Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 29, 2007 10:43

Iburg,

Przyznam się, że ja trochę eksperymentuję. Znaś od początku choroby czyli od około roku dostaje karmę dla cukrzyków. Ale jak pisałam rezygnuję z hillsa a póki co nie znalazłam jeszcze firmy która by mi idealnie pasowała jeżeli chodzi o skład karmy i nie tylko. Póki co suche jeszcze mamy i skarmiamy. Zaczęłam też gotować. Szykuję sobie jednego dnia i zamrażam.
Jestem monotematyczna ale Tinka będzie lepiej wiedziała bo i lata doświadczeń i dostęp do innojęzycznych portali (nie wiem jak forum odmienić :lol: ) gdzie pewnie wypowiadają się osoby które karmią tylko gotowanym jedzonkiem.
A póki co wypiszę jednak to co znalazłam w gazecie.
Produkty, które można jeść przy cukrzycy : ser biały chudy, jogurt chudy, indyk i kurczak (bez skóry), bardzo chuda wołowina, płatki jęczmienn i ryżowe (jako wypełniacz oczywiście więc niedużo). Podane jest też: cielęcina, jagnięcina, królik i dziczyna ale przyznam, że nie wiem jak to wygląda u kotów z cukrzycą.

Produkty których absolutnie należy unikać: śmietana, sery pełnotłuste, jogurt pełnotłusty, mięso z widocznym tłuszczem, gotowe mięso mielone, kaczki, gęsi, wątroba no i cukier oczywiście. Wybrałam to co mi się wydaje, że podtencjalnie można dać kotu.

Pozdrawiam

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Czw mar 29, 2007 10:57

Halo Iburg,

jak już napisała Flores, Leonarda dla cukrzyków nie ma. Ja postaram się jeszcze może dziś podrzucić wam trochę przepisów na domową karmę.

Jedyną trudnością jest sprawdzenie, co Wiewiórkowi najbardziej służy. Dzięki mierzeniu cukru glukometrem możesz to najlepiej stwierdzić. Sucha karma podnosi zazwyczaj cukier, bo ma o dużo więcej węglowodanów niż mokra. Jeśli np. dasz suche rano, może być tak, że Wiewiórek będzie reagował wysokim stężeniem glukozy we krwi. Podasz mu wieczorem karmę przygotowaną sama lub Leonardo, może się zdarzyć, że poziom glukozy będzie spadał za szybko.

Na twoim miejscu podawałabym do jednego posiłku mokrą i suchą, np. 80% (70%) mokrej karmy i 20%(30%) suchej. Unikniesz wtedy skoków w krzywej cukrowej. Cukrzyk powinien do każdego posiłku dostawać mniej więcej taką samą ilość kalorii.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw mar 29, 2007 11:00

Flores, dostałaś moją wiadomość na pw?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw mar 29, 2007 11:15

Witaj Mario,

nie sądzę, żebyś samą dietą mogła wyregulować poziom glukozy, ale może warto spróbować. Jeśli twoja Kulka nie dostaje jeszcze insuliny, kupiłabym na twoim miejscu w aptece paski testowe, które mierzą poziom glukozy i ketonów w moczu.

Byłoby to straszne, gdyby Kulkę spotkało to samo co Wiewiórka, i gdyby wylądowała z kwasicą ketonową w klinice. Lepiej na zimne dmuchać.

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

Post » Czw mar 29, 2007 12:37

OK, kupię jeszcze dziś. Wet kazał nie panikować, bo już kilka razy Kukuni zdarzało się trochę (choć nie aż tyle co teraz - aż na 3 plusy w teście paskowym) cukru w moczu, a potem się wyrównywało. Ale ja i tak panikara jestem :(

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw mar 29, 2007 18:29

Wtajacie :(

Podałam Maxi insulinę ok 18.30 i pózniej zbadałam jej mocz , cukru było w moczu do 250 mg/dl (zielony pasek), więc zbadałam glukometrem krew i ok. godz. 19.15 jedno badania miała 52mg/dl za chwilę zrobiłam drugie badanie krwi i 43mg/dl- spanikowałam :oops:

Maxi ma taki dziwne spojrzenie i cały czas ją obserwuje!

