co do ipakityne to ja musze rozrabiać z wodą i dawać strzykawkę, bo z jedzeniem nie da rady przemycić:(
Czekam z niecierpliwością na poprawę i kolejne badania krwi.
Moderator: Moderatorzy
Gedo pisze:Misiu pisze:Przegrywamy![]()
![]()
Taida pisze:Biamila doradza, żeby zamienić ipakitine na rubenal. Dlaczego?
co za bzdura![]()
ipakityne i rubenal są zupełnie różnymi lekami i zupełnie mają inne zadanie
to tak samo jakby Ci ktoś proponował zamienić np lek nasercowy na lek przeciw zgadze![]()
ktoś tu na forum pisał że jego kot przy pnn przestał pić wodę i przez wiele miesięcy nie zaczął pić sam - poili go codziennie strzykawką.
biamila pisze:Moja Małgonia z pnn najpierw miała zaleconą ipatikine ale dostała od niej rozstroju żołądka i wet kazał odstawić ipatikine i podawać rubenal. Też spotkałam się z opiniami na forum, że lepiej podawać rubenal, nie wiem czy to "bzdura"?
Taida pisze: Biamila doradza, żeby zamienić ipakitine na rubenal. Dlaczego?
Taida pisze: Staram się żywić kotka jak najlepiej: na razie możliwie mało suchej karmy, jak najwięcej mokrej, nie tylko karma dla nerkowców, ale także zwyczajna dla seniorów i kastratów, jeżeli wołowina, to posypana ipakityną... Pomagam czy szkodzę?
[/quote][/quote]Taida pisze: Próbuję sama na własną rękę dowiedzieć się czegoś, doczytać - każdy wet mówi co innego, niestety...
Miklosz, to, co na temat Rubenalu piszesz, nigdy nie zostało udowodnione. Takich badań klinicznych na psach i kotach po prostu nie było. Pisać można dużo, bo papier jest cierpliwymiklosz pisze: Z tego co czytałam i wiem od weta, Rubenal ma szerszy zakres działania:
"Ekstrakt z korzenia rzewienia lekarskiego zawarty w preparacie ma zastosowanie we wspomaganiu funkcji nerek. Jest to jedyny preparat o właściwościach przeciw zwłóknieniowych spowalniających progresję PNN
Ponadto spowalnia wzrost poziomu kreatyniny, pobudza apetyt, stabilizuje masę ciała, zmniejsza białkomocz , poprawia jakość życia, usprawnia perystaltykę jelit."
Tinka07 pisze:Miklosz, to, co na temat Rubenalu piszesz, nigdy nie zostało udowodnione. Takich badań klinicznych na psach i kotach po prostu nie było. Pisać można dużo, bo papier jest cierpliwymiklosz pisze: Z tego co czytałam i wiem od weta, Rubenal ma szerszy zakres działania:
"Ekstrakt z korzenia rzewienia lekarskiego zawarty w preparacie ma zastosowanie we wspomaganiu funkcji nerek. Jest to jedyny preparat o właściwościach przeciw zwłóknieniowych spowalniających progresję PNN
Ponadto spowalnia wzrost poziomu kreatyniny, pobudza apetyt, stabilizuje masę ciała, zmniejsza białkomocz , poprawia jakość życia, usprawnia perystaltykę jelit."Skąd więc ma być ta wiedza
![]()
![]()
Na zatwardzenie Rubenal na pewno działa z racji tego, że to rzewień, znany już od wielu lat jako w miarę lekki środek przeczyszczający.
Slonko_Łódź pisze:Od wtorku Yenna dostaje kroplówki podskórne, ipakitine, prilben na obniżenie ciśnienia i lespewet. Od wczoraj jeszcze relanium bo nie je.... Yennefer nie daje się namówić na NIC- nerkowe mokre- tylko sosik, zwykłe jedzenie- żadne nie wchodzi, kurczak gerbera- nie, twarożek- nie, surowy kurczak- wczoraj odrobina, dzisiaj już nie... Kupiłam już nawet whiskasa- trochę polizała galaretkę... Próbowałam ją karmić strzykawką gerberem.... Słabo nam poszło- może z 5ml wtłoczyłam.
