Moderator: Moderatorzy
Dyktatura pisze:Chciałam zgłosić Myszkę od kini098
Kotka nie tylko ma chore nerki, cierpi też na megacolon i ma uszkodzoną wątrobę.
Więcej an temat Myszki tu: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=132544
kinia098 pisze:Dyktatura pisze:Chciałam zgłosić Myszkę od kini098
Kotka nie tylko ma chore nerki, cierpi też na megacolon i ma uszkodzoną wątrobę.
Więcej an temat Myszki tu: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=132544
Troszkę poprawię Anię. Myszka nie ma uszkodzonej wątroby.
Ale tak, ma megacolon i nerki nie są w ciekawym stanie.
Do tego to kot anemiczny, zaczęła kichać, no i co chwile jesteśmy u weta
Idę dziś po wyniki, to wrzucę skan na wątek.
kinia098 pisze:Do tego to kot anemiczny, zaczęła kichać, no i co chwile jesteśmy u weta
Idę dziś po wyniki, to wrzucę skan na wątek.
kinia098 pisze:....Jak Wy to interpretujecie ?...
PcimOlki pisze:kinia098 pisze:....Jak Wy to interpretujecie ?...
- Brak azotemii. Nawet gdyby była, do określenia jej przyczyn konieczne jest oznaczenie SG moczu i wykluczenie azotemii zanerkowej badaniem USG. Nerki wyglądają na sprawne - należy tylko potwierdzić to oznaczeniem SG moczu i koniec problemu.
- Nie ma podstaw do włączeniu Ipakitine. Taka decyzja winna być podejmowana po oznaczeniu fosforu i wapnia w biochemii. (niekiedy nie ma potrzeby podawać nawet przy niewydolnych nerkach.)
- Kotka ma silną leukocytozę (infekcja?). Marbofloksacyna może być pomocna.
- Niska wartość oznaczenia PLT nie stanowi podstawy włączenia koagulantów - najprawdopodobniej agregacja płytek i błąd zliczania automatu. (nie ma potrzeby podawać - być może istnieje ryzyko.)
Ktoś ci robi siano z mózgu.
- Brak azotemii. Nawet gdyby była, do określenia jej przyczyn konieczne jest oznaczenie SG moczu i wykluczenie azotemii zanerkowej badaniem USG. Nerki wyglądają na sprawne - należy tylko potwierdzić to oznaczeniem SG moczu i koniec problemu.
- Nie ma podstaw do włączeniu Ipakitine. Taka decyzja winna być podejmowana po oznaczeniu fosforu i wapnia w biochemii. (niekiedy nie ma potrzeby podawać nawet przy niewydolnych nerkach.)
- Kotka za mało pije. Przy obecnym stanie nawodnienia, nie wolno podawać Lespewetu bez włączenia nawadniania pozajelitowego lub innym rozwiązaniu problemu niedoboru wody w kocie.
- Kotka ma silną leukocytozę (infekcja?). Marbofloksacyna może być pomocna.
- Niska wartość oznaczenia PLT nie stanowi podstawy włączenia koagulantów - najprawdopodobniej agregacja płytek i błąd zliczania automatu. (nie ma potrzeby podawać - być może istnieje ryzyko.)
kinia098 pisze:- Brak azotemii. Nawet gdyby była, do określenia jej przyczyn konieczne jest oznaczenie SG moczu i wykluczenie azotemii zanerkowej badaniem USG. Nerki wyglądają na sprawne - należy tylko potwierdzić to oznaczeniem SG moczu i koniec problemu.
Czyli konieczne będzie badanie moczu ? Kotka sika duuużo.
kinia098 pisze:- Nie ma podstaw do włączeniu Ipakitine. Taka decyzja winna być podejmowana po oznaczeniu fosforu i wapnia w biochemii. (niekiedy nie ma potrzeby podawać nawet przy niewydolnych nerkach.)
Dostałam też już o tym info. W poniedziałek zapytam o to wetkę; co ona na to.
Z tym trochę poleciałem, bo w pierwszej chwili spojrzałem bezmyśłnie na normy obok - są nieprawidłowe. Nie wiem, czy jest odwodniona - możliwe. Jeśli nie ma azotemi, nie ma potrzeby podawania Lespewetu. Jeśłi kotka jest odwodniona i nie jest nawadniana, Lespewetu podawać nie wolno!!!kinia098 pisze:- Kotka za mało pije. Przy obecnym stanie nawodnienia, nie wolno podawać Lespewetu bez włączenia nawadniania pozajelitowego lub innym rozwiązaniu problemu niedoboru wody w kocie.
Zgadza się. Wetka mówiła, że kotka jest odwodniona. Chodzi tu o kroplówkę ?
kinia098 pisze:- Kotka ma silną leukocytozę (infekcja?). Marbofloksacyna może być pomocna.
Tak. Infekcja/stan zapalny jest na pewno. Ale od czego ? Może śledziona, która nadaje się do usunięcia ? A kalciwirus ? A nowotwór ?
kinia098 pisze:- Niska wartość oznaczenia PLT nie stanowi podstawy włączenia koagulantów - najprawdopodobniej agregacja płytek i błąd zliczania automatu. (nie ma potrzeby podawać - być może istnieje ryzyko.)
Podawać czego ? Vitaconu ?
fili pisze:A czy: "Ipakitine zawiera chitosan, który wiąże i usuwa toksyny mocznicowe."? Że niby wpływa na obniżenie mocznika - tak mnie wetka przekonywała. Ale w tym wątku nie znalazłam zachwytów nad tą właściwością Ipakitine.
CAFNAU pisze:Epakitin is a nutraceutical marketed to veterinarians for phosphorus control in CRF patients.
(1) Contains the adsorbent chitosan (8% crab and shrimp shell extract) and 10% calcium carbonate.
(2) Digestibility of dietary protein and phosphorus was decreased when it was administered to 10 normal cats and 6 cats with CRF.
(3) Its beneficial effects in dogs and cats with naturally occurring CRF have yet to be demonstrated.
CAFNAU pisze:FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
...
Q: Chitosan-based products recently have been advocated as intestinal phosphate binders. How does this kind of product compare with other phosphate binders?
A: A small study in cats with CRD indicated that cats eating food supplemented with chitosan had decreased serum phosphorus concentrations as a consequence of decreased digestibility. No studies have compared chitosan to salts of aluminum, calcium, or lanthanum or to sevelamer as phosphate binders.
Wartości referencyjne dla amylazy w laboratoriach niemieckich wynoszą do 1850 u/l. Również takimi wartościami kieruje się niemiecki Laboklin: http://www.laboklin.de/pdf/de/leistungs ... abelle.pdfSlonko_Łódź pisze:Przyjrzałabym się trzustce bo tu może być problem- lab podał normę od 388- 1800 u/l ale nie spotkałam się jeszcze z normą powyżej 1250 u/l.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości