Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie mar 27, 2011 21:47 Re: Wątek dla nerkowców - V

Mam nieotwarte opakowanie chrupek RC Renal 400g, mogę komuś wysłać.
I zostało mi kilka tabletek Phytopale, co z tym zrobić? Wyrzucić, oddać wetce, podarować komuś?

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

Post » Nie mar 27, 2011 21:57 Re: Wątek dla nerkowców - V

dziękuje ana

kurcze jakieś inne normy miałam bo myślałam że fosfor też poniżej był.. :(

martwi mnie to że nie je, jest taka chudzieńka, nic siły w niej nie ma,

velvet

Od: Wto kwi 11, 2006 16:27

Post » Nie mar 27, 2011 22:28 Re: Wątek dla nerkowców - V

Azodyl zamawiałam kilkukrotnie w entirelypets w Kalifornii. Chciałam w Amazonie, ale nie poradziłam sobie z językiem i z ich procedurami. W entirely... składa się zamówienie, zaznaczając, że ma być przesyłka międzynarodowa, a następnie trzeba się skontaktować z nimi, najlepiej na help czacie (za darmo). Wtedy podaje się zastrzeżony numer karty płatniczej na odwrocie karty .Oni sami sprawdzają zaraz stan konta i ściągają sami należność. Opłata za dodatkowe , termiczne zabezpieczenie jest spora-chyba kilkadziesiąt dolarów. bez tego kontaktu z biurem obsługi klienta nie wyślą paczki.

Podatek vat czy cło chyba będziemy teraz zawsze płacić, bo od stycznia zmieniła się ustawa i teraz nasze państwo łupi kogo się da i ściąga wysokie podatki. :evil: 23% vatu z przesyłki to dużo. Niektórzy nie odbierają towaru z cła, bo nie są w stanie zapłacić wysokiego cła.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon mar 28, 2011 5:47 Re: Wątek dla nerkowców - V

velvet pisze:choć wg ich doświadczeń codzienne kłucie nie ma sensu,

Bardzo ciekawa hipoteza.... Połowa kotów tutaj jest nawadniana codziennie. Dlaczego to jest zdaniem Twoich wetów bez sensu?

velvet pisze:dlatego piszę bo chciałam żebyście coś może zasugerowali, oprócz tych kroplówek
Mola nic nie chce jesc teraz , ma koszmarny zapach z pyszczka i się slini
szukam sposobu na to

czy tylko kroplówki podskórne?? nic więcej??

Zależy o co pytasz- jeżeli o odwodnienie to oprócz kroplówek podskórnych możesz podawać wodę strzykawką do pysia- o ile oczywiście kot nie wymiotuje. Jeżeli o zapach z pyszczka to na zbicie mocznika, oprócz ogólnego leczenia pnn- możesz spróbować azodylu- u części kotów przynosi bardzo dobre efekty. Poza tym sprawdziłabym co się dzieje z zębami i dziąsłami- szczególnie że kot się ślini.

Zakocona pisze:Azodyl zamawiałam kilkukrotnie w entirelypets w Kalifornii. Chciałam w Amazonie, ale nie poradziłam sobie z językiem i z ich procedurami. W entirely... składa się zamówienie, zaznaczając, że ma być przesyłka międzynarodowa, a następnie trzeba się skontaktować z nimi, najlepiej na help czacie (za darmo).

Matko :strach: To jeszcze mi napisz proszę jak sobie poradziłaś z help czatem....

Edit: do 150 euro zwolnienie z cła. Muszę chyba usiąść i przeliczyć czy bardziej się opłaca wszystko w jednej paczce czy jednak rozdzielać i nie płacić cła....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon mar 28, 2011 6:45 Re: Wątek dla nerkowców - V

velvet pisze:...
na wiązanie fosforu pisałam że dostaje ipakitine, ale w tej chwili to fosfor jest poniżej normy, wogóle wszystko jest poniżej
...

Coś nieskutecznie dostaje - albo za mało, albo źle wymieszane z jedzeniem. Fosfor 2,6mmol/l = 8.052mg/dl. Zalecany poziom fosforu < 4.5mg/dl. Fosfor jest nefrotoksyczny i jego utrzymywanie na właściwym poziomie jest szalenie ważne. Zwłaszcza, że prawidłowo wykonywana korekta jest nietrudna.
A tak w ogóle, to USG kot miał? Może to żadne PNN, tylko niedrożność moczowodu jest.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon mar 28, 2011 7:13 Re: Wątek dla nerkowców - V

z tym fosforem źle popatrzyłam

dobrze jest mieszane z jedzeniem, ale się zastanawaim czy zmienic ipakitine na alusal, bo w ipakitine jest chitosan który powoduje chudnięcie a Mola chudnie bardzo ....

problem w tym że Mola odmawia całkiem jedzenia ...
pije tylko wodę - sama, bo jeść je na siłę - strzykawką dostaje od paru dni gerberki, nic innego nie przejdzie

usg było w grudniu, tak to jest pnn, a dzisiaj będzie drugie usg, bo jedna nerka jest ogromnie powiększona i oprócz pnn mogą to być jeszcze inne zmiany, chyba nowotworowe .....

tyle co mówią weci, dzisiaj po południu idę więc zobaczymy co na tym usg tym razem wyjdzie

velvet

Od: Wto kwi 11, 2006 16:27

Post » Pon mar 28, 2011 7:48 Re: Wątek dla nerkowców - V

velvet pisze:(...)
problem w tym że Mola odmawia całkiem jedzenia ...
pije tylko wodę - sama, bo jeść je na siłę - strzykawką dostaje od paru dni gerberki, nic innego nie przejdzie(...)

A ile jej dajesz tego gerberka dziennie?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon mar 28, 2011 7:49 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie - nie wierzę aby cokolwiek (z wyjątkiem materiałów radioaktywnych) w rozcieńczeniu 1:10^24 mogło mieć jakikolwiek wpływ na żywy organizm. Wynika z tego wniosek, że nie można takim czymś zaszkodzić. Jeśłi nie można zaszkodzić, głupio by było nie spróbować wobec faktu, że ludzie meldują istnienie skuteczności, a medycyna tradycyjna jest bezradna.
Stąd moje pytanie - czy znasz jakiekolwiek specyfiki mogące mieć pozytywny wpływ na kłębuszkowe zapalenie nerek o podłożu immunologicznym?

PcimOlki

Post » Pon mar 28, 2011 8:00 Re: Wątek dla nerkowców - V

To ja sprobuje dzis napisac do tych roznych sklepow, wczoraj nikt nie odpowiedzial - i w kazdym zapytac o warunki dostawy itd. Help czat powinien byc do przezycia :) Z tego co wyczytalam opakowanie termiczne nie jest potrzebne bo lek jest w postaci odwodnionej i nie musi byc w warunkach lodowkowych - cos pomylilam ?

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Pon mar 28, 2011 8:08 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:pixie - nie wierzę aby cokolwiek (z wyjątkiem materiałów radioaktywnych) w rozcieńczeniu 1:10^24 mogło mieć jakikolwiek wpływ na żywy organizm. Wynika z tego wniosek, że nie można takim czymś zaszkodzić. Jeśłi nie można zaszkodzić, głupio by było nie spróbować wobec faktu, że ludzie meldują istnienie skuteczności, a medycyna tradycyjna jest bezradna.
Stąd moje pytanie - czy znasz jakiekolwiek specyfiki mogące mieć pozytywny wpływ na kłębuszkowe zapalenie nerek o podłożu immunologicznym?

Yyy...ale o czym Ty do mnie rozmawiasz :?:
Kobieca intuicja podpowiada mi, że (być może) pytasz o homeopatię ale pewna nie jestem :?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon mar 28, 2011 8:15 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:...
Yyy...ale o czym Ty do mnie rozmawiasz :?:
Kobieca intuicja podpowiada mi, że (być może) pytasz o homeopatię ale pewna nie jestem :?

Tak, ale rozrzucanie prochów zdechłej żaby na łysej górze, o północy, w pełni księżyca, też wchodzi w grę. :)

PcimOlki

Post » Pon mar 28, 2011 9:28 Re: Wątek dla nerkowców - V

Pewien problem jest z dostępnością do kompetentnych lekarzy wet, którzy nie tylko nie wywalają z gabinetu na hasło homeopatia ale jeszcze mają jakieś pojęcie na ten temat.
Drugi problem polega na trudnościach ze zdobywaniem "interesujących" preparatów.
Niektóre z nich nie są (już) w Polsce zarejestrowane.

Rozmawiałam kiedyś na ten temat z przedstawicielem firmy Heel, który mi powiedział, że Polska nie jest dla nich atrakcyjnym rynkiem i dlatego nie starają się o kolejne rejestracje.

Z ciekawych preparatów mają np. Reneel, Solidago comp., Albumoheel, Cantharis comp. (to akurat Wala-Heilmittel GmbH, nie pamiętam czy Heel też ma coś podobnego), R-64 (to firma Dr Reckeweg, która nawet ma/miała "linię weterynaryjną", podobnie jak Heel).
Łatwiej dostępne (ku mojemu zdumieniu) są preparaty pojedyncze, nawet o dość wysokich potencjach (fakt, że te najwyższe potencje dostępne są na receptę).

Czasem dają fajne efekty ale z góry uprzedzam, że nie mam ochoty kopać się z potencjalnym koniem, który będzie się upierał, że "to" nie działa".
Według pewnego, nowo poznanego weta kroplówki podskórne TEŻ nie działają :roll:

Edot: podane przeze mnie nazwy preparatów są przykładowe, trzeba byłoby im się dopiero przyjrzeć pod kątem konkretnego kota i jego schorzenia.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon mar 28, 2011 10:14 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dzięki za nazwy - będę miał od czego zacząć.

PcimOlki

Post » Pon mar 28, 2011 10:35 Re: Wątek dla nerkowców - V

Ze złożonych jeszcze R-18.
Pojedyncze warte uwagi to: solidago virga-aurea, lycopodium clavatum (chyba clavatum...), cantharis, berberis, sabal serrulatum, mercurius solubilis, phosphorus.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon mar 28, 2011 12:26 Re: Wątek dla nerkowców - V

Napisalam do Entirely Pets i do Amazona, niestety pogaac nie bylo z kim - chyba jeszcze spia :)
Zapytalam o koszt wysylki 3-paku oraz 6-paku do Polski - ze wzgledu na clo :( oraz o ewetualna darmowa przesylke 21 opakowan. Wyrazilam watpliwosci cz towar nie powienien jechac w specjalnych warunkach i czy producent sugeruje transport w opakowaniach termicznych...

Karta kredytowa placic mozna bez problemu, mam, wielokrotnie placilam problemu technicznego nie widze :) ale finansowy niestety tak - wyszlo nam 512 usd bez kosztow dostawy za 21 opakowan - nie mam szansy zaplacic takiej kwoty, potem zaplacic Vatu i dopiero potem rozliczac sie...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

[poprzednia][następna]