale Toffik chętnie korzysta z ciurkającego kranu.
Boo pisze:Chciałam jeszcze wyjaśnić tekst "rżnięcie na kasę". Jeśli chodzi o Wetkę ze Śląska jest to bardzo bliska mi osoba, przyjaciółka i ten argument nie ma tu najmniejszego zastosowania, na pewno nie o kasę tu chodzi
Szansa jeszcze istnieje. Tak mi się zdaje.Slonko_Łódź pisze:...Cały czas liczę na to, że po nawodnieniu Toffika i kolejnych badaniach okaże się, że wet wcale Wam nie jest potrzebny
Boo pisze:Dotarł do mnie ze Śląska lek dla Toffika - Karsivan.
Czy tutaj jakieś rady macie?
najszczesliwsza pisze:Boo pisze:Dotarł do mnie ze Śląska lek dla Toffika - Karsivan.
Wygooglałam tyle: http://citovet.pl/pl4/index.php?p=produ ... sivan-174;
Boo pisze:najszczesliwsza pisze:Boo pisze:Dotarł do mnie ze Śląska lek dla Toffika - Karsivan.
Tak, tak
Jedyna wzmianka co do nerek to obniżona dawka przy upośledzonej ich funkcji.
Toffik ma dostawać 1/4 tbl. dziennie.
najszczesliwsza pisze:Boo pisze:Dotarł do mnie ze Śląska lek dla Toffika - Karsivan.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 35 gości