Wątek cukrzycowy - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw kwi 28, 2011 22:23 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Cukrzyca posterydowa - to się zdarza i to nierzadko. Zwykle jednak nie po jednym zastrzyku jak u nas.
Możesz kupić w aptece paski do badania moczu - będziesz od razu wiedzieć, czy jest cukier w moczu.
Zrób morfologię i biochemię. Kot powinien być na czczo.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw kwi 28, 2011 22:28 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Witaj Ewa i kontra !
Jesteś z Warszawy. Polecam dr. Marka Smolaka z Kliniki multiwet z Gagarina 5. Dr. porozmawia z Tobą, obmaca futrzaka i pewnie zaleci insulinę Lantus - bo takie maja tam procedury. Powołaj się na nasz wątek i poproś od razu o Levemir. No i koniecznie zaopatrz się w glukometr. Gdybyś potrzebowała pomocy przy pierwszych pomiarach z ucha - służę pomocą, mieszkam też w Warszawie.
Pozdrawiam

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Czw kwi 28, 2011 23:18 Re: Wątek cukrzycowy - IV

sheridan pisze:Cukrzyca posterydowa - to się zdarza i to nierzadko. Zwykle jednak nie po jednym zastrzyku jak u nas.
Możesz kupić w aptece paski do badania moczu - będziesz od razu wiedzieć, czy jest cukier w moczu.
Zrób morfologię i biochemię. Kot powinien być na czczo.

Ok, dzięki za rady, jestem zupełnie zielona w temacie. A moja koleżanka strasznie przeżywa te objawy. Chciała uratować mu życie, a problemy z nim cały czas się piętrzą. Zrobimy krew i zbadamy mocz.
W 2016 wysterylizowałyśmy 109 kotów (stan na 11.07) - 2015 - 222, 2014 - 130, 2013 - 126, 2012 - 85, 2011 - 107, 2010 - 108, w sumie 887 :)

Kalinuwka

Od: Pon lis 24, 2008 18:10

Post » Pt kwi 29, 2011 7:46 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Dzięki Kociara. Zaraz zadzwonie do tej kliniki. Wiem, że były rozmowy który glukometr jest najlepszy. Czy możesz napisać, z doświadczenia - który i gdzie go kupić. Czytałam troche forum, ale w kazdym z IV wątkow jest kilakdziesiat stron do 100, dla mnie sprawa jest na tyle świeża, że nawet jak czytam to mam wrazenie że niewiele do mnie trafia. . Wiem, że lepsze sa igły U100. Tak? Musze kupić paski ketonowe, gdzie je kupic? Pracuje 8 godzin do tego zanim wróce do domu to pewnei kolo 10 godzin. wiec nie ma szans, żebym podawala insuline wg potrzeb. Mieszkam sama, tzn z kotem. Na pewno będe potrzebowała pomocy jak z tym uchem sobie poradzić, przeciez to ucho jest tak cieniutkie ze tej zylki praktycznie nei widać. Teraz kot po tych ostatnich badaniach jest bardzo nerwowy, może jak dostanie pierwszą insulinę, to sie uspokoi. przeraża mnie to wszystko bardzo.

ewa_i_kontra

Od: Czw kwi 28, 2011 21:10

Post » Pt kwi 29, 2011 9:34 Re: Wątek cukrzycowy - IV

ewa_i_kontra pisze:Wiem, że lepsze sa igły U100. Tak?

Strzykawki U-100, tak :D

ewa_i_kontra pisze:Musze kupić paski ketonowe, gdzie je kupic?

W aptece, bez recepty. Keto-Diastix :D
ewa_i_kontra pisze:Na pewno będe potrzebowała pomocy jak z tym uchem sobie poradzić, przeciez to ucho jest tak cieniutkie ze tej zylki praktycznie nei widać. Teraz kot po tych ostatnich badaniach jest bardzo nerwowy, może jak dostanie pierwszą insulinę, to sie uspokoi. przeraża mnie to wszystko bardzo.

Wszystko trzeba na spokojnie i najlepiej z nagrodami dla kitaka, w postaci kąsków jedzenia (ale nie karmy suchej).
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Pt kwi 29, 2011 9:57 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Dzieki Szejbal,
a co z glukometrem? jaki?
Nagrody - nie sucha karma - ok, tylko boje sie jej teraz podac cokolwiek innego niz sucha karma dla diabetyków, czytałam, że lepiej dawac mokrą, ale wtedy trzeba zwiekszyc insulinę. Ale spokojnie, dzis bedzie pierwsza insulina, będzie tylko lepiej i dam sobie rade ze wszystkim.

ewa_i_kontra

Od: Czw kwi 28, 2011 21:10

Post » Pt kwi 29, 2011 10:25 Re: Wątek cukrzycowy - IV

ewa_i_kontra pisze:a co z glukometrem? jaki?

ja dostałem w aptece - całkowicie za darmo glukometr Optium Xido http://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=1020,
ale (zawsze jest jakieś ale :) ) jako że nie mam cukrzycy za paski musiałem zapłacic 47pln (na receptę byłoby 50gr/ jeden pasek jeden grosz)