Ipakitine podaję strzykawką rozrobione w wodzie- wrzaski słyszy pewnie pół osiedla.... A Yenka jest już zachrypnięta na stałe... Wczoraj musiałam przerwać w połowie bo zaczęło Jej się cofać....
AlkaM pisze:Tinka07 pisze:Miklosz, to, co na temat Rubenalu piszesz, nigdy nie zostało udowodnione. Takich badań klinicznych na psach i kotach po prostu nie było. Pisać można dużo, bo papier jest cierpliwymiklosz pisze: Z tego co czytałam i wiem od weta, Rubenal ma szerszy zakres działania:
Ponadto spowalnia wzrost poziomu kreatyniny, pobudza apetyt, stabilizuje masę ciała, zmniejsza białkomocz , poprawia jakość życia, usprawnia perystaltykę jelit."Skąd więc ma być ta wiedza
![]()
![]()
Na zatwardzenie Rubenal na pewno działa z racji tego, że to rzewień, znany już od wielu lat jako w miarę lekki środek przeczyszczający.
Tinko, takie badania byly, ale bardzo ciekawe, ze ich wynikow dotad nie opublikowano.
Ta opinia na temat dzialania Rubenalu, ktore podaje Miklosz, oparta jest na chinskiej medycynie tradycyjnej, ktora stosuje korzen rzewienia przy problemach nerkowych u ludzi. Nikt nie wie jak ten korzen dziala na psy i koty bo wynikow badan dotad nie ma.
Natomiast stosowanie wymienne Rubenalu z Ipakine, ktore zalececil komus wet kupy sie nie trzyma. Bo jezeli nawet przyjac, ze Rubenal ma te dzialania na koty, ktore Miklosz opisala, to nie wiaze fosforu. Ipakine podawany jest, aby wiazac fosfor pobierany w karmie gdy poziom fosforu we krwi u kota jest powyzej normy lub gornej granicy. Rubenal ze wzgeldu na wysoka ilosc fosforu nie tylko fosforu nie wiaze, ale go podnosi, wiec jak moze byc zamiennikiem Ipakinie????
Gedo pisze:podajesz głodującemu kotu ipakitine strzykawką na zupełnie pusty żołądek i dziwi Cię że kot się źle czuje?![]()
Gedo pisze: czy nabiał (twarożek, mleko) to jest dobry pomysł przy podwyższonych parametrach nerkowych?
Gedo pisze:taki kot nie uzupełnia elekrolitów i minerałów jedzeniem czy więc w takiej sytuacji nie są one nadmiernie wypłukiwane z organizmu?
Slonko_Łódź pisze:Gedo pisze:podajesz głodującemu kotu ipakitine strzykawką na zupełnie pusty żołądek i dziwi Cię że kot się źle czuje?![]()
To zalecenie weterynarza, więc nie musisz tak po mnie jechać.... Gdybym wszystko wiedziała to bym tutaj nie pisała. A po takiej reakcji już żałuję, że się na tym forum znowu odezwałam.Gedo pisze: czy nabiał (twarożek, mleko) to jest dobry pomysł przy podwyższonych parametrach nerkowych?
Myślę, że równie dobry jak każdy inny jeżeli kot głoduje.Gedo pisze:taki kot nie uzupełnia elekrolitów i minerałów jedzeniem czy więc w takiej sytuacji nie są one nadmiernie wypłukiwane z organizmu?
Co drugi dzień dostaje kroplówki z PWE
AlkaM pisze:Jezeli kot w takim zlym stanie to czemu kroplowki tylko co drugi dzien?? Czy jestes pewna, ze jets wystarczajaco nawodniony??
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości