Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sty 26, 2009 15:40

korab walcz o kotke. Kazdy z nas wlaścicieli kotów nerkowych przeszedł przez kroplówki i bardzo złe stany kota. Mój Pini przez dwa miesiące z przerwami bral kroplówki. Znosil je strasznie, mnie pogryzl tak że przez tydzień brałam antybiotyk na zakazoną ranę. I choc w lipcu wet mówił, że rokowania sa złe, to Pini ciagle jest. Wiem, ze znowu przyjda złe dni, ale wóczas też powalcze o niego. Z tego forum wiem też, że tę nierówną walkę z chorobą kota czesto sie przegrywa, ale trzeba sprobowac.
trzymam kciuki za twoja kotke

maglebo

Od: Wto lip 22, 2008 11:57

Post » Wto sty 27, 2009 7:45

Przeciez to moze byc ostra niewydolnosc nerek. Zrob badania. Moze potrzebny antybiotyk. Im pozniej bedzie podany tym gorzej.
Moja Krawateczka miala kiedys kreatynine 7,7. Lecz kota a nie wyniki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Wto sty 27, 2009 19:01

Korab pamiętaj żeby się niepoddawać !!!!!! Mój kot jest tego najlepszym przykładem , bo ja na tej stronie znalazłam się w takim samym stylku jak i Ty i Twój kotek . Też szukałam pomocy a forumowicze okazali się niezastąpieni. Mój miał mocznik 350 ! kreatyninę w tych samych granicach co Twój kotek . Też senność przez cały dzień i olbrzymią stratę masy ciała ( niejedzenie) a do tego wymioty krwią !! Po zmianie weterynarza i zmianie leczenia mój kocio powoli zbija kreatyninę i mocznik . Widać dużą poprawę . Czytałam na różnych stronach przebieg leczenia u nerkowców i do jednej rzeczy się wręcz przyczepiłam - witaminy B12 . W Stanach leczenie nerkowców bez tej witaminy się wręcz nieodbywa . Mój weterynarz ( doktorant z farmakologii) również zalecił i to domięśniowo . Ponoć doustnie jest słabo przyswajana . Kot je ( karmę dla nerkowców oczywiście) pije , zaczął mruczeć i się wyciągać a nawet domaga się wyjść na dwór .
- reszta produktów podawana to :
- lespewet w płynie
- kroplówki obowiązkowo 150ml już co 2 dzień ( po krpl. furosemid )
- fortekor 5
Zawsze jest nadzieja . Więc walcz o kocia .
Pozdrawiam i życzę powodzenia .

centauri1

Od: Pon sty 05, 2009 23:06

Post » Wto sty 27, 2009 20:24 Badania laboratoryjne i normy

Czy ktoś z Was może mi podać zestawienie badań laboratoryjnych które powinny być robione wraz z jednostkami i NORMAMI ( czyli jakie są granice od do ) . Bo ostatnie wyniki robiłam w laboratorium dla ludzi i ciężko mi porównać z Waszymi przedstawianymi na forum . I te skróty !!! ja mam w pełnych nazwach tj: monocyty , leukocyty , ezynofile itp ( morfologia ) . Może jakiś link do stronki ???
Z góry wielkie dzięki

centauri1

Post » Wto sty 27, 2009 20:29

Pod tymi linkami są normy dla psów i kotów, w różnych jednostkach:
http://www.krakvet.pl/normy_hematologia_krakvet.doc
http://www.krakvet.pl/normy_biochemia_krakvet.doc
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw sty 29, 2009 21:45

Wielkie dzięki . właśnie sę druknęłam . Pozdrawiam

centauri1

Post » Nie lut 01, 2009 14:26

Witam,
Jesteśmy tutaj nowe i nawet nie bardzo wiemy jak się pisze posty ;) ale próbujemy. Otóż ja jestem Oli a moja mała przyjaciółka to Kotecek. Mała ma niecałe 4 lata i ponad dwa tygodnie temu z radosnego i rozbrykanego kociaka zmieniła się w ospałego i chorego kota :(
Wszystko zaczęło się od "zwykłych"wymiotów a po dwóch dniach kicia już nawet nie wstawała z posłania. Pojechaliśmy do teoretycznie sprawdzonego weta i przez następne dwa dni mała była leczona na zaparcia. Dopiero kolejnego dnia zrobiono wyniki krwi i wyszła kreatynina ponad 7 i mocznik ponad 150 (przy normie do 33). Kolejne trzy dni kot dostawał kroplówkę podskórną, Furosemit i wit B domięśniowo. Była poprawa mała nawet zaczęła jeść, więc zaprzestali kroplówek i kolejne dwa dni były tylko zastrzyki ale nawet nie wiem jakie. No i nic... zwracałam uwagę weta, że kot kuleje na tylną nogę ale bez odzewu. OK ja się na medycynie nie znam widocznie tak musi być, że to samo ma przejść.
Czwartego dnia od ostatniej wizyty pojechałam znowu do weta i zażyczyłam sobie przeprowadzenia kolejnych badań krwi i tu niespodzianka kreatynina 14!!!! mocznik 180 (norma do 33). Oczywiście znowu kroplówki podskórne, Furosemit i wit B a z kota coraz mniej :(
Wtedy (dzięki siłom wyższym za Internet) trafiłam na Wasze forum. Od trzech dni chodzimy do innego weta. Kocia ma kroplówki dożylne, jakiś antybiotyk, zainteresowanie kulawą nogą (prawdopodobnie za niski poziom potasu), zainteresowanie nadżerką w pyszczku a ja dostałam NADZIEJĘ, że się uda. U tego weta zaczęłyśmy walkę z wynikami kreatynina 10, mocznik ponad 300 (tu norma 87).

