Tinka07 pisze:Wartości referencyjne dla amylazy w laboratoriach niemieckich wynoszą do 1850 u/l. Również takimi wartościami kieruje się niemiecki Laboklin: http://www.laboklin.de/pdf/de/leistungs ... abelle.pdfSlonko_Łódź pisze:Przyjrzałabym się trzustce bo tu może być problem- lab podał normę od 388- 1800 u/l ale nie spotkałam się jeszcze z normą powyżej 1250 u/l.
Pozdrawiam
Tinka
A no widzisz- czyli tu też norma. To Myszka może całkiem dobra;)
Neriss pisze:Proszę (bo wiem że macie już bardzo spooore doświadczenie w temacie) o Wasze spostrzeżenia nt wyników krwi i leczenia.
Jak dla mnie jest odwodniona- RBC, HGB i HCT podwyższone. Możliwe że podwyższona kreatynina jest wynikiem odwodnienia. Obniżony poziom potasu może być wynikiem biegunki albo wymiotów- czy wcześniej nic się nie działo? Bo generalnie wszystko wskazuje na właśnie taki powód- biegunka, wymioty? Zadbałabym o właściwe nawodnienie kici i powtórzyłabym badania- jeżeli je mokre- dolewaj wody do sosu, jeżeli lubi mleko i je toleruje- podaj, może kocie mleko, fontanna albo sos z tuńczyka z wodą- zadbaj, żeby przez kilka dni dostarczać więcej wody i powtórz badania. Na leczenie jak dla mnie jeszcze za wcześnie a diagnoza pnn jest strzałem w ciemno i jak dla mnie chybionym.