Moderator: Moderatorzy
Tinka07 pisze:Lila, ile konkretnie pochlipał tego jedzenia i co to było? Ten wynik 374 mg/dl to ile godzin od podania ostaniego zastrzyku insuliny?lila13 pisze:Małgorzata i Toffee pisze:lila13, ja mam kota, który nigdy w życiu nie pozwolił się zbadać bez znieczulenia, więc wiem jaki to kłopot. Brak równowagi u Twojego kota może wynikać z dwóch rzeczy - zapalenie ucha wewnętrznego, hipoglikemia. Jedno i drugie bardzo niebezpieczne. Jeśli kot nie je, nie dawaj insuliny.
w tej chwili chiwas ma 374 cukru pochlipał tylko odrobine jedzenia
dawac insuline czy nie bo juz sie pogubiłam??
sheridan pisze:Musisz kotu podawać właściwą karmę, inaczej nie opanujesz cukru. Wyszukaj mu taka, jaką lubi, lista jest długa (animoda, miamor, bozita, grau, power of nature, moonlight dinner, ziwipeak, applaws, porta21). Ale tylko mokra. Musisz kota przyzwyczaić do pomiaru glukozy glukometrem i podawania insuliny.
lila13 pisze:Naprawde gubie sie w tym wszystkim a kot jak sie meczyl tak sie meczy
Karolciu,Karolcia i Dziki pisze:[Heloł! Ja tu ostatnio drążę temat karm i pisałam kilka dni temu, że karma Feline Porta21 ma bardzo wysokie nfe:
Feline Porta 21
tuńczyk z aloesem - NfE in der Trockensubstanz: 16.67 %
tuńczyk z wołowiną - NfE in der Trockensubstanz: 16.67 %
kurczak z aloesem - NfE in der Trockensubstanz: 18,89 %
tuńczyk i szprotki - NfE in der Trockensubstanz: 16.67 %
Czy naprawdę nadal ją polecamy?
Karolcia i Dziki pisze:lila13 pisze:Naprawde gubie sie w tym wszystkim a kot jak sie meczyl tak sie meczy
Dzisiaj mu od razu nie pomożesz, mimo że pewnie byś chciała. Już natychmiast. A tak się nie da![]()
Musisz po kolei: uszy wyleczyć, karmę zmienić i może karmić troszkę z ręki, żeby mieć pewność, że je. Kot jest pewnie słaby. Jak ma skoki cukru i chore uszy, to mu się w głowie kręci i go mdli, biedakato apetytu nie ma
Postaraj się zmienić insulinę i strzykawki. No ale to też jutro dopiero.
Możesz dzisiaj spróbować dać mu karmę rozgniecioną z wodą, żeby więcej takiej "zupki" wypił, skoro to robi.
Niestety, od razu się pomóc nie da. Tak już jest z cukrzycą
Ale powoli wyjdziecie z dołka! Tylko głowa do góry!
Tinka07 pisze:Karolciu,
wiem, że te karmy mają tyle węglowodanów, jeśli wyliczymy je wg danych producenta. Nasze koty cukrzycowe w Niemczech nie miały jednak z tymi karmami żadnego problemu. Dziewczyny sprawdzały na kilkunastu kotach, dlatego wpisałam je na naszą listę w karmach dla kotów cukrzycowych![]()
Pozdrawiam serdecznie
Tinka
lila13 pisze:Dziekuje za pomoc,ciężko jak diabli w szczególności ze mam jeszcze 3 inne koty i 3 psy
^..^fuksj@ pisze:Lila dodam tylko od siebie bo kolezanki Ci nie napisały że (jest o tym w cz edu) że do Lantusa I Levemira musisz mieć strzykawki U100
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości