Moderator: Moderatorzy
Czarek 10 lat ma niewydolnosc nerek wykryta przypadkiem-ma nowotwor sutka chciałam go wyciąc zrobiłam profilaktyczne badanie nerek
Kot od 1 lipca dostawał kroplowki podskórne z NACL , NACL glukoza plus karma nerkowa lub zwykłe z alusalem.
Dzis kontrolne badania i jest masakrycznie gorzej:
krea 3.204mg/dl
mocz95.066mg/dl
ca 16.00 mg/dl
K 4.274mmol/L
?Na15282.311mmol/L
Cl233.550mmol/L
Nie wiem dlaczego kroplówki zamiast leczyc to go dobily? wszyscy mówia i nawadnianie i nawadnianie...i .........
casica pisze:Ather, mam taka prośbę – podawaj normy przy wynikach poszczególnych parametrów.
Piszesz tak:Czarek 10 lat ma niewydolnosc nerek wykryta przypadkiem-ma nowotwor sutka chciałam go wyciąc zrobiłam profilaktyczne badanie nerek
Z tego, dla mnie przynajmniej wynika, że u Czarka podstawowym i jakby „pierwotnym” schorzeniem jest nowotwór sutka. Podwyższone parametry nerkowe mogą się wiązać z tym właśnie.
Jak ten nowotwór został zdiagnozowany? „Na oko” czy były robione jakieś badania, czy był pobierany np. wycinek? Jeśli badania były robione, to jakie?
Piszesz o badaniach – czy były robione tylko te trzy parametry, czy może jeszcze dodatkowo morfologia? Nie piszesz kiedy były robione te pierwsze badania, ale zakładam, że na w końcu czerwca?
Nastepnie wstawiasz dzisiejsze wyniki:Kot od 1 lipca dostawał kroplowki podskórne z NACL , NACL glukoza plus karma nerkowa lub zwykłe z alusalem.
Dzis kontrolne badania i jest masakrycznie gorzej:
krea 3.204mg/dl
mocz95.066mg/dl
ca 16.00 mg/dl
K 4.274mmol/L
?Na15282.311mmol/L
Cl233.550mmol/L
Nie jest masakrycznie gorzej. Skok kreatyniny jest w zasadzie w granicach błędu, Mocznik się podniósł, ale w żadnym razie „masakrycznie”. Jonogram jest faktycznie zły, ale czy poprzednio robiłaś jonogram, bo dobrze by było mieć jakieś porównanie? A jak wygląda teraz morfologia i czy ją robiłaś?
Poza tym nie bardzo rozumiem czemu kot dostawał w kroplówce glukozę? Kotom nerkowym się jej nie podaje. Chyba, że sód w poprzednich badaniach też był zbyt wysoki i miało to służyć jego obniżeniu? Ja szczerze mówiąc w ogóle nie rozumiem czemu kot dostawał kroplówki - możesz napisać jak często i w jakiej ilości? A może kot dostał zbyt dużo kroplówek i jest przewodniony? Poza tym w jonogramie nie ma fosforu, a jego poziom jest bardzo istotny. Jeśli się nie pomyliłaś, to poziom wapnia jest bardzo wysoki.Nie wiem dlaczego kroplówki zamiast leczyc to go dobily? wszyscy mówia i nawadnianie i nawadnianie...i .........
Nawadnianie i owszem jest konieczne przy pnn, ale jeśli zaczęłaś kota intensywnie nawadniać na podstawie pierwszych wyników, to raczej bez sensu. Mocznik był wówczas w normie, tylko kreatynina była wyższa (chyba, że miałaś jeszcze jakieś badania, których nie wstawiłaś?) Każda infekcja, każdy stan zapalny w organizmie kota daje podwyższony wynik kreatyniny i mocznika. Nie rozumiem czemu wet, robiąc badania pod kątem zoperowania guza i widząc podwyższone parametry nerkowe, postawił diagnozę pnn, zamiast wszystkie siły kierować na ten stan zapalny sutka? I nie rozumiem w związku z tym, czemu przy takich wynikach zalecił karmę nerkową? Przecież to bez sensu.
Napisałaś maila do dr Neski jak widzę. Lepiej chyba zadzwonić do lecznicy i spróbować umówić się z nią na konsultację. Żeby się ten mail nigdzie nie zapodział.
Yagutka pisze:Przed podaniem strzykawką karmę dobrze jest przetrzeć przez sitko.
U nas się jeszcze sprawdziła nakładka na strzykawkę z wężyka do kroplówek - kot może ugryźć końcówkę i nic się nie stanie.
Yagutka pisze:A to przepraszamRzuciło mi się w oczy o rozmaczaniu karmy i strzykawce.
Ather pisze:[Nowotwór sutka był wymacany-nie robiliśmy wycinka-chciałam od razu go wyciąć wtedy profilaktycznie zrobiłam badanie parametrów wątrobowych i nerkowych.Nie pamiętam dobrze tych wyników bo dostałam wydruk na kiepskim papierze i się zatarły-z tego co pamiętam to wypisałam
Badania krwi robione były 1 lipca
Weterynarze powiedzieli że mam podawać kroplówki
Podawałam po 100ml 150ml dziennie we wlewie-kot po niej ładnie i dużo sikał myslałam że to dobrze bo wypłuka mocznik
Nie robiłam żadnych innych badań wtedy
Dziś po podawaniu karmy nerkowej i codziennych kroplówkach zrobilam badania kontrolne i![]()
Fosfor nie byl badany bo...zabraklo probówki z odczynnikiem
Próbowałam rozmaczać karmę ale rozmoczona jest fuj.... strzykawką próbowałam to jest masakra co wcisnę to kot jest strasznie zestresowany
Ather pisze:W niedziele i dzisiaj kot nie dostał kroplówki, czy nadmiar wody sie wchłonie z czasem?
Kot sikał dosc sporo po kroplówkach,teraz sika mniej
nie dusi sie ,ma apetyt...
Guzek jest wielkosci ziarnka pieprzu nie wygląda na ropnia, kot dopstawal przez 10 dni synulox
sigman pisze:Ather, te wyniki sodu i chloru są nieprawdopodobne, myślę, że to błąd i nie powinno się brać ich pod uwagę. Żaden ssak nie będzie żył z takim wynikiem elektrolitów.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości