Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lip 30, 2010 8:59 Re: Wątek dla nerkowców - III

Sisi zrobiła dziś wreszcie normalą kupę :D . Pewnie po wczorajszym ranigaście.
co do ipakityne to ja musze rozrabiać z wodą i dawać strzykawkę, bo z jedzeniem nie da rady przemycić:(
Czekam z niecierpliwością na poprawę i kolejne badania krwi.

mycha1

Od: Czw lip 29, 2010 6:44

Post » Pt lip 30, 2010 9:02 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:
Misiu pisze:Przegrywamy :cry:

:( :(

Taida pisze:Biamila doradza, żeby zamienić ipakitine na rubenal. Dlaczego?

co za bzdura 8O
ipakityne i rubenal są zupełnie różnymi lekami i zupełnie mają inne zadanie
to tak samo jakby Ci ktoś proponował zamienić np lek nasercowy na lek przeciw zgadze :roll:

ktoś tu na forum pisał że jego kot przy pnn przestał pić wodę i przez wiele miesięcy nie zaczął pić sam - poili go codziennie strzykawką.

Moja Małgonia z pnn najpierw miała zaleconą ipatikine ale dostała od niej rozstroju żołądka i wet kazał odstawić ipatikine i podawać rubenal. Też spotkałam się z opiniami na forum, że lepiej podawać rubenal, nie wiem czy to "bzdura"?
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pt lip 30, 2010 10:01 Re: Wątek dla nerkowców - III

biamila pisze:Moja Małgonia z pnn najpierw miała zaleconą ipatikine ale dostała od niej rozstroju żołądka i wet kazał odstawić ipatikine i podawać rubenal. Też spotkałam się z opiniami na forum, że lepiej podawać rubenal, nie wiem czy to "bzdura"?

nie jest bzdurą to że Twoja kotka miała rozstrój żołądka po ipakitynie :roll:
bardzo często przy gwałtownym a nie stopniowym wprowadzeniu środków wiążących fosfor kończy się w ten sposób.

bzdurą jest polecanie komuś ZAMIANY ipakityny (środka wiążącego fosfor) na rubenal (środek zapobiegający włóknieniu kłębuszków nerkowych)
to że oba leki podaje się w leczeniu pnn nie oznacza że stosuje się je zamiennie!

dla ipakityny zamiennie stosowany jest np alusal czy renagel
a dla rubenalu nie ma zamiennika

jedyny związek między podawaniem tych leków jest taki że z powodu dużej zawartości fosforu w rubenalu raczej nie powinno się go podawać w sytuacji bardzo przekroczonego u kota poziomu fosforu - który obniża się stosując właśnie ipakityne.

edit: kończę wymądrzanie się :wink:
właściwie to nie czuję się na siłach dementować idiotyczne zalecenia wetów którzy przecież z definicji powinni mieć większą ode mnie wiedzę w tym temacie...
a mającym wątpliwości polecam dokładne przeczytanie choćby wątków dla nerkowców tu na forum i linków w nich zamieszczonych - to kopalnia wiedzy.

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Pt lip 30, 2010 22:25 Re: Wątek dla nerkowców - III

Taida pisze: Biamila doradza, żeby zamienić ipakitine na rubenal. Dlaczego?

Mnie też wet polecił taką zamianę, ale się nie udało. Rubenal ma intensywny ziołowy smak i zapach; ani w jedzeniu ani tym bardziej w strzykawce nie poszło. Z tego co czytałam i wiem od weta, Rubenal ma szerszy zakres działania:
"Ekstrakt z korzenia rzewienia lekarskiego zawarty w preparacie ma zastosowanie we wspomaganiu funkcji nerek. Jest to jedyny preparat o właściwościach przeciw zwłóknieniowych spowalniających progresję PNN
Ponadto spowalnia wzrost poziomu kreatyniny, pobudza apetyt, stabilizuje masę ciała, zmniejsza białkomocz , poprawia jakość życia, usprawnia perystaltykę jelit."

Taida pisze: Staram się żywić kotka jak najlepiej: na razie możliwie mało suchej karmy, jak najwięcej mokrej, nie tylko karma dla nerkowców, ale także zwyczajna dla seniorów i kastratów, jeżeli wołowina, to posypana ipakityną... Pomagam czy szkodzę?

Najważniejsze żeby kotek jadł. Lepiej cokolwiek niż nic. Tak mi radzono tutaj, tak radził wet. Moria nie zaakceptowała karmy nerkowej, próbowałam ponad tydzien, nie udało się. Dostaje to co przed zdiagnozowaniem - kurczak surowy i w galaretce (dobre źródło wody), wołowina, ryby, saszetki, tuńczyk z puszki. Ipakitina tylko w strzykawce.

Taida pisze: Próbuję sama na własną rękę dowiedzieć się czegoś, doczytać - każdy wet mówi co innego, niestety...
[/quote][/quote]

Tak jest. Samemu trzeba szukać i czytać. Ty znasz najlepiej swojego kotka, jesteś z nim na co dzień, obserwujesz go , możesz dużo wetowi podpowiedzieć. I każde leczenie trzeba dopasować do konkretnego zwierzaka. Myślę, że zawsze można znaleźć jakieś wyjście.
Tutaj możesz poczytać o dobrych karmach i w ogóle ciekawe rzeczy - dają do myślenia:)
http://chatul.pl/viewtopic.php?t=581&si ... ddc7d9e799

Pozdrawiam

miklosz

Od: Wto lip 13, 2010 14:47

Post » Pt lip 30, 2010 23:08 Re: Wątek dla nerkowców - III

miklosz pisze: Z tego co czytałam i wiem od weta, Rubenal ma szerszy zakres działania:
"Ekstrakt z korzenia rzewienia lekarskiego zawarty w preparacie ma zastosowanie we wspomaganiu funkcji nerek. Jest to jedyny preparat o właściwościach przeciw zwłóknieniowych spowalniających progresję PNN
Ponadto spowalnia wzrost poziomu kreatyniny, pobudza apetyt, stabilizuje masę ciała, zmniejsza białkomocz , poprawia jakość życia, usprawnia perystaltykę jelit."
Miklosz, to, co na temat Rubenalu piszesz, nigdy nie zostało udowodnione. Takich badań klinicznych na psach i kotach po prostu nie było. Pisać można dużo, bo papier jest cierpliwy :wink: Skąd więc ma być ta wiedza :?: :?: :?: Na zatwardzenie Rubenal na pewno działa z racji tego, że to rzewień, znany już od wielu lat jako w miarę lekki środek przeczyszczający.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob lip 31, 2010 0:12 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tinka07 pisze:
miklosz pisze: Z tego co czytałam i wiem od weta, Rubenal ma szerszy zakres działania:
Miklosz, to, co na temat Rubenalu piszesz, nigdy nie zostało udowodnione. Takich badań klinicznych na psach i kotach po prostu nie było. Pisać można dużo, bo papier jest cierpliwy :wink: Skąd więc ma być ta wiedza :?: :?: :?: Na zatwardzenie Rubenal na pewno działa z racji tego, że to rzewień, znany już od wielu lat jako w miarę lekki środek przeczyszczający.

Tinko, takie badania byly, ale bardzo ciekawe, ze ich wynikow dotad nie opublikowano.
Ta opinia na temat dzialania Rubenalu, ktore podaje Miklosz, oparta jest na chinskiej medycynie tradycyjnej, ktora stosuje korzen rzewienia przy problemach nerkowych u ludzi. Nikt nie wie jak ten korzen dziala na psy i koty bo wynikow badan dotad nie ma.

Natomiast stosowanie wymienne Rubenalu z Ipakine, ktore zalececil komus wet kupy sie nie trzyma. Bo jezeli nawet przyjac, ze Rubenal ma te dzialania na koty, ktore Miklosz opisala, to nie wiaze fosforu. Ipakine podawany jest, aby wiazac fosfor pobierany w karmie gdy poziom fosforu we krwi u kota jest powyzej normy lub gornej granicy. Rubenal ze wzgeldu na wysoka ilosc fosforu nie tylko fosforu nie wiaze, ale go podnosi, wiec jak moze byc zamiennikiem Ipakinie???? 8O

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob lip 31, 2010 7:20 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dawno mnie nie było na forum... W dodatku jak widać wracam bo mam problem. Nie wiem czy pamiętacie Yennefer- moją czarodziejkę.... viewtopic.php?f=1&t=39631&hilit=yennefer+czarodziejka&start=345 Podczas pierwszej fali upałów w tym roku wszystkie moje koty straciły apetyt- nie przejęłam się tym szczególnie. Po ochłodzeniu wszystkie koty zaczęły normalnie jeść oprócz Yenny- zaczęła grymasić na swoje saszetki Urinary, podjadała innym normalne żarcie. Potem wyjechałam na 2 tygodnie. Opiekująca się kotami moja przyjaciółka zauważyła, że Yenna wisi nad miską z wodą i nie szczególnie je. Zrobiłam badania krwi- kreatynina 5,4, mocznik 159. Od wtorku Yenna dostaje kroplówki podskórne, ipakitine, prilben na obniżenie ciśnienia i lespewet. Od wczoraj jeszcze relanium bo nie je.... Yennefer nie daje się namówić na NIC- nerkowe mokre- tylko sosik, zwykłe jedzenie- żadne nie wchodzi, kurczak gerbera- nie, twarożek- nie, surowy kurczak- wczoraj odrobina, dzisiaj już nie... Kupiłam już nawet whiskasa- trochę polizała galaretkę... Próbowałam ją karmić strzykawką gerberem.... Słabo nam poszło- może z 5ml wtłoczyłam.

Ipakitine podaję strzykawką rozrobione w wodzie- wrzaski słyszy pewnie pół osiedla.... A Yenka jest już zachrypnięta na stałe... Wczoraj musiałam przerwać w połowie bo zaczęło Jej się cofać....

Po kroplówkach Yenna czuje się bardzo źle- chowa się zgęziała i już w zasadzie cały wieczór siedzi bez ruchu.... Czy tak Wam się zdarzyło czy ja coś robię źle? Płyn zaczęłam podgrzewać, puszczam kroplówkę wolniutko, ale nic to nie zmieniło...

Jestem załamana- Yenna słabnie (co u kota z dysfunkcją ruchu nabiera dodatkowego znaczenia- nie ma siły wciągnąć się na kanapę), chudnie, nie mogę trafić w jedzenie, na które dałoby się Ją namówić- nie chce już nawet mleka za które wcześniej dałaby się pokroić...

I boję się.....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Sob lip 31, 2010 9:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

Slonko_Łódź pisze:Od wtorku Yenna dostaje kroplówki podskórne, ipakitine, prilben na obniżenie ciśnienia i lespewet. Od wczoraj jeszcze relanium bo nie je.... Yennefer nie daje się namówić na NIC- nerkowe mokre- tylko sosik, zwykłe jedzenie- żadne nie wchodzi, kurczak gerbera- nie, twarożek- nie, surowy kurczak- wczoraj odrobina, dzisiaj już nie... Kupiłam już nawet whiskasa- trochę polizała galaretkę... Próbowałam ją karmić strzykawką gerberem.... Słabo nam poszło- może z 5ml wtłoczyłam.

Ipakitine podaję strzykawką rozrobione w wodzie- wrzaski słyszy pewnie pół osiedla.... A Yenka jest już zachrypnięta na stałe... Wczoraj musiałam przerwać w połowie bo zaczęło Jej się cofać....

podajesz głodującemu kotu ipakitine strzykawką na zupełnie pusty żołądek i dziwi Cię że kot się źle czuje? :roll:
podawanie ipakityne ma sens TYLKO z jedzeniem i to w ilości dostosowanej do ilości pokarmu który zjada - jeśli kot głoduje i nie jesteś w stanie go nakarmić to powiedz w jakim celu podajesz ipakitynę?
lespewet również może powodować sensacje ze strony układu pokarmowego - np moja kotka go nie toleruje i kiedy go dostawała to wymiotowała, przestała jeść i ogólnie fatalnie się czuła. po odstawieniu objawy ustąpiły.
a prilben: kota miała mierzone ciśnienie?

czy nabiał (twarożek, mleko) to jest dobry pomysł przy podwyższonych parametrach nerkowych?

w ogóle nie wiem czy dobrze myślę - może niech ktoś kto ma wiekszą wiedzę w temacie to zweryfikuje:
czy robienie kroplówek z jednoczesnym podawaniem środków moczopędnych głodującemu kotu nie doprowadzi bardzo szybko do anemii i wycieńczenia organizmu?
taki kot nie uzupełnia elekrolitów i minerałów jedzeniem czy więc w takiej sytuacji nie są one nadmiernie wypłukiwane z organizmu?

