Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lis 27, 2011 14:31 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Nerczyca
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3 ... nerczycowy
Czyli to jest objaw jakiejś choroby, schorzenia nie wykryto i nie leczono.

Trzeba zrobić
USG nerek
badanie moczu - refraktometrem.
posiew
najszczesliwsza

Post » Nie lis 27, 2011 14:32 Re: Wątek dla nerkowców - VII

To znaczy?

Może z tym lekiem coś źle się wyraziłam. Jeśli dobrze kojarzę była mowa o Rubenalu czy Fortekorze.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie lis 27, 2011 14:34 Re: Wątek dla nerkowców - VII

najszczesliwsza pisze:Nerczyca

Trzeba zrobić
USG nerek
posiew

Nie wiem czym badali mocz w labie.
Obrazek

Boo

Post » Nie lis 27, 2011 14:35 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Boo pisze:
najszczesliwsza pisze:Nerczyca

Trzeba zrobić
USG nerek
posiew

Nie wiem czym badali mocz w labie.

Trzeba określić ciężar moczu.
Wpisz tu wszystkie wyniki, nie tylko to, że kreatynina podwyższona.

Czy kot jest nawadniany jakoś dodatkowo?
najszczesliwsza

Post » Nie lis 27, 2011 14:45 Re: Wątek dla nerkowców - VII

pixie65 pisze:
Slonko_Łódź pisze:
pixie65 pisze:Ja nie jestem przekonana czy w przypadku potasu odwodnienie ma w ogóle jakieś znaczenie.

Oj ma- to jedna z przyczyn hiperkaliemii. Zresztą to logiczne- "wody" w osoczu mniej to wszystkiego innego proporcjonalnie więcej...

Ale ten kot ma hipokalemię.

Poza tym Grzywka był odwodniony przy hematokrycie 18 - bo miał anemię.
Kot Neriss ma podwyższone wartości RBC i HGB - to wpływa na poziom hematokrytu.

No tak ale rozmawiałyśmy czy odwodnienie ma wpływ na poziom potasu.... Dlatego wcześniej pisałam, że skoro jest odwodniona to niedobór potasu "ogólnie" jest jeszcze większy niż wychodzi z badania krwi.....

Boo pisze:Toffik ogólnie ma się dobrze, ładnie je i ładnie pije (nie za dużo, nie za mało). Jedynie bardzo dokuczają mu te bóle kostno-stawowe, dostaje wciąż Onsior (dostał dwa zastrzyki Metacamu, po których czuł się wyśmienicie ale ze względu na nerki, więcej nie dostanie).

Może Wy coś poradzicie, może przyjdzie Wam coś do głowy.
Będę bardzo wdzięczna.

Trochę chyba za wcześnie, żeby coś podpowiadać. Mocznik jest w normie, kreatynina podwyższona- to wymaga dalszej diagnostyki- zrób usg, mocz ogólny, morfoligię (albo wpisz wyniki jeżeli robiłaś). Jakie są powody podawania karmy renal? To karma niskobiałkowa- czy to się nie odbija na stanie mięśni Toffika?
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie lis 27, 2011 14:55 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Toffik nie jest dodatkowo nawadniany.

Renala zalecono po nieprawidłowych wynikach moczu, nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę, wiec nie funkcjonują prawidłowo. Z tego, co zrozumiałam wetkę, białko w renalu jest jakoś inaczej obrabiane, tak by było wartościowe a nie obciążało nerek. (przepraszam, jeśli używam nieprofesjonalnego słownictwa). Toffik schudł od marca do teraz 65dkg, nie wiem z jakiej przyczyny. Siłę, skoczność i taką kondycję ogólną ma chyba taką samą, tylko ta jego ogólna obolałość.

Krew:

Obrazek

Mocz:

Obrazek
Obrazek

Boo

Post » Nie lis 27, 2011 15:31 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Boo pisze:Renala zalecono po nieprawidłowych wynikach moczu, nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę, wiec nie funkcjonują prawidłowo. Z tego, co zrozumiałam wetkę, białko w renalu jest jakoś inaczej obrabiane, tak by było wartościowe a nie obciążało nerek. (przepraszam, jeśli używam nieprofesjonalnego słownictwa). Toffik schudł od marca do teraz 65dkg, nie wiem z jakiej przyczyny. Siłę, skoczność i taką kondycję ogólną ma chyba taką samą, tylko ta jego ogólna obolałość.

