Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 28, 2012 21:45 Re: Wątek cukrzycowy - V

tak tak ich też już namierzyłam
tylko nie wzięłam z netu od razu, bo mnie pani w aptece zapewniała, że zamówią mi to co chcę, a tu się dziś wieczorem okazało się, że przyszły U100, ale 1 ml
a niech o tym jak świetna jest komunikacja w aptekach świadczy ten przykład: dzwonię do apteki, innej, pytam panią czy mają U100 0,5, nie nie mają, no to pytam czy 1 ml mają, tak mają, a czy sprzedadzą mi 10 szt, tak sprzedadzą, mąż gna na sygnale do apteki, jak to mąż nie zwraca uwagi co kupuje, przyjedża do domu, patrzę U40 :twisted: dzwonię do apteki, a pani no tak fakt 40 mają, 100 nie :twisted:
i chcąc nie chcąc musiałam wziąść z mojej apteki osiedlowej 100 szt U100 1ml (bo mi paczki nie rozdzielą), bo bym z rana nie miała w czym insuliny podać

przepraszam, za przydługą opowiastkę :twisted: ale mi dziś cśnienie skoczyło, szit a odchudzam sie i nie mogę zagryźć problemu :twisted: :mrgreen:
Obrazek Obrazek

kikin

Od: Śro lut 22, 2012 9:13

Post » Wto lut 28, 2012 22:06 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kikin, dopiero po rozgryzieniu problemu będziesz szczupła :wink: Kwestie merytoryczne jutro po południu. Miałam dziś ciężki dzień i nie mogłam z niczym zdążyć.

Dobranocka z kciukami
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto lut 28, 2012 22:29 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:przepraszam, za przydługą opowiastkę :twisted: ale mi dziś cśnienie skoczyło, szit a odchudzam sie i nie mogę zagryźć problemu :twisted: :mrgreen:

spoko, zagryzę za Ciebie - mojej oponie nic nie zaszkodzi 8)
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto lut 28, 2012 23:31 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witam Tinko Jestem po zabiegu Właśnie zmierzyłam cukier a tu 69 Wet nie kazał podawać nic do jedzenia ale ja podałam trochę miodu i 40gr karmy mokrej Czy dobrze zrobiłam bo tera to już panika!!!
Odp jeśli możesz proszę Cię bardzo!!!

jadziam

Od: Nie sty 29, 2012 14:52

Post » Śro lut 29, 2012 0:17 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:
dziewczyny z Poznania: czy udało się komuś kupić w jakiejś aptece U100 0,5 ml???

ja czekam, żeby Levemirem zaatakować w sobote, ale uświadomiłaś mi Kikin, że mam ten sam problem! :lol: Wetka u której byłam mówiła, że mam po prostu "postarać się" odmierzyć te pół jednostki w U100 1ml :mrgreen:
Jutro zajrzę w kilka miejsc, może się uda... Dam znać.
Obrazek

Inessa

Od: Czw lut 02, 2006 0:48

Post » Śro lut 29, 2012 9:03 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry Tinko
Jakoś udało mi się przetrwać noc ale nie zmrużyłam oka cały czas z glukometrem w dłoni. Cukier okropnie spadał w końcu podałam Kajtkowi po rozmowie z Kliniką o godz. 1 w nocy 1,5 łyżeczki miodu i jakoś się spadek na wyniku 45 zatrzymał i na wyniku 145 o godz. 5 zakończył
O godz. 8 PRE 135 i nie podałam insuliny . Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale po takich spadkach to bałam się podać insulinę!
Jeśli chodzi o zabieg to kota poddano ogólnemu znieczuleniu z użyciem Midazolamu i propofolu i usunięto ropiejący kieł oraz oczyszczono kamień nazębny. Zastosowane leki to LINKO0SPECTIN, TOLFINE, VETQUIN
Spójrz Tinko swoim okiem na to wszystko ,bo chyba było coś nie tak podane ,że ten cukier tak spadał.
Wynik Fruktozaminy Kajtka wynosi 344,2 :1luvu:

jadziam

Post » Śro lut 29, 2012 9:19 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry

Inessa - daj znać jak uda Ci się coś namierzyć :) ja zamówię w Warszawie po wypłacie, a do tego czasu muszę przemęczyć się z U100 1ml :twisted:

mądrzy ode mnie doradźcie co myśleć

dziś rano Bociek o 7:00 PRE miał 84, dałam jeść (50 gr tacki + tyle samo mięsa), insuliny nie podałam, mierzyłam +2 a tu wynik 62, nadal insuliny nie podaję
dlaczego po jedzeniu cukier niższy???
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Śro lut 29, 2012 9:30 Re: Wątek cukrzycowy - V

