Kociaro, przyznam szczerze, że nie widzę, żeby Twoja insulina straciła na mocy. Gdyby tak było, to chyba Matylda nie miałaby w sobotę wyniku 151 przy +5. Nie wiem, może się mylę.
Nie.. nie mylisz się. Od wczoraj rano „rozpoczęły” się godziny niskich wyników: Pre rano 259 mg/dl, Pre wieczór 182 mg/dl, Pre rano dzisiaj 195 mg/dl. Wczoraj rano w moczu cukier z rana 1000 (+++), a dzisiaj rano BRAK. Nie zmieniłam powiększonej wcześniej dawki o 0,1U do 1,6U, natomiast ograniczyłam karmę animondy integra protect diabetes. Oj... czy aby ta karma zamiast obniżać poziom – nie podwyższa ? Jest na pewno bardzo smakowita, bo Matylda aż trzęsie się jak poczuje jej zapach, a miseczkę wylizuje do czysta.
Liwio, a jakie puszki dla cukrzyków dawałaś ? Czy nadal barfujesz ? Napisz proszę.
Insulina Lantus działa najdłużej ze znanych mi insulin. Ale rozpoczyna „pracę” dopiero po 4 godzinach po zastrzyku. W przypadku „pływającego” NADIRU często zdarza się, że przy PRE występuje Nadir, ale ponieważ podana dawka zaczyna „pracować” za 4 godziny, to cukier rośnie po posiłku i zastrzyku, więc nie dochodzi do hipoglikemii. Kiedy przy niskim PRE w okolicach 100 mg/dl zmniejszałam dawkę to zawsze miałam następne PRE bardzo wysokie. To samo było przy PRE 60-70 mg/dl. Matylda kontrreguluje i to może naturalnie broni ją przed hipoglikemią. Jak oglądam dzienniczki dziewczyn w Niemczech na lantusowym forum, to podają normalną dawkę, kiedy poziom cukru jest w okolicach 100 mg/dl – zmniejszają kiedy w ciągu doby osiągną wynik poniżej 50 mg/dl (niezależnie kiedy on jest przy PRE, czy między PRE).
Insulinę mam w fiolkach 3 ml, w których przesuwa się dno, więc w środku nie ma powietrza. Jedna fiolka wystarcza mi na ponad 2,5 miesiąca. Trochę insuliny marnuję, bo żeby dokładnie ustawić dawkę np. na 1,4U naciągam 1,5U i spuszczam malutką kropelkę. Bo najtrudniej ustawić mi 1,4; 1,3U. Łatwiej ustawić mi 1,5; 1,6; 1,7U.
Przechowuję fiolkę w penie w lodówce w miejscu, gdzie temperatura jest między 2-8 stopni C. U mnie na dzwiach lodówki jest wyższa temperatura. Zresztą, potrzymałam termometr w różnych miejscach lodówki i znalazłam miejsce tuż nad warzywniakiem, gdzie stale jest między 2-8 stopni C. Teraz termometr na stałe leży koło insuliny.
Grace, Liwio w jakich opakowaniach macie Lantusa ? fiolki – peny z przesuwającym się dnem, czy buteleczki 5 ml lub 10 ml. No bo jeśli buteleczki to, żeby pobrać insulinę trzeba najpierw wtłoczyć powietrze do środka i ono może powodować zepsucie się płynu.
W każdym bądź razie nie zauważyłam w moich fiolkach zmętnienia, czy żeby coś pływało. Płyn jest przeźroczysty.
Tinka ... żurawinę na wszelki wypadek odstawiam, bo nie chcę zafundować Matyldzie ani Maćkowi szczawianów wapnia. Zaczynam znowu dawać tabletki Guardacid.
Matylda ma nadwagę, powinna schudnąć 0,5 kg. Kiedy stwierdzono u niej cukrzycę miała nadwagę, zaczęła dostawać insulinę i nie zdążyła schudnąć. Dlatego daję jej karmę dla kastratów, chociaż marzy mi się taka dieta BARF, którą można by zamrozić i wyciągać tylko porcje.
Pozdrawiam
PS. Acha... chciałam jeszcze zapytać, czy jeśli u kota z poważną nadwagą np. grubo ponad 15 kg stwierdza się cukrzycę powstałą w wyniku otyłości – to jaką stosuje się dietę ...odchudzającą czy ŻP - ŻRYJ POŁOWĘ (u mnie jedyna skuteczna metoda odchudzenia, bo lubię jeść).
Pozdrawiam