Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon maja 14, 2007 13:14

Napisz może PW do Pedro. Jego Krawateczka wiem, że miała wysoką kreatyninę, (chyba, że sam się odezwie). Wydaje mi się, że trzeba wejść z płukaniem kroplówkami etc., bo kreatynina jest naprawdę wysoka. Pedro ma doświadczenie z wysoką kreatyniną, na pewno coś mądrego Ci doradzi. Chyba trzeba szybko.
Marcelibu

Post » Pon maja 14, 2007 13:31

Jak tylko odebralam wyniki to tego samego dnia zaczelam podawac kroplowki podskorne. Kroplowki bede mu aplikowala pzrez 7 dni czyli do soboty a pozniej ponowne badania. Ale stres :cry:

DeKa

Od: Wto maja 08, 2007 11:20

Post » Pon maja 14, 2007 14:08

Pilnuj też morfologii 8O . Zapytaj weta, co by można było dać kotkowi, żeby ją troszkę podciągnąć (piszesz, że jest w dolnej granicy normy).
Trzymam kciuki za płukanie. :ok:
Marcelibu

Post » Śro maja 23, 2007 8:57

Proszę o poradę. Kotek mojej mamusi, lat 14, od 5 SUK, jest na karmie Urinary. Dostaje także wit. C oraz Urosept.Je suche i saszetki. Dwa dni temu miał robione badanie krwi i wyniki są nastepujące:
mocznik 12,37 mmol/l
kreatynina 1,86 mg/dl
Lekarz zalecił podawanie ipakitine i kontrola wyników za 3 miesiące. Kot odmówił jedzenia posypanego Ipakitine. Jak widzicie stan koteczka i co robić dalej?

Zazusia

Od: Pon lut 21, 2005 9:50

Post » Śro maja 23, 2007 9:48 ipakitine

Wg mnie ipakitine nie jest potrzebna.Kotek powinien jesć.
Czy oprócz braku apetytu cos mu dolega jeszcze?
Wyniki w jego wieku nie są złe wcale.

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Śro maja 23, 2007 10:46

Oprócz braku apetytu nic mu nie dolega. Ale ostatnio apetyt ma ogólnie słabszy. Wazy 3,5 kg.

Zazusia

Post » Śro maja 23, 2007 12:16 ipakitine

A te badania byly kontrolne czy z tylko z powodu braku apetytu?.
Czy ostatnio schudl?Wiecej sika,pije?
Malo piszesz wiec trudno się ustosunkować dlaczego lekarz zalecił ipakitine, ona zawiera chitosan, po którym sie chudnie, a koteczek drobniutki.Moim zdaniem niech je na co ma ochotę.
A mocz miał badany?morfologie?Moze jakąs infekcje ma i stracił apetyt?

Poczytaj te strony na temat nerek, SUK itp.itd
http://www.vetserwis.pl/flutd.html
i poradz mamusi wybranie się do dobrego lekarza.

gisha

Post » Śro maja 23, 2007 12:39

Zazusia pisze:Oprócz braku apetytu nic mu nie dolega. Ale ostatnio apetyt ma ogólnie słabszy. Wazy 3,5 kg.

Jeszcze jedno mi sie nasunęło.
Czy bez ipakitine je?A slaby apetyt nie ze względu na upaly na przykład?

gisha

Post » Śro maja 23, 2007 13:22

Już odpowiadam . Kotek badania moczu ma robione co jakiś czas. Wyniki podobno nie są złe. Jutro bedą kolejne wyniki moczu. Morfologi nie miał badanej. Bez ipakitine jada ,ale nie jest to "wilczy apetyt". Raczej trzeba go zachęcać do jedzenia.

Zazusia

Post » Śro maja 23, 2007 13:55

Zazusia pisze:Proszę o poradę. Kotek mojej mamusi, lat 14, od 5 SUK, jest na karmie Urinary. Dostaje także wit. C oraz Urosept.Je suche i saszetki. Dwa dni temu miał robione badanie krwi i wyniki są nastepujące:
mocznik 12,37 mmol/l
kreatynina 1,86 mg/dl
Lekarz zalecił podawanie ipakitine i kontrola wyników za 3 miesiące. Kot odmówił jedzenia posypanego Ipakitine. Jak widzicie stan koteczka i co robić dalej?

Wyniki nerkowe - dobre, kreatynina w górnej granicy normy.. Dlaczego wet dał Ipakitine? Pewnie ta górna granica go do tego skłoniła. Od Ipakitine koty chudną, a dobroczynnym wpływem Ipakitine jest wiązanie fosforu w organizmie, tylko, że zmniejszanie fosforu to już cięższe stany PNN (przewlekłej niewydolności nerek, gdy kreatynina jest dobrze powyżej 2,5),a u Twojego kotka tego nie widać. Ipakitine ma raczej zła opinię wśrod opiekunów nerkowych kotów Miau, choć są też fani.
Mój kot z kreatynina 2,0 dostał nerkowe żarcie, Phytophale na sikanie i tak sobie jest. Za tydzień zrobię kontrolne badania.
Czy masz inne wyniki krwi: morfologię i ciąg dalszy biochemi? Trzeba poszukac powodu chudnięcia, bo to chyba nie sprawa nerek, w tej chwili przynajmniej.
Marcelibu

Post » Śro maja 23, 2007 14:04

Zazusia pisze: Dostaje także wit. C oraz Urosept.

Przepraszam za gapiostwo, wczesniej nie zauważyłam - wg mojej wetki, to podawanie żelaza albo Vitaminy C u kotów MNIEJSZA APETYT. Ja szukałam sposobu na zakwaszenie moczu, bo mój ma też (oprócz nerek) struwity i wetka vitaminę C mi odradziła. Jakie kamienie ma kotek: struwity czy szczawiany wapnia? Jesli struwity, skoro zakwaszasz mocz to pewnie tak, to odstaw witaminę C i podawaj Uro-Pet - pastę zakwaszającą mocz. Byc może, że właśnie VITAMINA C jest powodem niejedzenia.
Marcelibu

Post » Śro maja 23, 2007 14:33

Kotek okresowo dostaje Uro-Pet. Ale obecnie lekarz zalecił urosept i właśnie wit.C. Jutro bedzie pełniejszy wynik badania moczu.

Zazusia

Post » Śro maja 23, 2007 16:23

Nie chcę Tobie niczego narzucać, ale czy można by na kilka dni odstawić vit. C, dawać w zamian Uro-pet (tak samo zakwasza mocz) i może byśmy znali już przyczynę braku apetytu. Chodzi mi o to, że czasem szuka się wielkiego problemu, bada kota, leczy, a przyczyna jest czasem bardzo prosta. Ale oczywiście zrobisz, jak chcesz :wink: .
To podaję tylko jako przykład:pamiętam, był na miau taki kot, który miał starszne kłopoty z brzuszkiem, 2 miesiące szukano przyczyny, kotek zszedł, a sekcja wykazała potwornie silne....zakłaczenie, kłąb sierści w jelitach. Tak prosta przyczyna nikomu nie przyszła do głowy.
Marcelibu

Post » Czw maja 24, 2007 14:05 Karma

Mam pytanie czy ktoś wie, gdzie w Warszawie można kupić karmę Animonda Inetegra Protect Nieren ( czyli dal nerkowców). Gisha pisze, ze w Gdańsku dostępna jest w sklepach zoologicznych. Czy w Warszawie też? Może jakieś przychodnie weterynaryjne. Mój vet ma tylko Hillsa.

DeKa

Od: Wto maja 08, 2007 11:20

Post » Czw maja 24, 2007 14:59

To jest lista sklepów w Warszawie, które mają w swojej ofercie produkty Animondy. Myślę, że część z nich będzie miała również dietę dla nerkowców.

http://animonda.pl/gdzie_kupic.php?mias ... a&x=34&y=1

Polecam również zakupy przez internet - dużo większy wybór diet dla nerkowych kociaków i dostarczają do domu kurierem:

http://www.krakvet.pl/

lub http://animalia.pl/
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

[poprzednia][następna]