Mam już glukozę po sobie kupiłam, dziewczyny co mam robić mam jej juz podać ?

Pozdrawiam i czekam na wsparcie
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Czw mar 29, 2007 18:41

podawaj, nie czekaj, to jest niski poziom jak na cukrzyka, albo spróbuj ja nakarmić
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Czw mar 29, 2007 18:45

Paulinkaminka

Pisz co się dzieje!

Flores

Post » Czw mar 29, 2007 19:27

witajcie

udało mi sie jeszcze raz zbadać cukier we krwi był o godz. 20.15 45mg/dl,
teraz Maxi dostała jeść i dałam jej glukozę dlatego bo zaczeła się kłaść i ma nadal taki dziwne oczy.
Mam nadzieję że teraz bedzie lepiej. Rano myślę że nie bedę mogła jej podać insuliny bo Maxi będzie sam do popołudnia i gdyby jej cukier spadła tak jak dziś ?

pozdrawiam i dzieki za pomoc
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Czw mar 29, 2007 19:36

Moi weci mówią mi o Kubie, żeby nigdy nie dostawić insuliny, mozna zmniejszyc. dawkę, ale nie odstawić. Nie jestem wetem, więc nie będę udzielać rad, ile podać insuliny. Natomiast przy cukrzycy ważna jest stabilizacja poziomu glukozy, najgorsze s właśnie podobno takie "skoki"
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Czw mar 29, 2007 19:57

Paulinkaminka,

Badaj cukier glukometrem co jakiś czas. Ja zostawię kompa włączonego do 24 więc jakby co to pisz. Będę zaglądać co jakiś czas.
Wiem co przeżywasz bo sama to miałam niedawno.

Trzymaj się i pilnuj kota

Pozdrawiam i czekam na info.

Flores

Post » Czw mar 29, 2007 20:12

Halo Paulinkaminka,

Jakoś czułam, że tak będzie. Dlatego już wczoraj pisałam, żebyś uważała na Maxi. Jutro przed podaniem karmy zbadałabym cukier. Glukoza z pewnością podwyższy pożądnie poziom cukru we krwi. Nie zostawiałabym jej jednak zupełnie bez insuliny. Postąpiłabym na twoim miejcu w taki sposób:

290- 270 ..... 0,8 jednostki
260- 250......0,6 jednostki
240- 230......0,4 jednostki
220- 210.... .0,2 jednostki
200- 150 .... maluteńką kropelkę

Jeśli Maxi miałaby dużo wyższy wynik, nie dałabym jej więcej niż połowę tego, co dajesz. Poza tym zredukowałabym na przyszłość dawkę insuliny.

Pisz, co się dzieje!

Pozdrawiam i myślę cały czas o was.

Tinka07

Post » Czw mar 29, 2007 20:32

Dzięki Wam za pomoc!!!!

jak mi się uda rano to napewno zbadam krew. Myslę że dziś już jej nie będę kluć (zal mi jej uszów) ale staram się ją cały czas obserwować

Pozdrawiam ciepło!!
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Czw mar 29, 2007 20:49

Dziewczyny,

trudno, muszę się wyładować. Uważam badanie poziomu cukru w moczu u kotów chorych na cukrzycę za największą głupotę, jaką mogą polecać. weci :evil: Przecież mocz w pęcherzu zbiera się przez dobrych kilka godzin, a próg nerkowy u kotów oscyluje w granicach 280-300. Badanie takie ma tylko sens, jeśli cukrzyca jest ewentualnie podejrzewana i chce się w gabinecie weterynaryjnym wyelimionować hipoglikemię stersową.

Pozdrowienia

Tinka07

Post » Czw mar 29, 2007 21:03

Tinka

Przyznam Ci się szczerze, że ja badam mocz paskami tylko pod kątem ciał ketonowych. Glukoza to przy okazji. Jakoś większe zaufanie mam do glukometru. Ludzie cukrzycy też opierają się głównie na glumetrze.

Paulinkaminka zanim pójdziesz spać napisz czy wszystko ok.
Pozdrawiam

Flores

[poprzednia][następna]