Moderator: Moderatorzy
najszczesliwsza pisze:Nerczyca
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3 ... nerczycowy
Czyli to jest objaw jakiejś choroby, schorzenia nie wykryto i nie leczono.
Trzeba zrobić
USG nerek
badanie moczu - refraktometrem.
posiew
Boo pisze:najszczesliwsza pisze:Nerczyca
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3 ... nerczycowy
Czyli to jest objaw jakiejś choroby, schorzenia nie wykryto i nie leczono.
Trzeba zrobić
USG nerek
badanie moczu - refraktometrem.
posiew
Nie wiem czym badali mocz w labie.
pixie65 pisze:Slonko_Łódź pisze:pixie65 pisze:Ja nie jestem przekonana czy w przypadku potasu odwodnienie ma w ogóle jakieś znaczenie.
Oj ma- to jedna z przyczyn hiperkaliemii. Zresztą to logiczne- "wody" w osoczu mniej to wszystkiego innego proporcjonalnie więcej...
Ale ten kot ma hipokalemię.
Poza tym Grzywka był odwodniony przy hematokrycie 18 - bo miał anemię.
Kot Neriss ma podwyższone wartości RBC i HGB - to wpływa na poziom hematokrytu.
Boo pisze:Toffik ogólnie ma się dobrze, ładnie je i ładnie pije (nie za dużo, nie za mało). Jedynie bardzo dokuczają mu te bóle kostno-stawowe, dostaje wciąż Onsior (dostał dwa zastrzyki Metacamu, po których czuł się wyśmienicie ale ze względu na nerki, więcej nie dostanie).
Może Wy coś poradzicie, może przyjdzie Wam coś do głowy.
Będę bardzo wdzięczna.
Boo pisze:Renala zalecono po nieprawidłowych wynikach moczu, nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę, wiec nie funkcjonują prawidłowo. Z tego, co zrozumiałam wetkę, białko w renalu jest jakoś inaczej obrabiane, tak by było wartościowe a nie obciążało nerek. (przepraszam, jeśli używam nieprofesjonalnego słownictwa). Toffik schudł od marca do teraz 65dkg, nie wiem z jakiej przyczyny. Siłę, skoczność i taką kondycję ogólną ma chyba taką samą, tylko ta jego ogólna obolałość.
Krew:
Mocz:
najszczesliwsza pisze:"nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę"
Boo pisze:najszczesliwsza pisze:"nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę"
No chyba się zgodzisz, że ani krwi, ani białka, ani leukocytów w moczu być nie powinno? A są.
najszczesliwsza pisze:Boo pisze:najszczesliwsza pisze:"nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę"
No chyba się zgodzisz, że ani krwi, ani białka, ani leukocytów w moczu być nie powinno? A są.
Ale skoro nerki prawidłowo funkcjonują - poziom mocznika, to skąd taki wniosek?
Boo pisze:najszczesliwsza pisze:Boo pisze:najszczesliwsza pisze:"nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę"
Ale skoro nerki prawidłowo funkcjonują - poziom mocznika, to skąd taki wniosek?
Ale jaki wniosek? Że coś jest nie tak z nerkami?
No myślę, że skoro w moczu są rzeczy, których być tam nie powinno, to chyba nerki je przepuściły? Tak przynajmniej rozumiem słowa mojej wet.
pixie65 pisze:..Kot Neriss ma podwyższone wartości RBC i HGB - to wpływa na poziom hematokrytu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości