Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 21, 2012 16:56 Re: Wątek cukrzycowy - V

z tego co rozmawialiśmy przez telefon to mówił mniej więcej tak jak tu na fo, co nie ukrywam wzbudziło we mnie poczucie, że może dobrze trafię :roll:
mówili od razu, że Caninsuliny u kotów nie stosują, tylko Lente Wos, co prawda to nie Lantus czy Levemir, no ale zobaczymy ... :roll:
Obrazek

wojtekn

Od: Czw wrz 23, 2004 7:27

Post » Wto lut 21, 2012 17:16 Re: Wątek cukrzycowy - V

wojtekn pisze:umówiliśmy się na wizytę u innego weta :roll: mówię Wam mam wymieszane totalnie
ale spróbujemy zobaczymy co powie :roll:

Tak jak w reklamie - zawsze pytaj "dlaczego" 8)
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto lut 21, 2012 17:27 Re: Wątek cukrzycowy - V

A lente Wos nie przestali już produkować?
Mój cukrzyk był na tej insulinie dawno temu i mieli ją wycofać.

Miałeś spore szczęście, że kot tak lekko zniósł 5 jednostek przy cukrze 138.

Nie życzę Twemu kotu hipoglikemii, u mojego takie stany wyłapałam kilka razy, wyniki rzędu 20 lub nawet LOW.
Zaopatrz się w miód, glukozę na wszelki wypadek.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Wto lut 21, 2012 17:32 Re: Wątek cukrzycowy - V

to już drugi wet, który mi o Lente Wos mówi, więc chyba produkują choć nie sprawdzałam :roll:

glukozę w domu mam, kupiłam pierwszego dnia insulinoterapii

będę namawiała weta na Lantus lub Levemir, ale tak z inne beczki możeci mi powiedzieć jakie są ceny tych insulin?
Obrazek

wojtekn

Post » Wto lut 21, 2012 17:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

Magda, CHOs wycofali, WOS z tego co widzę wciąż jest produkowany.
wojtekn- ampułka (300 j) levemitu kosztuje u nas ok 53 zeta.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Wto lut 21, 2012 17:46 Re: Wątek cukrzycowy - V

a jak będę chciał Levemir, to wet bez problemu powinien mi receptę wypisać? czy może robić problem?

słuchajcie zmniejszyłbym mu te 5 j, ale na ile mogę o np od dziś wieczorem?
Obrazek

wojtekn

Post » Wto lut 21, 2012 17:47 Re: Wątek cukrzycowy - V

a kiedy idziesz do weta? Jaki wynik kot miał rano?
Obrazek

Liwia

Post » Wto lut 21, 2012 17:50 Re: Wątek cukrzycowy - V

rano nie mierzyłem, mogę zmierzyć za godzinę

do weta jestem umówiony na czw i do jeszcze innego na sob
do mojego miałem iść w pon
Obrazek

wojtekn

Post » Wto lut 21, 2012 18:32 Re: Wątek cukrzycowy - V

wojtekn,

tak w przelocie i z doskoku, ale mam nadzieję, że wkrótce będe miała czas, żeby Ci to wszystko dokładnie wytłumaczyć.

Proszę, błagam, nie baw się w lente WOS, bo działa podobnie jak Caninsulina. To też insulina świńska i ma w swoim składzie tak samo jak Caninsulina chyba 30 proc. insuliny szybkodziałającej. Lente to nie to samo co Lantus. Wiem, że piszę, pomijając dokładne wyjaśnia. Jednak w skrócie: Lente mówi tylko o zawartości pewnych składników insuliny i jej procentowej mieszance. Lantus to nazwa handlowa insuliny długodziałającej. Poproś lekarza weterynarii o wypisanie Ci recepty na LANTUS lub LEVEMIR. Levemir działa nieco krócej niż lantus. Moi weci diabetolodzy stosują u większości swoich pacjentów levemir.

O WOS między innymi tutaj: http://leki-informacje.pl/lek/ulotka/58 ... go_stosuje

1. Co to jest lek Insulinum Lente WO-S alto depuratum TZF i w jakim celu się go stosuje
Insulinum Lente WO-S alto depuratum TZF jest zawiesiną wysokooczyszczonej insuliny o pośrednim działaniu hipoglikemizującym, co znaczy, że początek jej działania, polegający na zmniejszeniu stężenia cukru we krwi, następuje po około 2 godzinach od jej wstrzyknięcia, maksimum działania obserwuje się między 6 a 12 godziną, a całkowity czas działania wynosi około 24 godzin.

Tak wygląda jej działanie u ludzi, a te istoty (ssaki) metabolizują insulinę o wiele wolniej niż koty. WOS to insulina o pośrednim działaniu, tzn. lente. Takiej insuliny Twój kot nie potrzebuje.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Ostatnio edytowano Wto lut 21, 2012 18:41 przez Tinka07, łącznie edytowano 2 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto lut 21, 2012 18:36 Re: Wątek cukrzycowy - V

dziękuję Tinka
czyli mam już jasność co do Lente WOS
poproszę o Levemir, żeby tylko się zgodzili :roll:
Obrazek

wojtekn

Post » Wto lut 21, 2012 18:39 Re: Wątek cukrzycowy - V

Przepraszam, uzupełniłam swój post za późno.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto lut 21, 2012 18:54 Re: Wątek cukrzycowy - V

czy Levemir występuje w ampułkach?
bo patrząc w necie znalazłam tylko jakiś taki w formie do pena?
w mojej aptece już wiem, że na sztuki mi nie sprzedadzą
Obrazek

wojtekn

Post » Wto lut 21, 2012 19:10 Re: Wątek cukrzycowy - V

Levemir jest w Polsce też chyba tylko w penach, ale to nie problem. Dziewczyny poinstruują Cię, jak z pena można wyciągać insulinę do strzykawki. Ja miałam swego czasu insulinę krowią w buteleczkach, sprowadzaną z Wielkiej Brytanii. Nasi niemieccy właściele kotów cukrzycowych pobierają levemir lub lantus do strzykawek też z pena.

Pozdrowienia
Tinka

Tinka07

Post » Wto lut 21, 2012 19:16 Re: Wątek cukrzycowy - V

czyli pozostawałoby mi namówić weta do Levemiru (bo rozumiem, że na to potrzebuję recepty) i znaleźć aptekę gdzie mi Levemir na sztuki sprzedadzą :) chyba znajdę taką jedną w całym Poznaniu :roll:

to jak sądzicie ile dziś wieczorem podać? w zasadzie już powinienem :roll: do ile z tych 5 zmniejszyć?
Obrazek

wojtekn

Post » Wto lut 21, 2012 19:22 Re: Wątek cukrzycowy - V

Jakie miałeś wieczorne PRE (wynik przed podaniem insuliny)?

Tinka07

[poprzednia][następna]