Krew:

Obrazek

Mocz:

Obrazek

No dla mnie to jednak niskobiałkowa-renal:
Analiza składu: białko 26%, tłuszcz 17%, sole mineralne 6,5%, włókno 5,3%, wapń 0,86%, fosfor 0,43%, potas 1%, sód 0,35%, magnez 0,06%
a np. Exigent Aroma białko- 33%, Fit- 32%, Intense Hairball- 34%, Light- 40% (pierwsze z brzegu bytówki za strony royala). Musicie sprawdzić skąd to białko w moczu i podwyższona kreatynina- nerki zagęszczają (ciężar właściwy prawidłowy) i pozbywają się toksyn (mocznik w normie). Zaczęłabym od usg.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Nie lis 27, 2011 15:33 Re: Wątek dla nerkowców - VII

"nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę"
:?:
najszczesliwsza

Post » Nie lis 27, 2011 15:40 Re: Wątek dla nerkowców - VII

najszczesliwsza pisze:"nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę"

No chyba się zgodzisz, że ani krwi, ani białka, ani leukocytów w moczu być nie powinno? A są.
Obrazek

Boo

Post » Nie lis 27, 2011 15:45 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Boo pisze:
najszczesliwsza pisze:"nerki przepuszczają do moczu krew, białko i tą całą resztę"

No chyba się zgodzisz, że ani krwi, ani białka, ani leukocytów w moczu być nie powinno? A są.

Ale skoro nerki prawidłowo funkcjonują - poziom mocznika, to skąd taki wniosek?
najszczesliwsza

Post » Nie lis 27, 2011 15:47 Re: Wątek dla nerkowców - VII

najszczesliwsza pisze:
Boo pisze:

Ale jaki wniosek? Że coś jest nie tak z nerkami?
No myślę, że skoro w moczu są rzeczy, których być tam nie powinno, to chyba nerki je przepuściły? Tak przynajmniej rozumiem słowa mojej wet.
Obrazek

Boo

Post » Nie lis 27, 2011 15:50 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Boo pisze:
najszczesliwsza pisze:
Boo pisze:

Ale jaki wniosek? Że coś jest nie tak z nerkami?
No myślę, że skoro w moczu są rzeczy, których być tam nie powinno, to chyba nerki je przepuściły? Tak przynajmniej rozumiem słowa mojej wet.

Ale czemu nerki? Na co leczyła wetka kota jak leczyła stan zwany nerczycą? Bo nazwa schorzenia nie padła.
Krew w moczu bierze się także z tego, że są kamienie w pęcherzu, limfocyty, bo się coś dzieje z pęcherzem.
najszczesliwsza

Post » Nie lis 27, 2011 16:02 Re: Wątek dla nerkowców - VII

W pęcherzu nie ma nic, żadnych kamieni czy kryształów. Jeśli dobrze pamiętam, Toffik był leczony na kłębuszkowe zapalenie nerek. W tym 2009 roku, jeszcze w Opolu, po tym jak po dwukrotnym podaniu Convenii wyniki moczu się nie polepszyły a w badaniu moczu nic nie wyszło takiego, co tłumaczyłoby stan zapalny, weci operowali Toffika podejrzewając jeden duży kamień. Po otwarciu brzuszka nie znaleźli w pęcherzu dosłownie NIC.
Obrazek

Boo

Post » Nie lis 27, 2011 16:04 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Leukocyty i erytrocyty mogą być w moczu- do5 wpw. Białka nie powinno ale są też stany kiedy białkomocz jest fizjologiczny... I nie zawsze winne są nerki.

Slonko_Łódź

Post » Nie lis 27, 2011 16:43 Re: Wątek dla nerkowców - VII

pixie65 pisze:..Kot Neriss ma podwyższone wartości RBC i HGB - to wpływa na poziom hematokrytu.

- Na odwodnienie wskazuje co najmniej: MCHC, RBC, HCT, ALB, Na.
- Ilość wody w ECF ma wpływ na oznaczenie K (i nie tylko K). Wszak przy stałej ilości K w kocie, mianownik ułamka mmol/l jest wprost proporcjonalny do ilośći wody w ECF. Stąd stężenie K jest odwrotnie proporcjonalne do ilości wody w kocie. (To jest znaczne uproszczenie zagadnieia - tym niemniej taka jest zależność, z pominięciem regulacji ustrojowej i przepływu ECF<->ICF.)

Mam pytania:
- Czy jesteś pewna, że Grzywka miał 1.6 mmol/l - tj. Czy K był u niego oznaczany wielokrotnie? Na tej samej maszynie, czy na różnych?
- Czy po nim zupełnie nic nie było widać? Czy może był osłabiony z innych, równoległych, dolegliwości, które mogły maskować jego stan?

Mechanizmy adaptacyjne są ogromne, szczególnie, gdy zmiany następują powoli. Jest oczywiście możliwe, że u kotki Neriss hipokalemia istnieje, ale musiała by to być hipokalemia chroniczna. Jatrogenna, czy jako skutek innej choroby(?)

Jak dla mnie, oznaczenie o takim wyniku, w korelacji z brakiem objawów, należy traktować jako wątpliwe i nie powinno się na podstawie pojedynczego wyniku podejmować zdecydowanych interwencji. Taczej powtórzyć na innej maszynie.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

[poprzednia][następna]