Innego nie miałem więc nie będę mówił że jest super i w ogóle, ale pokazuje raczej dobrze - przebadałem przy okazji całą rodzinę - tylko u Kocurka wyszło ponad 300 :(

klf

Od: Pt lut 25, 2011 11:57

Post » Pt kwi 29, 2011 11:16 Re: Wątek cukrzycowy - IV

ewa_i_kontra pisze:Nagrody - nie sucha karma - ok, tylko boje sie jej teraz podac cokolwiek innego niz sucha karma dla diabetyków, czytałam, że lepiej dawac mokrą, ale wtedy trzeba zwiekszyc insulinę. Ale spokojnie, dzis bedzie pierwsza insulina, będzie tylko lepiej i dam sobie rade ze wszystkim.
"ewa_i_kontra, niestety w najbliższym czasie będę pisała tylko z doskoku. Właśnie dojrzałam, że z tymi karmami coś Ci się pomyliło. Koty potrzebują na suchej karmie większych dawek insuliny, a nie na mokrej.

Pozdrawiam ciepło wszystkich uczestników tego wątku
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt kwi 29, 2011 13:38 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Witam wszystkich
Dziś otrzymałam wyniki mojego kota, który od jakiegoś tygodnia był niewyraźny, sztywno chodził, miał słaby apetyt, dużo pił.
Są następujące:

Kidney:
Urea (BUN) 45.3 ++ 5.7 - 13.5 mmol/l
Creatinine 592 ++ < 168 umol/l
Sodium 147 -- 149 - 163 mmol/l
Potassium 4.9 3.3 - 5.8 mmol/l

Liver:
Bilirubin (total) 1.9 < 5.1 umol/l
ALT (GPT) 17.8 < 175 U/l
Alkaline phosphatase 14 < 73 U/l
AST (GOT) 38.0 < 71 U/l
Total protein 74 62 - 86 g/l
Albumin 33 29 - 46 g/l
Globulin 41 25 - 50 g/l
Albumin/Globulin-Ratio 0.80 > 0.57

Pancreas:
Glucose 13.1 ++ 3.5 - 7.8 mmol/l
Cholesterol 4.6 < 8.5 mmol/l
Cholesterol (Fasting cats with regular body weight): < 5.2 mmol/l

Small Blood Count

Leukocytes 9.2 6 - 11 G/l

In stressed cats up to 18

Erythrocytes 8.56 5 - 10 T/l
Haemoglobin 11.7 9 - 15 g/dl
Packed cell volume (PCV) 38 28 - 45 %
MCV 45 40 - 55 fl
HbE 14 13 - 17 pg
MCHC 31 31 - 35 g/dl
Thrombocytes 380 150 - 550 G/l

Byłam z kotem u dwóch wetów. Jeden twierdzi że to cukrzyca i zalecił insulinę. Drugi mówi, że podniesiony cukier to wynik stresu a kot ma niewydolność nerek i insuliny nie zaleca. Wspominał o fruktozaminie, Czy jest i gdzie w tych wynikach jest ta fruktozamina? Co mam robić. Kroplówkami zbijam mocznik. Czy mój kot to kot z niewydolnością nerek, czy z cukrzycą, która spowodowała podniesienie poziomu mocznika i kreatyniny. Bardzo proszę o pomoc. Podawać tą insulinę czy nie. Czy zrobić badanie moczu na cukier i na ile jest ono przydatne?
Beata

Beata Szczecin

Od: Śro lip 05, 2006 12:43

Post » Pt kwi 29, 2011 15:20 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Hej Beata,

w tych wynikach fruktozaminy nie ma, a szkoda, bo wtedy byłoby wszystko wiadomo. Poziom glukozy we krwi u Twojego kota po przeliczeniu mmol na mg/dl wynosi 236. Bardzo prawdopodobnie wynik ten jest rezultatem stresu podczas wizyty w gabinecie weterynaryjnym. Kup proszę w aptece paski do mierzenia cukru w moczu i sprawdź w domu, czy jest on tam obecny. Jeśli pasek będzie czysty, to Twój kociak cukrzycy nie ma. Natomiast mocznik (tu azot mocznika) i kreatynina są bardzo podwyższone. Twój kot ma na bank poważne problemy nerkowe.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Edit: Dopóki nie ma pewnej diagozy - cukrzyca, insuliny nigdy w życiu bym nie podała. Żeby cukrzyca mogła zaatakować nerki, musiałaby być już dłużej nieleczona lub niewyrównana.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pt kwi 29, 2011 15:43 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam paski które badają kilka parametrów w tym również glukozę. są wystarczająco dokładne czy kupić tylko do pomiaru glukozy? A jeśli wyjdzie glukoza to jest to pewność cukrzycy czy tylko prawdopodobieństwo? I co wtedy robić dalej?

Beata Szczecin

Od: Śro lip 05, 2006 12:43

Post » Pt kwi 29, 2011 17:49 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Witam Wszystkich!!
Wczoraj byłam u weta z moją kicią. Pokazałam wyniki pomiarów cukru przed każdym dawkowaniem insuliny (2x dziennie po 2 jednostki Insulina Lente WO-S). PRE w przedziale od 360mg/dL do 460mg/dL. Polecił bym podawała jej coś takiego Amlozek (wskazany do leczenia nadciśnienia) oraz Glipizid (obniża cukier).
Powiedział, że wykonane przeze mnie pomiary nic nie dają poza tym, że można z nich odczytać iż podana dawka insuliny nie spowoduje zbyt dużego spadku cukru. Kazał mi wykonać pomiar pomiędzy 3 a 4 godz. od podania insuliny. Tak też zrobiłam wynik (4 godz. od podania insuliny 272 mg/dL).
Mój problem:
Co o tym myślicie??
Co może oznaczać wynik 272mg/dL - biorąc to zupełnie intuicyjnie (bo jak wcześniej wspomniałam, jestem totalnym laikiem, walczę z cukrzycą od 05.04.2011r. i nadal brakuje mi wiedzy i doświadczenia) to chyba podaję za małą dawkę.
"Kociaro" czy mogę napisać do Ciebie na PW??
Pozdrawiam.

Beta77

Od: Sob kwi 23, 2011 20:59

Post » Pt kwi 29, 2011 17:57 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Beata Szczecin pisze:Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam paski które badają kilka parametrów w tym również glukozę. są wystarczająco dokładne czy kupić tylko do pomiaru glukozy? A jeśli wyjdzie glukoza to jest to pewność cukrzycy czy tylko prawdopodobieństwo? I co wtedy robić dalej?

Witaj Beata !
Jeśli masz paski do moczu np. 8-10 składnikowe to one mierzą też ketony i glukozę, więc nie musisz kupować pasków Keto Diastik. Najpierw sprawdź czy z pasków wychodzi cukier (++/+++/++++), a następnie napiszemy Co dalej robić. Najważniejsze nie martwić sie na zapas. Cukier w moczu jest średnią z jakiegoś czasu pomiędzy siusianiami i nie określa jaki jest aktualny cukier we krwi kota.
Pozdrawiam

"Kociara"

Post » Pt kwi 29, 2011 17:59 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Beata Szczecin, takie paski, jakie masz, są bardzo dobre, bo przy okazji możesz sprawdzić też pozostałe parametry: białko w moczu, ciężar właściwy, ketony, ph moczu itd. Metoda paskowa, choć nie przy każdym parametrze dokładna, dla własnego monitoringu jest jak najbardziej OK. Paski nie nadają się tylko wtedy do sprawdzania cukru, gdy cukrzyca jest już zdiagnozowana, bo wtedy wcale nie wiadomo, ile glukozy w danym momencie krąży we krwi. Wynik glukozy w moczu jest jedynie średnią od jednego siknięcia do następnego. Jednak gdy jest tylko podejrzenie cukrzycy, a zwierzęciu można zbadać cukier w moczu w warunkach bezstresowych, tzn. w domu, i wynik wyjdzie negatywny, to takie zwierzę cukrzycy nie ma na 100 proc.

Jeśli badanie glukozy w moczu wyjdzie Ci pozytywne, to prawdopodobieństwo cukrzycy jest duże. Znam jednak takie przypadki, choć naprawdę nieliczne, że cukier w moczu pojawił się z powodu niewydolności nerek. Kiedyś, swego czasu, dyskutowałam na ten temat z moimi wetami. Molekuły glukozy są lżejsze niż molekuły białka, i jeśli nerki przepuszczają białko do moczu, to mogą też przepuszczać glukozę. Odwrotnej możliwości nie ma.

Pozdrowienia
Tinka

PS: W jakiej ilości podajesz kroplówki i jakie? Czy oprócz kroplówek lekarz zalecił coś jeszcze? Zakres badań Twojego kocurka jest bardzo skąpy. Brakuje mi np. przy screeningu nerkowym fosforu (bardzo ważny parametr) i wapnia.
Ostatnio edytowano Sob kwi 30, 2011 16:36 przez Tinka07, łącznie edytowano 2 razy

Tinka07

Post » Pt kwi 29, 2011 18:06 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Beta77 pisze: Polecił bym podawała jej coś takiego Amlozek (wskazany do leczenia nadciśnienia) oraz Glipizid (obniża cukier). Powiedział, że wykonane przeze mnie pomiary nic nie dają poza tym, że można z nich odczytać iż podana dawka insuliny nie spowoduje zbyt dużego spadku cukru.
Co może oznaczać wynik 272mg/dL
"Kociaro" czy mogę napisać do Ciebie na PW??
Pozdrawiam.

Możesz napisać do mnie na pW. Mierzymy nie tylko cukier przed PRE ale także kilka godzin po pre żeby sprawdzic jak działa insulina. Co jakiś czas wskazane jest zrobienie krzywej cukru +3,+6, +9 po pre.
PRE powyżej 360mg i spadek do 272 mg oznacza że insulina pracuje i można dokonać małej korekty. Więcej na PW
Pozdrawiam

"Kociara"

[poprzednia][następna]