Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lip 24, 2013 14:55 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

nie wiem, a głupot pisać nie chcę...u kotów zaniedbanych te parametry mogą być podwyższone z powodu marnego stylu życia, ale u Ciebie to chyba odpada
dziwne to dla mnie
możliwe, że badania moczu coś bardziej konkretnego powiedzą

a duże masz zaufanie do swojej wetki ?
jo.anna

Post » Śro lip 24, 2013 15:02 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Nie mam zaufania do żadnego weta w Gliwicach :(
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Śro lip 24, 2013 15:03 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

A jak kot jada i pija na co dzień?
Schudł jakoś ostatnio?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro lip 24, 2013 15:04 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Amanda_0net pisze:Nie mam zaufania do żadnego weta w Gliwicach :(

no to lipa trochę.... :?
jo.anna

Post » Śro lip 24, 2013 15:08 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Właśnie, że czuje się dobrze.
Je, pije tyle co zawsze.
Wprawdzie mało ale nigdy dużo nie piła.
Może to jest spowodowane tym stanem zapalnym zębów?

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Śro lip 24, 2013 15:22 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Amanda_0net pisze:Właśnie, że czuje się dobrze.
Je, pije tyle co zawsze.
Wprawdzie mało ale nigdy dużo nie piła.
Może to jest spowodowane tym stanem zapalnym zębów?

a i bardzo możliwe, bo psujące się zęby obciążają nerki :) więc może w tym tkwi problem
jo.anna

Post » Śro lip 24, 2013 15:38 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Może i tak być. Stan zapalny paszczy źle wpływa na cały koci organizm i bardzo często na stan nerek.
Obrazek

Boo

Post » Czw lip 25, 2013 8:07 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Boo pisze:
Ather pisze:
Boo pisze:Dla kota z niewydolnością nerek ważniejsza jest karma z obniżoną ilością fosforu niż ograniczanie białka (które, to obniżanie, wciąż jest dyskusyjne i kontrowersyjne jako, że koty żyją białkiem zwierzęcym a bez niego koci organizm nie bardzo wie jak funkcjonować). I faktycznie po to podaje się alusal, renagel, ipakitinę itp, żeby wyłapać fosfor z jedzonego właśnie jedzenia. W Twoim przypadku, Ather, nie wiemy czy kot ma PNN i jaki ma poziom fosforu więc ciężko ordynować czy to karmę czy to wyłapywacze fosforu.

No wiesz jak na usg wyszlo -zatarta struktura nerek -no to chyba nie jest nic innego jak pnn-nerki nie dzialaja to fakt, tylko fkatycznie nie wiemy ile tego fosforu jest(paranoja żeby nie bylo probowki z fosforem w lecznicy :x )

A prócz tej zatartej struktury nerek cokolwiek w opisie usg więcej było?

Pierwsze wyniki krwi nie były tragicznie ale nie są pełne, mogą być niewiarygodne, nie ma morfologii by zobaczyć jak się miewają czerwonokrwinkowe parametry czyli jak pracują nerki. Nie ma badania moczu by zobaczyć jak zagęszczają mocz. Nie ma posiewu by zobaczyć czy nie ma infekcji. Kot nie miał/nie ma objawów chorobowych.

Dla mnie kot jest niezdiagnozowany. Ale praktycznie każdą wypowiedź pod swoim adresem atakujesz i jesteś na nie więc ja już sobie zamilknę.

Przestan,dla mnie wszystkie wskazówki sa cenne!
Usg robili przy mnie-powiedział wet że nerki nie powiekszone zatarta struktura- pnn-tylko tyle powiedział
Badanie moczu bylo tylko paskowe-po kroplowce
wyszły bakterie,niski ciężar własciwy(nerki nie zgęszczaja moczu),białkomocz-posiewu nie robią
Z tego co wiem to mocz łapałam do wyparzonej kuwety-a taki sposob pobierania nie pozwala na dokladniejsze??badanie np.na bakterie bo mogą byc zafałszowane wyniki-mocz powinno sie pobierac z pecherza-sorry ale nie dam kłuc kota w Wadowicach ani w Suchej :oops: :cry:

Ather

Od: Pon lip 22, 2013 12:04

Post » Czw lip 25, 2013 8:13 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Możesz też spróbować pobierać mocz na wyparzoną chochlę - ja tak łapię. I bakterie można badać, u nas przy takim sposobie pobierania nie wychodzą.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw lip 25, 2013 8:26 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Jest fajny, nowy żwirek do łapania siuśków :)
http://www.karusek.com.pl/produkt.php?p ... 84&cat=865
Obrazek

Boo

Post » Czw lip 25, 2013 8:45 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Yagutka pisze:Możesz też spróbować pobierać mocz na wyparzoną chochlę - ja tak łapię. I bakterie można badać, u nas przy takim sposobie pobierania nie wychodzą.

:cry: przez dopyszczne dopajanie strzykawka kot ucieka jak wchodze do pokoju-na pewno nie wysika sie przy mnie :cry: :oops:

mialam cos takiego ; http://sklep.sigmed.pl/product_info.php ... c72d47bb7e

Ather

Post » Czw lip 25, 2013 9:30 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ather pisze:
Yagutka pisze:Możesz też spróbować pobierać mocz na wyparzoną chochlę - ja tak łapię. I bakterie można badać, u nas przy takim sposobie pobierania nie wychodzą.

:cry: przez dopyszczne dopajanie strzykawka kot ucieka jak wchodze do pokoju-na pewno nie wysika sie przy mnie :cry: :oops:

mialam cos takiego ; http://sklep.sigmed.pl/product_info.php ... c72d47bb7e

Zostaw kota w spokoju do zrobienia badań. Przez kilka dni nic mu się nie stanie, a takimi działaniami tylko pogarszasz sprawę. Dawaj mu normalne jedzenie i spróbuj zrobić tak, żeby kot się odstresował i uspokoił.

Za chwilkę okaże się, że kotu skoczył cukier, a kolejny geniusz weterynarii zdiagnozuje mu cukrzycę :roll:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw lip 25, 2013 9:38 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Nawet nie mów :cry: no ja juz mu nic nie robie a on dalej zwiewa :cry: najgorsze to że nie widzę zeby wody w misce ubywało :cry: ale siki w kuwecie sa

Ather

Post » Czw lip 25, 2013 12:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ja daję wodę pół na pół z mlekiem. Jak nie toleruje mleka to dwaj takie do kawy chude.

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Czw lip 25, 2013 12:20 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Amanda_0net pisze:Ja daję wodę pół na pół z mlekiem. Jak nie toleruje mleka to dwaj takie do kawy chude.

gzies słyszalam że w biedronie ?? czy w ktoryms markecie jest mleko ludzkie bez laktozy --tylko za diabla nie pamietam gdzie?

Ather

[poprzednia][następna]