Proszę 3majcie za nas kciuki a dla wszystkich którzy tak jak ja szukają rady, informacji i nadziei na tym forum mam tylko jedno zdanie: JEŻELI MACIE JAKIEKOLWIEK WĄTPLIWOŚCI CO DO PROWADZENIA LECZENIA U KOTA ZNAJDŹCIE INNEGO WETA I KONSULTUJCIE!!!!
TO, ŻE KTOŚ JEST ZNAKOMITYM CHIRURGIEM NIE ZNACZY, ŻE WIE CO ROBIĆ W "NERKOWYCH" SYTUACJACH A DRUGA SPRAWA CZY CHCE MU SIĘ ZROBIĆ WSZYSTKO CO JEST MOŻLIWE!!!!

oli21

Od: Pt sty 30, 2009 14:35

Post » Nie lut 01, 2009 16:23

Kurcze kicia zaczęła wymiotować.... a ja ryczę...

oli21

Post » Nie lut 01, 2009 17:30

moja kotka niestety odeszła. po tygodniu od poprzednich badań zrobiłem następne... kreatynina 9.66 a mocznik powyżej 300. stwierdziłem ze nie ma co już męczyć kotki dłużej kroplówkami i wciskaniem jedzenia. sikała już pod siebie, nigdzie się nie ruszała. spała cały dzień. w sobotę kocina usnęła u weta. tak dla niej lepiej. żałuję ze tego nie zrobiłem tydzień temu. nie męczyła by się ten tydzień. Dziękuję za słowa otuchy i trzymanie kciuków za kotkę, ale się nie udało. Zawsze będzie w moim serduszku...

Pozdrawiam,
Wojtek

korab1

Od: Nie sty 25, 2009 22:04

Post » Nie lut 01, 2009 17:36

oli21 po wynikach nie dawałbym za dużej nadziei. moja kocia miała mocznik ponad 300 a kreatynine 6.22. po tygodniu kroplówek kreatynina wzrosła do 8.66 a mocznik powyżej 300 tak samo. kotke uśpiłem wczoraj. nie chciałem dłużej męczyć. teraz wiem że powinienem zrobić to tydzień temu. ale z drugiej strony każdy zasługuje na ratunek. Trzymam kciuki za kotka.

korab1

Post » Nie lut 01, 2009 18:14

korab1 bardzo współczuję i rozumiem, że u Was taka decyzja była najlepsza.

My dalej walczymy. Zobaczymy czy małej wystarczy sił. Na razie mimo dzisiejszych wymiotów jesteśmy dobrej myśli. Kicia dobrze kontaktuje chociaż widzę, że traci siły. Na razie mamy nadzieję, bo kot do tej pory był zdrowy i silny. Teraz jedziemy na kolejną kroplówkę i nadal mam nadzieję na poprawę.

oli21

Post » Nie lut 01, 2009 19:33

Korab1 - przykro mi , bardzo współczuję , bo takie decyzje podjąć najciężej.
oli21 - powodzenia i trzymam kciuki za zdrówko kotka .

centauri1

Post » Pon lut 02, 2009 13:00

Po wczorajszym kryzysie dzisiaj jechaliśmy do weta z nastawieniem na najgorsze ale wyniki pozytywnie nas zaskoczyły :)
kreatynina spadła z 10 w piątek na 1,69 dzisiaj
mocznik nadal powyżej 300
Walczymy dalej :)

oli21

Post » Pon lut 02, 2009 13:12

A my trzymamy mocno kciuki :ok:

Korab1, bardzo mi przykro, ze się nie udało. Ale nie ma reguły w tej chorobie, dlatego trzeba walczyć.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto lut 03, 2009 19:02

dokładnie, każdy zasługuje na to zeby mu pomóc. niestety w moim przypadku się nie udało :(

korab1

[poprzednia][następna]