Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 23, 2012 10:21 Re: Wątek cukrzycowy - V

który dokładnie rodzaj z insulinówek dostępnych na tej stronie byłby najlepszy do podawania Levemiru?

http://diabetyk24.pl/igly-i-strzykawki-o_c_97_1.html
Obrazek Obrazek

kikin

Od: Śro lut 22, 2012 9:13

Post » Czw lut 23, 2012 10:33 Re: Wątek cukrzycowy - V

Czy mogę prosić osoby używające Levemiru o podanie jaki konkretnie ten Levemir macie, tzn. co jest na etykiecie? Jutro jadę do weta i chcę być przygotowana do rozmowy.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw lut 23, 2012 10:35 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:który dokładnie rodzaj z insulinówek dostępnych na tej stronie byłby najlepszy do podawania Levemiru?

http://diabetyk24.pl/igly-i-strzykawki-o_c_97_1.html

te;
http://www.sklepmedyczny.com.pl/igly-i- ... -u100.html
kupuje tu od początku levemiru- dostawa szybka. to są te polecane na naszym wątku strzykaweczki

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw lut 23, 2012 10:38 Re: Wątek cukrzycowy - V

sheridan pisze:Czy mogę prosić osoby używające Levemiru o podanie jaki konkretnie ten Levemir macie, tzn. co jest na etykiecie? Jutro jadę do weta i chcę być przygotowana do rozmowy.

http://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=798

Mamrot

Post » Czw lut 23, 2012 10:42 Re: Wątek cukrzycowy - V

ja przygotowuję się do rozmowy w sobotę - jak mi się lekarka na Levemir nie zgodzi to nie wiem co zrobię :( doradźcie coś, jak rozmawiać? może wypowie się ktoś kto lekarza do Levemiru przekonał?

Mamrot - czy one mają zaznaczone połówki?
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw lut 23, 2012 10:58 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:ja przygotowuję się do rozmowy w sobotę - jak mi się lekarka na Levemir nie zgodzi to nie wiem co zrobię :( doradźcie coś, jak rozmawiać? może wypowie się ktoś kto lekarza do Levemiru przekonał?

Mamrot - czy one mają zaznaczone połówki?

nie maja połówek, ale "zrobienie " połówki jednostki na nich jest bardzo proste. ja podaję, staram sie podać 0,75 a zaczynałam od 1 jedn. na kotce 4 kg. wiem że dziewczyny kupowały tu strzykawki z połówkami ale była cała "afera" z tym, żenie są dokładne, Kociara ma tu zasługi, bo nawet o producenta się oparło, więc generalnie nie sa tu raczej zalecane te z połówkami ( przynajmnije nie te dostepne w Polsce - producent włoski). Dasz radę. co do rozmowy z wetem, w końcu ty tez decydujesz, mam nadziję , że "się zgodzi"na levemir, jeśłi nie ma doświadczenia z ta akurat insuliną a ma z inna to szybko uzupełnie wiedzę, tka się stało w mojej lecznicy.Z tego co czytałam to dużo wetów stosuje Lantus, ale levemir też chodzi, lepszy jest - działa łagodniej- długa fala.

Mamrot

Post » Czw lut 23, 2012 12:51 Re: Wątek cukrzycowy - V

jeszcze jedno pytanie
(cały czas przygotowuję się psychicznie do rozmowy z wetem)
początkową dawkę Levemiru ustala się na 0,25 lub 0,5 na kg w zależności od wyników uzyskiwanych na caninsulinie?
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw lut 23, 2012 13:20 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:jeszcze jedno pytanie
(cały czas przygotowuję się psychicznie do rozmowy z wetem)
początkową dawkę Levemiru ustala się na 0,25 lub 0,5 na kg w zależności od wyników uzyskiwanych na caninsulinie?

dawka początkowa uzależniona jest od PRE, a ponieważ podawana jest caninsulin to PRE jest inne niz sprzed podawania insuliny wogóle. napewno na początek dawka może być lepiej niższa niz za wysoka...

Mamrot

Post » Czw lut 23, 2012 15:08 Re: Wątek cukrzycowy - V

Ciezko cokolwiek tu znalezc, a szukam jakis norm co do badan glukozy - mianowicie, do jakich wartosci moze skoczyc ona w mocnym stresie u weta? A przy jakich mimo stresu nalezy sie martwic?

Udalo mi sie narazie tylko znalezc, ze zesntresowany kot moze miec powyzej 200, ale do jakich wartosci mozna uznac, ze kot byl w sporym stresie, a kiedy nawet mimo stresu wynik jest za wysoki?

Lili

Od: Wto lut 05, 2002 21:48

Post » Czw lut 23, 2012 15:23 Re: Wątek cukrzycowy - V

Lili pisze:Ciezko cokolwiek tu znalezc, a szukam jakis norm co do badan glukozy - mianowicie, do jakich wartosci moze skoczyc ona w mocnym stresie u weta? A przy jakich mimo stresu nalezy sie martwic?

Udalo mi sie narazie tylko znalezc, ze zesntresowany kot moze miec powyzej 200, ale do jakich wartosci mozna uznac, ze kot byl w sporym stresie, a kiedy nawet mimo stresu wynik jest za wysoki?

To raczej trudno określić, do ilu może skoczyć, w stresie to do i 300 może skoczyć. Cukrzycę potwierdza bądź wyklucza badanie fruktozaminy. Ono daje jednoznaczną odpowiedź czy podniesiony cukier był wynikiem stresu czy to klimat cukrzycowy.
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Czw lut 23, 2012 15:50 Re: Wątek cukrzycowy - V

A gdzie w Krakowie mozna wykonac takie badania? Czy ktoras klinika robi je u siebie czy jest tylko opcja wysylki do jakiegos labolatorium? I jaki jest mniejwiecej koszt takiego badania? Bo to tez dla mnie dosc istotne ;-)

Lili

Post » Czw lut 23, 2012 16:03 Re: Wątek cukrzycowy - V

Lili pisze:A gdzie w Krakowie mozna wykonac takie badania? Czy ktoras klinika robi je u siebie czy jest tylko opcja wysylki do jakiegos labolatorium? I jaki jest mniejwiecej koszt takiego badania? Bo to tez dla mnie dosc istotne ;-)

ale o co chodzi powiedz? czy twojemu kotu zbadano cukier w lecznicy? i jaki był wynik? czy widzisz jakies inne objawy ewentualnej choroby? bo robienie fruktozaminy jest do potwierdzenia cukrzycy ale najpierw cukier w badaniu krwi - zwykły glukometr w lecznicy, ale plus objawy itp itd

Mamrot

Post » Czw lut 23, 2012 17:11 Re: Wątek cukrzycowy - V

Objawow jakis specjalnych nie ma ;-)
Felek ma lekka nadwage - bede go dzis miezyc zeby obliczyc FBMI, bo nawet nie wiedzialam, ze cos takiego jest. Pije i sika ogolnie duzo, od zawsze, nawet jak wyniki cukrowe byly ok, wiec to nie jest wyznacznik. Ogolnie czuje sie raczej dobrze. To sercowiec - ma kardiomiopatie przerostowa.
Pani wet, do ktorej chodze, powiedziala, zeby co jakis czas badac mu cukier, bo jest predysponowany do cukrzycy - dzis w lecznicy, u pana wet badalismy glukoze, ale dzis Felek byl wyjatkowo zestresowany - ani nie dalo sie go osluchac (a co jakis czas niefajnie oddycha, dlatego chcialam zeby go osluchac i postanowic cos o lekach moze, ale nie bylo akurat jego wetki) no i cukier wyszedl 307 - Pan wet powiedzial, ze to mocno wysoki jest, nawet w stresie i zeby moze sprobowac powtorzyc badanie w jakiejs lecznicy blizej, zanim Felek zdazy sie az tak zdenerwowac (bo tam jade cale miasto prawie).
Ale to na ile sie moj kot denerwuje zalezy tez od tego jaki ma dzien - i moze sie okazac, ze nawet jadac do weta 500m od domu ten moze sie juz mocno zestresowac.

Lili

Post » Czw lut 23, 2012 17:37 Re: Wątek cukrzycowy - V

pomiar z przed chwili - 120 8O

rano na czczo było 417, dostał jeść tylko rano, no i teraz za chwilę mu dam
podam chyba 2 j żeby już nie mieszać
do soboty na tych 2 pojedziemy
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw lut 23, 2012 17:52 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:pomiar z przed chwili - 120 8O

rano na czczo było 417, dostał jeść tylko rano, no i teraz za chwilę mu dam
podam chyba 2 j żeby już nie mieszać
do soboty na tych 2 pojedziemy
A no widzisz, spadek niesamowity. Te 2 jednostki to też za dużo. Przy 120 mg/dl 2 jednostek Canisuliny też bałabym sie podać.

Pozdrawiam
Tinka

PS: Reszta później. Cały czas piszę i piszę :D Caninsulina to nieobliczalny diabeł :evil:
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

[poprzednia][następna]