Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 28, 2012 8:47 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry :)

Dziś PRE 120, podałam 0.5j

Tinka - czy w pierwszych dniach stosowania Levemiru, mierzyć cukier częściej niż rano i wieczorem? o paskach do badania moczu pamiętam, będę monitorować, Liwia pisała, że do +6 mogę podać jedzonko, czy warto ustalić to dodatkowe karmienie na konkretną godzinę, bo z tego co zrozumiałam warto trzymać się stałych godzin posiłków + mniej więcej podobnych ilości? dobrze rozumiem? :oops:

Inessa - my zaczniemy od jutra rana, bo dopiero dziś po 10 dojadą do apteki insulinówki, i mogłabym co prawda podać wieczorem, ale tak jak Liwi mi poradziła, zacznę od rana, żeby kociastego obserwować, a Wy kiedy zaczynacie?

Avian - nic w kwestii sterydu nie potrafię pomóc, ale na pewno dziewczyny Ci doradzą

miłego dnia
Obrazek Obrazek

kikin

Od: Śro lut 22, 2012 9:13

Post » Wto lut 28, 2012 9:46 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry
Tinka Rozmawiałam z Wetem,który będzie przy zabiegu i powiedział,że dysponują wszystkimi narkozami i mogą podać tą którą będę chciała. Wymienił też te o których pisałaś NIET a gdy spytałam o MIDAZOLAM to też maja ale stwierdził, że jest bardzo niebezpieczna i dodał tu cytuję,,naczytała się Pani w internecie ale jeśli Pani chce Midazolam to możemy go zastosować.I co Ty kochanie o tym wszystkim myślisz bo dodam też, że był trochę nieprzyjemny!!! Ręce mi opadają na to wszystko :oops:

jadziam

Od: Nie sty 29, 2012 14:52

Post » Wto lut 28, 2012 10:37 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry Jadziam,

nie ma tej bezpiecznej narkozy. Każda narkoza niesie ze sobą pewne ryzyko. Istnieją jednak środki łagodniejsze, obciążające mniej organizm. Jeśli lekarz nigdy nie używał danego preparatu, nie ma z nim żadnego doświadczenia, to najwygodniej powiedzieć, że ten środek jest niebezpieczny. Jadziam, dałaś się podejść. Trzeba było zapytać wprost, jaką Państwo zamierzają zastosować narkozę? Poprosiłabym konkretnie o nazwę preparatów. Dopiero wtedy dyskusja na ten temat miałaby jakikolwiek sens.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto lut 28, 2012 10:50 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinka Ja tak wprost zapytałam się o podanie konkretnej nazwy narkozy a on powiedział,ze stosują różne narkozy w zależności od wyników i wymieniła kilka nazw w tym też te NIET i Midazolam. Ja wtedy zaproponowałam właśnie Midazolan a On odpowiedział mi to co napisałam,że jest niebezpieczny itd.
A konkretnie będzie ze mną rozmawiać po dostarczeniu wyników tak to zakończył :cry:
Pozdrawiam

jadziam

Post » Wto lut 28, 2012 11:18 Re: Wątek cukrzycowy - V

Ok, to porozmawiaj z nim o konkretnych preparatach, jak będziesz miała wyniki, bo np. Midazolam to nie cała narkoza. Jest to tylko część składowa premedykacji. Moi weci potrzymują narkozę propofolem.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto lut 28, 2012 11:38 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinko bardzo bardzo dziękuję :1luvu:
Nadal czekam na wyniki i się denerwuję i Kajtek również bo chodzi i cały czas woła papu!!!
Pozdrawiam

jadziam

Post » Wto lut 28, 2012 12:08 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinko przepraszam ale jeszcze jedno pytanko. Jeśli z wynikami będzie coś nie tak to czy dostrzelić trochę insuliny czy czekać do wieczora! Kajtka PRE dziś się podniosło wynik:277 a podałam 0,1
Pozdrawiam

jadziam

Post » Wto lut 28, 2012 12:13 Re: Wątek cukrzycowy - V

Jadziam, jeśli nie będzie dziś narkozy, to zmierzyłabym ponownie cukier, podalabym zaraz jedzenie i dołożyła 0,1 jedn. insuliny. O której godzinie podajesz wieczorem insulinę?

Tinka07

Post » Wto lut 28, 2012 12:18 Re: Wątek cukrzycowy - V

o godz. 20

jadziam

Post » Wto lut 28, 2012 12:28 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tak więc jak wyżej, a o 20.00 podałabym stałą dawkę.

Pozdrawiam
Tinka

Tinka07

Post » Wto lut 28, 2012 12:30 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinko Właśnie dzwoniła moja Wetka i powiedziała,że rozmawiała z labo i wyniki w/g niej wyniki wskazują że pojadę na zabieg bo są dobre!!!
Trzymaj kciuki paa

jadziam

Post » Wto lut 28, 2012 18:50 Re: Wątek cukrzycowy - V

mam pytanie - czy U100 1ml też by się nadały?

teraz mi w aptece baba mówi, że nie ma w hurtowni 0,5 :twisted:
mogę wziąść z 10 szt 1ml na początek, zanim nie zamówię w necie albo znajdę w innej aptece?

dziewczyny z Poznania: czy udało się komuś kupić w jakiejś aptece U100 0,5 ml???

PRE 248

jutro w Warszawie spróbuję zamówić U100 0,5, tymczasem zostałam na lodzie i musiałam wziąść te 1 ml (mam ich całe 100 szt :evil: , 10 mi sprzedać nie chcieli i nie miałam wyjścia, bo na rano potrzebuję strzykawkę) :evil: :evil: :evil:
od jutra chciałam zacząć podawać Levemir
chyba uda mi się nimi nabrać 0,5 j? :(
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Wto lut 28, 2012 21:09 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Kikin,

Zdaje się, że w takich dużych strzykawkach podziałka jest co 2 jednostki. To by znaczyło, ze powinnaś odmierzyć 1/4 podziałki. Moze być trudno :roll:

Tak, jak pisałam, ja takowych nie znalazłam, w hurtowni weterynaryjnej mogli sprowadzić tylko te 1ml.
Mogę Ci dać te 0,3ml, ja z nimi nie miałam problemów, tylko trzeba uważnie patrzeć, czy na pewno jest wypełniona strzykawka.

Pozdrawiam,
iwona

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Wto lut 28, 2012 21:14 Re: Wątek cukrzycowy - V

wiesz na razie jutro spróbuję zamówić w hand prod w Warszawie te 0,5

a jak nie będą mieli to nie wiem
niestety 100 U100 1 ml wziąść musiałam :( żeby jutro zacząć, mam nadzieję, że jakoś mi sie uda odmierzyć 0,5 j
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Wto lut 28, 2012 21:18 Re: Wątek cukrzycowy - V

Próbuj jak najwiecej z wodą :ok:

W diabetyku są 0,5ml polecanej firmy BD http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_378.html

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

[poprzednia][następna]