Właśnie zmierzyłam cukier : 122
Mam ten sam dylemat dlaczego po jedzeniu cukier niższy???

jadziam

Post » Śro lut 29, 2012 9:31 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin, nie wiem ale tak sobie myślę, że trzustka Twojego kota działa ale jest nieco zdezorientowana - stąd takie dziwne wyniki.
Jak to dobrze, że nie podajecie tych absurdalnych 6 j :ok:
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro lut 29, 2012 9:34 Re: Wątek cukrzycowy - V

jadziam - witaj w klubie, ja też staram się zrozumieć, dlaczego cukier po podaniu jedzenia spadł??? :roll: nic nie podaję, czekam z glukometrem w dłoni :kotek:

dziewczyny plis powiedzcie mi, bo się motam, 1j w U100 0,5 ml i 1 j w U100 1 ml to to samo? różnica polega tylko na tym, że w 0,5 łatwiej odmierzyć?

i jeszcze jedno: na czym polega sterylność insulinówek, skoro w jednym woreczku pakowane jest 10 szt???
Ostatnio edytowano Śro lut 29, 2012 9:39 przez kikin, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Śro lut 29, 2012 9:35 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:jadziam - witaj w klubie, ja też staram się zrozumieć, dlaczego cukier po podaniu jedzenia spadł??? :roll: nic nie podaję, czekam z glukometrem w dłoni :kotek:

dziewczyny plis powiedzcie mi, bo się motam, 1j w U100 0,5 ml i 1 j w U100 1 ml to to samo? różnica polega tylko na tym, że w 0,5 łatwiej odmierzyć?

nie widziałam strzykawki u100 1ml. Ty widziałaś?
EDIT.
Widzę na zdjęciu:

Obrazek

jeśli to jest taka:
Obrazek

to każda dziesiątka (odcinek np. między 20 a 30, 30-40, 40-5 itd) podzielona jest na 5. Czyli jedna kreseczkaq odpowiada 2 j insuliny.

Spójrz na taką 0,5 ml:
Obrazek
tu każda dziesiątka podzielona jest na 10 kreseczek - w jednej kreseczce na strzykawce "mieści" się 1 j insuliny. Nabierając 0,5 jednostki na tej strzykawce musisz naciągnąć 0,5 kreseczki. Na tej 1 ml musiałabys naciągnąc 0,25 kreski, co będzie niewygodne i bardzo niedokładne.
Jeszcze to przemyślę, czy Cię nie wpuszcam w pokrzywy aby.
Ostatnio edytowano Śro lut 29, 2012 9:49 przez Liwia, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek

Liwia

Post » Śro lut 29, 2012 9:40 Re: Wątek cukrzycowy - V

widziałam 8) mam w domu całą 100 szt :lol: (niestety)

wiesz chyba masz rację, te co mam w domu mają podziałkę 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 i po 5 kresek pomiędzy wartościami, to kanał :? , rzeczywiście żeby odbierzyć 0,5j, musiałabym na U100 1 ml nabrać 0,25 kreski
Ostatnio edytowano Śro lut 29, 2012 9:56 przez kikin, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Śro lut 29, 2012 9:51 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kikin,

Ciężko sie patrzy na zdjęcie, ale jak dla mnie w strzykawkach 100U 1 ml 1 pełna kreska to 2 jednostki (5 kresek przypada na 10 i jest 10 głównych kresek czyli 2jednostki x 5 kresek=10 i razy 10 = 100 jednostek w 1ml

w strzykawkach 100U 0,5ml 1 pełna kreska to 1 jednostka (5 kresek przypada na 5 i też jest 10 głownych kresek czyli 1 jednostka x 5 kresek=5 i razy 10 =50 jednostek w 0,5ml czyli 100 w 1ml

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Śro lut 29, 2012 10:02 Re: Wątek cukrzycowy - V

Z pierwszej strony tego wątku

Większość lekarzy weterynarii przepisujących Canisulinę zaleca, by do naciągania tej insuliny używać insulinówek U 40. Moim zdaniem insulinówki U 100, o których jest mowa poniżej, są dużo wygodniejsze, gdyż można na nich odmierzyć nawet najmniejszą kropelkę Caninsuliny w przypadku, gdy zachodzi potrzeba niewielkiej modyfikacji dawki. Pamiętaj jednak, używając strzykawek U 100, aby dokonać odpowiedniego przeliczenia, ponieważ jedna jednostka insuliny U 40 nie oznacza jednej kreski na insulinówkach U 100. Mnożnik w tym przypadku wynosi 2,5.

1 jednostka Caninsuliny podawana w insulinówce U-100 to 2,5 kreski.

Tu znajdziesz wirtualny kalkulator, na którym będziesz mogła (mógł) dokonać odpowiedniego przeliczenia.

http://www.gorbzilla.com/conversion_calculator.htm

Pamiętaj, żeby używać jednej insulinówki nie częściej niż jeden raz. Twoje zwierzę będzie Ci za to bardzo wdzięczne. Igła po jednym zastrzyku staje się tępa i przy ponownym użyciu może sprawiać kotu duży ból. Zobacz tu, jak wygląda nowa igła, igła po jednorazowym użyciu i po kilkukrotnym użyciu: http://www.diabetes-news.de/info/spritztechnik04_1.htm
Poza tym takie postępowanie jest wręcz fatalne dla insuliny, ponieważ igła po pierwszym użyciu jest już niesterylna, i wprowadzając ją ponownie do buteleczki, ryzykujemy zabrudzenie preparatu.

0,33 (29G) to grubość igły (im wskaźnik wyższy, tym igła cieńsza), a liczba 12,7 mm oznacza jej długość. Lepsze byłyby nawet igły o długości 8 mm, ale w polskim Internecie jeszcze ich nie znalazłam.

Stężenie insuliny wieprzowej INS. LENTE WO-S, alto depuratum, fiol. 800 j.m./10ml firmy Polfa Tarchomin, którą zalecają niektórzy lekarze weterynarii kotom cukrzycowym, wynosi 80 j.m./ml.

UWAGA: Jeśli chcesz podawać swemu kotu insulinę wieprzową LENTE WO-S w insulinówkach U 40, czego absolutnie nie radzę, musisz wziąć pod uwagę, że te insulinówki mają podziałkę nadającą się do nabierania insuliny 40 j.m. W takim przypadku musisz koniecznie dokonać przeliczenia, bo jedna jednostka insuliny LENTE WO-S nie jest równoznaczna z jedną kreską na insulinówce U 40 ze względu na jej dwukrotnie wyższe stężenie.

1 jednostka insuliny LENTE WO-S to 0,5 kreski na insulinówce U 40
1,5 jednostki insuliny LENTE WO-S to 0,75 kreski na insulinówce U 40
2 jednostki insuliny LENTE WO-S to 1 kreska na insulinówce U 40
2,5 jednostki insuliny LENTE WO-S to 1,25 kreski na insulinówce U 40
3 jednostki insuliny LENTE WO-S to 1,5 kreski na insulinówce U 40

Jak widzisz, takie odmierzanie jest bardzo niedokładne. Problemy mogą wystąpić przede wszystkim wtedy, gdy u kota będzie się liczyła każda kropelka insuliny, a jedna kropla może w tym wypadku oznaczać nawet 0,5 jednostki.

Do odmierzania insuliny LENTE WO-S nadają się najbardziej insulinówki U 100. Polecam insulinówki firmy BECTON-DICKINSON, której dystrybutorem jest Polfa Tarchomin. Są to strzykawki do insuliny BD MICRO-FINE PLUS z wtopioną igłą o rozmiarze 0,33 x 12,7 mm i dawce 0,5 ml U -100. Inne insulinówki są mało przydatne.

Tu oczywiście też musisz dokonać przeliczenia, bo teraz masz insulinówki przystosowane do insuliny o wyższym stężeniu. Dzielisz więc 100 przez 80 i otrzymujesz mnożnik 1,25. Podaję przykładowe dawki z małym zaokrągleniem.

1 jednostka insuliny LENTE WO-S to 1,25 kreski na insulinówce U 100
1,5 jednostki insuliny LENTE WO-S to 1,90 kreski na insulinówce U 100
2 jednostki insuliny LENTE WO-S to 2,5 kreski na insulinówce U 100
2,5 jednostki insuliny LENTE WO-S to 3,1 kreski na insulinówce U 100
3 jednostki insuliny LENTE WO-S to 3,75 kreski na insulinówce U 100

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Śro lut 29, 2012 10:05 Re: Wątek cukrzycowy - V

macie rację dziewczyny

tak myślałam, że jak nie zapytam mądrzejszych to coś źle zrobię

pozostaje mi jednak 0,5 zamówić bo inaczej się pozabijam, z tym odmierzaniem

mam jeszcze jedno pytanie, spójrzcie proszę na zdjęcie strzykawki 1 ml, tłoczek jest pod pierwszod 29.II.2012 Levemir mą kreseczkę i to jest jednka kresa (czyli 2 j w tym wypadku)?, czyli jedną kreskę mam odmierzoną, jak tłoczek jest tak jak na zdjęciu? tak pytam, bo to mie już przy U40 nurtowało czy dobrze nabieram
Obrazek Obrazek

kikin

[poprzednia][następna]