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Sob lip 31, 2010 9:46 Re: Wątek dla nerkowców - III

Oddam 10 torebek (w sumie 60 dkg) Renala Special - suchy.
Nam się już nie przyda :cry:

Proszę pisać na PW.

Edit: karma już zarezerwowana.

Misiu

Od: Wto paź 18, 2005 8:37

Post » Sob lip 31, 2010 10:22 Re: Wątek dla nerkowców - III

AlkaM pisze:
Tinka07 pisze:

Tinko, takie badania byly, ale bardzo ciekawe, ze ich wynikow dotad nie opublikowano.
Ta opinia na temat dzialania Rubenalu, ktore podaje Miklosz, oparta jest na chinskiej medycynie tradycyjnej, ktora stosuje korzen rzewienia przy problemach nerkowych u ludzi. Nikt nie wie jak ten korzen dziala na psy i koty bo wynikow badan dotad nie ma.

Natomiast stosowanie wymienne Rubenalu z Ipakine, ktore zalececil komus wet kupy sie nie trzyma. Bo jezeli nawet przyjac, ze Rubenal ma te dzialania na koty, ktore Miklosz opisala, to nie wiaze fosforu. Ipakine podawany jest, aby wiazac fosfor pobierany w karmie gdy poziom fosforu we krwi u kota jest powyzej normy lub gornej granicy. Rubenal ze wzgeldu na wysoka ilosc fosforu nie tylko fosforu nie wiaze, ale go podnosi, wiec jak moze byc zamiennikiem Ipakinie???? 8O

Ciekawi mnie skąd wiele osób tutaj udzielających się czerpie swoją wiedzę.
Często informacje przytaczane przez forumowiczów, a uzyskane od weterynarzy czy też zaczerpnięte z opisów leków, są negowane.
Ja nie jestem lekarzem, farmaceutą, laborantem medycznym i nie mam wiedzy w tym kierunku. Starając się leczyć mojego kota opieram się na tym co doradzi lekarz i co sama znajdę i przeczytam. Nie wprowadzam sama nowych leków i nie eksperymentuję z różnymi ich kombinacjami.
Czytając wypowiedzi na forum, mam wrażenie, że niektóre koty są niestety chodzącymi aptekami...Jak jedno nie pomaga przez tydzień, to zmieniamy...A może zmniejszymy dawkę o połowę i dodamy coś nowego...Nie chce jeść nerkowego? No to strzykawka...
Pomyślcie, czy chcielibyście żyć w taki sposób.....

miklosz

Od: Wto lip 13, 2010 14:47

Post » Sob lip 31, 2010 13:15 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jezeli chodzi o leki i srodki homeopatyczne ja czerpie informacje glownie od producenta. Czesto rowniez jezeli cos jest nie zdyt jasne pisze do nich.
Producentem zarowno Rubenalu jai i Ipakitine jest amerykanska firma Vétoquinol. Tu strona kontaktowa http://www.vetoquinol.com/eng/index.php ... &question= (sa szalenie mili i chetnie odpowiadaja na wszelkie pytania)
Nie polecam zadawnia pytan dystrybutorom jako, ze moge powiedzic z doswiadczenia nie maja duzego pojecia.

AlkaM

Post » Sob lip 31, 2010 13:24 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:podajesz głodującemu kotu ipakitine strzykawką na zupełnie pusty żołądek i dziwi Cię że kot się źle czuje? :roll:

To zalecenie weterynarza, więc nie musisz tak po mnie jechać.... Gdybym wszystko wiedziała to bym tutaj nie pisała. A po takiej reakcji już żałuję, że się na tym forum znowu odezwałam.

Gedo pisze: czy nabiał (twarożek, mleko) to jest dobry pomysł przy podwyższonych parametrach nerkowych?

Myślę, że równie dobry jak każdy inny jeżeli kot głoduje.

Gedo pisze:taki kot nie uzupełnia elekrolitów i minerałów jedzeniem czy więc w takiej sytuacji nie są one nadmiernie wypłukiwane z organizmu?

