angania pisze:angania pisze:- w mojej strzykawce 1 jednostka = 5 kresek
W każdej strzykawce U 100 1 jednostka Caninsuliny to 2,5 kreski.
PS: Proszę, usiądź na spokojnie i przelicz chociaż te nieszczęsne jednostki.
no właśnie nie w każdej - moje maja pojemnosc 0,5 ml - podaje dobre dawki.Ale wprowadziłaś mi taki zamet,że po prostu wzięłąm strzykawke U 100 - o pojemności 1 ml, i moja ta która podaje U-100 o pojemnośc 0,5 ml , naciągnęłam wody i policzyłam kreski - w mojej 1 jednostka to tak jak napisałm 5 kresek.
Anganio, nie denerwuj się. Postaram się Ci to jeszcze raz wytłumaczyć

Oczywiście, że Twój eksperyment musiał przynieść takie same rezultaty. Wszystko jedno, jakie strzykawki U 100 będziesz ze sobą porównywać. Może to być pojemność 1 ml, 0,5 ml lub nawet 0,3 ml. Wynik będzie zawsze taki sam. To tak jakbyś odmierzała dwiema linijkami 5 cm; raz linijką o długości 50 cm, a raz o długości 1 m. 5 cm równa się zawsze 5 cm, nie?

Strzykawki U 100 o pojemności 0,5 ml mają 50 kresek. Strzykawki U 100 o pojemności 1 ml mają 100 kresek. Znaczy to w dalszym ciągu, że jedna kreska równa się jednej jednostce insuliny setki. Jeśli naciągniesz 5 kresek wody do insulinówki U 100 o pojemności 1 ml, potem ją wypuścisz i naciągniesz ją znowu do insulinówki U 100 o pojemności 0,5 ml, to będziesz miała zawsze ten sam wynik, bo 5 kresek na jednej strzykawce równa się 5 kreskom na drugiej (porównaj przykład z linijką i centymetrami)

Najpóźniej chyba teraz wykrzykniesz: "Ergo, to przecież w obu przypadkach strzykawki U 100, więc musi wyjść to samo

"
Anganio, skoncentrowałaś się niestety jedynie na pojemności strzykawki i do tej pory nie wzięłaś pod uwagę stężenia Canisuliny. I tu zaczyna się Twoje błędne rozumowanie. Pomyśl teraz o stężeniu alkoholu, to może będzie Ci łatwiej to zrozumieć.
Stężenie Canisuliny wynosi 40 (obrazowy przykład z 40 proc. alkoholu), Ty jednak używasz insulinówek U 100, przystosowanych do insuliny o stężeniu 100 (obrazowy przykład z 100 proc. alkoholu).
Zadanie:Lekarz weterynarii zalecił mojemu kotu cukrzycowemu podawanie insuliny "Caninsulin" o stężeniu 40. Jednorazowa dawka ma wynosić 1 jednostkę. Dostałam dziś w aptece jedynie strzykawki U 100 o pojemności 0,5 ml i 1 ml. Ile kresek mam naciągnąć, żeby podać jedną jednostkę Caninsuliny?
Rozwiązanie:1 kreska (= 1 jednostka) - U 40
x kresek - U 100
100 x 1 : 40 = 2,5Odp: Jedna jednostka Caninsuliny równa się 2,5 kreskom, naciągniętym na insulinówce U 100. Pojemność insulinówek U 100 nie ma żadnego znaczenia.
Gdybyś dziś wzięła insulinówkę U 40, którą odmierza się insulinę o stężeniu 40 (Caninsulina), nabrała do niej jedną kreskę wody, wypuściła i ponownie nabrała tę wodę do insulinówki U 100, to byś się pewnie zdziwiła, że wchodzi tam tylko 2,5 kreski wody a nie 5 kresek. I wtedy byłoby też wszystko jedno, czy wzięłabyś insulinówkę U 100 o pojemności 1 ml czy o pojemności 0,5 ml. Gwarantuję Ci, że wynik byłby taki sam.
Kup proszę w aptece choć jedną insulinówkę U 40, przystosowaną do odmierzania insuliny 40, i wtedy zrób ponownie eksperyment z wodą. Nabierz do insulinówki U 40 jedną kreskę wody, wypuść zawartość ze strzykawki i nabierz ją do insulinówki U 100. Nie zapomnij napisać, co Ci wyszło

Pozdrawiam serdecznie