Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob lis 26, 2011 13:04 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Tinka07 pisze:
Slonko_Łódź pisze:Przyjrzałabym się trzustce bo tu może być problem- lab podał normę od 388- 1800 u/l ale nie spotkałam się jeszcze z normą powyżej 1250 u/l.
Wartości referencyjne dla amylazy w laboratoriach niemieckich wynoszą do 1850 u/l. Również takimi wartościami kieruje się niemiecki Laboklin: http://www.laboklin.de/pdf/de/leistungs ... abelle.pdf

Pozdrawiam
Tinka

A no widzisz- czyli tu też norma. To Myszka może całkiem dobra;)

Neriss pisze:Proszę (bo wiem że macie już bardzo spooore doświadczenie w temacie) o Wasze spostrzeżenia nt wyników krwi i leczenia.

Jak dla mnie jest odwodniona- RBC, HGB i HCT podwyższone. Możliwe że podwyższona kreatynina jest wynikiem odwodnienia. Obniżony poziom potasu może być wynikiem biegunki albo wymiotów- czy wcześniej nic się nie działo? Bo generalnie wszystko wskazuje na właśnie taki powód- biegunka, wymioty? Zadbałabym o właściwe nawodnienie kici i powtórzyłabym badania- jeżeli je mokre- dolewaj wody do sosu, jeżeli lubi mleko i je toleruje- podaj, może kocie mleko, fontanna albo sos z tuńczyka z wodą- zadbaj, żeby przez kilka dni dostarczać więcej wody i powtórz badania. Na leczenie jak dla mnie jeszcze za wcześnie a diagnoza pnn jest strzałem w ciemno i jak dla mnie chybionym.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Sob lis 26, 2011 13:37 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Amylan - Tabletki dla psów i kotów

Skład:w 1 tabletce
Lipaza..............8 600 j. FIP
Amylaza...........7 180 j. FIP
Proteaza ............528 j. FIP

Kreon 10 000
Lipaza........10 000 j
Amylaza......8 000 j
Proteaza.......600 j

Możesz jedną tabletkę Amylanu zastąpić jedną kapsułką Kreonu 10 000 ( rozdzielić na tyle części ile razy podajesz karmę i podać na początku posiłku).

Kreon ma bardzo charakterystyczny zapach i smak, mój kot nie tykał jedzenia z domieszanym lekiem.
Podawałam łyżeczką albo strzykawką z niewielką ilością jedzenia albo 12% śmietanki.

Jakie są wskazania do zastosowania Amylanu?
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Sob lis 26, 2011 13:49 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:Jak dla mnie jest odwodniona- RBC, HGB i HCT podwyższone. Możliwe że podwyższona kreatynina jest wynikiem odwodnienia. Obniżony poziom potasu może być wynikiem biegunki albo wymiotów- czy wcześniej nic się nie działo? Bo generalnie wszystko wskazuje na właśnie taki powód- biegunka, wymioty? Zadbałabym o właściwe nawodnienie kici i powtórzyłabym badania- jeżeli je mokre- dolewaj wody do sosu, jeżeli lubi mleko i je toleruje- podaj, może kocie mleko, fontanna albo sos z tuńczyka z wodą- zadbaj, żeby przez kilka dni dostarczać więcej wody i powtórz badania. Na leczenie jak dla mnie jeszcze za wcześnie a diagnoza pnn jest strzałem w ciemno i jak dla mnie chybionym.

Zachęcam kicię do picia jak tylko mogę. I myślę, że w miarę się to udaje, choć trudno ocenić czy wypija tyle, ile trzeba dziennie. Je głównie suche i w tym pewnie problem z odwodnieniem, ale dawno temu- gdy karmiłam ją za często saszetkami albo puszkami - na kupce pojawiała się krew. Od kiedy karmię ją suchą, a saszetkę daję 2-3 razy w tygodniu, to ten problem zanikł i się nie powtórzył.
Akurat dzisiaj zwymiotowała w nocy, czasami jej sie to zdarza, ale nie często, a przez ostatnie 2-3 tyg. nie zauważyłam. Biegunki też nie było. Mleko nie wchodzi w grę- ani zwykłe ani kocie- nie lubi.

Do Nitka/Karinka: wskazaniem do zastosowania Amylanu ma być podwyższony wynik Amylazy

Dziękuję za odzew dziewczyny!

Neriss

Od: Sob lis 26, 2011 11:39

Post » Sob lis 26, 2011 14:34 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Amylaza we krwi wzrasta przy uszkodzeniu komórek trzustki/zapaleniu trzustki o różnym tle.
Amylan stosuje się przy niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki.
Czy kotka ma jej objawy?

Jaki jest poziom amylazy we krwi? (wiem, że wstawiłaś wynik, ale mój antyvir blokuje ten serwer i nie widzę ich)
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013

NITKA/KARINKA

Post » Sob lis 26, 2011 14:38 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:
PcimOlki pisze:
Slonko_Łódź pisze:Co tu się tak cicho zrobiło??? Jak tam Wasze koty w listopadzie się czują :wink: Odmeldujcie się proszę bo się tu denerwuję ciszą ;)..
Cisza, to tutaj brak złych wiadomości. Czyli dobra wiadomość. :lol:

Henio to wiem, że wymiata ;) Ale o części kociastych to nic nie słychać już ho ho....

Z pozdrowieniami od Puti :)
Obrazek
Jakoś nam idzie, ale peritolu chyba nie mogę jej podawać bo nawet mikroskopijna dawka zmienia ją w krwiożerczą bestię :wink:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob lis 26, 2011 14:47 Re: Wątek dla nerkowców - VII

NITKA/KARINKA pisze:Amylan stosuje się przy niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki.
Czy kotka ma jej objawy?
Jaki jest poziom amylazy we krwi? (wiem, że wstawiłaś wynik, ale mój antyvir blokuje ten serwer i nie widzę ich)

Podaję wynik:
Amylaza 1340 u/l RFH 433-1248

Nie wiem jakie są objawy tej niewydolności trzustki- jeśli chodzi o wymioty, to pojawiają się ale nie za często.

Aha doczytałam- biegunek brak, sierść jest ładna, spadku wagi też nie zaobserwowałam.

Neriss

Post » Sob lis 26, 2011 15:02 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Więc raczej nie ma wskazań do stosowania Amylanu ( a naprawdę smaczny nie jest).
Czy kupy są dobrze strawione, nie pachną (cuchną) inaczej, nie są tłuste, błyszczące z dużą ilością śluzu, bardzo obfite?

NITKA/KARINKA

Post » Sob lis 26, 2011 15:15 Re: Wątek dla nerkowców - VII

NITKA/KARINKA pisze:Więc raczej nie ma wskazań do stosowania Amylanu ( a naprawdę smaczny nie jest).
Czy kupy są dobrze strawione, nie pachną (cuchną) inaczej, nie są tłuste, błyszczące z dużą ilością śluzu, bardzo obfite?

Wydaje mi się, że nie, ale nie mogę tak uczciwie odpowiedzieć, bo nie przyglądałam im się ostatnio jakoś uważniej. Teraz to zrobię. Na razie wstrzymam się więc z zakupem Kreonu, którym chciałam zastąpić Amylan.

Neriss

Post » Sob lis 26, 2011 16:14 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Neriss pisze:Na razie wstrzymam się więc z zakupem Kreonu, którym chciałam zastąpić Amylan.

Ja bym się wstrzymała z zakupem wszystkiego i zaczęła od powtórzenia badań. A skąd się brała krew na kupalu po mokrym jedzeniu?

Neriss pisze: I myślę, że w miarę się to udaje, choć trudno ocenić czy wypija tyle, ile trzeba dziennie.

Najwidoczniej nie wypija bo jest odwodniona.... Jeżeli nie saszetki to może spróbuj mięsa- przez tydzień mokre i dopajanie wszelkimi sposobami i powtórzenie badań. Jeżeli się nic nie zmieni- pomyślimy co dalej. Na razie jak dla mnie największym problemem jest odwodnienie i z tym coś musisz zrobić. A co do trzustki- Tinka moment temu pisała, że norma jest do 1800u/l więc amylaza w normie- u nas laby mają jakieś niższe normy najwidoczniej...

casica pisze:Z pozdrowieniami od Puti :)
Obrazek
Jakoś nam idzie, ale peritolu chyba nie mogę jej podawać bo nawet mikroskopijna dawka zmienia ją w krwiożerczą bestię :wink:

:1luvu: Cudna krwiożercza bestia ;) Wygląda na tym zdjęciu jak kocie dziecię, chociaż wiemy, że kociakiem już nie jest.... A bez peritolu jak apetyt? Je w miarę czy grymasi?

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Sob lis 26, 2011 17:14 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:Co do tej anemii- po pierwsze- wszystkie wyniki Myszka ma w normie- nie wiem skąd lab ma te normy- jeszcze się nie spotkałam z takimi zakresami. Ale przyjmując, że ja się mylę i normy labu są prawidłowe- niska hemoglobina i objętość krwinki czerwonej sugerują niedokrwistość z niedoboru żelaza- Chellaferr- do nabycia bez recepty z aptece.

Słonko - normy dotyczą kota, nie labu. Nie można naginać wyniku do norm labu, bo one wiele nie znaczą. Ot, szef labu przepisał w konfigurację analizatora/komputera z jakiej książki i tyle. Niekoniecznie poprawnie przepisał. MCV, MCH, MCHC są ok.

Slonko_Łódź pisze:Zgięty kręgosłup to może być objaw bolesnego brzucha- poobserwuj jak leży- czy nie w pozycji wielbłąd? Bo amylaza 1547 u/l ..... Przyjrzałabym się trzustce bo tu może być problem- lab podał normę od 388- 1800 u/l ale nie spotkałam się jeszcze z normą powyżej 1250 u/l.
....

Wg. "SMALL ANIMAL CLINICAL DIAGNOSIS BY LABORATORY METHODS" do 1660 u/l.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob lis 26, 2011 17:34 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Neriss pisze:...Wet. zdiagnozował PNN, zalecił przejście na karmę dla nerkowców lub gdyby kotka jej odmawiała- podawanie karmy gorszej jakościowo, a co za tym idzie z mniejszą zawartością białka i stosowanie Ipaktine oraz 1 tabl.....

Ten wet nie ma pojęcia o zagadnieniu. Z tych badań można na razie mówić o azotemii - o ile nie wynika z odwodnienia. Kolejnym krokiem potwierdzenia/wykluczenia niewydolności nerek jest zbadanie refraktometrem SG moczu - czyli badanie ogólne moczu, ale nie paskami.

Ponadto kotka musi więcej pić lub należy włączyć nawadnianie pozajelitowe, bo przy takim odwodnieniu to jej na bank nerki szybko wysiądą.

Oznaczenie potasu jest błędne.

PcimOlki

Post » Sob lis 26, 2011 17:35 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
Slonko_Łódź pisze:Co do tej anemii- po pierwsze- wszystkie wyniki Myszka ma w normie- nie wiem skąd lab ma te normy- jeszcze się nie spotkałam z takimi zakresami. Ale przyjmując, że ja się mylę i normy labu są prawidłowe- niska hemoglobina i objętość krwinki czerwonej sugerują niedokrwistość z niedoboru żelaza- Chellaferr- do nabycia bez recepty z aptece.

Słonko - normy dotyczą kota, nie labu. Nie można naginać wyniku do norm labu, bo one wiele nie znaczą.

Nie rozumiem. Jakie naginanie wyniku do norm labu?

PcimOlki pisze:
Slonko_Łódź pisze:Zgięty kręgosłup to może być objaw bolesnego brzucha- poobserwuj jak leży- czy nie w pozycji wielbłąd? Bo amylaza 1547 u/l ..... Przyjrzałabym się trzustce bo tu może być problem- lab podał normę od 388- 1800 u/l ale nie spotkałam się jeszcze z normą powyżej 1250 u/l.
....

Wg. "SMALL ANIMAL CLINICAL DIAGNOSIS BY LABORATORY METHODS" do 1660 u/l.

Tinka już podała normę do 1800 u/l - wygrała :wink:

Slonko_Łódź

Post » Sob lis 26, 2011 17:59 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:...Nie rozumiem. Jakie naginanie wyniku do norm labu?

No takie:

Błędna interpretacja. MCV jest ok i nie ma podstaw podejrzewania niedoboru Fe. Ty znasz dobre normy, lab niekoniecznie.

Nie należy się zanadto sugerować normami wypisywanymi przez lab., bo babole z nieprawidłowymi normami zdarzają sie dość często. Lepiej korzystać z własnych jako tako zweryfikowanych.

PcimOlki

Post » Sob lis 26, 2011 18:01 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
Slonko_Łódź pisze:...Nie rozumiem. Jakie naginanie wyniku do norm labu?

No takie:

Błędna interpretacja. MCV jest ok i nie ma podstaw podejrzewania niedoboru Fe.

Nie należy się zanadto sugerować normami wypisywanymi przez lab., bo babole z nieprawidłowymi normami zdarzają sie dość często. Lepiej korzystać z własnych jako tako zweryfikowanych.

Ale przecież napisałam, że "wszystkie wyniki Myszka ma w normie"- pogrubiłam to nawet w poprzednim poście :roll: Ciąg dalszy był przy założeniu, że normy podane przez lab są prawidłowe...

Slonko_Łódź

Post » Sob lis 26, 2011 18:33 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:... Ciąg dalszy był przy założeniu, że normy podane przez lab są prawidłowe...
Błędnym założeniu. :lol:

Niektórym wydaje się, że gdy uzyskają, przykładowo, wynik oznaczenia kreatyniny 2.35, przy normach podanych przez lab do 2.4 (tak, są takie laby), to ten wynik jest inny, niż identyczny co do wartości, ale z labu podającego normę do 1.8. Nie jest inny. Jest dokładnie taki sam i to samo znaczy.

To zjawisko mam na myśli pisząc o naginaniu wyniku do norm labu.

PcimOlki

[poprzednia][następna]