Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro mar 28, 2007 17:49

Ja jeszcze w sprawie glukometru, jaki najlepiej kupic. Mój TŻ jest cukrzykiem i ma glukometr "Glucotrend'2" i do tego paski ACCU-CHER Active. Jaki glukometr moge kupic żeby uzywac tych samych pasków. Bo ten od TŻ-ta to dosyc sporo krwi wymaga żeby bystarczyla mała ilośc krwi.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Śro mar 28, 2007 18:10

Iburg,

Ja bym na Twoim miejscu kupiła accu check active. I paski są te same tylko musisz pamiętać, że do każdego glukometru jest osobne opakowanie. Chyba, że będziesz wyjmowała ten pypeć z boku (nie wiem jak to się nazywa fachowo).

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Śro mar 28, 2007 19:17

Witajcie :)

Dziewczyny udało mi się zbadać Maxi cukier we krwi glukometrem!!! Accu-Check Active wynik był następujący 178mg/dl, ale nie obyło się bez problemów. Chcialam ucho nakłuć przy pomocy nakłuwacza i nie mogłam bo wogóle igła mi nie wyskakiwała mimo że zwiekszałam głębokość nakłucia dopiero samą igłą z nakłuwacza, nakłukam ucho Maxi. Straszne jest tempo w jaki należy pobrać próbkę ale myślę, że z każdym następnym badaniem pójdzie mi sprawniej.
A co myslicie o wyniku?

pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Śro mar 28, 2007 19:37

Pulinkaminka,

Gratuluję pobrania. Ja też się nieziemsko cieszyłam jak pierwszy raz mi się udało. Ja używam tej igiełki która jest w nakłuwaczu. Tzn. użwam zapasowej oczywiście. Znasiek nie zniósłby tego ptryknięcia. Poza tym mogę dokładnie wcelować w żyłkę. A jeszcze jak podświetlę od spodu latarką to już wogóle gra gitara.
Jakby mój grubas miał taki wynik to bym się cieszyła.

Pozdrawiam

Flores

Post » Śro mar 28, 2007 20:28

http://www.sklep-med.pl/product_info.php/products_id/61
czy to jest ten glukometr?
rozważam kupno jakiegoś
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro mar 28, 2007 21:05

Halo Paulinkaminka,

to chyba jedna z najcudowniejszych wiadomości, jaką przeczytałam od czasu, jak zarejestrowałam się na tym forum.

Obrazek

Ciekawa jestem tylko, kiedy zmierzyłaś cukier, ile godzin po podaniu insuliny. Mam nadzieję, że nie tuż przed następną injekcją, bo gdyby tak było, to następna dawka insuliny 2,5 jednostki może być dla Maxi niebezpieczna (za dużo insuliny). Daj sobie spokój z nakłuwaczem, jeśli Ci nie leży. Jeśli lepiej Ci idzie samymi igiełkami, to dobrze. Każdy robi tak, jak mu najwygodniej. Ja po kilku niezadowalających próbach z nakłuwaczem przeszłam na same igiełki. Na pewno z biegiem czasu będzie coraz lepiej. Wiem to ze swego doświadczenia i doświadczenia wielu innych. Maxi też się przyzwyczai do tej procedury. Najważniejsze, żebyś się nie zniechęciła. Wypytywałam się wczoraj trochę w związku z waszym problemem. Cukrzyca mogła ewentualnie powstać na skutek podawania tabletek antykoncepcyjnych. To są hormony i działają na organizm podobnie jak inne sterydy.

Wynik jest bardzo dobry, ale ile godzin po podaniu insuliny go robiłaś?

Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro mar 28, 2007 21:56

Witam

Maxi dostaje insulinę 2 razy dziennie:
rano o godz. ok 6.00
wieczorem o godz. ok 18.00
staram sie tych godzin przestrzegać.
Dziś podałam jej insulinę wieczorem o godz. 18.15 a badanie zrobiłam o 20.20 czyli 2 godziny po podaniu insulin. Dodam jeszcze, że podaję insulinę podczas jedzenia. Teraz właśnie maxi dostanie jeszcze jeść.
Ja się ucieszyłam że Maxi ma taki wynik ale zaczałam się pózniej zastanawiać czy nie ma za niski i cały czas ja teraz obserwuje.

Magicmada ja właśnie taki glukometr kupiłam ale za 33zł w aptece również w podobnej cenie ( glukometr+przesyłka) znajdziesz na allegro. Myśle że bedzie dobry i bez problemu mozesz w Polsce kupic paski.

Pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Śro mar 28, 2007 22:06

Hi Flores,

na razie działam jeszcze w tempie ekspresowym, ale to może się szybko zmienić, jak będzie u nas trochę więcej właścicieli szukających pomocy. Póki co postaram się odpowiedzieć na twoje pytania:

Z tym chromem moi weci byli ciężko zdziwieni. Nic ciekawego nie potrafili na ten temat powiedzieć. Czy gimpet taurin, co znalazłaś, to przekąski czy tabletki? W tych wszystkich preparatach firmy gimpet jest cukier. Wprawdzie nie na pierwszym miejscu, ale mimo wszystko. Czy nie można w polskich aptekach dostać normalnej tauryny w proszku? To byłoby najlepsze, bo nie wiem, jaki wpływ na poziom glukozy mają te inne mieszane preparaty(gimpete ect.). Tabletki tauryny z apteki mogłabyś przecież sproszkować łyżeczką lub moździerzem w porcelanowej miseczce, wymieszać w odrobinie ciepłej wody i wmieszać w karmę. W ulotce powinna być dawka na jedną tabletkę. Możesz wtedy ją podzielić wg wskazanej dawki: 300 - 500 mg tauryny dziennie.

Pozdrowionka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro mar 28, 2007 22:09

Magicmada,

Dokładnie taki mają weci w lecznicach i mówią, że jest dobry.

Pozdrawiam

Flores

Post » Śro mar 28, 2007 22:20

Hi Paulinkaminka,

nie potrafię Ci odpowiedzieć, czy wynik 178 po dwóch godzinach jest niepokojący. To wszystko zależy od rodzaju insuliny, a twojej niestety nie znam. Nie wiem, jak przebiega krzywa cukrowa tego preparatu! To będzie twoja następna praca domowa :lol: :lol: :lol:

Zależy to też od karmy i podawanej ilości. Pilnuj dziś na wszelki wypadek Maxi. Ja nauczyłam się na zimne dmuchać.

Pa, pa

Tinka07

Post » Czw mar 29, 2007 8:35

Tinka

Dzieki za póki co jeszcze ekpresową odpowiedź :lol: Ślepota ze mnie bo wczoraj nie dostrzegłam Twojego postu. Jutro będę w aptece to zapytam o taurynę bo na razie patrzyłam tylko w internetowych.
Nad chromem ciągle myślę. Na pw wyślę Ci info o chromie.
Ja też tak sobie wczoraj myśłałam o tym ile przez te wszystkie lata udało Ci się zebrać informacji i doświadczeń i osobiście uważam, że powinnaś opracować broszurkę o kotach chorych na cukrzycę. Są broszurki o kotach nerkowacach, z wrażliwymi jelitami itd. A o cukrzykach nic. Idziesz do weta to sama musisz sobie stawiać diagnozę a o dobrej info jak postępować z kotem dalej można tylko pomażyć. Myślę, że cukrzyca zbiera swoje żniwo nie przez brak chęci czy możliwości tylko raczej przez brak informacji.

Pozdrawiam
PS. Pomiziałam Znasia od Ciebie. Mruczał, to chyba dobrze nie ? :ryk:

Flores

Post » Czw mar 29, 2007 8:37

Witaj, Tinka :) Wartości referencyjnych nie podałam, bo po prostu nie było ich na wydruku z lecznicy. Badanie zostało zrobione na czczo, tzn. Kulka dostała rano (ok. 7) śniadanko, potem pochowałam wszystko, żeby nie miała szansy nic podjeść), a na badanie dotarłyśmy ok. 20. Lekarz prowadzący przypuszcza, że to wynik faszerowania Kulki sterydami. Na razie kazał jej dawać karmę dla cukrzyków (Kul ją bardzo polubiła), a za 2-3 tygodnie mamy powtórzyć badanie krwi. Jeśli cukier będzie dalej podwyższony, będę musiała nauczyć się podawać insulinę.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw mar 29, 2007 9:52

A ja chcialam sie zpytac czy puszki z Leonarda sa dla cukrzyków czy takie normalne. Bo takie normalne to mam ale nie wiem czy moge mu podawac. Bo z łeonadra dla cukrzyków nie znalazłam nigdzie. Albo źle szukam.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Czw mar 29, 2007 9:57

Iburg,

Z tego co wiem nie ma Leonarda dla cukrzyków. Tinka wcześniej pisała o składzie tej karmy. Nie jest idelany ale ja będę Znasiowi dawała tylko nie jako podstawowe pożywienie ale jako dodatek i odmianę.

Pozdrawiam

Flores

Post » Czw mar 29, 2007 10:10

Ja jeszcze w sprawie karmienia. jeżeli bede dawała na zmiane suche dla cukrzyków, Leonarda, i gotowanego, kurczaka z ryżem marchewką, lub surowego, jogurt, bialy ser 1 x w tygodniu zółtko to czy to bedzie dobre karmienie. Moze ja jestem przewrazliwiona ale nie chcialabym zrobić niczego złego.
Obrazek
Obrazek

Iburg

[poprzednia][następna]