Co drugi dzień dostaje kroplówki z PWE

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Sob lip 31, 2010 13:35 Re: Wątek dla nerkowców - III

Slonko_Łódź pisze:
Gedo pisze:podajesz głodującemu kotu ipakitine strzykawką na zupełnie pusty żołądek i dziwi Cię że kot się źle czuje? :roll:

To zalecenie weterynarza, więc nie musisz tak po mnie jechać.... Gdybym wszystko wiedziała to bym tutaj nie pisała. A po takiej reakcji już żałuję, że się na tym forum znowu odezwałam.

Gedo pisze: czy nabiał (twarożek, mleko) to jest dobry pomysł przy podwyższonych parametrach nerkowych?

Myślę, że równie dobry jak każdy inny jeżeli kot głoduje.

Gedo pisze:taki kot nie uzupełnia elekrolitów i minerałów jedzeniem czy więc w takiej sytuacji nie są one nadmiernie wypłukiwane z organizmu?

Co drugi dzień dostaje kroplówki z PWE

Poradzilambym szybka zmiane weta. Ten, do ktorego chodzisz wyglada, ze ma mala wiedze jezeli o PNN. Ipakitine ma za zadanie wiazanie foforu pobierane w jedzeniu. Jezeli kot nie je i tego fosforu nie pobiera to wlasciwie nie ma sensu podawanie Ipakitine bo ten srodek nie ma co wiazac. Jaki jest poziom foosru we krwi u Twojego kota?? Od tego zalezy ustawienie ilosci podawanych srodkow wiazacych fosfor.
Jezeli kot w takim zlym stanie to czemu kroplowki tylko co drugi dzien?? Czy jestes pewna, ze jets wystarczajaco nawodniony??

AlkaM

Post » Sob lip 31, 2010 13:51 Re: Wątek dla nerkowców - III

Ciekawa rzecz z tym Rubenalem. Producent w USA zdjal ze swojej strony wszelkie info na temat tego srodka. Do niedawna jeszcze bylo bo sama czytalam. Teraz ani na stronie dla wlascicieli psow i kotow ani na stoinie informacyjnej dla wetow zadnej info ani odnosnikow nie ma.

Znalazlam stara strone w Google cache ale linki z niej do broszury nie dzialaja
http://webcache.googleusercontent.com/s ... benal.html

Z tego co producent podawal to Rubenal jest pomcny w zapobieganiu zwloknienia klebuszkow nerkowych. Zadnych dzialan opisanych przez Miklosza nie ma podanych na stronie producenta

Pozostaje pytanie: dlaczego producent i to amerykanka firma, wycofal ten srodek z rynku amerykanskiego po roku sprzedazy?? Moze zakonczyli w koncu swoje badania i maja wyniki??

Sprawdzilam rowniez strone brytyjska. Rubenal jest tam na liscie srodkow homeopatycznych ale po kliknieci na link z informacja na temat tego srodka wyskakuje informacja, ze dane nie sa dostepne

AlkaM

Post » Sob lip 31, 2010 14:37 Re: Wątek dla nerkowców - III

AlkaM pisze:Jezeli kot w takim zlym stanie to czemu kroplowki tylko co drugi dzien?? Czy jestes pewna, ze jets wystarczajaco nawodniony??

Oczywiście, że nie jestem pewna.... Kroplówki ma codziennie- tylko na zmianę NaCl i PWE.

Zaczęło mnie niepokoić właśnie to, że dostała od razu komplet leków jw. na podstawie wyłącznie morfologii i biochemii. Poczytałam wątki nerkowców i zaczęłam podejrzewać, że coś jest nie tak- nie miała mierzonego ciśnienia krwi, nie miała jonogramu, nie miała badania moczu ani usg.... Dlatego po dwóch latach przerwy postanowiłam się tu odezwać....

Zdecydowałam się na konsultacje u dr. Neski- Suszyńskiej tylko najpierw w poniedziałek zrobimy komplet zalecanych badań...

Udało mi się dzisiaj namówić Yennę na mielonego kurczaka- z 5dkg zjadła... Ale i tak się cieszę, że w ogóle się zdecydowała...

Slonko_Łódź

[poprzednia][następna]