Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 22, 2012 11:38 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot pisze:co do ceny to u mnie aptekasprzedaje wkład do pena za 65 zł, i jest to tez niezłacena biorąc pod uwagę to , żewe wkładzie do pena jest duuużo jednostek :).

Tak jak pisałam wyżej - za ten wkład płacę 53 zeta. Popatrz, jak duże róznice miedzy aptekami występują :evil:
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro lut 22, 2012 11:42 Re: Wątek cukrzycowy - V

Liwia pisze:
Mamrot pisze:co do ceny to u mnie aptekasprzedaje wkład do pena za 65 zł, i jest to tez niezłacena biorąc pod uwagę to , żewe wkładzie do pena jest duuużo jednostek :).

Tak jak pisałam wyżej - za ten wkład płacę 53 zeta. Popatrz, jak duże róznice miedzy aptekami występują :evil:

no... jak pedziałam że w innym miescie za 53 to mnie Pani wysmiała, że tu 3city jest i taka cena i żebym sie cieszyła, że sprzedaje pojedyncze wkłady, ja jej na to, że zaraz jej tu klientów napędzę bo wet przestawia koty cukrzycowe na levemir i ma zapytania od ludzi gdzie mozna kupić pojedyncze... etam.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro lut 22, 2012 11:54 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry
witam Was serdecznie
jestem drugą połówką wojtkan i postanowiliśmy, że ja będę pisać na wątku
póki co częściej jestem w domu i mam więcej czasu :wink:

Mamrot pisze:
wojtekn pisze:sprawdziłem siuśki paskami Keto Diastix
glukoza - bardzo wysokie ++++
ketony - negatywny

co mi taki wynik mówi?

mówio, że czas kiedy cukier jest ponizej rogu nerkowego jest żaden... za krótko jest nisko... cała caninsulin, dziala jak piorun obniżając a potem drugi piorun i szybki wzrost. życzę szybkiego przejścia na levemir. co do ceny to u mnie aptekasprzedaje wkład do pena za 65 zł, i jest to tez niezłacena biorąc pod uwagę to , żewe wkładzie do pena jest duuużo jednostek :). wkładma zjednej strony takagąbeczko poduszeczkę, tam sie przebijamy do insuliny, nabieranie jest tak latwie jak z fiolki. na jedno tylko musze ci zwrócić uwagę, strzykaweczki 0,5 ml do insuliny "setki" mają zazwyczaj fabrycznie cofnięty tłoczek i w strzykawce jest powietrze, zanim wbijesz igielke do wkładu z levemirem to wypchnij ze strzykawki powietrze, tak żeby go nie wtłoczyc do wkładu.

czy dobrzy rozumiem, że przez tą gąbeczkę przebiję się igłą, tak jakbym nabierała insulinę z fiolki?

muszę podzwonić po aptekach i się dowiedzieć gdzie by mi na sztuki sprzedali , bo opakowanie za 300 zł mi niepotrzebne
no i jeszcze jedno rozumiem, że bez recepty mi tego nie sprzedadzą? (w sob na 12 jestem do weta zapisana, nowego, ciekawa jestem czy zaakceptuje Levemir, bo w tej klinice leczą koty Lantusem Wos z tego co mi inna wetka tam pracująca mówiła) - jakieś sugestie jak ja mam je przekonać do Levemiru?

kocisko miało z ran 403, teraz normalnie by spał a się krząta więc pewnie by coś zjadł, dawać czy nie?
bo niby nie miałam w ciągu dnia dawać...
Obrazek Obrazek

kikin

Od: Śro lut 22, 2012 9:13

Post » Śro lut 22, 2012 12:02 Re: Wątek cukrzycowy - V

cześć Kikin! cała sprawa polega na regularnosci i na ilości jadla odpowiedniej. podawaj te sameilości o tej samej porze, tak jak regularnie podawana jest inzulina.o której była podana?

Mamrot

Post » Śro lut 22, 2012 12:06 Re: Wątek cukrzycowy - V

rano zjadł 100 gram Animondy Integra
Caninsuliny dałam 3j (pewnie źle robię, ale już jestem wygłupiona totalnie, jak wiecie mój wet kazał 5, ja oczywiście po wszystkim co wyczytałam i nawet po rozmowach z innymi wetami, uważam, że to za dużo, wczoraj wieczorem dałam 2 kreski przy 305, dziś przy 403 dałam 3, pewnie źle ale wierzcie mi wygłupiona jestem tatalnie a jakoś do soboty dobrnąć musimy, ryczeć mi się chce)
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Śro lut 22, 2012 12:06 Re: Wątek cukrzycowy - V

o 6:45 pomiar, potem jedzenie, potem insulina

i nie wiem czy ma to jakiś związek, ale wydaje mi się, że jak ma cukier wysoki to od razu qpa się psuje na śmierdziela
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Śro lut 22, 2012 12:12 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin - witaj!
1. Żadnej paniki i ryczenia. Cycuchy do góry i czytaj, czytaj, jeszcze raz czytaj o cukrzycy.
2. Dawki insuliny nie wolno zmieniać o chwile - podajesz 2j, podawaj tyle bo organizm oszaleje do końca.
3. Insuliny nie kupisz bez recepty. Z wetem musisz rozmawiać i musisz do tej rozmowy być przygotowana i przekonywujaca. A więc - patrz pkt 1.
4. Co do smrodliwej kupy - czekają Was kompleksowe badania, z uwzględnieniem trzustki.
No, i nic się nie martw, nie jesteście sami!
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro lut 22, 2012 12:18 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:o 6:45 pomiar, potem jedzenie, potem insulina

i nie wiem czy ma to jakiś związek, ale wydaje mi się, że jak ma cukier wysoki to od razu qpa się psuje na śmierdziela

no mineło 5,5 godziny od insuliny i posiłku, teraz już cukier rośnie mocno więc posiłek go jescze podwyższy. nie dawaj dasz o 18.45 przy insulinie! i nie skacz tak z ta ilością, Tinka "zaleciła" 2 jednostki to tak dobrze! no nie szkodzi, że poranne PRE było nieco wyższe od wczoraj wieczorem! spokojnie. a od jutra daj jeść rano przy insulinie, potem na plus 3 godziny. a nastepne jedzonko przy kolejnej insulinie. i skoro masz czas to czytaj pierwsze posty, spokojnie. poryczec możesz chwilę a potem działaj ;). Jest dobrze.

Mamrot

Post » Śro lut 22, 2012 12:22 Re: Wątek cukrzycowy - V

ok to zostaję przy 2j

do tej sobotniej rozmowy postaram się przygotować jak najlepiej, oby wetka była współpracą zainteresowana

mogę mieć problem z levemirem, bo na razie tam gdzie do aptek się dodzwoniłam, na sztuki sprzedawać nie chcą :roll:

Mamrot - dobrze z tym nabieraniem z pena zrosumiałam, że podobnie jak z fiolki da radę?, pytam może jak głupia, ale w życiu wkładu do pena nie widziałam 8O
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Śro lut 22, 2012 12:34 Re: Wątek cukrzycowy - V

oczywiście, dasz radę.
I jestem zaskoczona, że u Was dziewczyny nei chcą sprzedawać na sztuki 8O U mnie nigdy nie było problemu.
Obrazek

Liwia

Post » Śro lut 22, 2012 12:42 Re: Wątek cukrzycowy - V

a kupujecie ją bez problemu bez recepty?
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Śro lut 22, 2012 12:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin - wyżej pisalam, że insuliny Ci nikt bez recepty nie sprzeda!
Obrazek

Liwia

Post » Śro lut 22, 2012 13:23 Re: Wątek cukrzycowy - V

czyli wet wypisuje receptę na mnie? czy jak to wygląda?
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Śro lut 22, 2012 13:27 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:czyli wet wypisuje receptę na mnie? czy jak to wygląda?

nie, wyspisuje na kota, normalna 100 % płatna recepta od weta

Mamrot

Post » Śro lut 22, 2012 13:28 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:ok to zostaję przy 2j

do tej sobotniej rozmowy postaram się przygotować jak najlepiej, oby wetka była współpracą zainteresowana

mogę mieć problem z levemirem, bo na razie tam gdzie do aptek się dodzwoniłam, na sztuki sprzedawać nie chcą :roll:

Mamrot - dobrze z tym nabieraniem z pena zrosumiałam, że podobnie jak z fiolki da radę?, pytam może jak głupia, ale w życiu wkładu do pena nie widziałam 8O

oczywiście zrobicie pomiar przedpodaniem dzis wieczorem insuliny?

Mamrot

[poprzednia][następna]